lauantai 11. toukokuuta 2013

On lukijalla ja lukijalla eroa, tottakai!

Tällainen kommentti tuli arvontaan liittyvään juttuuni "Arvontaongelmia" 
Anonyymi    2. toukokuuta 2013 17.03
Mitä eroa on kirjautuneella lukijalla ja satunnaisella lukijalla bloginpitäjän kannalta?

On kai olemassa sellaisia lukijoita, jotka poikkeavat kerran viikossa, kerran kuukaudessa tai päivittäin, minulle ovat kaikki kuitenkin yhteisen nimittäjän alla, LUKIJAT. Ei kait ketään voi pakottaa "liittymään jäseneksi", ja mitä erikoista hyötyä siitä saa lukija, onko se juuri se kerran puoleen vuoteen tai kerran kolmeen kuukauteen osuva arvonta ?

Alunperin esittelin arvontaan osallistumismahdollisuudet näin 

Mitä eroa todella on kirjautuneella lukijalla ja satunnaisella lukijalla bloginpitäjän kannalta?
Kuvittelen, että anonyymi-kyselijä ei itse kirjoita blogia. Jos kirjoittaisi, uskon, että hän tietäisi montakin eroa. Olen toki nähnyt blogeja, joissa kirjoittaja kirjoittaa päivä toisensa perästä, mutta ei koskaan näe ei kuule mitään kenestäkään lukijasta. Yhtään kommenttia ei näytä tulevan, lukijalistassa ei ole ketään tai muutama. Hän ehkä haluaakin kirjoittaa itselleen päiväkirjan tyyppisesti. Tokikaan ulkopuolinen ei näe tilastoja, joista bloggaaja itse näkee, ketä hänen juttujaan käy lukemassa.Toisessa ääripäässä on tietysti  blogit, joissa on aivan valtavat määrät lukijoita ja kommentoijia.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Jos minulla ei olisi yhtään lukijaa tuossa oikealla puolella olevassa ruudukossa, olisin kovin surullinen, enkä tiedä, olisinko jaksanut jatkaa kirjoittamista. Väkisinkin miettisin, ettei kukaan tykkää tästä tai ei muuten halua "leimautua mun kanssa leikkimään".

Satunnaiset vierailijat ovat tottakai tervetulleita lukemaan (paitsi ne ystävät, jotka korvaavat henkilökohtaisen kanssakäymisen sillä, että käyvät kurkkaamassa kuulumiseni täältä, mutta eivät jätä mitään jälkeä itsestään ja ne jotka eivät minusta pidä ja käyvät täällä kertomassa sen -- esim.) Eniten tykkään kuitenkin juuri noista kirjautuneista lukijoista, joiden elämään pääsen minäkin tutustumaan. Kun he kommentoivat, näen silmissäni kirjoittajan ja tiedän vähän hänen taustoistaan. Edellyttäen tietenkin, että heillä on oma blogi. Silloin tämä bloggailu on vastavuoroista ja minun on paljon kivampi kirjoittaa, kun on jonkunmoinen käsitys siitä, minkälaisia ihmisiä tekstejäni lukee.

Sanoohan esiintyjätkin, että voi olla vaikea orientoitua pelkälle mikrofonille laulamiseen. Paljon helpompaa on esiintyä, kun näkee yleisönsä. No, voi kai se toisinpäinkin olla. Mutta on aivan eri fiilis "nähdä" yleisönsä.

Arvostan jokaista kirjautunutta lukijaani. Arvostan myös satunnaisia lukijoita ja kommentoijia, jotka kuitenkin omalla nimellään tai nimimerkillään kertovat hiukan taustaa itsestään. Anonyymejäkään en vieroksu, mutta toki toivoisin, että vakituiset kommentoijat keksisivät vaikka jonkun kuvaavan nimimerkin. Sillä tavallakin voisimme vähän enemmän tutustua toisiimme. 

