keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Pitkä ja harras odotus ja sitten .... pettymys


 Itkevä lapsi

Tänään tuli sossun täti käymään. Se, joka päättää vammaispalvelulain mukaisista kuljetuspalveluista ja henkilökohtaisesta avustajasta. En saa kumpaakaan! Olen liian nopeasti tervehtymässä. Lääkärinlausunnon mukaan.


Itse olen varautunut siihen, että kuljen mahdollisesti loppuikäni pyörätuolissa. Nyt "ne" kuitenkin katsovat tämän maaliskuussa alkaneen infektiokierteen vain väliaikaiseksi sairastamiseksi. Lausunnossaan terveyskeskuslääkäri on kirjoittanut, että vuoden vaihteessa mahdollisesti tilanne paranee tai jatkuu ennallaan. Sanoin lääkärille, että tuohon minun hakemukseni sitten torppaa, jos laitat noin. Hän vakuutti vakuuttamasta päästyään, ettei niin käy, koska puoli vuotta on se rajapyykki ja se tässä täyttyy. Mutta kun se onkin vuosi!

Että olen kihissyt kiukusta tämän illan! Ymmärrätte varmaan, kun kirjoitan tähän ajatukseni, että "juopot" ja mukakipeet saa ajaa taksilla yhteiskunnan piikkiin, mutta minä en pääse edes ulko-ovesta mihinkään, en edes postia hakemaan. Ja kuvitelkaa, mitä minä ajattelen, jos/kun vuodenvaihteen jälkeen vieläkin istun pyörätuolissa ja sitten saan taksikortin. Eikä kukaan korvaa tätä menetettyä aikaa.

Siis tähän tilanteeseen kaatuu Pellavasydämen avaaminen. Noin periaatteessa. Mutta enhän minä tokikaan heti periksi anna, kyllä jotain täytyy keksiä. Uusi lääkärintodistus? Kirjoitin jo sähköpostia mun ihanalle ortopedilleni, Mikalle, ja kysyin voisiko hän auttaa. Hän ja minä tiedämme, ettei mun sairastaminen tähän pääty. Näitä leikkauksia kun on tulossa vielä lisää.

Vielä siitä taksikortista. Vaikka laissa sanotaan, että kunnan on myönnettävä VÄHINTÄÄN 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa, yleensä myönnetään KORKEINTAAN 18 matkaa. Niin sanoin tämäkin typykkä. Laskeskelin, että jos osallistun kansalaisopistossa kahteen kurssiin viikossa, siitä tulee jo neljä matkaa. Se taas tekee 16 matkaa kuukaudessa. Yhden reissun voin sitten käydä jossain muualla. KUKAAN TERVE IHMINEN EI SUOSTUISI TÄLLAISEEN KULKEMISEN RAJOITTAMISEEN. Tai siis saahan sitä kulkea vaikka joka päivä monta reissua, mutta kun se yksi kyyti yhteen suuntaan maksaa noin 30 euroa.

Mervi
kiukuttelee täällä yksinään. Onnekseen Aarre pääsi puutarhapiiriin tutustumaan jonkun ihanaan puutarhaan, ettei sen tarvii olla täällä kuuntelemassa...

8 kommenttia:

 1. No voi harmien harmi, että kela taas jäpittää.
  Ei miullakaan ole kuin nuo 18 matkaa, siinä sitten mietin että minkä menon jätän väliin ja minkä toteutan. Yleensä kuukauden viimeisen viikon olen kotona kun matkoja ei ole. Mitään harrastusta ei voi aloittaa kun matkat ei riitä jne. Mutta onhan tämä tyhjää parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaan tuota sinun ensimmäistä lausettasi sen verran, että Kelaa ei nyt tästä asiasta voi syyttää. Nämä hakemani tuet ovat vammaispalvelulain mukaisia ja niistä päättävät sosiaalitoimiston alaiset vammaispalvelun virkamiehet. Eli kaupungin rahoista on kysymys. On tuo 18 matkaa aivan liian pieni aktiiviselle ihmiselle ja olen kyllä kuullut, että tekevät laittomia päätöksiä, joissa on myönnetty vain esimm. 5 matkaa...

   Poista
 2. Mutta on hyvä että sinunkaltaisesi sanavalmis ja " oikealla asialla" oleva ihminen on ajamassa asiaa. Kunhan tietoisuus vain leviäisi...
  Luulen että olet nyt pudonnut siihen kuoppaan että ennustaminen on vaikeaa, siksi lääkäritkään eivät tuon jyrkempiä lausuntoja ole voineet antaa kun eivät voi/halua julistaa sinua loppuiäksi vammaiseksi ja vasta jälkikäteen näkee, kuinka meni. Ja jälkikäteen ei tietty mitään korvata?
  Toivottavasti löydätte yhdessä lääkärisi kanssa sellaisen sanamuodon, jonka hän voi kirjoittaa ja joka täyttää hallinnolliset tukikriteerit.
  Akv

  VastaaPoista
 3. Onneksi on sellaisia "omia ortopedeja", jotka pyrkivät auttamaan mahdollisuuksien mukaan! Toivotaan, että saat Mikalta uuden, paremman lausunnon, jonka avulla nuo avustukset saisit!

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä vaan tuohon hakuprosessiin. On niin tuttua touhua. Mulla on ollut jo vuosia tuo 18 matkaa ja se onneksi riittää minulle. Nyt on tullut uusi harrastus ja matkat käyvät vähiin, mutta parempi näin kun kokonaan ilman. Kun sain sähkämopon, olisivat vähentäneet matkoja, mutta onneksi oman vammaisjärjestön lakimies tuli apuun. Nyt taistelen avustajasta. Tämä tappelu viranomaisten kanssa on kokopäivätyötä:(

  VastaaPoista
 5. Hei Mervi. Toivottavasti saat ne matkat. Tuli vaan mieleen, että saisitko ne Pellavasydämmeen aiotut matkat työmatkoina. En näistä pahemmin mitään ymmärrä, mutta Näkövammaispiireissä yrittäjillä on osa työmatkoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, matkat työpaikalle kuuluvat asiaan eikä niissä ole edes mitä ylärajaa. Tarpeelliset matkat. Tämä siis, jos saisin ylipäätään kuljetuspalvelut.

   Poista