torstai 1. toukokuuta 2014

Emme ole yhdenvertaisia

Hyvin monet lukijani ovat kanssani samaa mieltä siinä, että Orton olisi paras hoitopaikka minulle. Muistan, kun vielä olin siellä hoidossa, miten siellä tiedettiin, että "epäonnistuneet tapaukset maakunnista tuodaan Ortoniin."

Orton on yksityissairaala ja sitä ei koske edes uusi laki hoitopaikan valinnanvapaudesta. Minä en pääse Ortoniin muutoin kuin että maksan itse hinnanerotuksen verrattuna Tyksin hoitoon. Hinnaksi tulee äkkiä vaikka kymppitonni. Tässä kohtaa en siis ole tasavertainen monessa muussa kunnassa asuvien kanssa, jotka voivat saada maksusitoumuksen myös Ortoniin.

Eilen luonani kävi tämä aluesaraalan ortopedi. Pidän erityisesti hänen tavastaan kohdata potilas. Meillä oli erittäin valaiseva keskustelu. Hän kertoi juuri tuon Ortonin tilanteen. Kun kerroin omat kokemukseni Tyksistä, hän sanoi, ettei minun sijassani myöskään menisi sinne, mutta ei tarkoittanut sitä, etteikö siellä osattaisi leikata, vaan nimenomaan sitä epävarmuuden tunnetta, kun ei voi luottaa.  Lopputulos keskustelusta on se, että eipä minulla ole vaihtoehtoja - menen Tyksiin. On siinä hyviä puoliakin:
- aika on jo varattu ja pääsen nopeasti leikkaukseen
- tuttu paikka ja tutut rutiinit
- lyhyt matka
- mieheni pääsee vaikka joka päivä katsomaan, kun käy Turussa töissä
Nämä ajatukset saattavat olla sellaisia "happamia, sanoi kettu pihlajamarjoista", mutta tästä on nyt lähdettävä. 

Eilinen keskustelu vahvisti myös sen ajatuksen, että tämä uusi, kallis proteesi on "helpompi" asentaa kuin entiset. Se tulee valmiiksi oikeanlaisena mukanaan asennusohjeet. Leikkaavan lääkärin ei kuulemma tarvitse, kuin lätkäistä paikoilleen ja ruuvata ruuvit kiinni! No, taisi siinä olla vielä jotain sahaamisia, luun poistoja sieltä ja täältä ja ehkä jotain muutakin? Jospa ne noin helpon toimenpiteen osaisi Tyksissäkin tehdä...   Mervi

10 kommenttia:

 1. Kulps, kyllä pistää miettimään tuo viimeinen kappaleesi. Vaikka tietysti sinulla on siinä mukana sitä sarkasmia, josta teksteissäsi nimenomaan pidän, mutta silti. Aika hurjalta kuulostaa.
  Toivon kovasti, että kaikki menee nappiin! Nuo kirjoittamasi hyvien puolien lista kuulostaa lupaavalta.

  VastaaPoista
 2. No hyvä kun asia selvisi, ei tarvitse enää mietiskellä. Voi vain toivoa, että kaikki menee hyvin.
  Mukavaa vappua!

  VastaaPoista
 3. Yleensä ei pitäisi toivotella onnea tai "pitää peukkuja pystyssä", kun joku on menossa vaativaan leikkaukseen. Siellä pitäisi nimenomaan olla rautaisen ammattitaidon omaavat henkilöt hommissa. Nyt pitänee tehdä poikkeus ja toivottaa onnea, sekä pitää niitä peukkuja pystyssä; että Tyksissäkin osaisivat kerrankin sun kohdallasi toimia erinomaisesti!

  VastaaPoista
 4. Nyt kun päätös on vihdoin tehty, niin siihen osaa asennoitua ihan erilailla. Ei tarvitse enää turhia miettiä. Nyt vain keskittymään kotiin pääsyyn :) Hyvää Vapun päivää!
  T. Taina

  VastaaPoista
 5. toivon siulle kaikkea hyvää leikkaukseen menossa.piristystä päivääsi.

  VastaaPoista
 6. Voi harmi, ettet pääse ortoniin, jos voita lotossa niin mie maksan siun leikkauksen siellä.
  No nyt sitten vaan toivotaan ja uskotaan että kaikki menee hyvin.
  Iloista vappua kuitenkin:)))

  VastaaPoista
 7. Voih, oletpa Kosotäti helläsydäminen! Kiitos.

  VastaaPoista
 8. Onpahan jännät kiemurat näiden hoitojen kanssa. Hyvä että sait lääkärin kanssa keskusteltua asiasta ja tiedät mitä tapahtuu. Onnea matkaan.

  VastaaPoista
 9. Hei! Piti tulla kertomaan, kun juuri pe 2.5. Aamulehdessä oli artikkeli tutkimuksesta joka on tehty aiheesta. Eli tekonivelleikkausten uusimisprosenteistä eri ortopedisten yksikössä ja hinta-laatusuhteista (leikkauksen hinta / uusimisprosentti). Tutkimustulokset ovat peräisin Utilis Sanitas -hankkeesta artikkelissa kerrotaan. Voin scannata artikkelin sinulle jos haluat.

  VastaaPoista
 10. Megi, kiinnostaa kovasti. mervi.lamminen@uusikaupunki.fi

  VastaaPoista