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Tämä kaikki oli bloginpitäjän kannalta. Lukijana haluan itsekin kirjautua lukijaksi, koska se on paljon helpompaa. Ne blogit, joita luen epäsäännöllisesti, joudun käymään tarkistamassa onko tullut kirjoitusta vai ei. Jos sen sijaan olen kirjautunut lukijaksi bloggerin lukijalistaan tulee aina tieto uudesta päivityksestä  - ei siis tarvitse turhaan plarailla...

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Ei ole aivan tavatonta, että blogin pitäjä sallii kommentit vain rekisteröituneiltä lukijoilta. Näin hän välttyy ikävältä mielipahalta. Hyvin usein arvontoja järjestetään myöskin vain rekisteröityneille lukijoille, näin halutaan heitä palkita. Toki moni tarjoaa arvontaan osallistumismahdollisuuden kaikille ja tuplamahdollisuuden sille, joka liittyy lukijaksi. Jokainen saa itse päättää, miten toimii.

Ketää ei todellakaan voi PAKOTTAA liittymään lukijaksi ja miksi ihmeessä kukaan haluaisi edes yrittää? Mitä hyötyä rekisteröitymisestä saa, kysyi anonyymi kommentissaan. No, juuri sen hyödyn, että pääsee osallistumaan näihin karsittuihin arvontoihin ja mielestäni tuo lukulista on myös erittäin hyvä palkinto siitä, että on rekisteröitynyt vakituiseksi lukijaksi.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Tietenkään ei voi kieltää sitä, että on "hienoa", jos blogin pitäjällä on paljon lukijoita. Kyllähän sekin kertoo jotain blogista, miten suosittu se on. Ehkäpä niistä kannattaa toistenkin ottaa oppia "miten tehdään blogi, jota ihmiset haluavat lukea?"  Olen ymmärtänyt, että blogisteille, joilla on paljon lukijoita, tulee erilaisia yrityselämän tarjouksia yhteistyöstä. Ja parhaassa tapauksessa näistä hyötyvät sekä bloggaaja että myös lukijat.

Anonyymi, saitko vastauksen kysymykseesi? 
Mitäs te muut kommentoisitte tähän? Kertokaahan omia kokemuksianne, luetteko blogeja satunnaisesti vai oletteko kirjautuneet lukijaksi? Onko siitä hyötyä? Minkälaiseen blogiin ette ainakaan halua liittyä?
Pellavasydämen Mervi kirjoittelee näin yöaikaan, kun ei tullut uni. No ei tietenkään: Viideltä tulin putiikista, kuuden aikoihin meni pikkupäikkärille, mutta heräsin puoli kymmeneltä ja nyt on ihan turha odotella unta. Taidan alkaa suunnitella myös hoitovirhevaatimusta Tyksiin. Niin kauan on se jo ollut työn alla... 


23 kommenttia:

 1. Asiaa kirjoitit! Minusta ainakin kirjautumisessa on se hyöty, että uusi kirjoitus tulee omaan blogiin näkyviin kun on uutta tullut. Nyt vain on tää kiireinen kevätaika itsellä ja kiusana tuo yhä pahenevä lonkka- polvi särky, niin ei aina jaksa vastailla vaan kiireellä lukaisee kuulumiset.
  Oikein hyvää äitienpäivää sinne!

  VastaaPoista
 2. Minä kirjaudun lukijaksi vain sellaisiin blogeihin, mitä oikeasti käyn lukemassa (olen vain laiskahko kommentoija). Tuntuu, että moni kirjautuu lukijaksi eikä sen koommin käykään katsomassa.
  Käyn myös tutustumassa lukijoideni blogeihin.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä se lista paisuukin pitkäksi ja välillä täytyy karsia niitä, joihin tulee harvoin postauksia.

