Intohimona käsityöt

perjantai 22. kesäkuuta 2012

Joka vanhoja muistelee, sitä...

Täällä minä vietän "ratkiriemukasta" juhannusta yksin kotona, tekemättä mitään. Mieheni meni mökille ja tytär tuli kyllä Turusta kotiin, mutta on juuri nyt kaverin kanssa jossain.... Olo on vähän alakuloinen, mutta luulenpa huomenna piristyväni, kun kiverrän hihat ja alan touhuta...

Toivottelen kaikille lukijoille oikein hauskaa Juhannusta, tai ainakin rentouttavaa lomaa! Mahtaakohan monikaan käydä täällä blogeja selailemassa? Minulla ainakin on nyt aikaa, joten luvassa on juttua ehkä peräti joka päivä...
 
Teimme tänään tyttäreni kanssa lenkin kaupungilla ja kuvasimme kaikki liikekiinteistöt, joissa Pellavasydän on toiminut.

Eläkkeelle jäätyäni kotiin alkoi kertyä kankaita, lankoja, ompelutarvikkeita, mutta myös valmiita käsitöitä liiaksi asti. En muista edes vuotta, kun vuokrastin työtilan. Minulla ei ollut firmaa, eikä tuossa tilassa voinut käydä kauppaa - se oli pelkästään varasto ja työtila työväentalossa, sen keittiön takainen pikkuhuone. Vuokraa maksoin muistaakseni 100 euroa kuukaudessa.

Työväentalon osoite on Ylinenkatu, joka on Ugin toinen pääkatu.
Vuonna 2008 perustettiin Pellavasydän ja edessä oli muutto Mäyhälänkadulle. Kohde oli pikkuruinen vanha puutalo, joka oli ennen ollut asumiskäytössä. Putiikkimme sijaitsi ihastuttavalla puutaloalueella, jossa turistit mielellään kävelivät ihastelemassa kauniita asumuksia. Liiketiloja tuolla alueella ei sitten ollutkaan.

Tämä kuva onkin Ylisenkadun toisesta päästä. Siellä on mäen päällä yksi kaupungin nähtävyyksistä, Vallilan komea puutalo, joka on nykyään tilausravintolana. Tuonne oikealle käännytään Mäyhälänkadulle.

Harmi, kun en löytänyt vanhaa kuvaa siitä, kun talo oli meidän käytössä. Seinällä roikkui kaunis soikea kyltti ja portti oli kaunistettu kukkasin. Tämä talo on nykyään tyhjillään.

Tämä liiketila oli auttamattomasti syrjässä. Turistit tänne vielä löysivät karttaa käyttäen, mutta paikkakuntalaiset eivät oikein millään. Vuosikymmeniä paikkakunnalla asuneetkin saattoivat ihmetellä, että missä moinen Mäyhälänkatu on. No, täällä ei ollut kustannuksetkaan kummoiset - vuokra muistaakseni 360 euroa ja maksoimme sen puoliksi silloisen liikekumppanini kanssa.

Tässä sinnittelimme reilun vuoden, kumppanuus purkautui ja muutin Rantakadulle. (Uudessakaupungissa on kolme samansuuntaista katua Rantakatu, Alinenkatu ja Ylinenkatu - kaikissa niissä on minulla ollut osoite). Rantakadun liiketila on vanha kivitalo, jossa on useampia liikkeitä. Puurakenteisessa yläkerrassa on asuntoja.

Tästä minun oli pakko lähteä reilun vuoden jälkeen, sillä huonokuntoisen talon viemärit olivat pettäneet ja tuskastuin ainaiseen pahaan hajuun.  Vuokraa maksoin vajaa 400 euroa kuukaudessa.

Aivan samalla kohdalla, mutta kortteli ylöspäin on nykyinen liiketilani, Ylisenkadun ja Rantakadun välissä Alinenkatu.


Tässä siis olen nyt, mutta tarina jatkuu....

Mervi


12 kommenttia:

 1. Juhannusta juhlittu kotosalla, nyt vieraat lähteneet kotiin ja aikaa istahtaa. Mukavaa juhannusyötä sinulle!
  Mukavahan näitä jutustelujasi on lueskella!

  VastaaPoista
 2. Kyllä täällä selaillaan. Kotijuhannusta mekin ollaan vietetty ja mukavaa on ollut:)
  Leppoista juhannuksen jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että on ollut mukavaa ja toivottavasti vielä monta päivää! Ikkunasta katsoen täällä on jo ilma muuttunut, taivas ei ole enää pilvetön...

   Poista
 3. Täällä ollaan iloisia siitä, että joku kirjoittaa blogia juhannuksenakin. Meilläkin juhannus menee kuin mikä tahansa päivä - ainoa ero on, että kaupassa piti muistaa käydä etukäteen, ettei tule kauhea nälkä tänään.

  Tosi hienoissa taloissa olet saanut toimintaasi harjoittaa, minusta hirmuisen harmillista, että nuo kauniit talot sijaitsivat väärillä paikoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-ih! Arvaa vaan mitä ihmiset tuumaa, kun reilun vuoden välein muuttaa: Vuokrat maksamatta? Kertakaikkisen häilyvä luonne? Vai mikä vika?

   Poista
 4. On sulla vaan komeita kukkapuskia.
  Ei täälläkään kummemmin Juhannusta ole juhlittu. 30 vuotta olin aina juhannuksena töissä kantamassa viinaa öykkäröivälle porukalle, joten parempi näin, yksin kotona. Meidä pihapiirissä on 15 asuntoa ja kaikki muut ovat lähteneet jonnekkin. Minulla on nyt sitten avaimet melkein kaikille, kun käyn hoitamassa kukat, postit, kissat y.m. Tämähän käy melkein työstä eikä aikaa paljon muuhun jääkkään. Meneehän se Juhannus näinkin, onneksi kohta ohi :))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä saan nauttia ihanista puskista, mutta muuten mulla ei ole osaaeiarpaa niihin. Mieheni hoitaa ja päättää niistä. Elämänikäisen ohjeen sain äidiltäni, jonka kanssa kävimme kastelemassa naapurin kukkia (olin silloin alle kouluikäinen) kun äiti päivitteli, että "kuinka ihmiset VOIVAT jättää huushollin tälläiseen kuntoon kun lähtevät matkoille!?" Sen jälkeen aina yritän siivota lähtiessä tai sitten lähden huonolla omallatunnonlla - vaikka ei kukaan edes käy kukkia kastelemassa. Tämä asia tuli heti mieleen, kun kerroit juhannustyöstäsi.

   Poista
 5. Kyllà tuo viimeisin liikkeesi nàyttàà tutulta. Olen tainnut poiketakin Ukissa kàydessàni; kaikki kàsin tehty kun kiinnostaa kovasti.
  Tulossa olen taas ensi kuussa, nyt jopa hieman pidemmàksi aikaa. Iàkàs àitini on sairastunut vakavasti ja alkaa raskas hoitovaihe, joten apuni on nyt siellà tarpeen.
  Tààllà Italiassa ei juhannusta vietetà, mutta kelit ovat kuin Suomen juhannuksena parhaimmillaan! Mukavaa juhannusviikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko Aholan Eijaa, sisartani? Mahdollisesti olen kàynyt hànen kanssaan. Enemmàn pyòrin kaupungilla kyllà itsekseni.

   Poista
  2. Yhden tutun Eijan kanssa kävi tuttunsa Italiasta ja se tuli tässä yhteydessä mieleen...mutta siis tervetuloa uudelleen!

   Poista