Intohimona käsityöt

perjantai 20. huhtikuuta 2012

Pitääkö käsitöistä maksaa veroa?

Tämä taitaa olla kaikkein suosituin kirjoitukseni. Nyt minua kiinnostaisi, mistä lukijat tänne tulevat? Olisitko kiltti ja kertoisit kommenttina, mistä sait vinkin tai linkin tähän blogiin ja tähän kirjoitukseen?

Olen perustanut uuden blogin pelkästään käsityöläisen verotusta valaisemaan. Verotusblogi.

Olen kirjoittanut käsitöiden veronalaisuudesta kirjoittaessani myyntitilistä. Eräs lukija halusi vielä tarkennusta asiaan ja lupasin kirjoittaa aiheesta tarkennuksen/kertauksen. Tässä siis kertaus. Kertaus on opintojen äiti.
 
Olen kertonutkin, että työurani tein verotoimistossa, mutta monet asiat ovat sen jälkeen muuttuneet enkä ole tietojani päivittänyt. Tässäkin asiassa siis käännyin puolisoni puoleen, joka työskentelee verotoimistossa arvonlisäveron asiantuntijana ja toimii myös paikallisen verotoimiston esimiehenä, joten hänen sanaansa voin luottaa (eikös virkamiehiin aina...?)

Tein myös kokeen. Soitin verotoimiston palvelunumeroon 020 697 054. Tämä numero on tarkoitettu palkansaajille (yrittäjille on oma numero, arvonlisäverolle omansa jne...) Puhelu ohjautuu valtakunnalliseen numeroon, joten omasta verotoimistosta tässä numerossa ei tod.näk. vastata. Joskus se on ihan toivottavaakin - voi soittaa anonyymina. Kysyin, että "pitääkö käsitöiden myymisestä maksaa veroa?" Vastaus oli että kyllä. Jatkoin: "Eikö ole olemassa joku raja, minkä jälkeen vasta veroa menee?" Ei ole. "No, mitä sitten pitää tehdä, jos on tuloja käsitöiden myymisestä?" Virkailija kertoi, miten tulot ilmoitetaan veroilmoituksella.


Nämä kaksi viranomaista vahvistivat vielä sen käsityksen, minkä jo aiemminkin ilmaisin:
Kaikki käsitöiden myyminen on veronalaista tuloa. Ilman minkäänlaista alarajaa.

Jokaisen myyntituloja saavan käsityöläisen kannattaa opetella ainakin sen verran kirjanpitoa, että laittaa ylös
- tapahtumien päivämäärän
- ostot 
- myynnit

Kaikki tulojen saamiseksi syntyneet kulut voi vähentää. Neulat, langat, kankaat, puikot, ohjeet, myyntipaikan vuokra, sähkö jne. nämä vähennetään tuloista. Kalliimpien esim. ompelukoneiden ostot voidaan jakaa useammalle vuodelle, verotoimistosta kannattaa kysellä neuvoa tällaisessa tapauksessa. Kotona työskentelevän on mahdollista tehdä myös työhuonevähennys.

Tulot menoilla vähennettynä, eli voitto, lisätään veroilmoitukseen kohtaan 1.4. muut ansiotulot.


Jos joku ei saa mitään muuta tuloa kuin käsitöiden myyntitulot - ei siis opintorahaa, työttömyys- sairaus-, tai äitiyspäivärahaa, ei eläkettä eikä ollenkaan palkkatuloja, niin ainoastaan tällöin on olemassa tuloraja, jonka alle veroa ei vielä mene. Tämä koskee muitakin tuloja - hyvin pienen eläkkeen saaja ei joudu maksamaan veroa. Silloinkin tulo on verotettavaa. (Veroa vaan ei mene, jos vähennykset ovat yhtä suuret kuin tulot)

Tässä kaikessa puhutaan siis tuloverosta. Toinen asia on arvonlisävero (ennen puhuttiin liikevaihtoverosta). Siinä on olemassa raja 8500 euroa. Jos yrittäjän kokonaismyynti = liikevaihto ylittää tuon summan, hän on arvonlisäverovelvollinen. Mutta se onkin sitten aivan toinen juttu. Siihen puutun vain, jos joku lukijoista erikseen pyytää...