   Poista
 3. Itse olen kirjautunut lukijaksi useampaan sataan blogiin ja enhän millään ehtisi niitä kaikkia seuraamaan, jos ei uusimmat päivitykset ilmestyisi järjestyksessä lukulistaan. Minulle on tärkeää olla kirjautunut lukija, siten tulee jotenkin tutummaksi bloggaajan kanssa, kuin vain sattumalta piipahtaessa. Olenkin saanut tätä kautta monta hyvää ystävää, vakkei koskaan olla kasvokkain osuttukaan =) Kommenttien saaminen tutuilta bloggaajilta on myös tärkeää. Jos ei olisi yhtään kommenttia, tuntisin itseni hylätyksi ja yksinäiseksi. Varsinkin yö-aikaan tämä on hyvä ystäväpiiri. Ei häiritse ketään ja aina on ystäviä tavoitettavissa =) Minusta on ihan oikein jos arvonta on vain tälle ystäväpiirille, eikä kaikille satunnaisesti kerran blogissa piipahtaville ♥ Että semmosta mieltä minä =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeaikoina, kun "oikeiden" ystävien tapaaminen livenä on vähentynyt, huomaan usein kertovani blogiystävistäni. Sitten huomaan, että onkos se nyt vähän hassua kertoa jostain tapahtumasta, minkä on netistä lukenut...mutta kun heistä tulee tuttuja ja tulee mietittyä kuulumisiaan.

   Poista
 4. Täällä yksi blogiton lukija ,käyn sivuillasi säännöllisesti ja en tiedä tästä lukijaksi kirjautumisesta mitään .Onnistuuko se jos ei ole blogia? Ymmärrän täysin sen ,jos kilpailun haluua järjestää vain lukijoille,ei se haitta ainakaan minua.Sinun jutut on mukavaa luettavaa ja monipuolisia.Vaikka olen anonyymi lukija ,tykkän silti laittaa nimeni näkyviin.(tunnen olevani paremmin mukana)
  Aurinkoista Äitienpäivää sinulle!
  Tyttik.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että käyt lukemassa. Kyllä, blogitonkin voi kirjautua, mutta jonkinlainen tili siinä täytyy luoda. Koitanpa saada tästä helpon ohjeen kirjoitetuksi.

   Poista
 5. Päiväkirjatyyppisesti kirjoitetut blogit ovat ehdottoman parhaat, niitä on hyvä ja nautinto lukea nimenomaan "harmittomasti" ja poimia sieltä itselleen mielenkiintoisimmat "otokset".

  Ei minun tarvitse tuntea bloginpitäjää läpikotaisesti, joka asuu vaikka 300 km päässä, enkä edes todella haluaisikaan, eikä hän minua, jotta voisin lukea tai kommentoida/kysyä jostain kuvasta tai jutusta enempi. Hyvällä maulla ja laadukkaalla tyylillä tehty blogi kerää lukijoita kuin kärpäspaperi, eikä se kohdistu keneenkään tai koko ajan tyrkytä omia ongelmia/sairauksia, vastoinkäymisiä tai muuta esille.

  Se, minkälaisia kommentteja saa blogiinsa, riippuu varmaan myös blogin pitäjästä. Mikäli hän aina tuo esiin ikävyyksiä kaupallaan tai muutoin, niihin tartutaan, koska bloginpitäjä varmaan sitä myös olettaa ja jopa haluaa. Miksi hän niistä muuten kirjoittaa, julkisesti ? Häh ?

  Ei kait hän muuten kirjoita harmistuneeseen sävyyn paikallisessa postissa sattuneesta kärhämästä, mikäli hän ei odota siihen kommenttia, miksi kaikkien kommenttien pitäisi olla bloginpitäjälle suotuisia, eihän elämä muutoinkaan sitä ole, alati ruusuilla tanssimista. Pitäisin tiedon muutoin salassa, itselläni. Arvonnoissa olevat palkinnot ovat niin mitättömiä, etten niihin ole osallistunut koskaan, enkä osallistu, enkä myös vain sen vuoksi kommentoi ja osallistu, kuten suurin osa lukijoista tekee. Eli, jos on arvonta, kommenttien määrä nousee tupla-tuplana, muutoin 8-10 kommenttia, mistä se kertoo ?

