maanantai 10. syyskuuta 2012

Osanotto

Kaupungissamme tapahtui ikävä nuoren miehen katoaminen. Hirvittävä epätietoisuus päättyi siihen, että hänen löydettiin kuolleena. Uskon, että kaikki tapauksen kuulleet tunsimme voimatonta surua ja myötätuntoa omaisia ja läheisiä, ystäviä kohtaan. Itse en tuntenut poikaa, mutta hänen vanhempansa kylläkin.

Päivittäin monta kertaa surevat omaiset olivat mielessäni.

Muistin yhden asiakkaani luovan ratkaisun myötätunnon osoittamiseen. Hän ei halunnut viedä enää lisää kukkia, vaan teimme yhdessä kynttiläkorin. Mietin, voinko laittaa tuollaisen ikkunaan ja ehkä sytyttää kynttilän. Kysyin neuvoa muilta ja yhdessä tulimme kuitenkin siihen lopputulokseen, että varmuuden vuoksi en sitä tee. Joku ehkä saattaisi kyseenalaistaa motiivini.

Pidän kuitenkin pöydällä tällaista vaihtoehtoa osanoton ilmaisemiseen:





 Apulaiseni Mervi on innokas korttien tekijä, joten annoin hänelle tehtäväksi suunnitella osanottokortteja. Tällaisia ovat ensimmäiset:

 Minun mielestäni oikein onnistuneita, ainakin nuoren ihmisen muistamiseen. Näistä puuttuu perinteinen risti, eikä tekstiäkään ole. Suunnittelimme tekevämme "lisälehden", johon voisimme laittaa jonkin tekstin ja sen  voisi halutessaan liimata sisäsivulle. Muussa tapauksessa jokainen voi runoilla muistosanat itse.



Tällainen kokonaisuus

Näillä haluamme itse muistaa elämän katoavaisuutta ja lähettää lämpimät ajatukset sureville vanhemmille, joita on kohdannut pahin mahdollinen tragedia ihmisen elämässä. Itse toivoisin voivani muistaa olla kiitollinen jokaisesta tavallisesta päivästä, kun ei mitään ihmeellistä tapahdu!


5 kommenttia:

  1. Tuo on järkyttävä tilanne lähimmäisille, minulla omakohtaista kokemusta.. 3 kuukautta epätietoisuudessa .. Kysymyksiä ja suurta surua.
    Hyvä ettet laittanut kynttilöitä ikkunalle.. ja tuo osanotto hommeli oikein fiksusti ajateltu--

    VastaaPoista
  2. hei Mervi, kaunis kokonaisuus osannotollasi. Auttamisesta tuli mieleeni, että minulla on sinulle haaste omassa blogissani http://nuppuhome.blogspot.fi/. Sinä, minä ja me kaikki voimme auttaa - etukäteen.

    VastaaPoista