Että näin, amatöörimäisesti esitettynä. Epäselvää?
Lisäys 9.10.15  Verotusasioita käsitellään hiukkasen laajemmin toisessa blogissani: http://verotusblogi.blogspot.fi/


ps. Kaikille omille myyjilleni kerron, että minä en koskaan tarkista kenenkään kohdalla, onko hän ilmoittanut pienet sukankutomistulonsa verottajalle, enkä missään tapauksessa niitä myöskään verotoimistoon ilmoita. Jokainen huolehtikoon ja päättäköön itse.

Näin kuivan tekstin jälkeen pitää lisätä jotain mukavaa. Em. verottajan kanssa avioliittovuosia tuli tällä viikolla täyteen 34 ja sain ruusukimpun sävy sävyyn keittiön verhojen kanssa. Tässä kuvassa kyllä jo vähän nuupahtaneita...

171 kommenttia:

 1. Kiitos taas hyvästä postauksestasi! Nyt jäi kiinnostamaan, että jos muuta tuloa tosiaan ei ole, niin mikä on se raja, jonka saa käsitöistä tienata, että ei tarvitse maksaa veroa? Ja jos ei tarvitse maksaa veroa, niin pitäisikö tulot silti ilmoittaa verotoimistoon? Ja jotta asia menisi vielä hankalammaksi, niin satutko sinä tai miehesi tietämään, että kun minä asun Chilessä ja teen käsitöitä täällä, niin pitäisikö minun silti maksaa veroa Suomeen, kun myyn käsitöitäni Suomeen? Summa on rahallisesti hyvin hyvin pieni. Toivottavasti kyselyistäni ei ole vaivaa. (Chileen maksan käsitöistäni veroa silloin kun jotain myyn.)

  Odottelen sähköpostia koskien kirjaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulot pitää AINA ilmoittaa veroilmoituksessa. Kyllä ne siellä verovirastossa sitten laskevat, ylittyykö se raja, että veroa pitää maksaa. Verotuksen kannalta ei ole mitään eroa sillä, saatko rahasi sukkia kutomalla naapureillesi vai teetkö kolmivuorotyötä tehtaassa.

   Mervi, kiitos hyvästä postauksesta. Ihmeen sitkeässä on se käsitys, että käsitöiden myyminen olisi jotenkin verovapaata touhua.

   Poista
  2. Hyvä Mervi että avaat yrittämiseen liittyviä koukeroita. Minunkin mielestäni on jännää, että usein on käsitys, ettei veroa tarvitsisi maksaa. Mistäköhän moinen ajatus on syntynyt? Tulo kuin tulo. Nythän oli hiljattain kohua siitäkin, että jopa pullonpalautusrahat pitäisi ilmoittaa verottajalla, jos pulloja keräilee jostakin. (Asia nyt koskettaa ehkä enemmän ravintoloita jne, mutta silti).

   Poista
  3. Mia: raja on henkilökohtainen, riippuu jokaisen vähennyksistä. Ja on eri summa palkkatulolla ja eläketulolle. Mutta sinun tapauksessasi; jos olet Chilessä verovelvollinen, niin ainut tapaus, että joutuisit Suomessa maksamaan käsitöistäsi veroa on se, että perustaisit tänne kiinteän liikepaikan. Ole huoletta, se riittää, että siellä verotetaan!

   Poista
 2. Susanna: hyvä huomio. Ei verottaja luota, eikä ole syytäkään, kansalaisten omiin arvioihin.

  VastaaPoista
 3. Liisa; Vähän arkaillen tätä kyllä teen... ja aivan -eikä mitään pitäisi, vaan pitää. Omat tyhjät pullot saa sentään palauttaa verotta, mutta jos kerää tienvarsilta pulloja ja vie ne kauppaan, tulot pitää ilmoittaa verottajalle. Ollaan siitä sitten mitä mieltä tahansa. Ikävää, jos joku kateellinen/ilkeämielinen käräyttää tuollaisen "yrittäjän" ja tämä joutuu maksamaan vielä veronkorotuksiakin!

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä selkokielisestä infosta.
  Itse olen töissä taloushallinnossa, mutta silti nuo verotuksen koukerot tuntuvat välillä monimutkaisilta.
  Mutta tämä asia on nyt ihan selvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiittämisestä! Joskus voi selostuksessa käydä niinkin, että asia vaan mutkistuu - onneksi siis toisinpäin...

