perjantai 2. toukokuuta 2014

Intimiteettisuoja puuttuu

Kaikki sen tietävät, että maatessasi sairaalassa useamman hengen huoneessa joudut jakamaan jokseenkin paljon asioita potilastovereittesi kanssa. Lääkärinkierrolla kaikki kuulevat, mikä sairautesi ja tilanteesi on. Jos et pääse liikkeelle, joudut jakamaan myös vieraasi ja keskustelut heidän kanssaan ym. Tämän kuuden viikon sairaalassaolon ajan olen saanut olla yksin huoneessa, joten tähän asti noita ongelmia ei ole ollut.

Tällä osastolla ei ole ollenkaan väliverhoja. Tangot on, mutta verhot on kuulemma poistettu hygieniasyistä. Tuli mieleen, että ehkä tässäkin on lopulta kysymys rahasta: tarvitaan ihminen huolehtimaan verhojen huollosta.

Kyllä Tyksissä oli verhot ja aina vedettiin visusti eteen, jos potilaalle tehtiin vuoteessa toimenpiteitä. Eihän vaan ole kysymys siitä, että ajateltaisiin, ettei näillä vanhoilla potilailla ole niin väliä? Olen nimittäin vakuuttunut, etteivät nuoret ihmiset suostuisi tällaiseen kaiken jakamiseen. Toisaalta taas vanhukset eivät kehtaa valittaa, mutta moni heistä ei ole tottunut moiseen "yhteisöllisyyteen" - käsittääkseni ennen vanhaan on oltu paljonkin häveliäämpiä.  Kun minä sain tähän kaverin, mainitsin hoitajalle, etten pidä tilanteesta ja sattumoisin kaveri oli sanonut samaa, väliimme tuotiin n. 80 cm leveä sermi. Auttaahan se hiukan tilannetta, mutta ei neljän hengen huoneessa ollenkaan. Nyt olen taas yksin, joten ei hätää.

Tilanteessa, jossa olet täysin toisten hoidettavissa, on aivan tarpeeksi (alentavaa) tottua siihen, että hoitajat näkevät kaiken - ei siihen enempää yleisöä halua! Hoitajien suhtautuminen näyttää olevan kaksijakoista, toiset vaan vetoavat annettuihin määräyksiin, mutta juuri äsken keskustelimme yhden hoitajan kanssa tästä ja hän sanoi vievänsä asian kehityskeskusteluun. En kuulemma ole ainut, joka asiasta on valittanut.

Ymmärrätkö sinä hygieniasyyt puolusteluksi tässä asiassa?

 Mervi

6 kommenttia:

 1. Olin juuri maaliskuun lopulla kolme päivää Lappeenrannan keskussairaalassa. Meitä oli kolme samassa huoneessa ja minä olin keskipaikalla. Pääsin kulkemaan itse vessassa, joka oli käytävällä, mutta molemmat vierustoverini olivat vuoteeseen hoidettavia ja "täysissä järjissään". Meidän huoneessa ja varmasti osaston kaikissa muissakin huoneissa oli verhot, jotka voi vetää tarvittaessa sängyn ympärille. Huonetoverini olivat ikäihmisiä toinen yli 90v ja toinen yli 70v, minä olin porukan nuorin 68v.
  -MUR-MUR-

  VastaaPoista
 2. Olin huhtikuussa Joensuussa Pohjois-Karjalan Keskussairaalassa. Siellä oli sänkyjen välissä verhot, jotka eivät suinkaan yltäneet sänkyjen ympärille vaikka kiskot katossa kyllä kulkivatkin.Siis kangasta oli ollut liian vähän. Tuosta sermistä joka sinulle on tuotu tulee mieleen joku vanhanajan vanhainkoti, kyllä nykyisin pitäisi olla kunnon verhot. Joensuussakin tiedän olevan sellaisia osastoja, joissa verhot ulottuvat aivan sängyn ympäri.

  Toivotan sinulle pikaista paranemista, sillä eihän kukaan lystikseen sairaalassa makaile.
  Hyvää kesän odotusta toivotellen Ritva (Pohjois-Karjalasta)

  VastaaPoista
 3. Täh? Ei verhoja? Mä olen eläissäni viettänyt yhden yön Raision sairaalassa, neljän (vai oisko voinu olla jopa kuuden) hengen huoneessa, ja kyllä siellä oli verhot ja ne laitettiin vielä aina eteen kun lääkäri tuli kierrokselle. Vaikkei mua edes siinä mitenkään ronkittu tai mitään. Tästä on tosin 10 vuotta aikaa, voisko olla muka nykyään rahat niin loppu että noin hölmössä jutussa säästettäisiin...

  VastaaPoista
 4. Verhot kiinni! Vielä jää äänet kuulumaan, ei nyt ihan kaikkia vaipanvaihtoja yms tarvi näyttää kaikille.

  VastaaPoista
 5. Uhhuh, aika karua. Olen ollut sairaalassa vain kerran ja minusta pahinta oli juuri se, että huoneessa oli muita. Sairaana ollessa kun kärsitään muutenkin, niin ei siihen kyllä kaipaa ventovieraita ihmisiä kuorsaamaan, kälkättämään tai huudattamaan telkkarista urheiluruutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, siis Susaanna tässä kommentoi, eikä Sulo! :)

   Tuo verhojen puuttuminen on oikeasti tosi törkeää kohtelua.

   Poista