Intohimona käsityöt

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Tunikan ompeleminen

Blogiini tullaan aika usein hakusanalla tunikan ompeleminen. Näytän sen tässä kuvasarjalla. Kuvat ovat tosi huonoja (toiset salamalla ja toiset ilman) eikä tuo ohjekaan ole kovin merkillinen. Olen niin hätäinen, etten paljon "tuhlaa" aikaa suunnitteluun. Siittävaanjaäkkiä!

Tämän tunikan tarina on seuraavanlainen: Ostin facebookin käsityötarvikesivustolta keskeneräisen tunikan, joka oli valmiiksi leikattu. Mukana tuli myös kaava ja lehdestä irtireväisty sivu, jossa oli ompeluohje. Kaavaan palaan seuraavassa postauksessa.

Tämä on samantyyppinen kuin oman Pellavasydän-mallistoni pellavatunika, mutta ei sama. 

Ensin leikataan etu- ja takakappaleet. Molempien keskikohdat asetetaan kankaan taitteelle. Kappaleet ovat muuten täsmälleen samanlaiset, vain pääntie poikkeaa.
Etu- ja takakappaleiden keskellä on taite

Etukappaleen pääntie on avarampi kuin takakappaleen
Lisäksi leikataan alavarat. Tässä etukappaleen pääntien alavara - aivan samankokoinen ja -mallinen.


Takakappaleen alavaran jouduin leikkaamaan saumanvaralla, koska kangasta oli liian vähän. Sen vuoksi alavara on hiukan pidempi keskeltä.


Kädenteiden alavaraan ei enää kangasta riittänytkään, joten leikkasin ne eri kankaasta.
Yleensä alavarat vahvistetaan tukikankaalla, mutta ei ole välttämätöntä. Itse en pellavatuotteissa käytä.Sitten ompelemaan. Etu- ja takakappaleen olkasaumat ommellaan yhteen, oikeat puolet vastakkain.

 

Kaula-aukon alavarat ommellaan renkaaksi ja ulkoreuna huolitellaan saumurilla tai siksakilla.
Alavara neulataan pääntielle  - oikeat puolet vastakkain - ja ommellaan kiinni. 

Ommellessasi huomaa laittaa saumavarat kohdakkain, mutta kääntää ne eri suuntiin.

"Silitä"sormilla sauma auki, käännä nurjalle ja neulaa kiinni. Katso, ettei alavara pilkota päällipuolelle.


Tikkaa alavara. Itse teen sen oikealta puolelta ja noin 1,5 cm:n etäisyydeltä ulkoreunasta. (Joku tekee vielä toisen tikkauksen aivan ulkoreunaan.)

Pääntie näyttää tältä nurjalta puolelta
Tässä vaiheessa ommellaan ja huolitellaan sivusaumat.

Kädentien alavarat ommellaan rinkuloiksi ja neulataan kädenteille, oikeat puolet vastakkain. Näitä ulkoreunoja ei tarvitse huolitella.
"Silitä" alavara sormella sauma auki, käännä nurjalle ja taita kaksinkerroin. Neulaa kiinni, kuten alakuvassa.


Tämä oli ensimmäinen kerta kun käytin kädentien alavaroissa tällaista tapaa, että käänsin alavaran kaksinkerroin. Useimmiten varaan saumanvaroja sen verran enemmän, että teen kädenteihin normaalin taitteen ilman alavaraa. Tai ompelen alavaran samoin kuin pääntiellä. Toki voisi käyttää myös valmista vinonauhaa. Käyttämällä eriväristä vinonauhaa saa tunikalle aivan erilaisen ilmeen.
Alavaran ompelu nurjalta puolelta

Tältä kädentie näyttää oikealta puolelta
Huh huh! Nyt on suurin osa tehty ja tunika näyttää olkapään kohdalta nurjalta puolelta tällaiselta.


Sitten siirrytään helmaan. Helma huolitellaan saumurilla tai siksakilla, käännetään nurjalle ja ommellaan.Voi tehdä myös siistimmän näköisen taitteen, eli kääntämällä helman vielä kerran.

Enää vain silitys varovasti nurjalta puolelta tai mieluummin silitysliinaa käyttäen, jotta kangas ei ala kiiltää.

Tyttäreni suostui mannekiiniksi. Tunika on hänelle hivenen liian iso rintojen kohdalta, joten kuvassa piti olla tuolla lailla kädet pitkin kylkiä...

Ehkä tuota kaula-aukkoa voisi vähän suurentaa, avartaa alaspäin?

Tässä tämä ohje - pääseekö tästä käsitykseen? Jos joku kohta jäi vaivaamaan, ota yhteyttä. Yritän kertoa tarkemmin tai toisin sanoin.

Seuraavalla kerralla näytän kaavan.
Mervi


7 kommenttia:

 1. Hyvän ja selkeän ohjeen olet rustaillut!

  VastaaPoista
 2. Hyvät on ohjeet! Kiva simppeli tunika:)

  VastaaPoista
 3. Hyvin toteutettu ohje. Uskon, että vähän kokemattomampikin ompelija ymmärtää ohjeen:)

  VastaaPoista
 4. AnniK, Liisa T, Paula Kristiina ja tarutikki - kiitos kommenteistanne!

  VastaaPoista
 5. Hei. Sullako ei ole ollenkaan muotolaskoksia tässä? Ja alavara ei ole kokonainen yläosaan? Pellavasta ajattelin ommella myös tunikan ja mietin millä kaavalla sen tekisin. M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä mallissa ei ole ollenkaan muotolaskoksia - toki ne voi siihen lisätäkin! Sekä kaula-aukossa että kädenteillä on noin 3 cm leveä alavara. Tarkoititko että alavara olisi koko yläosan kokoinen? Ei siis ole vaan niinkuin kuvissakin on, erilliset alavarat kaula-aukkoon ja kädenteille. Ja niinkuin tuossa tekstissä kerroinkin, usein varaan kädenteille saumanvaraa noin 2 cm ja käännän niihin kapean taitteen, jolloin alavaroja ei tarvita sinne ollenkaan. Jos et ole kovin rintava, tuo malli käy oikein hyvin. Itse olen rintava, mutta voin kyllä silti käyttää tällaistakin mallia ilman muotolaskoksia, mutta sitten mekon pitää olla aika lailla A-linjainen, että istuu hyvin. Jos tahdon suoran mallin, silloin on syytä laittaa rintamuotolaskokset. Toivottavasti ymmärrät, mitä tarkoitan. Kysy, niin yritän selittää toisella lailla...

   Poista