maanantai 14. toukokuuta 2012

Angry Birds ja tekijänoikeudet käsitöissä

Lisäys 22.1.2013 Oho! Kylläpäs tänne nyt tuleekin "satamäärin" lukijoita jostain facebookin sivustolta. Koska en itse pääse näkemään, mistä sivusta tai aiheesta on kysymys, olisin tosi mielissäni, jos joku sieltä tuleva lukija kertoisi kommenttikentässä. Tietäisi edes, mitä siellä kirjoitetaan - hyvää vai pahaa...? Uudet lukijat on toki aina tervetulleita!

Tekijänoikeusasiaa on väännetty täällä  blogimaailmassakin jo monelta kantilta. Selvä asia tahtoo aina välillä hämärtyä - tai siihen toivottaisiin lievennyksiä?

Olen tainnut jo kertoakin, että minullekin tulee joskus kyselyjä näistä hahmoista, milloin Hello Kittyä, Disneytä, Cars-autoja jne...Olen päättäväisesti kieltäytynyt noita tekemästä tilauksestakaan, enkä ota myyntiin Copyright- tuotteita.

Taas kerran asia tuli eteen ja päätin ottaa siitä selvän, ettei tarvitse luulla. Otin yhteyttä Rovio Entertainment Ltd- firmaan, joka on Angry Birdsien takana. Kysyin, miten he suhtautuvat niin suosittuihin virkattuihin hahmoihinsa. Sain tällaisen vastauksen:

"Angry Birds hahmojen käyttö esimerkiksi käsityötarkoituksissa on sallittua niin kauan kuin siihen ei liity hahmojen kaupallista hyväksikäyttöä. Tämänkaltainen toiminta rikkoo luonnollisesti Rovion tekijänoikeuksia ellei asianmukaisia lupia ole hankittu. Jos olet kiinnostunut Angry Birds lisenssin hankinnasta, pyytäisin sinua ottamaan yhteyttä Licensing - osastoomme allaolevan linkin kautta..."

Että näin. Kaupallinen hyväksikäyttö tarkoittanee kaikenlaista myyntiä - liikkeessä, verkkokaupassa, facebookissa, markkinoilla, myyjäisissä...?

Lähetinpä edelleen kyselyn tuosta lisenssin hankinnasta ja mielenkiinnolla odotan vastausta.
Vaikka mieli tekisi, en lisää tähän juttuun kuvaa vihaisista linnuista - se kun ei ole luvallista!

Laitan siis jonkun muun kuvan, johon minulla on omat luvat, hmmm... mikähän tähän sopisi?

Kaksi vanhaa varista - minä ja minun Aarteeni -  vähän jo väsähtäneinä...
Tässä kaksi yhtä hölmön näköistä hyypiötä vuoden takaa. Kuva on otettu Uudenkaupungin Kukkamessuilta 2011. Messut järjestetään taas tänä vuonna ja niistä odotetaan jättimenestystä, niin hyvin onnistuivat viime vuonnakin.  http://www.kukkamessut.fi/  Muistakaa myös kukkahattukilpailu!

Ehdottomasti tuonne kannattaa tulla kauempaakin ja tietysti poiketa myös Pellavasydämessä samalla reissulla!

24 kommenttia:

 1. Kas kas. Mitenkähän juuri aiheeksi eksyi vihaiset linnut.. Kenties eksynyt erääseen blogiin jossa juurikin tämä hahmo, vieläpä virkattuna..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan näitä joka paikassa. Itsekin olen katsellut ja ihaillut, ja suunnitellut itse tekeväni pojallemme.

   Eri asia on kuitenkin tehdä omaksi iloksi (mikä on ok), kuin myydä, mistä Mervi puhuu. Jos tätä asiaa olet Mervi oikein Roviolta kysynyt, niin olkoon niin! Hyvä postaus minun mielestäni.

   Poista
  2. Aivan, omaan käyttöön saa tehdä ja lahjaksi antaa. Kiellettyä on sellainen toiminta, josta saa kaupallista hyötyä.