   Poista
 5. Hei! Tää postaus pomppas esiin kun etsin tietoa käsitöiden verotuksesta. Kaikki muu on selvää mutta milloin nuo verot sitten nuista käsitöistä menee jos sen merkitsee tuohon veroilmoitukseen? Mätkyinäkö? Pitääkö korottaa veroprosenttia? Olen hoitovapaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ilmoitat tulot veroilmoituksella, niin lopullisessa verotuksessa tulee "mätkyjä" jos kaikki ennakonpidätykset eivät riitä lisääntyneisiin tuloihin. Eli vuoden 2012 tuloista verot tulevat maksuun ensi vuoden 2013 syksyllä. Jos tuloja on paljon ja haluat välttyä isoilta lisämaksuilta, voit korottaa tämän vuoden ennakonpidätystäsi tai maksaa ennakontäydennysmaksua tai jos toimit yrittäjänä voit pyytää verotoimistoa määräämään ennakkoveroa. Ennakonpidätyksen korotustarpeen voit käydä itsekin netissä laskemassa sivulta:
   http://prosentti.vero.fi/VPL2012/Sivut/Aloitus.aspx

   Poista
 6. Hei! Itselleni heräsi kysymys, että saako ilman toiminimeä tmv. tehdä nuo vähennykset tuloista? Kun joku sanoi että ei saisi, vaan pelkät tulot huomioitaisiin. Eli en saisi ollenkaan vähentää tuloistani esim. ostamiani lankoja? Jos siis toimin ihan yksityisenä henkilönä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat toki vähentää! Kaikkea hassua sitä keksitäänkin...tai usein on kysymys väärinymmärryksestä, kun asiat ovat niin vaikeita. Mutta siis, laita ylös tulot ja vähennykset ja sen lopputuloksen ilmoitat veroilmoituksella.

   Poista
  2. Aloittelevana vaateyrittäjänä soitin verohallintoon... Vastaus oli, että materiaaleja ei saa vähentää jos ei ole rekisteröity edes toiminimi. : O Nyt kyllä tulee ristiriitaista tietoa. Tai sitten olen ymmärtänyt väärin.

   Poista
  3. Nyt ilmeisesti on jossain välissä ollut informaatiokatkos tai asia ymmärretty väärin. Kyllä materiaalin saa vähentää tuloista vaikka ei olisikaan rekisteröity toiminimi. Materiaalin saa vähentää tietenkin vain myytyjen tuotteitten osalta. Jos toiminta on pienimuotoista harrastuksen omaista, niin tappiota siitä ei vahvisteta, jos kulut ovat suuremmat kuin tulot. Olisikohan tässä jotenkin tullut tuo väärinkäsitys.
   Verotuksessahan on periaatteena se, että tuloista saa vähentää niiden hankkimiseen kohdistuvat kulut ja materiaalithan ovat kuluja, jotka ovat menneet tuotteeseen, josta sitten myytäessä on saatu tulo.

   Poista
 7. Loistava kirjoitus!

  VastaaPoista
 8. Meillä on myynti huomattavasti alle ALV-rajan, mutta maksamme vapaaehtoista alvia koska näin saa helpommin töitään myyntiin liikkeisiin, hyötyy hankinnoissa (esim. Ruotsista saa tarvikkeita ilman ALVia!) ja jos kulut on suuremmat kuin menot, alvin saa rahana takaisin. Kuulostaa monimutkaiselta mutta on toiminut ja ollut hyödyksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin se juuri on, jälleenmyyjänä itsekin otan mieluummin myyntiin tuotteita, joiden valmistaja on alv-velvollinen. Tuosta Ruotsin hankinnoista olen eri mieltä - vaikka ne ostohetkellä saakin halvemmalla, niin onhan alv kuitenkin niistäkin maksettava! Kyllä alv on hankala ja hyvät neuvot ovat tarpeen, mutta sitä vartenhan on kirjanpitäjät.

   Poista
  2. Tässä suora lainaus Verohallinnon sivuilta koskien kausiveroilmoituksen täyttämistä (liikkeen- ja ammatinharjoittaja).

   Kohta 305. "Merkitkää kohtaan muiden EU-maiden arvonlisäverovelvollisilta tehdyistä tavaraostoista (= yhteisöhankinnoista) suoritettavat verot.
   Yhteisöhankinta on kysymyksessä silloin, kun tavara ostetaan elinkeinonharjoittajalta, joka on toisessa EU-maassa arvonlisäverovelvollisten rekisterissä, ja kuljetetaan myyjän tai ostajan toimeksiannosta Suomeen.
   Ilmoittakaa yhteisöhankinnat seuraavasti:
   tavaraostot kohdassa 313 (tavaran hankintahinta)
   tavaraostoista suoritettava vero kohdassa 305. Jos yhteisöhankinnan vero on vähennyskelpoinen, se ilmoitetaan myös kohdassa 307."

