torstai 6. maaliskuuta 2014

Mitä tulee mieleen...?

Tämä on empiirinen tutkmus
Tutkimuksen kohteena on suuri yleisö. 
Otantana tämän blogin lukijat. 
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitä ajatuksia ihmisessä herää, kun hän kuulee sanan "Käsityökeskus".

Voisi olla mielenkiintoista tutkia sitäkin, että mistä joku nimitys on saanut alkunsa.

Kun meidän talokauppaa ensimmäisen kerran esiteltiin paikallislehdessä, otsikkona oli jotenkin näin "Neuvolataloon tulee käsityökeskus". Tuo ei siis ollut meidän keksintöä. Jotenkin se vaan on sitten lipsahtanut myös omaan käyttöön.

Nyt olen pari kertaa törmännyt siihen, että kuulija/lukija on ymmärtänyt "väärin" idean. Minulle tulee kyselyjä, jotka hämmästyttävät. Tämän tähden ajattelin pysäyttää tämän nimitysasian siksi aikaa, että ehdin sitä miettiä. Te, arvoisat lukijani, saisitte nyt olla (taas kerran) avuksi.

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta KÄSITYÖKESKUS?

Toivon tietysti, että mahdollisimman moni viitsisi vaivautua. Vaivautua on oikea sana, sillä olen tänään laittanut kommenttikenttään sanavahvistuksen käyttöön. Tänä aamuna avattuani sähköpostin siellä oli paaaaljon anonyymi-kommentteja, mikä tietysti ilahduttaa. Mutta kun innoissani alan niitä lukemaan, huomaan, että kaikki - jokaikinen - on englanninkielinen häirikköviesti. Plääh!! Pettymys. En ole varma, jos tuo sanavarmistus edes auttaa asiaan, mutta kokeilen nyt vähän aikaa. Otetaan pois, jos tuntuu liian hankalalta. Itse inhoan niitä ja melkeinpä jätän kommentoimatta, jos sellaisen havaitsen.

Nyt taitaa olla menossa jokin buumi, sillä moni muukin bloggaaja on valitellut samaa.

Mutta ole sinä sinnikäs ja auta minua tässä tärkeässä tutkimuksessa. Kiitos!

Pellavasydämen Mervi

23 kommenttia:

 1. Käsityökeskus = paikka, jossa annetaan neuvoja käsityöhön liittyen ja jonne voi mennä itse harrastamaan käsitöitä. Siellä järjestetään kursseja ja siellä on yleensä kangaspuita. Taitohan ylläpitää noita käsityökeskuksia ympäri Suomea.

  Minä kuvittelin, että tuo suunnitelmasi liittyy jotenkin yhteystyöhön Taito-yhdistyksen kanssa. Taisin erehtyä, vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikkakunnalla ei ole Taito-yhdistystä tai toimintaa ja ei, meillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Koko talo on ostettu omilla (no, vähän pankinkin) rahoilla, eikä toiminnan rahoitukseen muutoinkaan ole saatu mistään mitään, joten kyllä se on kokonaan mun omaa liiketoimintaa. Just näiden "väärien" tai siis oikeiden mielikuvien vuoksi on hyvä kartoittaa sanan sisältö.

   Poista
 2. Just samaa tulin kirjoittamaan, kuin Susanna.
  -Sini-

  VastaaPoista
 3. Susannahan sen tuossa heti sanoi, mitä minäkin ajattelin. Paikka missä saa ohjausta monenlaiseen käsityön tekemiseen.

  VastaaPoista
 4. Susanna se sanoi. Lisäksi sieltä voi ostaa tarvikkeita tai valmiita käsitöitä.

  VastaaPoista
 5. Jos minä astuisin sisään käsityökeskukseen voisin kuvitella, että siellä olisin jotain tällaista.... "Käsityökeskuksesta voisi käsityönharrastajat saada uusi ideoita ja inspiraatiota käsitöihin ja käsillä tekemiseen liittyen. Siellä voitaisiin myös pitää esillä pienmuotoisia käsityöesityksiä esim. johonkin seinälle/pöydälle koottu jonkun käsityöharrastajaryhmän tekemiä töitä. Käsityökeskuksessa voisi myös kokoontua vaikka porukalla esim. kutomaan villasukkia tai erilaisten kurssien merkeissä. Käsityökeskuksessa voisi olla myynnissä/esillä uusia käsityökirjoja tai lehtiä. Lisäksi pääsisi hypistelemään herkullisen värisiä kankaita ja lankoja. Siellä voitaisiin myös järjestää pieniä myyjäisiä esim. keväällä keskuksen pihalla auringon paisteessa." -Jude

  VastaaPoista
 6. Käsityökeskuksesta tulee ihan ensimmäisenä mieleen kangaspuut. Käsityökeskuksessa järjestetään mm. matonkudontakursseja ja muita sellaisia kurssityyppisiä juttuja. Toimii ehkä kansalaisopiston alla. Mä oon itse lapsena ollut matonkudontakurssilla, siellä kyllä tehtiin myös poppana-liinoja ja sen sellaisia..

