tiistai 29. toukokuuta 2018

Pillerin puolittaja

En tiedä, voinko tituulerata itseäni lääkkeitten suurkuluttajaksi, muttei se kaukaa haettukaan ole. Päivittäin syömäni pillerit eivät mahdu yhteen dosettiin.

Olen syönyt 18 vuotta Tramalia hermokipuun. Koska se on kohtalaisen  voimakas opiaatti ja estää tiettyjen muiden lääkkeiden käytön, lääkärit ovat jo pitkään kehottaneet siitä vieroittautumaan. Nyt lihavuusleikkauksen jälkeen (se estää tulehduskipulääkkeiden käytön ja koko lääkitys pitää siis muuttaa) päätimme kipupoliklinikalla ottaa "härkää sarvista". Pahaksi onneksi tuo lievän morfiinin kaltainen lääke aiheuttaa ainakin minulle voimakkaat vieroitusoireet.

Tarkoitus oli aloittaa tramalin jälkeen kipulaastarikokeilu, mutta sen sijaan lääkäri määräsikin epilepsiaan ja kaksisuuntaiseen mielialaan (mitä kumpaakaan minulla ei ole) tarkoitettua lääkettä Lamotrigin. Alkoi Tramalin alasajo, eli vähittäinen lopetus.

Nyt olen päässyt hyvään alkuun. Annostuksen olen pikkuhiljaa pudottanut kolmannekseen. Kokonaan en ole vielä voinut pois jättää, sillä en kestä vieroitusoireita. Enpä osaa kuvitella, milloin olisin sellaiseen valmis. Yhdeksi ongelmaksi muodostui pillerin puolittaminen. Tosiasiahan on, että jos lääkkeessä ei ole jakoviivaa, sitä ei tule puolittaa. (Lääkkeen vaikutus saattaa olla esim. päällikerroksessa, jolloin vaikkapa pitkäaikaisuus saattaa heikentyä) Jostain syystä kuitenkin minulle määrättiin näin. Pilleri on pyöreä ja mahdoton puolittaa.

Onneksi yksi avustajistani - lähihoitaja - tiesi ongelmaan ratkaisun. PILLERIN HALKAISIJA.
 
Pilleri laitetaan tuollaiseen kouruun ja päällimmäisessä osassa on terävä terä, 
joka helposti halkaisee pyöreänkin pillerin. Puolikkaan puolittaminenkin onnistuu, mutta sen asettelu on hiukan haastavampaa
 


Härvelissä on myös pieni laatikko, jossa pillerin puolikkaita tai neljänneksiä voi säilyttää
Jakouralla oleva pilleri nyt on käsissäkin helppo puolittaa
 ja tässä iso pilleri mahtuu juuri ja juuri olemaan.Kaikkein helpoin on kolmion mallinen pilleri.Kerrankin joku muovinen "kone" - härpäke, josta on oikeasti hyötyä. 
Eikä maksa paljon. 
Ainakin apteekista niitä saa.

Mervi

7 kommenttia:

 1. Mullakin on tuollainen puolittaja, tosin sininen. Tolla saa hyvin pienenkin lääkkeen paloiksi.
  Mä tykkään, on tosi kätevä, on ollut jo useita vuosia käytössä.
  En muista mistä sain tietoon että tuollaista on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa kaikki muut tietää tällaisesta, minä vaan olen ollut tietämätön?

   Poista
 2. Miula on kans tuollainen "härpäke" ja tosi kätevä. Ihan saman värinenkin, ostin omani apteekista. Sain kerran miehelleni jotain pikkupilereitä niin suosittelivat ostamaan ja minähän ostin, enkä oo katunut yhtään!

  VastaaPoista
 3. Kyllä tuo toimii ihmeen hyvin, saisivat suositella useammin apteekissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ei millekään kukaan apteekissa kertonut vaikka muuten yrittävät lisämyyntiä

   Poista
 4. Olin niin iloinen , kun katselin tunikoitasi. Olen täältä Kymenlaaksosta, seuraan blogiasi. Olet tosi hyvä käsitöissä. Ystävätär on teettänyt sinulla tosi ihanan tunikan. Kaikkea hyvää sinulle! - Kymenlaakson likka

  VastaaPoista