tiistai 26. syyskuuta 2017

Pieni pala Kalevalaa

En ollut kuullutkaan Kalevala-peitosta ennen kuin asiakkaani siitä kertoi. Olin seuraavana päivänä menossa Marttailtaan esitelmöimään. Minua pyydettiin kertomaan syksyn uusista käsityöideoista. Tästäpä sainkin tärpin.

Ensin piti ottaa asiasta selvää. Tällä sivulla kerrotaan kaikki: http://www.arteeni.fi/kalevalacal-fi
Kyseessä on siis Suomi 100 -juhlavuoden peitto. Se virkataan paloista, joiden ohjeet paljastetaan pala kerrallaan maanantaisin ja perjantaisin. Peittoon on tarkat ohjeet, mutta kukaan ei kiellä tekemästä ihan oman näköistä. Eikä ole pakko tehdä peittoa, voi tyytyä vaikkapa tyynyyn. Saatavilla on myös tekemispaketti, missä on juuri sopivat langat.

Minä olen toistaiseksi tyytynyt vain yhteen palaan. Virkkasin pikaisella aikataululla yhden palan - mielestäni siihenastisista kaikkein helpoimman - näyttääkseni sen Martoille. Valitsin langat "jämälankojen" joukosta. Suunnilleen saman paksuisia ja yhteensopivan värisiä.

Yleissävy tässä on "kylmä", mielestäni langat sopivat mainiosti yhteen. Osaan virkata, mutta kyllä tämän ohjeen kanssa piti muutama kerta ihmetellä, sen verran erikoisia silmukoita siinä on käytetty.
Tässä minun versioni palasta "Maan synty".

Valaistus vääristää värejäMukana on hyvinkin erikoisia silmukoitaJoku sanoi, että tämä on koukuttavaa hommaa. Itse en ole ajatellut tehdä tätä yhtä enempää. Paitsi että sellaista olisi kiva kokeilla, miten SAMA MALLI muuttuu ERI VÄREILLÄ. Mutta ei sellaiset oikein taida sopia samaan peittoon.

Kalevala peitolle on omat facebook-ryhmänsä, tottakai. Siellä on kiva vertailla eri tekijöiden töitä. Hauskasti lopputulos voi olla aivan erilainen riippuen lankojen värityksestä.

Innostaako sinua virkata itsellesi tai jollekin lahjaksi juhlavuoden Kalevala-peitto?

Pellavasydämen Mervi

9 kommenttia:

 1. Minä aloitin virkkaamaan tätä kalevala-peittoa.Teen langoista jota löytyi omasta varastosta, nämä erillaiset laput ovat kauniita ja mielenkiintoisia tehdä.Sinunkin lappu on kauniin värinen,ihanan syksyinen.T;Tytti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta juuri se on mielenkiiintoista, että jämälangoista voi luoda jotain kaunista.

   Poista
 2. Kaunis peittopala! Minä olen virkannut nyt 6 palaa. 10 ohjetta on julkaistu, joten olen jo tippunut kärryiltä. Yritän kyllä kiriä kiinni. Minulla on valmis Lampi- lankapaketti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ne ohjeet eivät mihinkään katoa, joten ei työlle ole mitään aikarajaa!

   Poista
 3. Satuin joka viikko sitten tämän jutun esittelyyn paikallisessa käsityökeskuksessa. Ennen en ollut kuullut tästä mitään. Siellä innokkaat olivat virkanneet palojaan ja esittelivät niitä. Mielenkiintoista, mutta en itelle ala tekemään. On entisiä virkattuja peittoja tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän pitää mielessä kuulemani viisaat sanat "ei kaikkea kaunista tarvitse itse omistaa". Voi sitä nauttia vain katselemalla toisten töitä. Tarpeetonta tavaraa on ihan turha haalia.

   Poista
 4. Olen seurannut tätä Facbookissa. Ihan nätin näköinen toi pala minkä sinä oot tehnyt.
  Mutta en aio osallistua tohon Facen juttuun, en jaksa tehdä mitään isoa työtä. Pitäydyn vain sukkiin :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Sukat on kaikkein mieluisin työ. En edes puseroa jaksa itselleni tehdä.Kun pitäisi saada HETI valmiiksi.

   Poista
 5. Katselin kyllä ohjetta ja malleja - mutta tämä projekti ei ole minulle. Ensinnäkin mummonneliöpeittoja on kotona jo tarpeeksi. Toisekseen en koskaan käytä edes niitä torkkupeittona, koska ovat niin painavia. Veikkaan, että tuosta peitosta tulee vielä painavampi. Kolmanneksi symmetriaa vaativa silmäni ei kestä sitä, että palat ovat kaikki erilaisia... Voisin tehdä peiton, jossa on muutamia eri tavoin virkattuja paloja, mutta että kaikki... ei tuu mittään.

  VastaaPoista