torstai 3. lokakuuta 2013

Luovuutta, taitoa vai jäljittelyä...

PIANONSOITTO 
Osaan soittaa pianoa. Olen jopa opettanut pianonsoittoa. Mutta. Osaan soittaa vain nuoteista.
Hmmm... "vain nuoteista" siksi, että haluaisin osata soittaa myös improvisoimalla ja korvakuulolta. Mutta en osaa. Olen jonkun kerran sanonut, että minun mielestäni pianonsoitto on kuin koneella kirjoittamista - sen voi jokainen oppia. Toiselle helpompaa, toiselle vaikeampaa ja hitaampaa.

Totta puhuen, jonkun verran osaan myös vapaata säestystä. Minulle se tarkoittaa sitä, että esim. lauluun on merkitty melodia ja soinnut, jolloin osaan soinnutella ja kehitellä jonkinlaisen vasemman käden "lirutuksen".

KÄSITYÖT
Jokunen vuosi sitten, kun olin vasta aloittelemassa käsityöyrittäjyyttä, keskustelin aivan muussa yhteydessä  erään naisihmisen kanssa. Hän ihaili tuotteitani, joita oli nähnyt netissä ja kertoi osaavansa myös itse tehdä käsitöitä. Tähän hän jatkoi mielenkiintoisen lauseen, jota olen usein pohtinut jälkeenpäinkin. "Osaan kyllä jäljitellä toisten töitä, mutta en osaa itse luoda mitään uutta".

TEKNIIKKA
Olen erittäin kehno kaikenlaisessa teknistä taitoa vaativassa. Saan hajalle kaikenlaiset tekniset vempeleet, nitoja on jo liian vaativa minulle. Tietotekniikkaan liittyvät asiat ovat vielä hankalampia. Tottakai jotain osaan, mutta....

Suvi kehui blogini uutta, syksyistä ulkoasua ja toivoi itse(kin) osaavansa luoda haluamansa taustan. Tässä kerron, että en todellakaan ole osannut itse tehdä tätä. Tyttäreni on neuvonut tuon ylhäällä olevan bannerikuvakollaasin tekemisen ja nuo sivulla olevat vaahteranlehdet olen napannut ilmaisesta blogin taustoja tarjoavasta nettisivustosta (klik)  Jos ilmenee tarvetta, voin neuvoa (kröhöm) miten se sieltä kopsataan!

ELI SIIS
Karrikoidusti haluaisin kertoa, että olen päätynyt tällaiseen päätelmään:
Minä osaan monenlaista. Osaan soittaa pianoa, osaan tehdä käsitöitä, osaan muokata blogia.
Mutta luovuus? Mitä on luovuus - olenko minä luova? Muutama vuosi sitten olisin aika huolettomasti vastannut, että minusta on kaikenlainen luovuus kaukana. Esimerkkinä ajattelin silloin juuri pianonsoittoa.
- Osaan kyllä soittaa pianoa, mutta se on "koneellista" nuottien seuraamista.
- Vaikka sukankutominen ohjeen mukaan ei välttämättä helppoa olekaan, on kuitenkin toinen asia osata luoda jotain ihan omaa, jokin sellainen malli tai väriyhdistelmä, jota ei ole ennen edes nähnyt.
- Valmiin blogin taustan kopsaaminen ei vaadi kovin kummoista taitoa, luovuutta tarvitaan, kun haluaa ihan itse tehdä sen taustan alusta asti. Noh, siinä tarvitaan kyllä lisää taitoakin.

TAITO, LUOVUUS, JÄLJITTELY
Taito ja luovuus taitavat olla eri asia? Tietojen ja taitojen soveltaminen alkaa jo olla luovuutta, vai onko sekin taitoa? Sukan kutominen mallia katsomalla on jäljittelyä, mutta siinä vaaditaan kuitenkin taitoa.

Sellaiselle ihmiselle, joka ei osaa tehdä käsitöitä, olen usein sanonut, että ihmiset ovat luovia kovin eri aloilla. Ehkä mielenkiintoisin alue on "luova ongelmanratkaisu". Hei, nyt tuli mieleen, että olen tainnut tästä ennenkin kirjoittaa... no, ei kai se haittaa?

Mitä sinun mielestäsi on luovuus? Oletko sinä luova?

ps. tämä teksti alkoi kummuta, kun mietin, mitä vastaan Suville. Taidan olla aika luova, kun yhdestä kommentista kirposi n. 3000 merkin kirjoitus!

