tiistai 24. huhtikuuta 2012

Ex libris

Ex libris, kirjanomistajamerkki - Wikipedia esittelee sen näin: "Exlibris on kirjan ensiölehdelle liimattava kirjanomistajamerkki. Nimitys tulee latinankielisestä sanasta "ex libris", joka tarkoittaa kirja hyllystäni", "kuuluu kirjastooni. Merkissä teksti on aina kahdessa osassa, muodossa ex libris, jolloin L voi olla myös iso kirjain; käsitteenä exlibris-sana kirjoitetaan yhteen. Merkin oikeaoppinen paikka on kirjan etusisäkannessa, sen vasemmassa yläkulmassa, mutta sääntö ei ole enää tiukka. Kirjan kaunistukseksi tarkoitettu exlibris voidaan kiinnittää myös oikeaan ylänurkkaan, ettei se jää paperikannen läpän taakse piiloon." Lisää tästä

Kerroinkin jo aikaisemmin, että rakastan kirjoja ja esittelin joitain käsityöopuksiani. Myöhemmin tuli mieleen, että mitenkähän merkitsisin kirjat omikseni?

Voisin käyttää jotain tällaisia tarroja, jotka olen saanut ilmaiseksi jonkun mainoksen yhteydessä.

 Voisin tilata varta vasten kirjan kanteen suunnitellun tarran. Samaan tyyliin, kuin tarrat, joita käytän käsitöissäni, mutta nämä ovat liian tylsiä:


Voisin tietysti suunnitella ja piirtää ex libriksen itse, mutta en osaa piirtää yhtään mitään. Pitäisi siis tilata joltain, joka osaa. Oikeat ex librikset ovatkin olleet nimekkäiden taiteilijoiden suunnittelemia. Blogeista "tunnen" yhden, joka on graafikko. 
Onkohan Susanna suunnitellut Ex Libriksiä, onko? Susannan työhuoneelle pääset tästä linkistä.

Olisi oikein mielenkiintoista tietää, onko teillä, hyvät lukijat, käytössänne tuollaisia kirjanomistamisesta kertovia merkkejä? Vielä hauskempaa olisi NÄHDÄ niitä, joten mielelläni vierailisin blogissasi, jos voisit esitellä oman ex libriksesi - tai jonkun muun tavan merkitä kirja.

mervi

4 kommenttia:

 1. Heippa! Tosi ihana tuo EX Libris. Tätini oli todella tarkka tuo asian suhteen ja minusta se oli pienenä niin hienoa ja on yhä, mutta itse vain kirjoitan nimeni kirjan sisäkanteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olisi aika kiva jatkaa tuollaista perinnettä?

   Poista
 2. Minulla ei ole ex libristä, mutta aikoinaan vanhemmillani oli. Oikein tosi hienot, ohuelle paperille painetut. Ihan sellaiset virallisen oloiset, niinkuin ennenvanhaan tapana oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaiset minullakin on mielessäni. Kysymykseni oli se (mutta melkein arvaan vastauksen) että oletko sinä tehnyt tuollaisia. Ajattelin, että se voisi olla graafisen suunnittelijan alaa, vai onko?

   Poista