   Poista
 2. Oi miten ihanan "varikset"..... ;O)
  Asiaa kirjoitat taas.
  Kaikki vaan eivät tunnu ymmärtävän,mikä on sallittau ja mikä ei.
  Onko sinulla muuten tietoa sellaisesta asiasta jota olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt....
  Esim meillä täällä Somerolla on Eteläisen Suomen "kuuluisa" Somerniemen kesätori, jossa olen katsellut Marikankaasta ommeltuja kasseja/pusseja samoin Muumiaiheisia ja ainakin minulla on se mielikuva, että vaikka noita kankaita myydäänkin, ei esim tuo valmistaminen kassiksi myyntiin olisi sallittua.. En tiedä, osasinko selittää edes asian ymärrettävästi? En tosiaan ole asiaa sen kummemmin selvittänyt, mutta tälläinen mielikuva minulla olisi tuosta kankaan hyödyntämisestä, kun kyseessä on ns. "brändätty kuosi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, joskus ohimennessäni huomauttelen näille Marimekon matkijoille asiasta ja saan vihaisia katseita ja ihmettelyn, että "siksihän niitä kankaita tehdään ja myydään". Eipä tehdä siksi, että joku muu niillä rikastuu. En enää löytänyt sähköposti-kirjeenvaihtoa, jota kävin Marimekon kanssa tuosta asiasta. Selvän vastauksen kuitekin sieltäkin sain, ettei heidän tuotteidensa kaltaisia tuotteita saa myydä. Ja niinkuin olen blogissani kertonut minulle ei tukusta myydä copyright kankaita, koska tietävät, että valmistan itse tuotteita. Ainakin yksi edustaja on tässä tiukkana. Enpä kyllä tekisikään.

   Poista
 3. Asiallista pohdintaa, hyvä ja ajankohtainen aihe.

  Ehkä ihmiset ajattelevat, että robinhood-henkisesti on ihan ok vähän kopioida marimekkoa, muumia tai kiukkulintuja, eihän se isossa tunnu, mutta mikä meteli syntyisikään, jos vaikkapa marimekko kopioisi pienen käsityöyrittäjän kuosin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...nii-in ja yleensä kelpaa selitykseksi, että "tekeehän kaikki muutkin"...

   Poista
 4. Hienoa, Mervi, että otat tällaisiakin asioita esiin. Vihaisia tipuja ja kaiken maailman hellokittyjä tulee vastaan monesti myyjäisissäkin. Minusta se on niin, että jos ei ole tekijällä mielikuvitusta omien mallien keksimiseen, niin olisi sitten kokonaan tekemättä.

  ja noi varikset näyttää hyviltä! :-)

  VastaaPoista
 5. Hyödyllinen info taas tekijänoikeuksista! Kiva, että otat asioista noin tarkkaan selvää, ja jaat sitten täällä blogimaailmassa :) Noissa pitää olla niin hirveän tarkka. Esim. itse olen tehnyt Marimekon serveteistä decoupage-tauluja itselle ja lahjaksi, ja joku ehdotti, että tekisin myyntiinkin. Silloin jo jonkunlaisella intuitiolla vastasin, että eipä taida tekijänoikeuksien rajoissa onnistua, ja niinhän se näköjään on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Juurikin näin. Tuli muuten itsellekin jossain vaiheessa mieleen nämä kaikki servetti-tekniikalla tehdyt tuotteet. Ei vain Marimekko vaan moni muukin niistä ehkä suojattu?

   Poista
  2. Mielenkiintoisesta aiheesta olet kirjoittanut jutun. Vaikka postauksesta onkin vuosia jo aikaa, kommentoin kuitenkin :) Olen askarrellut tuotteita nimenomaan decoupage-tekniikalla serveteistä ja päädyin sivuillesi, kun pohdin rikkooko niiden myynti tekijänoikeuksia. Askartelutarvikeliikkeen myyjä oli sitä mieltä, ettei missään nimessä riko tekijänoikeuksia, koska tuotetta ei kopioida vaan jo ostettua tuotetta käytetään uuden tuotteen valmistamiseen. Pikemminkin oli sitä mieltä, että alkuperäinen tekijä saa näiden itse käsintehtyjen tuotteiden kautta omalle tuotteelleen ilmaista mainosta. Hän oli myös tarkistanut tämän muutamalta valmistajalta. Itse en lähtisi kuitenkaan askartelemaan marimekon tms. serveteistä vaan keskityn enemmän tavanomaisempiin servetteihin :)

   Poista
 6. Voipa hyvinkin olla... Kaikkein selvintä varmaan on, kun käyttää ihan decoupage-askarteluun tarkoitettuja papereita.

  VastaaPoista
 7. Hei! Selvisikö paljonko tekijänoikeudet maksaa? onko se jotenkin suhteessa tehtyyn määrään vai könttäsumma? Itse olen tehnyt muutaman birdien lahjaksi ja nyt tilauksia tulvisi ovista ja ikkunoista. Ja ei umpivieraille kehtaa lahjaksikaan tehdä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkäänlaista vastausta en tuolta firmasta saanut, vaikka asiaa kyselin. Täytyypä laittaa vielä uusi kysely. Ainut oikea vastaus kyselijöille on, että niitä ei saa tehdä...

