tiistai 3. huhtikuuta 2012

Myyntitili käytännössäJos joku lukijoista ei tiedä mitään Pellavasydämestä, niin kerron ensin vähän taustatietoa. Eläkepäivieni ratoksi perustin Sisustus- ja Lahjapuoti Pellavasydän -yrityksen. Kotipaikkana on Uusikaupunki ja sen pääkatu Alinenkatu. Kaikki tuotteet ovat käsintehtyjä. Alunperin myin vain itse tekemiäni, mutta sittemmin olen laajentanut myös muiden käsitöihin. Osa on paikallisten käsityöläisten, mutta myös muualta Suomesta tulee yksittäisiä tuotteita.

Sivuhuomautuksena - meinasin aivan unohtaa - varsinaisten "tuotteiden" lisäksi tämän vuoden puolella myyntiin on tullut myös käsityötarvikkeita, joten enää en voi mainostaa että 100% myytävistä on käsinvalmistettuja.

Koska Pellavasydän ei ole minulle elinkeino sanan varsinaisessa mielessä, myös sen toiminta on hitusen poikkeuksellista. Tuotto ei riitä missään tapauksessa toimeentuloon, vaan jää "laajennetuksi harrastustoiminnaksi". Näin ollen en ole myöskään taloudellisesti satsannut niinkuin yrittäjät yleensä. Vain osa valikoimasta on ostettu sisään. Suurin osa lienee edelleen omaa tuotantoa ja merkittävä osa on myyntitilillä.

Mitä myyntitili tarkoittaa?
Otetaan esimerkki: Asiakas tulee myymälään kysymään nuken vaatteita. Joudun pahoittelemaan, että meillä ei ole nuken vaatteita. Sitten lähden miettimään, että olisiko niillä laajempaa kysyntää. Voisi olla? Ensin muistelen paikalliset käsityöläiset, tunnenko ketään, joka tekisi nuken vaatteita? Ei, en tunne. Kirpputoreilla niitä on myynnissä (vaikka mielestäni uudet käsityöt eivät sinne ollenkaan kuulu) mutta en voi mennä kysymään kenen tekemiä ovat - kysyä voi, mutta....

Niinpä menen etsimään netistä mahdollisia tekijöitä. Googlettamalla ja kuvahaulla löydän joitain. Suuri osa on kuitenkin niitä, jotka blogeissaan esittelevät omassa käytössä olevia käsitöitään. Myyjiä ei niin vaan löydykään. Näppituntumalla otan yhteyttä Katja Haapaniemeen (http://haakatja.vuodatus.net/) ja  lähetän hänelle tiedustelun. Sovimme, että Katja lähettää valikoiman Baby Born nukelle sopivia asukokonaisuuksia.

Heti kohta paketin purettuani myynkin ensimmäisen asun ja muutaman silloin tällöin. Valikoiman käydessä vähiin tilaan lisää.

posti toi sisustuslehtiä ja nuken vaatteita


Kaipasin myös käsin tehtyjä kortteja. Selaillessani facebookin handmade-sivustoa bongasin Sanna Lindin kortit ja neuvottelin mahdollisuudesta saada hänen töitään myyntitiliin. Asia eteni ja sain aloituspaketin kortteja myyntiin.

näytillä osa korteista


Nyt minulla on nuken vaatteita ja kortteja myynnissä ja nämä käsityöläiset saivat tuotteitaan "maailmalle" sen kummemmin markkinoimatta. Molemmissa tapauksissa on kyse rahallisesti edullisista tuotteista. Tämän tyyppisen tuotevalikoiman ostaminen sisään ei sinänsä ole suuri taloudellinen riski eikä toisaalta valmistajalla ole suuria rahoja kiinni varastossa.

Kerran kuukaudessa tilitän edellisen kuukauden myynnit kullekin valmistajalle. Postikulut lisään myös tilityssummaan. Samoin maksan postikulut, jos palautan myymättömät tuotteet takaisin valmistajalle. Tuotteet ovat valmistajan omaisuutta niin kauan, kunnes olen niiden myynnistä saadut tulot tilittänyt. Vakuutuksen olen ottanut kaikille tuotteille, mutta tiedän, että jotkut myyjät jättävät vakuuttamisen valmistajalle. Omat myyntitilisopimukset ovat varsin vaatimattomia, joten en ole kirjallisia sopimuksia laatinut. Tein kyllä sopimuspaperin ja alkuun sitä käytettiinkin, mutta jotenki sitten vaan se on jäänyt. Suositeltavaa toki on kirjata paperille sovitut asiat. Ilmeisesti minuun on luotettu, tai ei ole ymmärretty epäillä, tai ei ole kehdattu pyytää sopimusta? Suosittelen valmistajia kuitenkin pitämään itsellään kirjaa lähettämistään ja tilitetyistä tuotteista ja itselläni on oma kirjanpito. Lähetyslista jää monilta (kokemattomilta) pienyrittäjiltä tekemättä, mutta se auttaa kyllä epäselvissa tilanteissa.

Monilla valmistajilla on huonoja kokemuksia myyntitilistä, mikä tulee usein esille kysyessäni mahdollisuudesta saada uusia tuotteita myyntiin. Ensin sitä on kokeiltu, mutta sitten päädytty vain normaaliin kauppaan. No, moni valmistaja myös menettää mahdollisuutensa, jos minä suostun vain myyntitiliin. Koskaan ei kukaan käsityöläinen ole minulle kertonut, mitä nuo huonot kokemukset ovat.

Itselläni on kokemusta myös vastapuolena olemisesta. Virkattuja korejani on myyntitilissä. Toki se tuntuu kurjalta valmistaa iso erä tuotteita, lähettää ne myytäväksi, mutta odotella rahoja pitkänkin aikaa. Mutta siihenkin suostuu, jos kiihkeästi haluaa tuotteensa esille. Myönnän kyllä, että houkuttelevampi mahdollisuus on heti laskuttaa toimittamansa tuotteet. Kompromisseja vaan joutuu aina joskus tekemään. 

Huomaan, että näistä jutuistani tahtoo tulla ylipitkiä. Jotta tämä ei tästä enää paisuisi, jätän toiseen kertaan myyntitilin virallisen puolen, verotuksen ja kirjanpidolliset seikat....

Jos sinua jäi tästä asiasta jokin yksityiskohta vaivaamaan tai haluat kysellä kokemuksia tai jotain muuta, niin ota rohkeasti yhteyttä.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen aihe. Jälleenmyyjiä tähyillessäni tämä onkin minulle varsin ajankohtainen postaus! Miten yleensä hintapolitiikka menee näissä tilimyyntijutuiisa? 50 -50 % myyjän ja valmistajan kesken, vai kuinka?

    VastaaPoista