maanantai 22. syyskuuta 2014

Mahtasko onnistua?

Kävin tänään terveyskeskuksen apuvälinelainaamossa hakemassa vessanpyttyyn käsinojat. (Koska talo on ollut neuvolana, siellä on kuin onkin valmiiksi korotettu pytty.) Ei ollut ihan helppo saada toisia, kun yhdet jo kotona on. Nämä tarvitsen kuitenkin työpaikalleni Pellavasydämeen.

Samalla reissulla kysäisin vielä toista pyörätuoliakin, vaikka arvasinkin (muka) vastauksen. Perusteluja pyydettiin ja minä perustelin ja minä sain. Tilataan Turusta ja saattaa olla että jo huomenna on samanlainen toinen pyörätuoli täällä.

Idea olisi seuraavanlainen. Opettelisin - tai paremminkin rohkaistuisin - nousemaan pyörätuolista kyynärsauvoille. Sitten menisin niitten kanssa ulkoportaat alas ja autolle. Juu-uh! Ajaisin itse Pellavasydämeen. Eihän se muuten onnistuisi, mutta kun minulla on automaattivaihteinen auto, joten en tarvitse vasenta jalkaa. Toinen pyörätuoli jäisi siis kotiin ja Pellavasydämessä odottaisi toinen. Ei tähän touhuun kukaan ammatti-ihminen varmaankaan lupaa antaisi, eikä tuo minun miehenikään kovin innostuneelta näyttänyt, kun selitin suunnitelmani. Mutta kun minulla ei ole kovasti vaihtoehtoja. Taksikorttia kun ei ole (ainakaan vielä) myönnetty. Toki tiedostan, että tuossa ideassa on ongelmansa ja vaaransakin. Enkä ole sitä vielä kokeillut, joten saattaa olla, ettei siitä tule mitään.

Pellavasydämen päässä ei ole portaita, joten ei tarvitse kuin selviytyä ulko-oven avaamisesta. Ja niin voisi työpäivä alkaa! Mahtaako se onnistua?Mervi

9 kommenttia:

 1. Kannattaisko laittaa ulos pari tuolia tuohon katokseen? Jos tulee tiukka paikka niin pääsee edes tuolille istumaan. Ei tarvii kaatua maahan... Pääsetkö autolla ihan katoksen viereen? Paras olis jos pyöratuolin saisi ulos odottamaan. Vaijerilukolla kiinni pylvääseen tai jotain. Tai mistäs minä tiiän, kun en pyörätuolilla kulje... Ihan mutu tuntumalla :)

  VastaaPoista
 2. Olisi kyllä tosi hienoa, jos pääsisit liikkumaan itse töihin. Varmaan henkisesti tärkeää. Tuo asenteesi, että tästä mennään ja keksit parannuksia joiden avulla voit elää normaalimpaa elämää, on kyllä hatunnoston arvoinen!

  VastaaPoista
 3. Oletko kokeillut kyynärsauvoja - tai keppejä, kuten mä kotoisasti kutsun - nyt näiden viimeisempien leikkausten jälkeen? Se olisi varmaan täysin yhden jalan varassa "hyppimistä", eli varmaan olkapääsi tykkäisivät siitä kyttyrää. Mutta toisaalta myös tietty vähemmässä määrin käytettynä liikkumistapana varmaan pitäisivät kädet eri tavalla "vireessäkin" mitä pyörätuolikelaus pitää...

  VastaaPoista
 4. Kaikkien aikaisempien lonkkaleikkauksien jälkeen olen kulkenut kepeillä. Vuoden 2011 leikkauksen myös. Se oli tosi raskasta niin kauan, kun ei ollenkaan saanut varata leikatulle jalalle, edes pieni hipaisu helpottaa jo kummasti. Tänä vuonna maaliskuusta asti olen istunut pyörätuolissa kävelemättä ollenkaan. Tai no, ihan pientä lenkkiä tässä sisällä, niin että mies kulkee koko ajan vierellä vahtimassa. Mutta ei siihen mitään estettä sinänsä pitäisi olla. Tottakai kunto on laskenut ja lihakset rapistunut, mutta eipä kunnon kohottamiseenkaan mitään muuta konstia ole kuin että alkaa kävellä - ennemmin tai myöhemmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan tuo keppien kanssa toikkarointi raskasta joka tapauksessa, puhumattakaan siitä, että ei saisi/pystyisi varata jalalle yhtään tai juurikaan yhtään... Tuo on kyllä totta myös, että se on vaan aikanaan sitten ruvettava hissukseen harjoittelemaan. Vaikka sitten "assistentti" (miehesi?) vieressä vahtien aluksi :) Mutta on hienoa, että sulla ajatukset vaikuttavat olevan kyllä ainakin tekstiesi perusteella toiveikkaan vireät!

   Poista
 5. Mutta ne ovet!? Sekä huushollin että auton. Kokeile koko juttu pari kertaa avustajan (turvamiehen) kanssa niin ettei hän yhtään auta. Voi osoittautua todella vaikeaksi, pelkään. Toivon tietysti parasta. Autoilusta luopuminen kuukausikausiksi on itselläni ollut kova kolaus itsenäisyydelle, joten ymmärrän hyvin toiveesi.
  Akv

  VastaaPoista
 6. Onko taksikirtista kuulunut mitään? Voisit vapaa-ajan matkojen lisäksi hakea työmatkoja kun kaikki kulkeminen on vammaiselle ihmiselle oikeus joka lukee laissa. Muuten ottaisin yhteyttä esim invalidiliiton lakineuvontaan. Ymmärrän että haluat liikkeelle ja kaupalle mutta en rupeaisi riskeeraamaan. Lääkäriltäsi saat lausunnot vammaispalveluja varten jos olen teksteistä oikein ymmärtänyt. Tsemppiä

  VastaaPoista