tiistai 23. kesäkuuta 2015

Käyttääkö ammattikuvaajaa?

Mun mies osaa ottaa tosi hyviä kuvia.
Kukkasista.
Ihmisiä se ei yleensä kuvaakaan.

Kun katselen muotibloggaajien päivittäisiä asukuvia, ihmettelen, kuka heille suostuu niitä jatkuvasti ottamaan. Ehkäpä osaavat itse ottaa itsestään? Nythän minäkin sen "osaan". Osaan ja osaan.... Mutta mieluiten soisin jonkun muun ottavan kuvia. Hyviä kuvia.

Aika paljonkin myöhässä aloin suunnitella mainosta, sellaista esitettä. Alustin mieheni hyvin. Kysyin etukäteen, koska hänelle sopisi kuvauskeikka. Toivoin, ettei olisi kiire, vaan että hän ehtisi kunnolla paneutua asiaan. Just.

Eihän ammattivalokuvaajia olisi, jos amatööri pystyisi samaan. Mutta kun ei pysty.
 - Kuvaaja naureskelee silleen tuhahdellen. Lätistää tunnelman ja aiheuttaa itsetunnon laskun, kun kuvattavana oleminen on muutenkin kiusallista
 - Kuvaaja näyttää kiireiseltä, että "ei vois vähempää kiinnostaa". Aiheuttaa paniikkia.
 - Kuvaaja ei neuvo, ei kerro, miltä näyttää. Et siis osaa korjata asentoa tai ilmettä.
 - Kuvaaja ei kiinnitä huomiota taustaan, varjoihin tai esim. vaatteen ryppyisyyteen. Koko homma menee uusiksi.
-  Kuvaaja ei käsitä, mitä tässä ollaan kuvaamassa. Aivan väärät asiat tulee kuvaan ja esim. jalat puuttuu kuvattavalta, tai auto näyttääkin olevan pääasiassa.
-   Kuvaaja on mielikuvitukseton. No, kai sinun itse pitäisikin tietää, missä olisi ihanteellisin kuvauspaikka.Eiks nyt kuka tahansa näe, että toi tunika on niin ryppynen, ettei siitä mitään mainoskuvaa VOI TEHDÄ?

Sit vaihdettiin hametta.Tässä vaiheessa huomasin, että kaikissa kuvissa näkyy varjo. Ei kun vaihtamaan paikkaa.


Tässä olisi muuten ihan hyvä kuva, mutta noi oravanhampaat.... kuvakäsittelyllähän tuollaiset asiat hoituisivat, jos vaan osaisi.

Kelpuuttaisitko mitään näistä mainokseen?
Nämä kuvat on otettu meidän kotipihalta, jossa on hyvin rajallisesti kaunista, kun remonttitarpeet on vielä levällään. Naapuritontilla on iso kirkko. Kuvaussession loputtua tajusin, että siellähän olisi saattanut tulla hyviä kuvia. Kauniin, koristeellisen rautaoven edessä, puistonpenkin äärellä, vanhan puun juurella, tiiliseinän edessä... Mutta saako kirkkoa käyttää mainoskuvauspaikkana?

Kirkastui tässä yhteydessä sekin asia, miten tärkeä merkitys ympäristöllä on kuvissa. Mikä mun tunikoilleni olisi ihanteellisin? Joku vanha torppa, hylätty kaivos, ruusutarha, keittiö, merenranta, lastentarha - kyllähän niitä ideoita olisi, mutta toteutus ontuu...

Pellavasydämen Mervi8 kommenttia:

 1. Lainaa kirja josta opit valokuvaussommittelua. Opettele päättämään otetaanko esim puolivartalokuva, jne. Kokovartalokuvassa pitäisi näkyä jalatkin... Niin, monta asiaa olisi tarpeen huomata, ainakin jos haluaa edustavan kuvan. Voihan sitä myös ottaa ideaa aikakausilehtien ammattikuvaajien töistä. Vai?

  VastaaPoista
 2. Joku valokuvauksesta innostunut ja sitä opetellut/opiskeleva voisi olla kiinnostunut ottamaan kuvia. Saisi siitä itselleen maininnan vaikka ansioluetteloonsakin. Näissä kuvissa varmaan ollut hyvä tarkoitus, mutta en niitä ihan esitteeseen saakka kuitenkaan laittaisi. Tunikasi eivät pääse niissä mielestäni oikeuksiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että joku uskaltaa sanoa totuuden. Tänään olenkin jo melkein päättänyt soittaa tutulle oikealle kuvaajalle.

   Poista
 3. Paikallisia, nostalgisia mainosvaatekuvia, joista voit ottaa vaikka mallia - löytyy mm. täältä :-)
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150397926708546.353009.187196723545&type=3

  VastaaPoista
 4. En laittaisi näitä mainoksiin. Ovat ihan perus-kotikuvia, mutta jos tarkoitus on näiden avulla mainostaa jotain tuotetta, niin tekevät kyllä hallaa tuotteelle. Jos kuva on huono ja ei-laadukas, tulee mielikuva siitä että tuotekin mahdollisesti on. Tuo kuvaajaopiskelijan tms. käyttäminen oli hyvä idea.

  VastaaPoista
 5. Mun mielestä näistä molemmista malleista löytyisi näistä kyllä hyvät kuvat tälläiseen rennonpaan Facebookissa ja blogissa mainostamiseen. Pikkusen kun rajaa ettei mene juuri nilkoista poikki niin 6-7 kuvat ekasta ja toisesta esim. viimeinen. Ihan maallikkona mutu tuntumalta tulee esite / mainoskuvista olo, että taustan pitäisi olla mahdollisimman yksinkertainen tai jos haluaa luontoa taakse tulisi taustan ehkä olla epätarkka. Silloin siitä pompsahtaisi esille se itse tuote.

  t. Päivi

  VastaaPoista