keskiviikko 23. helmikuuta 2011

hattuja


Tänään olinkin yksin putiikissa, sillä työntekijäni oli kuumeessa. Tylsää olla yksin. Vaikka kyllä sain seurustella asiakkaiden kanssa. Yksi heistä on erikseen pyytänyt ilmoittamaan, kun olen yksin. Siis tein niin ja pidimme mukavan juttutuokion. Liikuttuneena hän ulko-ovella kuiskasi: "Kiitos, että olet olemassa!" Kaupan tätinä oleminen on paljon muutakin kuin tavaran myymistä. Nautin myös siitä muusta. Tänään suosikkituote oli Gepetton tyynyliinat, niitä meni monta.

Tällaisen "kaupunkipipon" tein aikaisemmin.
Sama pipo kukkakoristeen kera.

Hattuja kyseltiin. Yksi rouva toi mallin ja pyysi tekemään samanlaisen. Yksi ilta siinä meni, kun pähkäilin, miten malli on tehty. Ensin piti selvittää, onko se virkattu vai neulottu. Illalla - siis yöllä kahden aikaan -  vihdoin oivalsin mallin kokonaan, mutta en tietysti ehtinyt tehdä koko pipoa. Värikin piti olla juuri samanlainen ja siinä olikin tekeminen, sillä samanlaista lankaa ei tietysti löytynyt mistään.

Toisen mallin kopioiminen on ongelma - sehän on kielletty. Tai siis itselleen saa tehdä, mutta ei myyntiin. Tästä en ole aivan varma, mutta joku on sanonut (ainahan ihmiset keksivät omia sääntöjään) että kun tilauksesta tekee niin voi tehdä samanlaisen. Sovelsin siis tätä "sääntöä". Voiko sitä puolustella sillä, että en markkinoi/ratsasta toisen idealla. Sen verran täytyy tätäkin mallia muuttaa, että se näyttää erilaiselta.

Missään tapauksessa en tee esim. Marimekon kankaasta hattuja, eipä silti, ei kangastukun edustaja edes myy minulle Copywright - kankaita, kun tietää että valmistan tuotteita. Esim. Disney, Hello Kitty, Nanso ovat tällaisia kankaita.

Vähän sama asia on näiden netissä olevien kuvien kanssa. Tiedän, että kun esittelen omien tuotteitteni kuvia netissä, aina on vaara, että niitä kopioidaan. Hetken aikaa olinkin sitä mieltä, että näytän vain yleiskuvia. Toisaalta, en voi millään estää sitä, että joku käyttää hyväkseen minun ideoitani, vaikka se ei kivalta tunnukaan.Laitanpa tähän loppuun vielä kuvan näppipyyhkeistä, jotka nyt ovat valmiina ja työpöytä muuten siivottu. Huomenna voin aloittaa jotain ihan muuta, mitähän se olisi? Kukahan on alunperin keksinyt näppipyyhe idean? Me toiset sitten vaan varioidaan siitä kukin oman näköisensä. Minun ovat tällaisia:

2 kommenttia:

  1. Kiitos, tämän jälkeen on jo kehitetty uusikin malli, ympyräpyyhe...siitä vaan ei ole vielä kuvaa.

    VastaaPoista