   Kohta 307 eli kohdekuukauden vähennettävä vero. "Verolliseen liiketoimintaan kuuluvia vähennettäviä veroja voivat olla
   EU-tavaraostoista eli yhteisöhankinnoista suoritettu vero (ilmoitettava myös kohdassa 305)."

   Jos tuota oikein tulkkaan, niin vero ilmoitetaan kohdassa 305, mutta sen saa tietyin ehdoin vähentä kohdassa 307. Nyt Mervi toivoisinkin sinulta vinkkiä siitä, missä yhteydessä nuo yhteisöhankintojen alvit maksetaan kun niitä ei makseta kausiveroilmoituksella.

   Poista
  3. Juuri näin! Ruotsin ostoista alv-kulku on sama kuin ostot Suomessa: maksat ja saat vähentää... Joten maininta " hyötyy hankinnoissa (esim. Ruotsista saa tarvikkeita ilman ALVia!)" on virheellinen tai ainakin siitä voi saada virheellisen käsityksen.

   Poista
 9. Hei! Tällaista mielenkiintoista keskustelua aiheesta olen kaivannutkin! Mutta itse olen käsittänyt verojen maksamisen seuraavasti: eli jos tienaa vuodessa käsitöiden (tai muun) myymisestä alle 8500 € ei veroja tule tällöin maksaa. Paitsi jos on alv rekisterissä. Yleensä siis yritys voi olla alv rekisterissä ja silloin maksetaan verot. Mutta jos minulla ei ole yritystä, enkä ole alv rekisterissä, ja tulot jäävät alle tuon rajan, ei minun tarvitse maksaa veroja. Yrityskin, jonka tulot jäävät alle rajan, ei ole alv velvollinen eikä siten maksa veroja, jollei ole alv rekisteriin rekisteröitynyt yritystään. Näin minulle on asia selvitetty sekä verotoimistossa, että yrittäjäkurssilla. Suotavaa on tietenkin, että jokainen ilmoittaa verottajalle tienestinsä, mutta kun en itse ainakaan torilla mitään kuittikauppaa tee niin eipä ole mitään todisteitakaan myynnistä antaa. Joten jokainen omalla kohdallaan arvioikoon omat tulonsa ja tarvittaessa (jos siis paljon tienaa) niistä ilmoittakoon. Tuskin kukaan puuttuu yksittäisen satunnaista torimyyntiä tekevän käsityöläisen tuloihin :)

  VastaaPoista
 10. Hyvä, että olet kiinnostunut!
  Nyt sinun pitää kyllä lukea tuo ylläoleva juttu uudestaan ja oikein ajatuksella.

  Tuo 8500 euron raja koskaa VAIN ARVONLISÄVEROA!. Käsitöistä ei tarvitse maksaa alv-ia, jos MYYNTI (ei siis tuotto) jää alle..

  Käsityöt pitää AINA imoittaa veroilmoituksellaan. Ja yleensä AINA niistä joutuu maksamaan veroa. Poikkeuksena se, että KAIKKI tulot on äärettömän pienet.

  Nyt en ehdi tuota vanhaa juttuani uudestaan lukea, onko se juuri siinä kerrottu, miten paikallinen käsityöläinen joutui "verottajan hampaisiin" kun ei ollut ilmoittanut tulojaan, mutta kaikki tiesi, että säännöllisesti myy torilla ym.

  Joten siis, tässä ei ole mitään harkintaa, vaan asia on aivan selvä: kaikki tulot käsitöistä kuuluu ilmoittaa ja ovat veronalaista tuloa.

  VastaaPoista
 11. kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! kysyisinkin että, jos minä kotihoidontuella kotona oleva haluaisin vaikka myydä sukkia, mutta kayttäisin siihen jo olemassa olevia lankoja(vanhoja, joitain mummon aikanaan hankkimia lankoja), niin a) kuuluuko (kuuluu varmaan) kotihoidontuki noihin tuloihin mistä postauksesa puhutaan(esim. äitiysppäiväraha) ja b) mitenkähän sitä osaisin sitten ilmoittaa niiden sukkien myyntitulot oikein? Kiitoksia avusta, nyt osaan laittaa vihkoon ylös mitä oon myynyt ja hankkinut myymistä varetn ;)

  VastaaPoista
 12. Kiva, että voin olla hyödyksi. Kyllä, kotihoidontuki on "tavallista" tuloa.

