torstai 4. heinäkuuta 2013

Yrittäjän työteveys ja vähän verotuksestakin

Ei kukaan yrittäjän työterveydestä huolehdi, jos ei sitä ihan itse tee. Ei tule fysioterapeutti tarkastamaan työpaikan ergonomiaa, jollei itse kutsu ja maksa ja tuskin monikaan niin tekee.Taukojumpasta ei kukaan muu huolehdi. Ei tarjoa työnantaja hierontaa, eikä edes tyky-toimintaa. Kaiken tämän muistan siltä ajalta, kun olin palkkatöissä valtion virastossa.

Hassua, että juttelen monen asiakkaan kanssa siitä, miten rentouttavaa käsitöiden tekeminen on. On se, mutta myös päinvastoin. Itselläni on nyt ollut jo toista viikkoa keskeytymätön päänsärky, jonka syy lienee juuri käsitöiden tekemisessä. Hartiat on jumissa, veri ei kierrä ja siinä se.Vaikka syön kourallisen lääkkeitä ja vahvoja särkylääkkeitäkin 6 pilleriä päivässä, kipu ei hellitä.

Tänään oli taas kotipäivä ja soitin heti aamulla parturin - se meni tiistaille. Sitten soitin hierojalle ja sainkin ajan heti tälle päivälle. Aah! Oli se ihanaa ja niin kallista. Samassa paikassa hoitui sekä hieronta että hiusten pesu ja leikkaus, koko lysti maksoi 65 euroa. Eikä saa euroakaan vähentää mistään. *)

Pidin 40 euroa kalliina tunnin hieronnasta. Tai no, tarkoitan, että olen yleensä selvinnyt pienemmällä maksulla. Ei kai 40 euron tuntipalkka nyt kohtuuton ole? Jälkeenpäin oli kyllä lähes kivuton olo ja niin rentoutunut. Niska-hartiaseudun hierontaan lisättiin kasvohieronta. En ole koskaan ollut sellaisessa. Jälkeenpäin soimasin itseäni siitä, etten kysynyt hintaa ja vähän ihmettelin, ettei hierojakaan kysynyt kuinka paljon tai kuinka kauan haluan hierottavan.

Sitten taas pieni verovinkki:

*) Yrittäjä EI SAA VÄHENTÄÄ hierontakuluja verotuksessa. Ne ovat tavanomaisia elantokuluja. Muistan aikaisemmin hierojan nimenomaan kuittia antaessaan kehottaneen liittämään sen verotukseen. "Menee kaikilta läpi" hän lisäsi. Taas tullaan näihin suusta suuhun - legendoihin. Moni luulee monesta asiasta, että verottaja hyväksyy, kun ei ole mitään perästä kuulunut. Mutta eihän verottaja näe kirjanpitosi tietoja, paitsi jos tehdään verotarkastus. Kirjanpitäjän pitäisi olla tietoinen, eikä lisätä (=vähentää) asioita, jotka eivät ole vähennyskelpoisia.

Ikävä puoli juuri nyt on se, että päänsärky jatkuu aika kovana. Vain pienen hetken tauko ja sitten se takominen alkoi taas. Ehkä pitää määrätä itsensä useammin taukojumpalle?

Mitä sinä maksat hieronnasta? Onko tuo 40 euroa paljon vai vähän vai kohtuullinen?

Pellavasydämen Mervi

7 kommenttia:

 1. Riippuu hierojasta. 40 € tunti on todella kohtuullinen. Kokeneet urheiluhierojat yms. ottavat paljon enemmän. Neljäkymppiä ei ole kummoinen palkka tunnilta, kun siitä vähentää verot, kulut yms. Harva pystyy muutenkaan hieromaan 8 tuntia pivässä, joten osa työajasta on ns. palkatonta.

  Itsekin kaipaisin jotakuta, joka liikuttaisi / jumppauttaisi minua työajalla. Vaikka itsellä onkin kokemusta omasta takaa, on se viitsiminen ja itsensä motivoiminen välillä aika haastavaa. Olisi kiva, jos joku muu kantaisi töissä vastuun siitä puolesta..

  Heh, käsityöt on rentouttavia niin kauan, kun niitä tekee harrastusmielessä. Oikeesti käsitöiden tekeminen on hyvin kuormittavaa työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaessani mietiskelin juuri tuntitaksoja ja totesin saman minkä kirjoitit. Hierojaa minulle suositellut henkilö oli maksanut itse 27 euroa 45 minuutista joten sitä taustaa vasten tuo 40 euroa kuulosti paljolta.

   Aika ajoin huomaan olevani täysin "liikkumaton" - vain sen mikä on pakko, eikä mitään terveyttä edistävää...

   Poista
 2. 40e tunnin hieronnasta ei kyllä ole minusta paljon. Minä käyn muutamalla eri hierojalla ja hinnat vaihtelee vähän hierojan, keston ja sen mukaan, mitä tehdään, mutta viimeeksi 45 min hieronta maksoi 43e. Kannattaisiko sun tehdä/pyytää jonkinlainen "jumppaohjelma" yläkropalle, mitä voisit kotona tehdä vaikka istuen (jos liikkuminen hankalaa)? Yläkropan lihaksiston vahvistaminen voisi ehkäistä noita jumeja ja kipuja, kun kuitenkin paljon teet (käsi)työtä joka sellaisille altistaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tänään ajattelin, että mistähän löytäisin ne pari A4 paperia, jotka sain fysioterapiasta muutama vuosi sitten... Niissä oli tosi hyvät ohjeet nimenomaan niskalle ja hartioille. Oli tarkat kertamäärät ja minuutit, mitä piti noudattaa. Ja se oli hyvin motivoivaa, sillä huomasin kyllä helpotusta, mutta jotenkin se aina aikaa myöten unohtuu. Ei kun taas siivoamaan kaappeja, jossain ne on!

   Poista
 3. Olen kunnalla töissä, ja lohduksesi voin kertoa ettei meilläkään ole taukojumppaa, ei tykytoimintaa (paitsi jos maksamme kaiken itse) hieronnoista nyt puhumattakaan. Fysioterapeuttia en ole työpaikalla nähnyt ikinä. Itse ostamme ja maksamme esim. kahvit kokouksiin. Työterveyshuolto tietysti on, mutta sinne on todella pitkät jonotusajat ja viimeksi kun lopulta sinne pääsin, lääkäri ilmoitti, että vaivani nyt voi johtua niin monesta asiasta, ettei sitä työterveydessä ruveta tutkimaan. En sitten tiedä, onko valtion työpaikoilla vielä jotain etuisuuksia, kunnissa ei kyllä ole vuosiin ollut enää yhtikäs mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa näin olla nykyään - nuo minun muistoni ovat jo yli 10 vuoden takaa, silloin kaikkea tuota vielä oli varaa tarjota työntekijöille.

   Poista
 4. Hei! Ihan normaalitaksalta tuo kuulosti, ja minusta jopa edulliselta, koska siihen kuului hiustenleikkauskin. Täälläpäin hiusten leikkaus maksaa n. 30 ja hieronta35-40e tunti, eli ihan normaali ollu tuo taksa jonka maksoit.

  VastaaPoista