  En tiedä, miten ne oikeasti toimivat, mutta ois kiva, jos sellaisiin vois mennä "millon vain" esim neulomaan, kun haluaa neuloa porukassa. Ehkä jokin lankakauppa siinä samassa, myös muita käsityötarvikkeita monipuolisesti. Tekniikoiden opetusta kurssimuotoisesti, käsitöitä laidasta laitaan, miksei vaikka posliinimaalauksesta kirjansidontaan. Ehkä :)

  VastaaPoista
 7. Susanna aloitti kertomalla jo monen muun ja myös minun mielleyhtymät termistä "Käsityökeskus". Itse tosin en yhdistänyt sitä Taito-yhdistyksen alaisuuteen, mutta kylläkin johonkin selllaiseen, jossa on monialaista käsityöntekemistä ja jopa inasen verran "laitosmaista?"
  Kun emme nyt vielä tiedä (me ainakaan) mitä siellä tulee tapahtumaan, voisisko se esillä ollut "Neuvola"-termi olla sopivampi? Toisihan se myös historian havinaa paikkaan, joka on rakennettu neuvolaksi.

  VastaaPoista
 8. Käsityökeskus on mielestäni paikka, jossa voi käydä esim. mattoa kutomassa tms. ja jossa saattaa olla ohjaajakin paikalla. Lisäksi käsityökeskuksessa järjestetään ohjattuja kursseja tyyliin "Askartele Pääsiäiseksi ovikranssi". Ehkä käsityökeskuksesta voi ostaakin jotakin, esim. matonkuteita. Voidaan tehdä yhteistilauksia. Jotain tällaista tulee mieleen. Ensimmäisenä ei tule mieleen, että se on yksityinen yritys, jossa myydään valmiita tuotteita tai tehdään niitä asiakkaan tilausten mukaan. Eli jos suunnittelet enemmän painottuvasi tuolle jälkimmäiselle, niin ala ponnekkaasti käyttää kuvaavampaa sanaa jo työnimenäkin!

  terveisin
  Terja

  VastaaPoista
 9. Myymälää en yhdistä käsityökeskus-sanaan, Pellavasydän kuitenkin taitaa olla osana keskusta samassa tarkoituksessa kuin ennen sulkemistakin, eli myymälänä?

  Myymälän ominaisuus pitäisi mielestäni jotenkin tuoda selkeästi esille, sillä esimerkiksi ei-paikkakuntalainen ei osaisi etsiä myymälää välttämättä keskuksesta, siitä kun juuri tulee mieleen nuo edellämainitut mahdollisuudet harrastaa ja tehdä käsitöitä jossain paikassa.

  Onnea uuteen koitokseen teille!

  -Entinen ukilainen

  VastaaPoista
 10. Samoilla linjoilla olen kuten aikaisemmatkin kirjoittajat.

  VastaaPoista
 11. Meidän kunnan käsityökeskus on osa Taito Pirkanmaata. Siellä on kudontamahdollisuus opastuksineen, Näpsä-käsityökoulu, myymälä, josta voi ostaa valmiita tuotteita ja materiaaleja, galleria, jossa on näyttelyitä, ja keskuksessa tehdään myös tilaustöitä asiakkaille. Tätä tulee minulle mieleen käsityökeskuksesta.

  VastaaPoista
 12. Hieno kysymys! Vastaus: Käsityökeskus tuo mieleeni ihan selvän kuvan Taito Shopista, monestakin sellaisesta, erityisesti Tampereen, jossa on kaksi osaa. Hatanpään valtatiellä on kauppa ja Verkarannassa, kadun toisella puolella, kauppa-näyttelytila-kahvila sekä opetustilat. Aina kun näen sanan Käsityökeskus matkoilla kotimaassa, pyrin käymään paikalla, ostoksilla, tietysti! Muistan lämmöllä Savonlinnaa Jukka Rintalan vaatteita, Mikkeliä sen Kenkäveroa, Kerimäkeä ja sen Käsityöläistapahtumaa, Mänttä ja pellavainen taidepyyheliina... mukavia asioita tulee mieleen! Kotimaista, laatua, käsityötä, maakuntien parhaita tuotteita, myös syötäväksi ja lahjaostoksia! Monta hienoa lahjaa olen ostanut ja lankaa itselle ja lahjaksi.

  VastaaPoista
 13. Minulle tulee mieleeni käsityökeskuksesta paikka jossa voisi saada uusia inspiraatioita ja oppia uusien käsityöjuttujen teossa. Paikasta voisi myös ostaa käsityötarvikkeita.

