Intohimona käsityöt

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Rohkea rokan syö!

Aika kaukaa haettu tuo otsikko. Mutta rohkeudestakin on kysymys.

Olenkin varmaan maininnut, että Pellavasydän putiikissani teen paljon tilaustöitä. Kaikenlaisia. Muistaakseni vain yhden kerran olen kieltäytynyt - ei kun on niitä kaksi....Yksi iso neulontatyö tarjottiin liian halvalla, hinta olisi riittänyt hädin tuskin lankoihin. Sanoin siis ystävällisesti ei. Toisen työn palautin, kun aika ei riittänyt millään tilaajan aikatauluun ennen joulua.

Joulukuussa tuli asiakas kysymään haarukkapitsi-menetelmällä tehtyä hartiahuivia. Kerroin, että TIEDÄN kyllä noin suurinpiirtein mistä on kysymys, mutta EN OLE KOSKAAN EDES KOKEILLUT. Kun asiakas ei ollut mistään löytänyt tekijää, rohkeasti lupauduin. Huh, huh!

Ensin piti tietysti hommata tarvikkeet: Novitan haarukka,vain muutaman euron Tarjoustalossa.
Sitten nettiin tutustumaan työtapaan: löysinkin videon, josta sai hyvin käsityksen, miten homma etenee...

Sitten harjoitus:

Ensimmäinen harjoitus
Tuo "sotku" haarukan ympärillä on valmista nauhaa.

Ennenkuin lähdin tekemään asiakkaan langoista, päätin tehdä vielä koko huivin omista langoistani:


Tänään sain sen harjoitushuivin valmiiksi ja tällainen siitä tuli. Olen kookas/iso/lihava, joten minun päälläni tuo näyttää hiukan "kitsaalta".  Tässä takaa:

 Ja tässä sivulta. En ole huivia mitenkään asetellut, ajatuksena vain että näkyy malli. Reunat hiukan arveluttaa, mutta kun ihan mallin mukaan tein, niin kai se sitten pitää noin olla - laineilla. Malli on asiakkaan mukanaan tuoma, Suuri Käsityökerho-lehdestä.


Nyt on edessä enää varsinainen työ! Tai itse asiassa kaksi. Toisen lupasin tehdä ensi viikolla ja toisen teen sitten kun olen leikkauksen jälkeen toipilaana ja aikaa on puuttumati...

Oletteko kokeilleet tai tehneetkin jotain haarukkapitsistä?
Miten on, kiinnostaako teitä työtavan esittely? Voisin laittaa kuvia eri vaiheista, ehkä aikatauluakin, materiaalimenekkiä, mallia jne. Siis jos kiinnostaa?

11 kommenttia:

 1. Huh, olet kyllä tosiaan rohkea. Ja heti ensimmäinen haarukkapitseilysi näyttää tosi hienolta!

  VastaaPoista
 2. Hieno koeversiostasi tuli. Koskaan en ole tehnyt mutta voisi olla mielenkiintoinen kokeilu. Ohjeita olisi kiva katsoa ennenkuin yrittää.

  VastaaPoista
 3. Ompa kaunis! Olen kyllä ajatellut joskus opetelle tuonkin taidon. Olen ostanyt tuon "haarukankin". Sama täällä että olisi kyllä katsoa ohjeitasi ennen kuin alkaa väkertämään. Voisi jopa innostaa tekemään jos ei näytä vaikealta:D

  VastaaPoista
 4. Kylläpä tuli kaunis! Olen itse tosiaan joskus kokeillut kouluaikoina, mutta jäi kokeilun tasolle, en jotenkin silloin lämmennyt sille yhtään. Toisaalta ehkä aika ei ollut silloin kypsä suurelle käsityöinnostukselle. Pitänee joskus kokeilla, kun ei tuo haarukka järin kallis ole.

  Mutta palataanpa vielä kehuihin, uskomatonta, että uskalsit noin vain lähteä tekemään! Teit upeaa työtä!

  VastaaPoista
 5. huomenta!
  Mahtavaa että uskalsit rohkeasti kokeileen jotain uutta ja lopputulos on upea!!!

  VastaaPoista
 6. Kaunis huivi! Ja mielenkiintoinen tekniikka! En tiennyt, että sillä saa noin kaunista lopputulosta aikaan.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kovasti kaikille kehuista! Minkähän lausunnon antaisi sellainen käsityöläinen, joka on näitä paljon tehnyt ja olisi tarpeeksi rohkea sanomaan aidon mielipiteensä? Olen varma, että kyllä tässä huomautettavaakin löytyy.... Kas kun en ole koskaan haarukkapitsihuivia edes nähnyt, niin en voi tietää.

  VastaaPoista
 8. Nätimpi reunan ohje: Virkkaa lenkkireunaan ensin kiinteitä silmukoita: vie koukku kahden lenkin läpi, virkkaa kiinteä silmukka, sitten 1 ketjusilmukka, ja jälleen kaksi seuraavaa lenkkiä yhteen kiinteällä silmukalla. Jatka näin, kunnes olet virkannut koko huivin reunan. Virkkaa reunaan vielä nirkkoreunus: virkkaa kiinteä silmukka joka toiseen ed. kerroksen ks:aan, ja näiden väleihin aina 3 ketjusilmukkaa.
  Mut jokainen tyylillään..
  -Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni vinkistä! Mitä luulet, uskaltaisiko noin tehdä, kun asiakas toi lehden ja pyysi tekemään sen ohjeen mukaan? No, ainakin tuohon omaan harjoitusversiooni voisin tehdä ohjeesi mukaan.

   Poista
 9. Kokeile vaikka harjotukseen vähän matkaa, näytä asiakkaalle ja anna hänen päättää kumpi on kivempi, yksi vaihtoehto on tietysti vielä, tehdä hapsut ns. alareunaan ja vaikka virkata yksi reuna tai jättää kuten mallissasi. voihan noita vaihtoehtoja kehitellä jos jonkinmoisia, ja kaikkein nätein voisi tulla kun kehittelee virkaten ihan oman mallin reunaan...
  -Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kunhan tästä kokemusta karttuu, niin varmasti vaihtoehtojakin alkaa löytyä. Vielä näin aloittelijana on varmempi tehdä ohjeen mukaan. Vaikka yleensä pidän ohjeen seuraamista tosi työläänä.

   Poista