torstai 17. huhtikuuta 2014

Potilaan itsemääräämisoikeus

Eilen tuli parin hoitajan kanssa keskustelua näin hienosta aiheesta.

Keskustelu kuitenkin kulki paljon proosallisimmin termein. Lähtökohtana oli aamupesut ja suihkutukset. Kerroin "tytöille" että olen niin vanha ja niin monet vuosikymmenet ollut sairaalassa hoidettavana, että minuun on iskostunut vanhakantainen systeemi - hoitajat sanoo mitä tehdään milloinkin: nyt mennään suihkuun, nyt pestään hampaat, nyt jumpataan jne. Nämä nuoret, uudenaikaisen koulutuksen saaneet hoitajat taas kysyvät minulta, haluanko, milloin haluan....ja minä olen hämilläni. Yleisin vastaus on, että "ihan miten vaan parhaiten sopii."    No, katsotaas kun olen täällä vielä muutaman viikon ollut, kuinka määräilevä musta tulee?  Vilpittömästi voin sanoa, että tällä osastolla hoidetaan hyvin ja potilasta kunnioittaen. Kaikki pyynnöt pyritään toteuttamaan.   

Yksi iso asia kuitenkin on, mihin potilaan itsemääräämisoikeus ei valitettavasti yllä, ja se on hoitopaikan valinta. Terveyskeskustasolla on uuden lain mukaan tähän mahdollisuus, mutta erikoissairaanhoitoa se ei koske.  

Niinpä minun on suostuttava menemään Tyksiin taas kerran koekaniiniksi, vaikka kaikki aikaisemmat kolme tekonivelleikkausta ovatkin epäonnistuneet. Käsittääkseni leikkaava lääkäri ei ole ennen laittanut erkoisniveltä, joka minulle tulee - näin hän ainakin sanoi, kun keskustelimme tästä "viimeisestä oljenkorresta". Tottakai jokaisen on päästävä tekemään myös se ensimmäinen harjoittelu, mutta en vain haluaisi olla se kohde. 

Osaatko sinä suhtautua terveyden/sairaudenhoitoon niin, että sinulla on potilaan itse- määräämisoikeus? Lapsilleni olen minäkin yrittänyt opettaa, että "vaadi, sinulla on oikeus, henkilökunta on siellä sinua varten" mutta itsessäni joudun usein diagnotisoimaan kiltin tytön syndrooman.   mervi

4 kommenttia:

 1. Voi kun siulla oisi mahdollista päästä ortoniin leikattavaksi, siellä on mahtavat lääkärit ja hoito.
  Oikein rauhallista ja siunattua pääsiäistä

  VastaaPoista
 2. En osaa sanoa, muutakuin hoitajan näkökulmasta. En ole olut sairaalassa, muutakuin synnyttämässä. Sisätautipolilla kerran kävin, oli niin tyly lääkäri, jotta ei tainnut kysellä mitä potilas halusi :)
  Meidän hoidettavat olivat hyvin huonoja, monet eivät pystyneet puhumaankaan. Jos pystyivät, yritettiin tietysti itsemääräämisoikeutta kunnioittaa, monesti ei ollut mahdollisuutta kuin aamusuihkuihin (illalla vähän henk.kuntaa). Muistisairaaat voivat tietysti vastustaa jatkuvasti hoitotoimia, eikä sitä voi loputtomasti kunnioittaa :)

  VastaaPoista
 3. toivottavasti siun leikkaus onnistuu hyvin ja vaadi hyvää kohtelua.
  rauhallista pääsiäistä.

  VastaaPoista
 4. Hei Mervi! En ole lukenut blogiasi maaliskuun alun jälkeen... Voi että sulle kävi huono tuuri sun lonkan kanssa! Olen tosi pahoillani. Nyt kun olen päässyt tähän asti niin täytyi ruveta kommentoimaan. Siis sun leikkaava lääkäri ei ole koskaan ennen laittanut tätä uudenlaista proteesia kenellekkään?? Ja kaikkien niitten edellisten mokien jälkeen ne vielä vaativat että menet takaisin Tyksiin. Tuohan on ihan hirveetä!! Meillä täällä Seattlessa on joskus proteesin valmistajan edustaja mukana leikkauksissa varmistamassa että ne laitetaan oikein paikalleen. Onko sulla mahdollista saada sellaista henkilöä paikalle? Onko sulla se sama lääkäri joka tyri ne aijemmat leikkaukset? Toivottavasti ei. En voi muuta kun toivottaa lycka till ja toivotaan että tällä kertaa se onnistuu.
  Terv. Anita, rapakon takaa

  VastaaPoista