sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Kudotaanko luostarissa sukkia?

Mistähän kaikki uutuudet tai keksinnöt saavat nimensä? Eponyymiksi sanotaan henkilöä, jonka mukaan joku ilmiö, asia tai esine on nimetty. Esimerkiksi celsiusaste on nimetty ruotsalaisen astronomin Anders Celsiuksen mukaan, Parkinsonin tauti  taas englantilaisen lääkärin James Parkinsonin mukaan. AIV- rehu on nimetty Artturi Ilmari Virtasen mukaan ja giljotiini-sanan takana on  kuulemma Joseph-lgnace Guillotin. Halleyn komeetta on saanut nimensä Edmond Halleyn mukaan.

Ruokareseptejä vaihdettaessa vaihtuvat myös Mummon kakku, Pirjon piirakka, Sakarin parempi kalakeitto jne. Kukaan ei taida enää olla selvillä kenen mummo on alunperin ihanan kakun keksinyt.

Tämän alustuksen jälkeen ihmettelen, mistä on villasukille tullut niinkin hieno nimi kuin 

Lintulan luostarin sukat

Onko joku Lintulan luostarin asukkaista neulonut sukkia ja näin sukat saaneet nimensä.
Vai onko luostarissa joskus ollut myynnissä lahjoitettuja sukkia ja sitä kautta saaneet myös nimensä.
Vai ehkä joku on saanut tuliaisena sukat Lintulan luostarista ja antanut niille nimen.

En tiedä, enkä netistäkään löytänyt yhtään osumaa sanoille Lintulan luostarin sukat. Todennäköisempää on, että tämä malli tunnetaan jollain toisella nimellä. Minä olen saanut eräältä asiakkaaltani ohjeen tähän sukkaan ja hän myös kädestä pitäen näytti minulle, kuinka tuo tehdään.

Nyt en tehnyt sukkia, kun niitä alkaa olla nurkat pullollansa, mutta sen sijaan säärystimiä minulla ei vielä olekaan. Eilen mieheni vähän kummastellen kysyi, että mihin minä näitä sukkia aion laittaa. Sattui niin hyvin, että juuri se sukka oli minulle itselleni niin pääsin helpolla. Mutta vieressä sattui olemaan vauvan sukat ja sitten hän kysymään, että "entäs noi"? Pitäisi pian keksiä joku myyntikanava, ennenkuin tulee kesä. Hiihtolomalla luulen monen kaipaavan lämpimiä villasukkia.Tämä malli oli alunperin tehty hyvin ohuesta langasta. Mallin mukaan silmukoita luodaan 4 x 16 eli yhteensä 64 eli aika paljon, mutta toisaalta tuo malli on sellainen, että niitä silmukoita tarvitaankin enemmän, kun on tuollaiset kaaret... Minun lankani oli kyllä aika paksua (vyöte hukassa) - paksumpaa kuin normi 7 Veljestä, mutta minullahan onkin paksu pohje!


Tämä malli on oikein helppo neuloa, 
mallikerta on vain 5 kerrosta ja sen oppii erittäin helposti ulkoa. 
Sujuu mainiosti samalla kun katsoo telkkaria.

Oletko sinä kuullut Lintulan luostarin sukkamallista ennen?
Oletko nähnyt tämän mallin aiemmin?
Oletko kuullut tälle mallille jonkun toisen nimen?

Haluatko tästä mallista neulontaohjeen?

Mervi

ps. rohkeana tyttönä lähetin Lintulan luostariin sähköpostia ja toivon, että asia selviää....

25 kommenttia:

 1. Aivan ihanat säärystimet!! Mä kun en osaa kutoa niin en ohjeita kaipaa mutta muut varmaan kyllä:)

  VastaaPoista
 2. Kyllä kiitos haluaisin tästä mallista ohjeen ?

  VastaaPoista
 3. Aivan ihanat säärystimet, haluaisin mallin, kiitos

  VastaaPoista
 4. Ihana kuvio! En ole tuota mallia ennen nähnyt. Mielelläni ottaisin ohjeen. Nyt on ollut luovaa taukoa, jospa noista saisi inspiraation.

  VastaaPoista
 5. Kyllä kiinnostaa saada tuo ohje, se on aivan ihanan näköinen. Yksi lapsistamme on Lontoossa ja on sukkien suurkuluttaja. Sieltä ei saa mistään villasukkia, joten vakio lahjatoive on villasukat. Elikkä sinne tuollaiset varret sukkiin ja ehkä jalan päällekin jatkaen mallineuletta. Kiitos jo etukäteen.
  Muuten, minulla on kakkuohje jonka nimi Paholaisen kakku, mistähän sekin on nimensä saanut?
  -MUR-MUR-

  VastaaPoista
 6. Hep, bingo här, ohjetta tiskiin :-)

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen malli, tietysti minäkin kiinnostuin ohjeista.

