maanantai 25. kesäkuuta 2012

Tyyli hukassa?Suunnittelen Pellavasydämen sisustusta.

Silmissä vilisee erilaisia "visioita" siitä, minkälaiseksi haluaisin oman putiikkini. En vaan ole varma, mikä on paras vaihtoehto. Mitkä kaikki asiat vaikuttavat suunnitelmiini?

- budjetti: rahaa ei ole juurikaan käytettävissä uudistuksiin, on keksittävä luovia ratkaisuja
- pinta-ala suhteessa myytävään tavaraan: helposti tulee liian täyttä
- helppohoitoisuus: helppo pitää siistinä, tavarat saa helposti otettua ja toisaalta täydennettyä hyllyjä
- imago: kun asiakas astuu sisään, saako hän oikean käsityksen myytävästä tavarasta?
- esillepano: ovatko tavarat myyvän näköisesti esillä, houkutteleeko ostamaan?
- joku muu?

Budjetti
Kaikkein helpoin tapa uudistaa sisustus olisi laittaa kerralla kaikki kuntoon. Jos olisi rahaa, voisi vaan valita mieleisimmän kombon, tilata vaikka puusepältä koko myymäläkalustus samaan tyyliin. Niin ja jos olisi oikein paljon rahaa, palkkaisi ensin sisustussuunnittelijan ja siiten saisikin itse vain ihastella lopputulosta.

Nyt, kun sitä rahaa ei ole, joudun pyörimään kierrätyskeskuksessa ja huutoneteissä etsimässä edullisia vaihtoehtoja.

Pinta-alan hyväksikäyttö
Toki on helppo kulkea  väljissä liiketiloissa, jossa on leveät käytävät ja tavarat ilmavasti esillä. Itse kuitenkin pidän enemmän (?) kodikkaista, romanttisista, uniikkeja tuotteita tupatentäynnä olevista aarreaitoista. Paitsi, että niissä on kylläkin vaikea kulkea...

Helppohoitoisuus
Jos tavaraa on paljon lattioilla, siivous on haasteellista. Matalalta - tai toisaalta korkealta - asiakkaiden voi olla vaikea saada tavaroita. Runsauden keskellä yksittäinen tuote saattaa myös jäädä piiloon. Jos kaikki paikat on täynnä tavaraa, uutuuksien lisääminen vaatii kekseliäisyyttä.

Imago:
Pahinta, mitä minulle on sanottu, on erään asiakkaan huikkaus ovelta: "Onko tämä kirpputori?" Perhepiirissa keskustelemme paljon siitä, pitääkö tavarat laittaa kukin paikkaansa, vai voiko samaa tavaraa ripotella sinne tänne, esim. värikoodin mukaan? Kirpputorimaisuus syntyy juuri siitä yksittäisten tavaroiden sekamelskasta.

Minkälaisen tunnelman haluan välittyvän asiakkaille? Laadukkuus, huolellisuus, arvokkuus, kekseliäisyys, ekologisuus, kierrätys, luonnonläheisyys...ovat esim. asioita, jotka saattaa aistia heti oven avattuaan. Toisaalta ensivaikutelma saattaa myös pettää ja lähempi tarkastelu osoittaakin jotain muuta. Tuoksu, lämpötila, musiikki, henkilökunta, valoisuus, siisteys - näihinkin saattaa huomio kiinnittyä. Tai sitten niitä ei varsinaisesti huomaa, mutta vaikuttavat alitajuisesti.

Näyteikkuna on ensimmäinen, mitä liikkeestä huomataan. Vai onko se sittenkin ulkoseinä, kyltti, ovi, roskapönttö?  Jos liikkeen edusta on epäsiisti, kuka viitsii astua sisälle? Jos ikkuna on innostavasti somistettu, eikö olekin ihan pakko käydä sisällä katsomassa, mitä muuta kivaa siellä on?

Esillepano:
Haluanko hyllyt kiertämään pitkin seiniä, vai erilaisia kaappeja, pöytiä, lokerikkoja... Kannattaako valita kaikki kalusteet samanvärisiksi vai olisiko elävämmännäköistä, jos tyyli olisi sekoitus eri maailmoista? Tulevatko tavarat paremmin näkyviin valkoisista kalusteista vai ehkä tummista? Huomataanko tavarat paremmin ylhäältä vai alhaalta, pöydältä vai korista...