  Suurin osa blogeista on täysin tarpeettomia, laaduttomia ruikutuskanavia ja persoonattomien ystävien etsimistä, tyyliin: "katso, ostin omenoita ja laitoin koriin, mitäs pidätte". "katso, tein salaatin tomaateista ja tuorekurkusta, eiks oo hieno annos"?

  Saa hiukseni nousemaan pystyyn. Laatu ratkaisee, jonninjoutava lässytys ärsyttää !! Sellaiset bloginpitäjät jotka eivät kestä arvostelua tai eriävää mielipidettä, lopettakoon kirjoittamisen aivan kokonaan.Piste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooooo, tämä onkin varmaan pisin kommentti ikinä! Olen aivan otettu, että näin paljon tykkäät blogistani, käyt säännöllisesti lukemassa ja näköjään tekstini mietityttävät sinua! Olen päässyt siis koskettamaan jotain sinussa...

   Et osallistu arvontaan, se on sinun vapaa valintasi. Palkinnot ovat mielestäsi mitättömiä. Onnea sinulle, että olet saavuttanut hyvän elintason. Monelle esim. 30 euron kirjapalkinto ei ole mitätön edes rahallisesti. Onneksi lausumaasi ei kuule se, joka on itse vaivalla tehnyt uniikin käsityön palkinnoksi ja sinä sanot sitä mitättömäksi. No, se on yleisesti tiedossa, että on paljon ihmisia, jotka eivät arvosta käsitöitä. Esimerkiksi.

   Kirjoitat, että osa blogeista on täysin tarpeettomia. Itsekin varmasti hoksaat, että ne ovat tarpeettomia VAIN SINULLE. Kirjoittajalle niillä saattaa olla mittaamaton merkitys ja varmasti myös jollekin - ehkä monellekin - muulle lukijalle. Missä vaiheessa muuten toteat, että jokin blogi on täysin turha, heti ensimmäisestä lukemastasi tekstistäkö? Vai vaatiiko useamman lukemiskerran päästäksesi tuohon lopputulemaan?

   Ne blogistit, jotka ovat lopettaneet siksi, etteivät kestä arvostelua tai eriävää mielipidettä, eivät taida tulla koskaan missään esille - hehän ovat vain lopettaneet.


   Poista
 6. Hyvää äitienpäivää! Minäkin olen vähän samoin miettinyt tuota lukija-asiaa. Täytyy sanoa, että minua harmittaa eniten se, että tiedän erään tai oikeastaan eräiden käyvän lukemassa blogiani vain jonkinlaisesta uteliaisuudesta, mutta koskaan hän/he eivät kommentoi. Tietävät näin minusta kaikenlaista, mutta eivät soita tai pidä muuten yhteyttä. Itsestään hän/he eivät koskaan anna kuulua mitään, mutta jos sattumalta tapaamme tms. saan kuulla hänen/heidän kyllä tutkineen tarkkaan blogikirjoitukseni. Nyt olen ruvennut kuitenkin ottamaan asian huumorin kannalta. Olen heistä ilmeisesti kiinnostava kuitenkin, tyydytän heidän uteliaisuutensa, vaikka en kelpaa heille edes kunnolla tuttavaksi. :D Arvosta lukijoiksi kirjautuneita ja käyn heidän blogeissaan aina kun ehdin. Olen myös saanut joitakin ystäviä blogini kautta, vaikka en ole heitä koskaan oikeasti vielä tavannutkaan.

  Menestystä blogikirjoittamisellesi!
  Arkea, juhlaa ja unelmia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että jaat kokemukseni. Juuri noin minäkin ajattelen.