  VastaaPoista
 8. Haluaisin ohjeen! Olisi ihan sopiva malli säärystimille.

  VastaaPoista
 9. Kauniit! En ole nähnyt tuollaisia ennen ja haluaisin kyllä oppia tuonkin mallin tekemään.

  VastaaPoista
 10. Enpä ole minäkään tuollaista ennen nähnyt ja vaikea uskoa että olis helppo tekonen. Ainakin on monimutkaisen näköinen ;) Kyllä tuollasia vois kokeilla tehdä joskus.

  VastaaPoista
 11. Kaunis malli. Olisin myös ohjeesta kiinnostunut.

  VastaaPoista
 12. Malli muistuttaa minusta kovin Novitan sukkalehden sukkaa joka oli nimetty tylsästi S Pitkät pitsisukat. Mallin olen nähnyt myös jossakin ulkomaisessa kirjassa jonka muistaakseni sanottiin olevan virolainen perinnemalli. Näin äkkiseltään en nyt löytänyt toista lähdettä, mutta Novitan malli oli kuvan perusteella samanlainen.

  VastaaPoista
 13. Heips, kauniit sukat tai säärystimet. En ole kuullut tämän nimisistä sukista, mutta esim. matoissa löytyy kuvio- ohje, minkä nimi on 'luostarin ikkunat' ja tuo kuvio muistuttaa aika paljon maton kuviota. Ilmeisesti luostareilla on ollut paljon annettavaa käsityömaailmaan.

  VastaaPoista
 14. Ovatpa niin,niin kauniit säärystimet!

  VastaaPoista
 15. Mieluusti haluaisin tuon neulemallin. Se näyttää tosi herkulta. Matoissa löytyy todellakin "Luostarin ikkunat"-malli mikä on toiselta nimeltään "Kirkon kaaret". On muutes tosi kaunis malli. Kudoin aikanaan monet matot sillä ohjeellä.
  t. eläinhattu Anne

  VastaaPoista
 16. Nimimerkki "rulla" oli jättänyt kommentin, mutta se on kadonnut johonkin. Näin se menee: Ihana malli! Mielestäni kun olin Riikassa ja Pärnussa niin mummot myi ohuesta langasta tehtyjä sukkia, joissa oli kyseinen kuvio. Tahtoisin mielelläni neulonta mallin sukista.

  VastaaPoista
 17. Ihanaa, jos olisi mahdollista saada tuon sukan ohje kirjoitettuna! Heti laittaisin puikoille.
  Terv. RitvaL.

  VastaaPoista
 18. On tosi kaunis malli ja sen näköinen, että todellakin muodostuu ainoastaan muutamasta kerroksesta. Olisin kiinostunut, koska tykkään kaikista pitsisukista ja neulon niitä itselleni ja pojan tytöille. Sekin kiinostaa onko tuo "Lintulan luostarin sukat" nimitys mistä tullut. Olen käynytkin luostarissa monta kertaa, koska ei hirvittävän kaukana meiltä sijaitse.
  Terv. Ritva (P-Karjalasta)

  VastaaPoista
 19. Ihana malli,ohjetta kaipailen minäkin
  Ritva

  VastaaPoista
 20. Wau, miten ihana malli. Haluaisin kyllä ohjeen tästä.

  Eila

  VastaaPoista
 21. Mielenkiintoinen mallikuvio, ohje kelpaisi minullekin :)

  VastaaPoista
 22. Hieno mallikerta, toivoisin myös ohjetta ;)

  VastaaPoista
 23. Todella kaunis malli, ohje olisi tosi ihana saada.

  VastaaPoista
 24. Kyllä kiitos, haluaisin myös mallin jos on mahdollista :) Kiitos kysymästä :)

  VastaaPoista
 25. Tästä on tulossa ohje, mutta pitää vielä odottaa.... Olen ollut sähköpostiyhteydessä Lintulan luostarin nunna Nektarian kanssa ja hän on ystävällisesti luvannut ottaa yhteyttä henkilöön, joka heille näitä sukkia kutoo. Sitten hän kertoo minulle, miten asiassa edetään. Tässä vaiheessa sukkia ei voi vielä nimittää Luostarin sukiksi, vaikka ne sillä nimellä minulle esiteltiinkin. Mutta siis - ohje on varmasti tulossa!

  VastaaPoista