tiistai 16. huhtikuuta 2013

Persoonallinen lahja

Joskus isotkin firmat tarvitsevat pikkuputiikkien apua. Yleensä sellaisessa tilanteessa on aikaa vähän. Kerran piti saada tunnin sisällä paikallisen puusepän valmistama vakka. Oli siinä jännittämistä, kun soitin valmistajalle ja pyysin häntä tuomaan sen Pellavasydämeen. En saanut pappaa oikein käsittämään, miten kova kiire on kysymyksessä. Hän sanoi puhelimeen: "No juu, me olemme nyt juuri tässä syömässä ja lähdetään sitten käymään kaupungilla. Voidaan tuoda samalla..." Firmasta jo soiteltiin ja kyseltiin ja minä pureskelin kynsiäni.

Tässä on toinen paikallisfirman liikelahja. Alunperin tässä pellavapussukassa lukee Uusikaupunki, mutta pyynnöstä tein sen firman nimellä. Hyvin lyhyellä varotusajalla lupasin tehdä näitä viisi kappaletta.Tässä oli se hauska idea, että vaikka nämä lähtivätkin ulkomaille, niin sieltä ovat lahjansaajat tulossa Uuteenkaupunkiin, joten heillä on sitten kartta valmiina.

Tuo karttaosuus on tasku. Pussukka on vetoketjullinen ja vuorillinen. Huom! Karttoja ei saa käyttää ilman lupaa. Minä olen ostanut tähän kaupungin keskustan karttaan käyttöoikeuden. Viime kesäksi jo tästä piti suunnitella tuotteita, mutta kesken on edelleen ja pahoin pelkään ettei ehdi vielä tänä kesänäkään kovin kummosia ideoita toteuttamisasteelle.


Tämä kuva haluaa välttämättä olla näinpäin. ei suostu kääntymään. Koska en kysynyt ostajalta lupaa julkaisemiseen, suttasin kuvasta firman nimen pussukan takapuolella. Lahjansaajat olivat miehiä, joten kehittelin tällaisen pakkauksen. Yksinkertaista ja kierrätystä, paperinaru ja tapettia.


Taas kerran ajauduin pohtimaan käsityön imagoa. Eräs käsityöyrittäjä etsi laadukasta etikettiä itselleen. Ei kelvannut mikään itse tehty, eikä tavallinen. Piti nimenomaan olla "timangi". Tavallaan ymmärrän senkin, mutta itse arvostan käsintehdyn leimaa, sitä millä tuote eroaa tehdastekoisesta. Mutta eihän kaikki yrittäjät siihen pyrikään. Voihan periaatteena olla että tehdään parasta, laadukkainta, erikoisinta...

Jos sinä ostat käsintehtyä, mikä siinä on oleellisinta? Mitä "handmade" sinulle merkitsee?

Pellavasydämen Mervi

8 kommenttia:

 1. Jos ostan käsintehtyä, sen pitää olla sellaista, etten osaa tehdä sitä itse.

  Tai että se vaatii sellaisia välineitä, etten viitsi järjestää itselleni. (Esim. osaan kyllä kutoa kangaspuilla ja olen aikanaan paljon kutonutkin ja nytkin voisin toki hankkiutua johonkin käsityökeskukseen kutomaan, mutta en nykyisellä aikaresurssillani viitsi. Voisin siis ostaa käsinkudotun maton tai kankaan.)

  VastaaPoista
 2. Jotenkin käsintehdyn tulee näyttää käsintehdylle. En tarkoita, että sen tulisi olla mitenkään huono, vaan ehkä ennemminkin persoonallinen :) Neulomuksista mulla on sellainen fiilis, että jos ei siinä yhtä pientä virhettä ole, niin se ei ole uniikki ;)

  VastaaPoista
 3. Ihan upea idea tuo karttakukkaro! Sopisi myös kasseihin ja laukkuihin - koskaan ei eksyisi kauppareissulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen useamman prototyypin tehnytkin - kasseja, pussukoita jne... Kartan painaminen vaan on ongelma.

   Poista
 4. Ostan harvoin käsintehtyä, mutta mikäli ostan täytyy sen ehdottomasti olla:
  - laadukkaasti tehty
  - tarpeeseeni juuri sopiva
  - ajan henkeen sopiva
  - vaikka handmade, ei se saa näkyä liikaa
  - muodikas
  - siinä täytyy olla the juju

  Harvoin löytää suomessa sellaista käsityöliikettä (tai en oikeestaan ole edes etsinyt), jossa olisi ikäänkuin tipahdettu tälle vuosituhannelle, tuotteet ovat liikaa menneen ajan tuulahduksia. Eniten kaipaan nykyaikaisuutta kaikkeen tekemiseen.

  VastaaPoista
 5. Tuli mieleeni tuota listaasi lukiessani, että nuo vaatimukset täyttäviä tuotteita on teollisesti valmistetuissakin. Käsintehty sinänsä ei taida olla sinulle valinnan peruste. Olenko väärässä, jos kiteytän sen näin: suostut ostamaan käsintehtyä, JOS se täyttää nuo kriteerit.

  Nuorekkuudesta tuli mieleeni monet nuorten käsityöläisten putiikit, jotka ovatkin ihan toista maata kuin meikäläisten keski-ikäisten... Niin helposti sitä tarjoaa ostettavaksi sitä, mitä asiakkaat haluavat. Eli ei pelkästään valmistaja vaan myös asiakaskunta muovaa valikoimaa. Tottakai tässä piilee myös vaara, jos ei uudistu, ei myöskään asiakaskunta uudistu ja laajene.

  VastaaPoista
 6. Hei. Sinulle on leikkimielinen haaste blogissani.
  www.hopealusikkapuussa.blogspot.com
  -Marianne :)

  VastaaPoista
 7. Käsin tehdyn tuotteen pitää ehdottomasti olla viimeistelty! Aivan liian usein näkee markkinoilla ja messuilla tuotteita, joista on jäänyt langanpätkät roikkumaan, unohtunut loppusilitys tai sahanpurut pyyhkimättä :(

  Tuotteessa pitää olla myös hinta-laatu -suhde kohdallaan. Liian halvaksi hinnoiteltu käsityötuote saa mut epäilemään ekana sitä laatua ja heti seuraavaksi harmaata taloutta...

  VastaaPoista