sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Villasukkia, enemmän villasukkia...

Nykyään käsityöharrastukseni käsittää pelkästään villasukkia. Olen tainnut kokeilla jo kaikki sukkalangat, mitä olen myyntiin ottanut, mutta erilaisia raidoituksia on vielä kokeilematta.

Kun en osannut päättää, niin otin Step -langasta kaikki yli 30 raidoitusta myyntiin. Lisäksi yksivärisiä Steppejä ja Step 6 -lankaa, joka on hiukan tavallista Steppiä paksumpaa ja on 150 gramman kerissä.

Nämä sukat on tehty Step 6 -langasta. Tämä sukkapari painaa 120 grammaa ja on kooltaan n. 41. Tarkoitus oli tehdä miesten sukat, mutta pieneksi jäi. Laitoin silmukoita summassa, eikä 14 puikolla riitä näin ohuesta langasta. Koska tästä jäi vielä 40 gr, niin kerästä tulee kyllä melko isotkin miesten sukat. Niitä siis seuraavaksi.Toisissa vyötteissä on kuva raidoituksesta, mistä nyt hiukan pääsee käsitykseen, mutta kaikissa ei ole kuvaa. Hmmm...mistäköhän se johtuu?


Näistä esitteistä voi sitten katsoa tarkemmin, minkälaisen raidoituksen ja värin haluaa.

Tässä osa Step-langoista
Kovasti odottelen seuraavia paketteja. Lankoja ja puikkoja on tulossa. Olen varannut tiistaiksi ja keskiviikoksi henkilökohtaisen avustajan putiikkiin, jotta saadaan paketit purettua ja siirrettyä paikoilleen. Tiistaina tulee myös yhden maahantuojan edustaja, jolta onkin paaaaljon tilattavaa.

Toinen iso homma ensi viikolle on putiikin työhuoneen järjestely. Muutamia ompelutilauksia on jo tiedossa, joten pitäisi saada ompelunurkkaus ainakin käyttökuntoon.

Pellavasydämen Mervi

8 kommenttia:

 1. PERUSSUKAT MITTA- JA SILMUKKATAULUKKO
  – hakusanalla päädyt Lankamaailman taulukkoon, jossa suositeltavat silmukkamäärät erikokoisille sukille mm. Stepille. Jos puikkosuositus on 3 - 4, niin aina kannattaa valita pienimmät, sillä löysä villasukka ei ole mukava, tai jos vain yksi puikkosuositus esim. 4, niin sukkiin 3½ puikot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin. Ja jokaisessa vyötteessä on kyllä selostettu, montako silmukkaa tarvitaan 10 cm:lle. Mutta kas, kun ei ole kyseessä tilaustyö, saa tehdä ihan sellaisen kuin sattuu tulemaan. Malliakin voi suunnitella vasta työtä tehdessään. Mieluiten neulonkin sukkia tälla tavalla. Valitsen yleensä puikotkin sen mukaan, mitkä ovat lähinnä - käden ulottuvilla.

   Poista
  2. Luova neulonta on mukavaa, mutta ihmettelen asennettasi puikkojen valintaan. Ilmeisesti kuitenkin myyntiin neulot vaikka ei tilaustyö olisikaan?
   Onnistunut lopputulos vaatii langan lisäksi oikeankokoiset puikot ja huolellisen päättelyn. ”Veteliä” villasukkia on aivan liikaa myynnissä.

   Poista
  3. Nämä sukat eivät ole varsinaisesti myynnissä, vaan lankojen mallina. Yritän saada jokaisen langan yhteyteen jotain valmista neulottua, jolloin on helpompi hahmottaa lopputulos. Eikä siinä yhteydessä olen ollenkaan hassumpi ajatus, että on erikokoisilla puikoilla neulottuja töitä, näin asiakaskin näkee, mikä merkitys oikean kokoisilla puikoilla on. Olen neulonut kymmeniä, kymmeniä sukkia, joten oikean kokoisen puikon valinta taitaa olla jo aikalailla selkäytimessä. Lisäksi niitä puikkoja on kymmeniä ja niitä on "ripoteltuna" eri puolille huushollia, joten yleensä lähistöltä aika hyvin löytyykin sopivat.

   Ehkä annoin väärän kuvan luovasta tyylistäni. Hauska sana muuten tuo "luova neulonta".

   Vielä sekin pointti tähän yhteyteen, että sukkien myyjänä olen nähnyt kovin monenlaisia ostajia. Toinen tykkää lyhyestä varresta, toinen haluaa nimenomaan pitkän. Joku tykkää raidoista, toinen haluaa yksivärisen. Ja - toden totta - toinen valitsee tiukan sukan, mutta joku toinen haluaa pehmeän, löysän sukan. Myyjänä minun pitäisi yrittää tarjota jokaiselle jotakin. Se on toisaalta hyvin vaativaa, mutta toisaalta antaa vapautta.