   Poista
 7. Olen jo jonkin aikaa lukenut säännöllisesti blogiasi.
  Joskus jotain kommentoinutkin.
  Aina anonyyminä. Positiviisena sellaisena.
  Nyt mietin, joskohan liittyisin ns. jäseneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukijaksi voi kirjautua myös paljastamatta ihan oikeaa nimeään, mutta voihan sitä olla anonyymi ja käyttää joka kerta samaa nimimerkkiä, niin sitten on kuitenkin jotenkin tunnistettavissa ja tuntuu "läheisemmältä"...

   Poista
 8. Minä käyn moniakin blogeja lukemassa, myös tätä sinun, mutta en ole kirjautunut lukijaksi. Se ei vain tunnu omalta tavalta... en tiedä miksi. Ehkä haluan suojata myös itseäni, niin ettei minua voi niin helpolla jäljittää netin syövereissä ja etteivät tuntemattomat pysty niin helpolla yhdistelemään, missä blogeissa käyn. Tosin voi olla, että tämä suojan tunne on osittain harhaa ja toisaalta, onko sillä niin väliäkään. Omassa blogissankikaan ei ole kirjautuneita lukijoita kuin pari, kuulunko sitten bloggaajien alempaan kastiin, en tiedä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuonkin ymmärrän hyvin. En minäkään jokaiseen blogiin, jota käyn lukemassa, ole kirjautunut. Toisissa syynä on ehkä juuri tuo yksityisyys tai blogin arkaluonteisuus. Moniin blogeihin myös kommentoin anonyyminä, joskin yleensä käytän samaa nimimerkkiä.

   Tietysti yksi syy on se, ettei tämä ole henkilökohtainen blogini vaan ennemminkin yritykseni. En aina halua kommentoida Pellavasydämen nimissä.

   Tiedän muitakin blogeja, joissa on vain pari kirjautunutta lukijaa, mutta silti luulen niissä käyvän paljonkin lukijoita. Tuo saattaa johtua juuri blogin arkaluontoisesta, hyvin henkilökohtaisesta sisällöstä. Luulen niin.

   Poista
 9. Minä en periaatteesta kirjaudu mihinkään,mihin ei ole aivan pakko. Luen tätäkin blogia säännöllisesti ja kaiken, mutta en kirjaudu. Jos minulla olisi oma blogi, luullakseni kirjautuisin, mutta nyt en tajua, mitä järkeä siinä olisi. Jos kommentointi on kielletty kirjautumattomilta, olen tyytyväisesti kommentoimatta. Arvontoihin en osallistu koskaan milloinkaan riippumatta palkinnoista (en lottoakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin saa tehdä. Kun et itse pidä blogia, et tiedä, miten iloiseksi kirjoittaja tulee siitä, kun se tietää jonkun käyvän säännöllisesti lukemassa (itseasiassa tätähän ei kylläkään voi mistään kirjoittaja päätellä). Kommenteista tulee yleensä aina hyvä mieli. Jos ei yhtään kommenttia koskaan saa, on se aivan sama kuin puhuisi aina vaan itsekseen.

   Jokaikinen uusi lukija luettelossani saa minut iloiseksi. En osaa sitä selittää. Se vain tuntuu hyvältä, että taas on joku uusi tänne löytänyt ja päättänyt, että hänpä alkaakin seurata säännöllisesti. Se palkitsee kirjoittamisen vaivan.

   Se, mitä järkeä on kirjautumisessa, onkin tässä jo useamman kynästä kirjoitettu. Minä kirjoittajana näen, että olet lukijani ja se saa minut hyvälle mielelle ja innostaa kirjoittajana. Sinulle siitä on se hyöty, ettei tarvitse turhaan käydä blogissa, jos ei sinne ole tullut päivitystä. Näet blogiluettelostasi koska olen kirjoittanut ja käyt vain silloin lukemassa. Tämä helpottaa ainakin silloin, kun on monta blogia, jota seuraa.

   Ymmärrän oikein hyvin, ettet osallistu arvontoihin, en minäkään lottoa, se on "niin vaivalloista". Hah.

