Intohimona käsityöt

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Tallinnan käsityömessut

Tallinnassa oli Martin markkinat 10.-13.11.2011 Saku Suurhallissa. Olimme matkalla omalla autolla, mikä onkin kaikkein helpoin ja miellyttävin tapa käydä Tallinnassa. Noooh, tämä on tietysti minun mielipiteeni, en  edes kysynyt, mitä mieltä mieheni, kuski siis, on asiasta. Toki liikenne Tallinnassa on paljon kehittynyt, enää se ei ole sellaista suinpäin säntäilyä ja tööttäilyä kuin muutama vuosi sitten, mutta onhan siihen totuttelemista silti - ainakin ohjaukset ovat aika puutteellisia.

Vaikka kuljen kahden kyynärsauvan avustuksella, liikkuminen oli kohtalaisen kivutonta. Olenkin ihmetellyt, että riippuuko kivuliaisuus kävelyn tarkoituksesta: kun on tarpeeksi kiinnostavaa, kipua ei tunnu missään!

Torstaina saavuimme Tallinnaan, käväisimme hotellissa (Nordic Forum) joka muuten oli ihan paras tähän astisista. Sitten suuntasimme suoraan messuille. Aaaah, siellä oli ihanaa! Iso halli täynnä pienyrittäjiä, vai harrastajiako lienevät suurimmaksi osaksi olleet. Ei mitään rihkamaa, vaan aitoa käsityötä. Hinnat melkein hävettävän alhaisia. Monta tuntia meni - yhtään kertaa en edes istunut - tutustuessa. Myyjätkin hymyilivät miehelleni, joka kiltisti kulki vieressä ja kantoi monen monta kassia. Jotenkin tuli sellainen olo, etteivät myyjät olleet odottaneet ostavia asiakkaita, kun vielä tarkistivat että "otat siis tämän"...

Paljon tulvi ideoita - osa niistä ehkä jäi muhimaan, osa saattoi unohtuakin. Erotuksena Suomen messuihin oli se, että täällä sai kuvata. Kaikilta kuvattaviltani kysyin luvan ja sen myös aina sain. Myyjät olivat pukeutuneet paikallisiin kansallisasuihin ja koko ajan keskellä salia soitti kansanmusiikkiryhmä. Tunnelma oli kiva.

Toisena päivänä kävimme Karnaluksissa. Vietimme siellä monta tuntia, edelleen mieheni kulki vieressä avustajana. Vaikka olin hänelle esittänyt, että voisi mennä kävellen tutustumaan ympäristöön. Sain hyvää palvelua, yksi myyjä tuli ehdottamaan, että he voisivat alkaa laskemaan ostoksiani sivuhuoneessa. Näin en joutunut kassalla seisoen odottelemaan. Korjasivat myös nettikaupassa tapahtuneen virheen, kun minulta oli peritty vero, vaikka saan ostaa tuotteet verottomana. Maksan alv:n vasta Suomessa, muutoinhan se tulee kahteen kertaan maksettavaksi.

Kävimme myös pellavakaupassa, josta yleensä teen kangasostokset. Siellä olikin myyjän sijaisena suomalainen nainen, joka kuulemma oli hyvillään, kun sai puhua suomea.Päivän päätteeksi vielä pikainen käynti Rimi-ostoskeskuksessa ja sitten hotellille uimaan! Vesiliikunta tekee aina hyvää, niin nytkin.

Lauantaina aikaa olikin lähes liikaa! Aamiainen hotellissa oli ruhtinaallinen ja sen jälkeen lähdimme Sadamarketiin ja kun emme sielläkään saaneet tarpeeksi aikaa kulumaan, kävimme myös Merekeskuksessa ja Lootsikeskuksessa. Mieheni kävi parturissa ja minä odotellessani käsihoidossa, 15 euroa. Lauantain ostokset olivatkin sitten itselle: rintaliiviä, alushousua, tunikaa, pitkiksiä, huivia ym...kunnes kaikki rahat oli käytetty!

Kiva oli tulla kotiin, paitsi että täällä on jo valmiiksi sotkuista plus siihen päälle hurja määrä muovipussukoita.

Oli oikein tarpeellinen irtiotto arjesta, yrittäjän on lähdettävä pois kotoa, muuten ei lomaa kykene pitämään, vai mitä? Itse ainakin sain hetkeksi ajatukset kokonaan pois arjesta ja sen huolista.


En tiedä, kiinnostaako ketään ostokseni? Kannattaako niitä kuvata ja esitellä....tai onko jotain muuta mikä tässä Tallinnan reissussa kiinnostaa tai mistä haluaisit lisätietoa?

5 kommenttia:

 1. Kävin etsimässä tietoja Martin Markkinoista kun en itse sinne päässyt. Kysyt lopussa, kannattaako kuvata ja esitellä. Kyllä kuvia kannattaa laittaa.

  VastaaPoista
 2. No mutta sitten minä kuvaan ja näytän - jahka ehdin/saan toimeksi...

  VastaaPoista
 3. Minäkin ilmoittaudun kiinnostuneeksi!!!

  VastaaPoista
 4. Hei, hei,hei,
  Kuvat kiinnostaa KOVASTI kun itse ei ole koskaan Martin markkinoilla käynyt.

  VastaaPoista
 5. Kiva, kiva! Nyt on ollut niin hankalaa, ettei ole kuvia ehtinyt tänne laittaa, mutta tulossa on...

  VastaaPoista