tiistai 4. maaliskuuta 2014

Neuvolatalo

Näin valottaa Uudenkaupungin Sanomat syksyllä 2013 silloin myynnissä olevan terveystalon alkuhistoriaa:

Ensimmäinen neuvolatalo

Koulukadun ja Vuorikadun kulmatalo on rakennettu 1954 ensimmäiseksi, vain neuvolatoimintaan nimetyksi taloksi Uudessakaupungissa. Lapsia, äitejä ja nuoria talo on palvellut muodossa tai toisessa kaikki vuosikymmenet aina tähän syksyyn saakka. Viimeisimpänä siinä toimi perheneuvola, joka nyt on muuttanut Mörnen taloon.
Terveystalon rahoittamiseen osallistuivat aikoinaan kaupungin lisäksi Uudenkaupungin ruotsalainen ystävyyskaupunki Varberg sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisosasto. Samoihin aikoihin rakennettiin ruotsalaisten tuella myös Kalantiin terveystalo, joka nykyisin on saneerattu päiväkodiksi. 

Monella uusikaupunkilaisella on siis muistoja tästä talosta. Joku tuolla kommenteissa jo kertoilikin käyneensä talossa. Olisi mielenkiintoista kuulla enemmän. Voit jättää kertomuksesi kommenttina tai lähettää minulle sähköpostia: mervi.lamminen@uusikaupunki.fi. Olisi hauskaa kerätä leikekirjanomaisesti valokuvia ja kokemuksia talosta ja sen tapahtumista. Kirja olisi asiakkaiden tutkittavissa. Onneksi Uudenkaupungin Museo on koonnut paljon vanhoja valokuvia kaupungin historiasta, joten sieltäkin saan varmasti kuvamateriaalia. Voit käydä katsomassa museon facebook-sivuja täällä.

Pellavasydämen Mervi

Kuva Uudenkaupungin kaupungin sivuilta

4 kommenttia:

 1. Hienoa, että tämä kaupungille tavattoman tärkeä talo säilyy "yleisölle" avoimena. Tyylikäs 1950-luvun kiinteistö kaikkine muistoineen, joita kaupunkilaisilla siihen liittyy! Pitää vielä tutkiskella lisää myös museon arkistoista, josko jotain löytyy. Muistoja on itsellänikin. Lapsena lastenneuvolasta, odottavana äitinä siitä asuntosiivestä ja omien lasten kanssa taas lastenneuvolan puolelta. Minun vanhempani ja isosiskoni ovat asuneet myös talossa 1960-luvun alussa - siinä asunto-osassa siis. terv, museon Mari

  VastaaPoista
 2. Kiitos Mari kommentistasi! Onkohan vanhempiesi asunto ollut yläkerrassa? Siellä on viehättävä vino katto. Olisi aivan mahdollista nytkin tehdä siitä vuokra-asunto, sillä neliöitä on meille kahdelle lähes tulkoon turhan paljon. Ehkä. Tai sitten ei.

  VastaaPoista
 3. Kuinka onnellista, että saat jatkaa rakastamaasi työtä! Linkki paikkakunnallani toimivaan käsityökeskukseen - se toimii vanhassa tehdasmiljöössä ns. Kehräämön alueella ->http://www.sigrid.fi/ -

  hannah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Monesta asiasta jo ehdin huokaista tyyliin "ajatella, koskaan enää en voi somistaa myymälää, koskaan enää en voi selittää uusia ideoita, enkä sitä enkä tätä" Ja nyt se kaikki on taas mahdollista!

   Käynpä katsomassa tuon linkin, kiitos.

   Poista