perjantai 13. maaliskuuta 2015

Kyllä konehella joutuu...kai?

Minäpä mennä täräytin ostamaan .... neulekoneen! Mitään sellaista ollut suunnitellut. Facebookin jossain käsityöryhmässä tuli tällainen vastaan ja ainakin kuvittelin hinnan halvaksi. Tämä on sellainen paksulankakone...hm...vai paksuneulakone? Näyttäisi olevan jostain 70-luvulta, mutta tuskin ollenkaan käytetty. Kaikki osat tallella, kaikki käyttöohjeet selaamattoman näköiset. Maksoin siitä 70 euroa postimaksuineen.

Tänään avustajani kävi sen postista hakemassa. Kysyin häneltä, onko hän hyvä lukemaan käyttöohjetta. Nyökkäsi, joten ei kun töihin vaan. Minähän taas en yhtään tykkää lukea käyttöohjeita. Minkäänlaisia. Minä vaan kokeilen, minkä seurauksena yleensä hajotan kaikki koneet.

Kaksi tuntia saimme mukavasti kulumaan ja tässä tulos:Vajaa kolme senttiä saatiin PARHAIMMASSA tapauksessa neulottua. Sitten tuli aina joku tenkkapoo, siis yleensä silmukat tippui tms. Kyllä kai tuota nopeastikin tekisi, kun vaan osaisi.

Onko teistä kellään tällaisesta koneesta kokemusta?

En ikipäivänä kuvittelekaan tällä mitään neulepuseroita tekeväni. Alkuun jotain pieniä mallitilkkuja erilaisista uusista langoista. Sitten ehkä vauvan torkkupeittoa tai jotain sellaista yksinkertaista.

Pellavasydämen Mervi

8 kommenttia:

 1. Minulla oli joskus tuollainen, mutta annoin sen kaverille. En oikein tykännyt siitä. Minulla on tällähetkellä käytössä Brother elektroknit 865i.
  Onko koneessasi mitään painoja, jotka laitetaan tuohon neuleen alareunaan kiinni, että neule pysyy suorassa. Muuten silmukat tippuvat...

  VastaaPoista
 2. Onnea uudelle koneelle ja masinisteille!

  VastaaPoista
 3. Pian siihen totut, ei ne niin monimutkaisia ole ja nuo painot on todella tarpeen että pysyy neuloilla.

  VastaaPoista
 4. Varastosta löytyy neulekone - piti aikanaan viedä tilanpuutteen takia pois ja sinne se jäi. Joskus aikanaan tein puseroita, nopsasti sai etu/takakappaleet + hihat tehtyä ja olkasauman yhdistettyä. En tehnyt villasukkia tai muutakaan, mitä kaikkea taitavimmat sillä saavatkaan aikaan. (En tosin muista yritinkö edes vai luovutinko jo ohjeita lukiessani...)

  Minäkin muistelen samaa kuin kaima, että reunaan piti laittaa joku painojuttu. Ja kelkkaa piti liikuttaa rauhallisesti ja tasaisesti edestakaisin. Kokeilemalla hoksaa miten toimii. Kyllä sillä vielä neulepuseron teet - usko pois :)

  VastaaPoista
 5. Joskus 90-luvulla ostin ja kokeilin.Mä en tykänny sit kuitenkaan,vaikka nopeetahan sillä kappeleet valmistu.Piti "rätinää",kelaa heilutelles,tv;n katselu tai radion kuuntelu ei onnistunu.Kyllä puikot on mun juttu,puiset ei pidä ääntä ensinkään.Saatat hyvinkin ihastua koneeseen,onnen toivotukset uudesta alue valtauksesta.

  VastaaPoista
 6. Voi vitsi. Mä oon pitkään halunnu kokeilla tollasta. Eiköhän se siitä pikku hiljaa ala luistaa. Onneks osaan neuloa puikoilla niin ei välttämättä tarvii konetta, mutta kyllä tolla varmaan nopeesti saa valmista.

  VastaaPoista
 7. Hei, bondi ei ihan virallisesti neulekone ole, jälki on lähempänä käsin tehtyä, kuin konetta, kun langankiristäjä puuttuu. Olen tommoisella neuleita värkännyt, myös villapaitoja ja -takkeja. Pitää pitää huoli, että joka kerrosta varten on tarpeeksi lankaa vaapana valmiiksi koneen takana, ettei tökkää. Painokampa sulla näyttää olevan tuossa niin kuin pitää, mutta pääsehän sekin roikkumaan varmasti koko ajan vapaasti? Jos paino ei vedä neuletta alaspäin koko ajan, niin silloin se helposti hyppää neuloilta pois.

  VastaaPoista
 8. Paksulankakoneesta käytetään myös nimeä neuluri.
  Itselläni oli Brother neulekone, mutta myin sen. Mielestäni vei käsityön ilon.

  Koneneulonnan perusteita löydät:
  http://blog.kaspaikka.fi/koneneulonta/

  Tavalliselta kerältä lanka ei kulje tarpeeksi tasaisesti. Koneneulonnassa ehdoton on kerijälaite tai keräkone. Erityisen tärkeä se on, koska koneessasi ei ole langanohjainta. Aloituslanka otetaan kerän keskeltä. Ko. laitteella tehty kerä on myös mitä mainioin käsinneulonnassa, sillä osasta keristä aloituslankaa ei keskeltä tahdo löytyä. Laitetta myy ainakin Lankava ja Knitting Room.

  Terv. entinen Brother

  VastaaPoista