   Poista
  2. Hei Mervi! Oletko vieläkään saanut Roviolta mitään vastausta? Olen itsekin laittanut heille kuukauden sisällä kaksi kyselyä samasta asiasta, mutta vastausta ei vain kuulu :( Todella harmillista ja valtavasti tuota heidän vastaustaan kaipaisin....

   Poista
  3. Kaksi kertaa lähetin postia, mutta mitään ei ole vastattu. Ilmeisesti me olemme liian pieniä tekijöitä, jotta edes vaivautuisivat vastaamaan. Miten se on sitten tulkittavissa - saammeko tehdä, mitä mieli tekee vai eikö? Jos vielä laittaisi kysymyksen johonkin muuhun osoitteeseen...

   Poista
 8. No niinpä! Toisaalta tekee mieli ajatella, että ei kai heillä sitten ole väliä mitä me teemme, jos eivät tosiaan edes vastata viitsi. Ja aivan varmasti he ne viestit lukevat, koska ihan ensimmäiseen yleisosoitteeseen laittamaani viestiin he vastasivat kahdessa tunnissa (ihan henkilökohtaisesti, ei ollut mikään automaattivastaus) ja pyysivät laittamaan viestiä siihen franchising- yms.osoitteeseen. Ja siihen ei sitten vastausta kuulu. Pitää tutkia, löytyisikö vielä ihan puhelinnumero, josta voisi heitä hätyytellä :) Uskon kyllä toisaalta, että kyllä se myynti varmasti kiellettyä on, jos ei ole heiltä sitä lupaa saanut, mutta miten sen sitten voi saada, kysyn vaan! Ja eikös kaikki tämän aiheiset käsityöt ole heille pelkkää hyvää mainosta!

  VastaaPoista
 9. Hyvä pointti tuo mainostaminen myös :) Jännä juttu muuten: Eurokankaalla on ollut yksinoikeus myydä angry birds -kangasta, joka menikin kun kuumille kiville. Nyt se on useista liikkeistä loppu. Eikä kuulema uutta tule. Näin oli ainakin eräälle ompelijaystävälleni Lahden Euromarketissa sanottu.

  VastaaPoista
 10. Tulin juurikin mainitsemasi facebook-linkin kautta, ja huomasin pyyntösi. Linkki oli "Maalaisromanttinen koti"-ryhmän sivuilla ja lähinnä muistutukseksi, ettei siellä käsitöitään myyvät yrittäjät myisi juuri näitä lisenssituotteita (angry birds, tilda, hello kitty jne) luvatta. Kommenteissa kehuttiin kirjoitustasi. Hyvää siis vain. :)

  VastaaPoista
 11. Samaisen maalaisryhmän kautta se minäkin. Mutta mä en tajua sitä,että jos se on kiellettyä,ja joku haluais tehdä sitä ihan luvallisesti,viestiin ei vastata?! Kuinka moni tämän jälkeen meinaa laittaa viestiä ko.firmalle ja kysyä lupaa? Mun mielestä,siis mun ikioma mielipide,jota ei toistaseks vielä oo kuitenkaa suojattu tekijänoikeuksilla,on että jos firma ei Viitsi vastata yksityiselle ihmiselle,pienelle firmalle tms,tilaisuus tekee varkaan.Jos olisin käsityöihminen,kokkaava tms,tekisin kiusallani.Mutta kun en osaa ees ääriviivoja pitkin kunnolla kuvaa leikata,jää tämä vain haaveeksi.
  Mutta,jos joku tekee tän vihanen böördin,ja vaikka muuttaa värejä,pään muotoa tai jotai,eikä kauppaa sitä ko.tipusena,onko sekin rikos? Jos muumimamman essu olisikin koko pitkä,peittäs mamman yläkropanki,ja olis siniruutunen,ja myytäis valkosena ötökkänä,olisko tää rikos?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liityin itsekin tuohon ryhmään - oi mitä ihanuuksia siellä onkaan!

   Olemme varmasti liian pieniä tekijöitä heille, joten eivät viitsi vaivautua. Tai sitten lisenssimaksut ovat niin kalliita, että arvaavat ettei me sellaisia kuitenkaan maksettaisi. Kohteliasta olisi silti JONKUNLAINEN vastaus antaa.

   Mitä noita on seurannut oikeudenkäyntejä, niin näyttää siltä, että saa olla aika lailla samanlainenkin ja silti menee läpi. Ajatushan on se, että ei ratsasteta toisen maineella - jos niin paljon erilaisen tuotteen, ettei siitä katsojalle tule alkuperäinen mieleen, niin ei varmasti tee väärin. Missä sitten kulkee se raja, sitä ei osaa sanoa luullakseni kukaan tarkasti.

   Poista