Intohimona käsityöt

tiistai 5. kesäkuuta 2012

Taisi onni potkaista?

Mieheni seurailee kaikenlaisia markkinasivustoja netissä. Kun kurkkaan hänen työhuoneeseensa näytöllä on melko varmasati autoja, veneitä, asuntoautoja, asuntojakin...Muutama päivä sitten hän huikkasi: "Et nahkaa tarttis?" Muuttomyynnissä oli kassillinen nahkavuotia kympillä. Tietysti minä tartten - ainakin haluun! Eihän sitä koskaan tiedä...

Tänään sain ne käsiini. En ymmärrä nahasta mitään, en tiedä mistä eläimestä nämä ovat ja ovatko hyvän laatuisia vai eivät. Värit on ainakin kirkkaat.


Vaalea vuota ensimmäisenä on säämiskän tyyppistä, mutta siinä on virheitä. Enpä ole tainnut ennen nähdä hopean väristä nahkaa, alarivissä. Viimeinen kuvassa on ruskeaa turkista. Näiden lisäksi oli pussillinen pienempiä paloja.

Mitäs kaikkea näistä voisi tehdä? Ei ole kyllä ollut suunnitelmissa yhtään mitään nahkatuotteita tehdä, mutta ehkä joskus - lasten tossuja, lompakoita, pussukoita, kirjanpäällisiä - vai mitä? Mitä sinä ehdottaisit? Toinen asia on se, että osaanko ommella nahkaa. Siinäkin lienee omat niksinsä. Nahkaneula ja erilainen lanka ainakin, eikä nahkaompelua taida voida purkaa?

Olen joskus kirjansidonnan kurssilla ollessani ostanut muutaman nahkavuodan ja muistelen niiden maksaneen useamman euron. Arvelen tämän satsin olevan paljon arvokkaampi kuin maksamani 10 euroa.
Paitsi että arvottomia ne ovat kaapissa tilaa viemässä.

15 kommenttia:

 1. Vau mikä löytö! :D

  Todellakin ovat arvokkaampia kuin millä hinnalla nuo sait!

  Minä tekisin noista tietysti koruja. :) Ja laukun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekisitkö nahasta samanlaisia koruja kuin nykyiset korusi - sisäkumista? Olisiko nykyiset mallisi suoraan siirrettävissä nahkaan?

   Poista
  2. Hmm en tiedä. Eivät kaikki ehkä tomisi nahalla...

   Poista
 2. Tottakai nahassa on virheitä, voit verrata vaikka itseesi, tuskin oma "nahkasi"kaan on arpeeton ja virheetön, aitoa, täysin virheetöntä nahkavuotaa tuskin löydät mistään..Jos nahat ovat aitoja tuon määrän hinta on usempi sata euroa. lähes 5vuotta sitten, viimeiseen tekemääni nahkatyöhön itse sain 2nahkavuotaa muistaakseni 140€:lla! Noistahan saisi vaikka mitä, takin, laukun. Nahan ompeluun tarvitaan vähän muutakin kuin nahkaneula sekä lanka; liimaa, painoja, tietoa ja taitoa. Sääli toisaalta että satsi meni paikkaan jossa niitä ei osata hyödyntää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu-u, tottakai voi olla virheitä. Mielestäni tuossa säämiskässä vaan on muuta kuin nahan virhettä - tahroja jne...(minun nahkani on pilalla yhdeksästä noin 20 cm:n arvesta)

   Suurin puute taitaa todella olla taidoissa, mutta sehän on korjattavissa. Jospa ehdottaisin kansalaisopistoon nahanompelukurssia? Kirjaviisautta olen hidas omaksumaan, vaikka ohjeita lienee käsityöopuksissani kyllä.

   Miten niin sääli? Miten niin ei osata? (Myyminenkin olisi yksi vaihtoehto hyödyntää)

   Poista
  2. Kansalaisopiston kurssit on yksi hyvä ja ehkä edullinenkin vaihtoehto oppia nahkatöitä, niissä kun on hyvin paljon poikkeavat työtavat käsitöihin yleensä verrattuna. Sääli sinänsä että jospa nahat olisi päätynyt sellaiseen paikkaan jossa niitä osataan käsitellä. Tekstistäsi sai sellaisen käsityksen ettet ole liiemmin nahkaa käsitellyt etkä myös tietoinen siitä miten siitä valmistetaan tuotteita.

   Poista
  3. Nahka on materiaali muiden joukossa. ei siinä nyt mitään niin mystistä tai erikoista ole, etteikö siitä kuka tahansa käsillätekijä osaisi jotakin valmistaa. Aivan kuin nahka olisi jokin pyhä materiaali, jota ei sovi luovuttaa tavallisen ihmisen käsiin. Pöh!

   Poista
  4. Taidanpa "sisuuntua" ja todella yrittää jotain tehdä nahasta - sitten laitan kuvaa tänne, hih!

   Poista
  5. Hah, väännellänpä kärpäsestä härkänen - ihan miten vaan! Mutta miksi ihmeessä Mervi itse kirjoittaa anonyyminä? =o

   Poista
  6. ehkä ei vielä osata, mutta aina voi opetella!

   Poista
  7. oivoi, muuta en väittnytkään etteikö voisi opetella! Asia on sitten eri onko motivaatiota?, kiinnostaako?, onko tarvittavat välineet? voisihan tästä aiheesta "kinaamista" jatkaa vaikka maailman ääriin asti. Ihmiset hyvät, älkää ottako kaikkea niin kovin itseenne yhdestä kommentista. Jokaisella saa olla oma mielipide, josta muiden on turha suuttua. =))))))))

   Poista
 3. Voi taivas näitä anonyymejä.... Voi kuule Mervi...pitäisin itseäni aika vankkana ammattilaisena näiden asioiden suhteen ja sanonkin, ettei tuo nahan käsittely olen ollenkaan vaikeaa tai ylitsepäsemätöntä sinulle. Olen ihan kade sinua kohdanneesta onnenpotkusta, sillä tosi on...tuo on todella arvokas satsi.... ;O)

  VastaaPoista
 4. Mukavan löydön olet tehnyt. Noistahan saa vaikka mitä, vaikka ei olisi ammattilainenkaan ;D Onnea ompeluun....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiih, nyyh, jos vaadittaisiin ammattilaisuutta niin en uskaltaisi mihinkään käsityömateriaaliin koskea. Minulla kun ei ole minkäänlaista koulutusta mihinkään käsityöhön. Itseoppinut sen mitä osaan.

   Poista