Tässä tällaista alustavaa pohdintaa. Jos sinulla ei ole omaa liikettä, et ehkä ole koskaan joutunut tällaisia miettimään. Mutta olisin kiinnostunut mielipiteistäsi.

Minkälaisen putiikin sinä koet kiinnostavaksi?
Minkälaiseen kauppaan en ainakaan astu sisälle?
Onko sisustuksella ylipäätään mitään vaikutusta, ratkaiseeko myytävä tavara kaiken?

Tai mitä muita ajatuksia sinulle tästä tulee mieleen?
Tähän juttuun ei tullut yhtään kuvaa, koska en uskaltanut laittaa esimerkkejä toisten putiikeista ja omani on vain yksi esimerkki - eikä juuri nyt ollenkaan hyvä.

Mutta voinhan minä laittaa kuvaa jostain ihan muusta, kotimme puutarhasta.


Mervi

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia pohdinnan aiheita. Voin vastata vaan asiakkaan näkökulmasta, omaa liikettä en omista.
  Minua kiehtovat valoisat persoonallisesti sisustetut puodit. Ei tarvitse olla supermodernia kalustusta. Näyteikkunaa katsellessani monesti teen päätökseni menenkö kauppaan sisälle vai en. Kaupan sisustaminen onkin aika haasteellinen homma! Toivottavasti saat paljon kommentteja joista apua pulmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa asiakkaan näkökulma onkin tärkein ja kiinnostavin. Kollegoilta voi saada tärkeitä vinkkejä, mutta asiakkaita myymälään houkutellaan...

   Poista
 2. Haluutko nähdä mun puodin? http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150889022114865.410684.195286554864&type=3 hyllyt ikeasta, suuri osa muita kalusteita käytettynä (esim. ostoskorit grillikioskin), pintaremontissa käytetty mahdollisuuksien mukaan olemassaolevia/halvimpia materiaaleja. Tiskin teki puuseppäpoikaystävä, etulevy vanha ovi. Kuvien oton jälkeen seinälle laitettu korutelineeksi ikkunanpokat joiden lasi korvattu kanaverkolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin katsomassa, kiitos! Samanlaiset hyllyt on minullakin, mutta valkoisina. Puotisi näyttää oikein siistiltä ja selkeältä - täysin päinvastainen kuin minun. Tuollaisia keskilattian koreja kaipailenkin.

   Poista
 3. Minäkin tykkään sellaisista aarreaitta-tyyppisistä putiikeista joista löytyy kaikkea ihanaa, eikä tuotteiden tarvitse olla mielestäni tiptop järjestyksessä suorissa riveissä. Mutta ilme pitäisi silti olla valoisa ja raikas, ja minusta raikkaan ilmeen tekee valkoiset kalusteet, värikkäät tuotteet kun tuo jo niin paljon väriä että jotenkin näyttää minusta helposti "tunkkaiselta" jos hyllyt yms. on värikkäitä tai tummia, etenkin jos tavaraa on paljon. Ja valkoiset hyllyt tuo mielestäni tuotteiden väritkin raikkaimpana esiin.

  Mutta uskon kyllä että ei varmasti ole helppoa putiikin sisustaminen, miten saada ne omat visiot toteutettua, siinäpä haaste! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, olis edes kaikki hyllyt samanvärisiä, mutta kun on valkoista, sinistä, puun väristä, harmaata....huoh!

   Poista
 4. Ihan sama miltä liikkeessä näyttää, jos tiedän etukäteen, että siellä on minua kiinnostavia tuotteita.
  Jos kaikki on aseteltu liian nätisti ja putiikissa on liian yhteensopivaa, oletan heti, että "kallis kauppa" ja alan suunnitella ulos karkaamista, jos olen sisälle eksynyt ;)
  En tykkää, jos tuotteet ovat liiaksi omissa hyllyissään, parempi jos niitä yhdistelty tyyliin näitä voi käyttää yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa...noin minäkin ajattelen, että voi ripotella sinne tänne erilaisiksi "interiööreiksi", lähipiiri vaan yrittää muuttaa mun käsitystä! Ja todentotta, sitten kun yrität etsiä esim. sinistä koria, saat kurkkia koko putiikin läpi...

   Poista