   Poista
 10. Mä erotan täältä nyt kolme eri lukijatyyppiä: anonyymit on ihan selkeä oma alalajinsa, mutta kirjautuneen lukijan tulkitsen blogger -tililäiseksi ja rekisteröityneen lukijan taas tuosta oikean sivupalkin jäsenluettelon ”sopuliksi” – mulle jäi epäselväksi, mikä nyt sitten oikeastaan oli se arvontaan osallistumisen ehto; riittikö blogger-tili vai pitikö liittyä laumaan?

  Itse en liity laumaan ihan teknisistä syistä: käytän syötteenlukijaa, joka automaattisesti pistää bloggerin kautta seurattavat blogit omaan ”kansioon” ja koska mulla on jo blogit kategorisoituna omiin kansioihin, niin eräät menisivät sitten useampaan kansioon ja sekös ärsyttää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin hyvä lisäselvitys. Jos puhutaan Pellavasydämen arvonnasta, joka on jo menneen talven lumia, se oli tarkoitus järjestää vain omille lukijoilleni - sopuleiksiko sinä niitä nimitit?

   Nyt täytyy myöntää, että tuo syötteenlukija on minulle aivan vieras käsite. Joskus etsin uudesta blogista paikkaa, mistä kirjautua lukijaksi, mutten löydä kuin syötteenlukijan. En uskalla sitä käyttää, kun en tiedä, miten se toimii. Voisitpa siitä lyhyesti kertoa. Mm. että näenkö minä, jos blogi on jollain syötteenlukijassa - vai miten se sanotaan?

   Poista
  2. ”Sopulit esiintyvät arktisilla alueilla. Ne eivät vaivu horrokseen, vaan ovat aktiivisia myös talven aikana. Suotuisissa oloissa sopulit lisääntyvät nopeasti.” :D

   Mä olen just siirtynyt käyttämään feedlyä, kun greaderi lopetetaan :( Syötteenlukijaan saa laitettua ihan mitä blogeja ja sivustoja vaan seurattavaksi, ei ainoastaan bloggerin. Ja mä olen järjestänyt seurattavat omiin kategorioihin; mm. ompelu, neule, käsityöyrittäjät, lifestyle jne.

   Poista
 11. Okei, tekniikkaa - jos sinulla on gmail/googlemail osoite, on helppo ottaa blogger-nimikekin. Menet vain blogger.com sivustolle, ja tulee helpot ohjeet vastaan. Ei tarvitse omistaa blogia; profiili on helppo luoda ihan vaan sieltä kautta. Sitten klikkaa tuota google friend connect nappulaa ja valitsee että seuraa...

  Rouva voisi laittaa myös RSS syötteen omalle sivustolle (feedburner.com). Itse olen kuin adelheid - seuraan sivustoa RSS-syötteen kautta, feedlyllä. Niitä on monta erilaista ohjelmaa jonka kautta voi lukea. Mutta jos laitat RSS nappulan tuonne sivuun, voit feedburnerin kautta nähdä kuinka monta lukijaa onkaan sitäkin kautta.

  Ja sitten on myös bloglovin', jota kautta jotkut bloggerit seuraa - siihenkin voi liittyä ja laittaa nappulan sivupalkkiin. Kun tekee seuraamisen todella helpoksi, ei kenelläkään ole tekosyytä!

  Ja olethan liittänyt facebookin tähän sivuun? Kun ei ole nappulaa tuolla...

  Jos et itse osaa tai et saanut selityksestä selvää, niin annahan minulle hetkeksi diktatyyri (mwahahaha) niin teen.

  Useimmat bloggaajat tykkäävät laittaa näitä seurausjuttuja paljon, sillä jokainen lukija lisää tuohon "pageranking"iin, joka määrää että missä paikkaa googlen hakutuloksissa blogi löytyy. Että siksvarten lukijoita. Auttavat hieman yrityksen näkyvyyttä!

  VastaaPoista