torstai 4. lokakuuta 2012

Enkeleitä

Otsikkoa miettiessäni tuli mieleen Susannan lanseeraama termi "enkelöinti" postaukseni kommenttina (linkki). Ollaan enkeleitä toisillemme = olemme ystävällisiä, avuliaita jne. = enkelöinti. Tai mitä se sitten kenenkin mielestä onkaan....

Mutta tämä teksti on paljon arkisempaa. Bisnestä nimittäin.

Vaikka minulla ei verkkokauppaa olekaan, niin aina välillä tulee kyselyjä myytävistä tuotteistani. Yksi tällaisista on keramiikkaenkelit, jotka on valmistanut uusikaupunkilainen keraamikko Ann-Maj Helpiö.


Ann-Maj Helpiö on viimeinen Arabian legendaarisen käsinkoristamon nukentekijöistä. Hän opiskeli Ateneumin keramiikkaosastolla, mutta joutui keskeyttämään opintonsa ja pääsi Arabian palvelukseen vuonna 1949. Siellä jokainen koristelija sai toteuttaa itseään, sillä mitään malleja ei käytetty.

Enkelin "elopaino" on noin 70 grammaa savea, josta syntyy 10-15-senttinen koriste-esine.  Ensin tekijä muotoilee vartalon, sitten syntyvät käsien ja pään asento sekä ilme. Muotoilun jälkeen tapahtuvat kuivatus, poltto, maalaus, lasitus ja kultaus - tämän kaiken Ann-Maj Helpiö tekee kotonaan, jossa hänellä on myös oma keramiikkauuni. Kaikkiaan työ vaatii kolme polttoa, raakapolton, lasituspolton ja emalipolton. "Tämä on alusta loppuuun käsityötä. jokainen nukke on yksilö eikä kahta samanlaista ole", Ann-Maj Helpiö sanoo. Enkelit ovat vain osa valikoimista; muita ovat lotat, martat, papit, ylioppilaat, tontut jne.

(ko. teksti on lyhennelmä ja kooste eri lehtikirjoituksista)Kun kerroin nimikoinnista tai oikeastaan signeerauksesta  pohdin myös sitä, onko tuotteen valmistusvuodella merkitystä. Tällaiset keräilytuotteet, kuin nämä keramiikkaenkelitkin ovat, on ehdottomasti signeerattava ja myös vuosiluku merkittävä.
Tänään tuli enkelitilaus facebookin kautta henkilöltä, joka on jo kerran minultakin tilannut ja joskus vuosia sitten aiemminkin hankkinut Helpiön enkeleitä. Otin muutaman kuvan häthätää, jotta hän voi valita haluamansa.Moni on kerännyt tällaisia enkeli-ihanuuksia lapsilleen tai lapsenlapsilleen ja huomannut, että nyt alkaa olla kiire hankkia haluamansa, sillä taiteilija on yli 80-vuotias. Vielä kuitenkin hänellä on taito ja into tallella ja hahmoja syntyy, mutta kysyntä taitaa kyllä ylittää tarjonnan.

Oikein hauskaa torstai-päivää lukijoilleni! Tänään voisi taas harjoitella sitä "enkelöintiä". Mervi

11 kommenttia:

 1. voi miten suloisia. harmi kun asutaan niin kamalan kaukana. muten olisin varmana jo osatnut itselleni muutaman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, mutta onneksi tuo Itella vielä kuljettaa. Aika monta enkeliä olen tähän mennessä lähettänyt ja kaikki ovat päässeet ehjänä perille!

   Poista
 2. Ihania.Upeaa on se että tekijä korkeasta iästään huolimatta kykenee näitä tekemään, kupa sitä itsekkin olisi vanhana työkykyinen ja virkeä.

  VastaaPoista
 3. Aivan ihania. Olen ilmiessti kulkenut jälleen kerran lasit silmillä, etten ole näihin törmännyt aiemmin, sillä enkeli on yksi ehdoton suosikki "hahmoni".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni asiakkaistanikin kerää erilaisia enkeleitä.

   Poista
 4. Ihania! Tehtiinkö tuollaisia aikoinaan myös Kupittaan savessa? Sisarellani on tuon näköisiä hyvin vanhoja enkeleitä, mutta muistaakseni ne ovat Kupittaan. Vai muistako väärin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole kuullut. Tämä Helpiö on ollut nimenomaan Arabialla näitä tekemässä. Ehkä Kupittaalla on ollut omansa, en osaa sanoa..

   Poista
 5. Nää on ihan valtavan ihania :) !

  VastaaPoista