  Kun myyt vanhoista, olemassa olevista langoista kudottuja sukkia, laitat menopuolelle summan, jonka arvioit lankojen arvoksi. Eli tuloksi sukista saamasi myyntitulot ja menoksi niihin kuluneen langan arvioitu hinta. Varmuuden vuoksi kirjoitat vielä muistiin, että olet käyttänyt vanhoja lankoja ja että summa on arvioitu. On erittäin epätodennäköistä, että koskaan joudut näitä verottajalle selvittämään, mutta toisaalta on hyvä harjoitella kirjanpitoa, eihän sitä tiedä, millainen yrittäjä sinusta joskus tulee ja toisaalta saa nukkua yönsä hyvin, kun tietää, että asiat on selvitetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos lankat on mummon perintöä, tuleko niistä maksa silloin perintovero?

   Poista
 13. Kiitos tästä informatiivisesta tietopaketista! Tuosta verotusrajasta tosiaan on monenlaista urbaanilegendaa liikkeellä, ja eilen vielä uskoin niihin itsekin, mutta tämän eilen illalla löydettyäni päätin selvittää asiaa tarkemmin. Soitin verotoimistoon, ja sieltä vahvistettiin samat asiat jotka sinä tässä jo kerroitkin. Tuloveroa maksetaan voitoista, vähentää voi työhuonevähennykset ja myytäviä tuotteita varten tehdyt konehankinnat sun muut, ja jos viivan alle jotain jää, merkitään ne keväällä tulevaan veroehdotukseen.

  VastaaPoista
 14. Hei! Ihan mielenkiintoinen kirjoitus, kun se on ajankohtainen itselläni. ;) Mites jos tosiaan ei ole mitään muita tuloja, ja merkitsee veroilmoitukseen nuo myyntitulot - vähennykset, niin mahdolliset verot tämän vuoden myynneistä lankeavat maksettavaksi vasta ensi vuonna? Tiedätkö millaista kirjaa noista hankinnoista ja myynneistä pitäisi pitää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olet tienannut VUONNA 2012, merkitset ne tähän veroilmoitukseen, jota nyt alkuvuodesta täytellään. Niistä verot lankeavat maksettaviksi loppuvuonna (="mätkyt") mutta jos tienaat TÄNÄ VUONNA 2013, ne ilmoitetaan tietysti vasta ensi vuoden veroilmoituksessa ja niistä verot maksetaan ensi vuoden lopulla.

   Kirjanpidoksi riittää harrastelijalla vaikkapa sininen ruutuvihko, johon laitat kolme saraketta: päivämäärä, tulot ja menot. Jos olet saanut kuitin, pidät sen tallessa kirjanpidon yhteydessä. Vuoden päättyessä lasket lopputuloksen. Jos se näyttää plussaa, eli on tullut voittoa, ilmoitat sen veroilmoituksella.

   Jos todella ei YHTÄÄN MITÄÄN muuta tuloa ole (ei minkäänlaista päivärahaakaan) niin ei käsitöistä heti mene veroa. Siellä on tiettyjä automaattisia vähennyksiä, esim. tulonhankkimisvähennys, jotka miinustavat tuloja.

   Näitä asioita voi käydä kokeilemassa netissä vero.fi-sivustolla. Syötät vuoden 2013 verokorttitietoihin kaikki tulosi ja lopuksi näet, meneekö veroa ja kuinka paljon pitäisi pidättää että se riittää ilman mätkyjä...

   Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Kysyn vielä tarkentavan kysymyksen tähän viimeisimpään kommenttiisi liittyen: mikäli menot ovat isommat kuin tulot eikä voittoa ole tullut, tarkoittaako se sitten sitä, ettei mitään tarvitse ilmoittaa? Olen ollut hieman pihalla näistä verojutuista, mutta halusin ottaa selvää ja törmäsin postaukseesi.

   Poista
  3. Juuri näin. Jos myyntitulot-ostot on miinusmerkkinen, eli ei jää mitään voittoa, niin ei ole mitä ilmoittaa. Eikä siis tarvitse mitään ilmoittaa. Pidä itselläsi yksinkertaista kirjanpitoa, eli tulot ja menot omiin sarakkeisiinsä ja säilytä ne.