  VastaaPoista
 14. Käsityökeskus tuo minulle mieleen saman kuin mitä jo Pellavasydänkin oli -> käsitöiden tekoa, tuotteiden ja tarvikkeiden myyntiä kodin sisustukseen, itselle ja lahjaksi. Laajemmalti ajateltuna keskus voisi toimia myös käsityöyrittäjien ja -harrastajien osuuskuntana. Pellavasydän on hyvä nimi myös käsityökeskukselle. Sinä omistajana ja perustajana päätät, mitä tilalle lopulta teet.

  hannah

  VastaaPoista
 15. Käsityökeskus: Se olisi minulle paikka, josta löytäisin ohjeita jos tarvisin, siis ihan niinkuin kädestä opettaen johonkin pulmaan, se olisi paikka josta saisin ostettua tarvikkeita niin kutomisiin kuin ompeluunkin, siis sellainen monitoimikeskus, jossa vielä mahdollisesti voisi vaikka tehdä opastettuna jotain valmiiksi eikä vain neuvon antajana. Monipuolinen, ihana paikka.

  VastaaPoista
 16. Käsityökeskus on mielestäni paikka, jossa voi tehdä erilaisia käsitöitä, niitä ja ehkä tarvikkeita voi olla myynnissä, sielä pidetään kursseja jne. Kyllä siitä minullekin mieleen tulee kangaspuut. Käsityökahvila taas on kahvi ja leivospainotteinen tila (nam), jossa on myynnissä käsitöitä ja jonne voi mennä neulomaan porukassa. Käsityöneuvola sitten taas on käsityökeskus neuvonnalla höystettynä. Sinne voi mennä kysymään jos on ongelmia ja sielä saa ohjausta kaikenlaiseen käsitöiden tekemiseen (kuten esim. mattojen kudontaan ja loimien luomiseen ja laittoon, mitä välttämättä nykyään ei enää kotona pysty tekemään).

  VastaaPoista
 17. Juu, samoilla ajatuksilla minäkin, kuin edelliset, ajattelen Käsityökeskus-nimestä. Onhan siellä myös myytaviä tuotteita, mutta kangaspuut ensimmäiseksi tulee mieleen.
  Sellainen olis kiva paikka minne vois kokoontua pitämään neulontapiiriä tai muuta ajankohtaista käsillätekemistä. Hyvä ois varmaan olla useampi ihminen ideoimassa ja pitämässä sellaisia iltoja, kuka sitä aina jaksaa siellä "töissä" olla aamusta iltaan. Usein Kansalais/työväenopistoissa pidetään monenlaista käsityökurssia, mutta niissäkin taitaa kurssien hinnat kohota, ainakin täälläpäin.

  VastaaPoista
 18. En lukenut aiempia kommentteja, jotta saan tähän vain omat ajatukseni. Eli sana "käsityökeskus" tuo mieleeni paikan, jossa tehdään ja myydään käsitöitä. Lyhyesti sanottuna.
  Siellä voi olla yhden tai useamman käsityöläisen putiikki, miksei työtilakin siinä samassa. Ja lisäksi siellä järjestetään kursseja tai muuta vastaava toimintaa, joihin saa osallistuta kaikki käsitöistä kiinnostuneet. Ehkäpä se voisi olla jopa vähän "nuokkari"tyyppinen tila, jossa voi istuskella kutomassa sukkaa ja höpötellä samanhenkisten ihmisten kanssa -saada ja jakaa ideoita. Eikä siis vain nuorille, vaan ihan kaikille.
  Siellä olisi kangaspuut, ompelukoneita, kutimia yms vuokrattavana/lainattavana. Paikanpäällä käytettäväksi. Ja tietysti tiettyjä kellonaikoja, jolloin saa neuvoa kyseisten välineiden käyttöön.
  Kirppistyyppisiä myyntipaikkojakin voisi olla käsitöiden myynnille.
  Ja sitten tietysti kaikenmoisia teemapäiviä. Esim. lapsille omansa, jne..
  Tällasia ajatuksia.
  ElinaWee

  VastaaPoista
 19. Paikka, jossa voi kutoa kangaspuilla, jossa järjestetään erilaisia käsityökursseja, josta voi ostaa tarvikkeita käsitöihin ja valmiita käsitöitäkin on myynnissä.
  Etsin matkaillessa sellaisia yksilöllisiä ja ihania käsityöpuoteja, joissa on oikeasti paikkakuntalaisten valmistamia töitä. (Ei ole yhtään kiva nähdä aina samoja tuotteita olin sitten missä päin Suomea tahansa).
  Kesälomareissua Ukin suunnalle alammekin jo suunnitella:)
  t. "Osa-aika"käsityöläinen Etelä-Savosta

  VastaaPoista
 20. OIkein paljon kiitoksia kaikille kommenttinsa jättäneille. Aika yksimielisiä olette, kangaspuut taitaa tulla kaikille mieleen. Olen mielestäni hyvin päässyt näistä selville ajatuksistanne ja saanut myös ideoita. Kiitos!

  VastaaPoista
 21. Terja tuolla aiemmin kiteytti minun mielikuvani. Eli jotenkin "virallinen", ei yksityisen pitämä paikka.
  T. Taina

  VastaaPoista