   Poista
 2. Hei! TeeTeen sivuilla on perussukkaohje Step sukalle jossa on silmukkaluvut eri koon sukkiin. Itse juuri neuloin koon 45 sukat raidoittaen (linkki http://perunalaari.blogspot.fi/2014/10/isojalan-sukat.html) ja toiset on työn alla joten tuoreessa muistissa oli tuo paikka josta itsekin silmukkamäärät tarkistin. Näyttää löytyvän myös Step 6 sukka ohje sivulta. Ohessa linkki http://www.tekstiiliteollisuus.fi/ohjeluettelo.php?tuoteryhma=4

  VastaaPoista
 3. Kun mietit liikkeesi valikoimaa, mieti ainakin seuraavia asioita:
  - moni lähtee ostoksille Raumalle, jossa ainakin 3 käsityöliikettä sekä Turkuun ja siten TeeTeen ja Eiran Tukun sekä Lankamaailman edustamat merkit ovat hyvin saatavilla siellä olevista liikkeitä, samoin monista lankojen nettikaupoista
  - kannattaisiko ottaa valikoimaan sellaisia tuotteita, joita ei ihan joka kaupassa ole, mutta hinta on vielä kohtuullinen ja täten saada asiakas astumaan liikkeen ovesta sisään
  - tutustu Opal – sukkalankaan, on Steppiä ja Regiaa edullisempi, ympäristöarvot huomioiva lankamerkki, tietoja löydät opal-lanka.fi – sivuilta ja hinnoista saat käsityksen vaikka Lankakamarin nettikaupasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kyllä, tämähän meidän kaupungissa just on ongelma, että ihmiset lähtee muualle ostoksille. En pysty mitenkään kilpailemaan esim. Lankamaailman kanssa, ja olkoon niin. Pyrkimykseni onkin palvella niitä, jotka eivät kykene tai halua muualle lähteä, esim. iäkkäät ihmiset. Regian edustaja kävi tänään, niitä otan myyntiin jonkun verran. Käynpä tutustumassa Opalin lankoihin - aivan vieras merkki entuudestaan.

   Poista
 4. Villasukat on kyllä niin henkilökohtainen juttu, että sitä "oikeaa" villasukkaa ei ole olemassakaan. Tiedän sen siitä, kun minulla on lähisuvussa 50 henkeä iätään 2kk-60v, joille sukkia neulon ja jokaisella on suurinpiirtein omanlaisensa mielipide hyvästä villasukasta. Yksi tykkää tiukasta ja napakasta ja toinen löysästä, ei "peltiä" olevasta neuloksesta. Varren pituuskin on kaikilla omansa, mikä on hyvä. Ja se on hyvä juttu, että jaksat neuloa eri kokoisilla puikoilla mallisukkia, niin asiakkaan on helpompi valita sitten oma puikkokokonsa kyseiseen lankaan. Puikoista vielä kokemukseni perusteella voisin kehua noita mustia hiilikuituisia. Niissä on mainiota se, että ns. "välikoot" esim. 2,25, 2,75, 3,25 jne löytyvät ihan normipituisista 20cm puikoista. Puisissahan on vain lyhyissä nuo välikoot. Minulla on ollut todella hankaluuksia saada tänne "keskelleeimitään" noita hankituksi, kun kaupunkiin ei jaksa muutamien puikkojen takia lähteä ja nettikaupoista en ole löytänyt kattavaa valikoimaa. Pitäisi saada samalla kertaa tilatuksi useampi koko. Ja pyöröpuikoissakin löytyy välikoot.
  Ja meitä on varmastikin useita neulojia, jotka eivät kauas pääse lankoja ostamaan, niin silloin on nettikauppa hyvä, jos löytyy valikoimasta useita lankavaihtoehtoja. Novitaa ei todellakaan kaikki halua jatkuvasti ostaa neuleisiinsa. Jos vielä hoksaat valikoida vähän sellaisia lankoja mitä ei nää isot liikkeet myy. Katiallakin on ihanaa merinovillaa ja myös merinovilla-akryylisekoitetta, joista saa kauniita lastenneuleita sellaisille joita villa yleensä kutittaa. Eikä noitakaan saa juuri mistään. Juuri olen neulonut taas Katian Merino 100%-langasta vauvojen myssy-lapas-sukkasettejä ja ihanampaa lankaa saa todella etsiä. Kokeilepas siekii.
  Toivon sinulle oikein onnekasta ja menestyksekästä uraa lankakauppiaana.

  VastaaPoista