lauantai 31. toukokuuta 2014

Kynnysmatto kengänkoroista

Tämän jutun julkaiseminen vähän viivästyi, kun olen tarkka toisten valokuvien esittämisessä. Pyysin luvan ja sain, joten nyt voin näyttää mitä näistä huopalappusistani tulee. Kyseessä on oikein tosi vanha kynnysmaton valmistamistapa. Kengänkorkomatto. Tämä kuva on omista lapuistani:

 
Näitä palasia valmistuu nopsaan, kunhan ei ole turhan tarkka. Joku toinen ehkä piirtää ja laskee koristelujen paikat, mutta minäpä pistelen vapaalla kädellä. Noh, ainakin neljä lappua tässä kuvassa on väärinpäinkin. Mutta eikös se käsityön kultainen sääntö menekin niin, että nurja puoli pitää olla yhtä siisti kuin päällipuolikin?
Tässä kengänkorot on vain aseteltu tuolin päälle. Mattoa kun tehdään, ne ommellaan vahvalle kankaalle hiukan pituussuunnassa lomittain.

Alunperin - muutamia vuosia sitten - olen nähnyt maton mallin Taito-lehdessä. Juttu oli mielenkiintoinen historiaosuuksineen. Nyt se lehti lienee samassa paikassa, missä keskeneräinen työkin, eli hukassa. Tässä kuitenkin linkki yhdistyksen sivuille. Kuva on napattu myös sieltä, luvan kanssa.


Näyttää siltä, että Taito-yhdistykset ovat elvyttämässä tätä vanhaa käsityöperinnettä ja järjestävät kursseja asian tiimoilta eri puolilla Suomea.

Olen nähnyt myös pyöreitä mattoja tällä tavalla valmistetun. Kuvassa olevien naisten takana näkyy kaksi erilaista tapaa koota matto. Se, mistä yhtäkkiä tähän vuosia sitten aloittamaani ja kesken jättämääni työhön innostuin, on Susun Silmukat -blogin syy. "Törmäsin" siellä tähän kuvaan: Kuva siis napattu ko. blogista. Tämänkin kuvan julkaisemiseen sain luvan. Ja samalla selvisi se, että tässä onkin kyseessä RAHI, jonka on valmistanut Salon Kansalaisopiston Käsityön suunnittelijaopettaja Mirja RautiainenTässä kengänkorkokirjonta on tehty täyteläisemmäksi kuin näkemissäni malleissa. Sitä paitsi perusmateriaalin väri vaihtelee, kun taas minä työssäni käytän vain samaa rusehtavaa villaa. Näyttäisi siltä, että näistä on koottu tyyny, eikö vain? Ei kun se onkin rahi. Mihinkähän muuhun tätä samaa menetelmää voisi käyttää? Villahameen helma, kassi, talvitakki, mitä vielä?

Oman mattoni (siis sen hukassa olevan) laitoin esille paikallisen museon joulunäyttelyyn, johon minua pyydettiin yhtenä osallistujana kattamaan joulupöytä. Suunnittelin sen teemalla vanhoja käsitöitä. Luulin, että olen sen blogissani esitellyt,  mutta eipä näköjään ole. Taitaa kylläkin olla niin, että tuosta näyttelystä on jo niin kauan aikaa (vuosi 2010?) että silloin minulla ei vielä blogia ollutkaan...

Äsken ihmettelin miehelleni, mitä alkaisin tämän jälkeen tehdä...hän ehdotti, että tekisin lisää näitä palasia. Riittäähän noita kynnyksiä - jahka jokaisen edessä on kynnysmatto. Tosi kätevää pyörätuolin kanssa, vai mitä? Tokihan noita voi seinällekin ripustaa. Ehkä kuitenkin keksin jonkun muun yhtä kivan työn, jota on helppo tehdä sängyssä maaten. Vanhoja keskeneräisiä pöytäliinan kirjomuksia löytyisi. Niihin ei koskaan ole aikaa, nyt olisi, mutta iso liina on liian hankala hallittava...