Mervi

10 kommenttia:

 1. No oli kyllä luova vastaus :-D Ja vaikeat kysymykset. Hankala sanoa, olenko luova. Osaan soittaa pianoa mutta en edes tuota luovaa säestystä laululle. Hmm. Toisaalta luon pihalla kaikenlaista, vai onko se sittenkin jostain muualta nähtyä ja sen kopioimista. En osaa sanoa. Tiedän vain sen, että osaan luovasti kierrättää kaikenlaisia materiaaleja ja romuja puutarhaprojekteissani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrätys on mun mielestä just erittäin luovaa! Usein ihmettelen, miten ikinä ihmiset keksivät niin luovia käyttötapoja "roskille"...

   Poista
 2. Mulle tulee luovuudesta ensimmäisenä mieleen taide. Luovuuden määritelmä voisi olla vaikka uuden luomista ja rajojen rikkomista. Itseäni en pidä millään tavalla luovana. Osaan esimerkiksi tanssia ja soittaa useita instrumentteja, mutta näissäkin "uuden luominen" eli improvisaatio on jo ajatuksenakin kauhistuttava. Pidän säännöistä, ohjeista ja rutiineista :) Luovuutta ja luovaa ajattelua voisi varmasti kehittää, jos vaan joskus riittäisi uskallusta luopua tietyistä toiminta- ja ajatusmalleista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaisemmin mielsin luovuuden vain ja ainoastaan taiteisiin liittyväksi. Sittemmin olen alkanut ajatella laajemmin. Koneenkorjaaja voi olla luova keksiessään erilaisen ratkaisun toimimattomuusongelmaan - eikö?

   Tuo on hieno ajatus, että luovuus on totutusta poikkeamista!

   Poista
  2. Minulle luovasta ihmisestä tulee aina ensimmäiseksi mieleen sähkömies, joka oli meillä remonttimme yhteydessä. Ölin lumoutunut siitä, miten hän keksi kaikkiin vanhan talon merkillisiin kommervenkkeihin ratkaisun.

   Poista
  3. Juuri tätä minäkin tarkoitan, luovuutta arjessa!

   Poista
  4. Tärkeintä luovuutta on nimenomaan vahvaan ammatilliseen/tieteelliseen pohjaan perustuva uuden keksiminen, esimerkiksi uudet hyödylliset rokotteet, lääkkeet, tietokoneohjelmat, viljelymenetelmät, ympäristöteknologia jne. Jos aihe kiinnostaa, siitä on paljon kirjoja. Voit lukea myös pari luovuusaiheista kirjoitelmaani blogissani osoitteessa http://evenspaces.blogspot.fi/search/label/Luovuus
   (tai mene blogiini ja valitse aihelistasta oikealla reunalla Luovuus).

   Tärkeä aihe tämä, kiva kun nostit aiheen esiin :)

   Poista
 3. sinä jos kuka oot luova taiteellinen <3 jo se että osaat ommella ja tehä vaikka mitä ihania juttuja,tekee sinusta luovan :D
  Meillä on 2 lasta joilla on absoluuttinen sävel-korva:14v soittaa pianoa jo 4.ttä vuotta musiikki-opistossa ja oikeasti tosi lahjakas,pikku-veli 6v on kovasti tulossa perässä..Piano soi meillä siis joka päivä,kumpikaan ei tarvitse nuotteja soittaakseen.(minäkin soitan,mutta nuoteista)
  ja kiitos tuosta vinkistä,tiiä,vaikka saisin omaan blogiini ulkonäköä muutettua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooh, nyt käy kateeksi! Onko absoluuttinen sävel-korva periytyvää? Toivottavasti lastesi innostus säilyy. Minä pakotin tyttäreni soittamaan, mutta heti kun saivat luvan, molemmat lopettivat tykkänään. Nyt meillä on piano täysin turhan panttina. Itse tykkäisin laulaa ja nuorempana olinkin kuorossa, mutta ikääntymisestä ja käytön puutteesta ääneni on laskenut ja olen tullut hirveän epävarmaksi, en ole varma, laulanko oikein. Harjoittelu auttaisi, mutta ei ole tarpeeksi kiinnostusta.

   Poista
 4. Sinä muuten OSAAT myös kirjoittaa��! Itse en todellakaan ole kovin luova mitä nyt hätä joskus pistää hyppimään: esim. Kyynersauvoilla kun ei oikein keittiössä pärjää pitää keksiä tapa jolla voi käyttää molempia käsiä yhtä aikaa: työhuoneen pyörällinen tuoli on aika mukava apu. Sillä voi rullata paikasta toiseen ja käsissä ja sylissä voi liikutella tavaroita ja kokata ruokaakin täällä Rapakon takaa.

  VastaaPoista