Pellavasydämen Mervi
Ps. Kuka tietää, mitä nuo kirjontapistot on nimeltään?

14 kommenttia:

 1. Hauskan näköistä pintaa, en ole koskaan tuollaista mattoa tai jakkaraa nähnytkään. Kyllähän tuossa alkaa ideat varmaan lentää, mihin kaikkeen tekniikkaa voisi hyödyntää. Vaikka hattuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa vähän ihmettelen, onko tämä nyt mattona käytännöllistä, mutta kyllähän naisihmiset ennenvanhaan on asiat osannut tehdä oikein, eikö?

   Poista
 2. Kivan näköiset matot tai mitä 'nenytonkaan'. Muistan tuon artikkelin Taito-lehdestä. Oiskohan tuon kirjontapiston nimi 'Linnunsilmä'? Käsitöiden parissa aika kuluu nopeasti. Itselläni on menossa kuvioiden kutominen kangaspuilla. Kokeilen erilaisia kuvioita, elikkä tuotteiden protovaihe menossa. Hyvää vointia sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sinulla ole tuota lehteä itselläsi? Vaikka ei silti, kyllä se minunkin lehteni varmaan löytyy jahka tämä huusholli kaikkineen pakataan ja muutetaan - on muuten muitakin tavaroita vielä hukassa....

   Poista
 3. Raskiiko tuota kynnysmatoksi laittaa, kun on niin hyvännäköinen. Uusi tuttavuus myös. mulle. Onko nuo niitä linnunsilmäpistoja? Isoäidin neliöt, afrikan kukat, yms lappuset on kevyitä sängyssä tehtäviä. Tai voit neuloa lasten sukkía, esim junasukkaohjeella. Myyntiin tai hyväntekeväisyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa se! Ja onko edes käytännöllinen? Isoäidin neliöitä olen vähän miettinyt... Pellavasydämen joulumyyntiin voisi tehdä vaikka mitä, mutta kun tahtoo inspis puuttua.

   Poista
 4. Mun päässä pistot kulkee nimillä linnunsilmät ja napinläpipistot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnunsilmäpistot minäkin muistan ja kyllä, napinlävet tehtiin ainakin suunnilleen tuollaisilla "reunapistoilla"... kirjahyllyni ja siis kirjontakirjani ovat monien pahvilaatikoiden takana, joten en pääse tarkistamaan. Jaa niin - mutta onhan meillä google!

   Poista
 5. Saikkos sää mun terveiset? Bongasin eilen miehes S-marketissa, vaikka ensin piti miettiä, jotta miksi tämä mieshenkilö on niin tutun näköinen... Blogikuuluisuus, kun tunnistin........ :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain, kiitos! Mies oli kyllä ihmeissään. Näytti vähän siltä, että hämmästyi blogini saamasta suosiosta - ei ole tainnut tajuta, että muutkin kuin kaverit sitä lukee...

   Poista
 6. Hienoja lappusia ja upea lopputulos. Enpäs ole ikinä tiennytkään, että tämmösiä on käytetty kynnysmattoina. Uskaltaako noin hienon päälle tallata? Ja alimmassa rahi kuvassa taitaa olla myös ainakin ketjupistoja.

  VastaaPoista
 7. Oudolta tuntuu tosiaan ajatus että tälläisia on käytetty kynnysmattoina, ehkäpä ne kuitenkin ovat sitten olleet käytönnöllisä omana aikanaan. Irtosoran nyt ainakin luulisi jääjän "kengänkorkojen" väliin hyvin.
  Onko sinulle käpyily tuttua? Se ainakin olisi kevyt työ tehdä. Ainakin Eevamummon blogissa on viimeaikoina aihe ollut hyvinkin esillä.

  VastaaPoista
 8. Upeaa käsillä tekemistä :) Minustakin on aika hieno kynnysmatoksi, eihän tuolle raaskisi astua, seinälle vaan ennemmin ;)

  VastaaPoista