   Poista
 15. Kiitos erittäin selkeästä tekstistä! Olen etsinyt aiheesta tietoa pitemmän aikaa, mutta olen tähän asti löytänyt vain vaikeaselkoista tai ristiriitaista tietoa. Ihanaa kun väännetään rautalangasta meille, jotka emme muuten ymmärrä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verotusasiat ovatkin aika vaikeita...hyvä on, jos tämä teksti on selkeää!

   Poista
 16. Kiitos tästä tiedosta, olen ilmoittanut tuloni ja vähennykset, mutta minua ei ole verotettu. Olen eläkeläinen 67v ja tuloni ovat olleet pienet, mutta helmi ja koruvarasto senkun kasvaa.

  VastaaPoista
 17. Hei. Lisäsin laitoin linkin tähän artikkelin tiedoksi FB:n suljetun neulontaryhmän ohjeisiin, kun asia siellä taas tuli esiin. Kiitos hyvästä tietopaketista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ja ole hyvä, olenkin huomannut, että tästä sivusta on "tykätty" - vaikkei kukaan siis tietysti veroja HALUA maksaa, mutta tietoa tarvitaan. Toivottavasti moni sielläkin ryhmässä löytää vastauksen kysymykseensä ja toki vastaan, jos vielä lisäkysymyksiä syntyy.

   Poista
 18. Kiitos hyvin mielenkiintoisesta ja opettavaisesta kirjoituksesta.
  Itse olin ajatellut lisätä tulot juurikin näin veroehdotukseen, mutta verotoimistoon soittaessa he olivat ehdottomasti sitä mieltä että täytyy laittaa toiminimi pystyyn.. Mikä taas tuntuu hullulta ja hankalalta muutaman kympin vuositulon takia jonka koruista saisin!

  -Maikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan, kiva että kirjoituksesta on apua.

   Oliskohan verotoimistossa ymmärretty kysymyksesi väärin? Itse kauppasin useamman vuoden käsitöitäni ilman toiminimeä, jonka otin vasta kun perustin liikkeen.

   Poista
 19. Tällä sivulla olen jo usein vieraillut, kun nämä asiat on minun vaikea tajuta :)

  Kiitos kun olet noin selkeästi tämän kirjoittanut, nyt tuntuu, että noin kolmannella kerralla alan ymmärtää :)))

  Yksi asia vielä askarruttaa: Teenkö kuitin jokaisesta myymästäni tuotteesta, veroilmoitusta varten, vai riittääkö merkintä ruutuvihkossa?

  VastaaPoista
 20. En ole varma ymmärsinkö kysymyksesi oikein, mutta vastaan näin: Jos myyt käsitöitä harrastuksenasi niin verotusta varten ei tarvitse tehdä myynnistä kuittia, riittää että laitat summat ylös vihkoon. Ensi vuoden alusta tulee lakimuutos, joka edellyttää että jokaisen on annettava pienistäkin ostoksista kuitti. Ainoastaan torimyynti on tästä vapautettu. Jos olet yrittäjä, lienee hyvä alkaa "harjoitella" kuitin antamista asiakkaalle. Jos haluat lisätietoa, voit kirjoittaa sähköpostia: mervi.lamminen@uusikaupunki.fi

  VastaaPoista
 21. Hei !Pitääkö tuohon kohtaan 1.4 muut ansiotulot, laittaa tulot ilman materiaalivähennyksiä vai vähennyksien kanssa? Kiitos tästä sivusta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen kohtaan merkitään VOITTO, eli tulot joista vähennykset on otettu pois. Jos sinulla on ollut myyntejä 100 euroa, mutta vähennyksiä 40 euroa, niin merkitset tuohon kohtaan 1.4. 60 euroa.

   Poista
 22. Hei! Sitä vielä jäin miettimään että pitääkö kohtaan 1.4 muut ansiotulot, merkitä myyntitulot materiaali vähennysten jälkeen vai ilman vähennyksiä. Kiitos :) !

  VastaaPoista
 23. Jos minulla on pieni piharakannus, jossa myyn käsitöitä, niin voinko laittaa menoihin hyllyt, jotka olen sinne ostanut. Hyllyissä on siis myytäviä tuotteita. Piharakennus oli myös ilman ovea. Tein siihen itse oven. Voinko laittaa oveen käytetyt materiaalit (lauta, maalit) menoihin? Minulla ei ole siis yritystä, mutta haluan vaan ilmoittaa verottajalle aina vuoden lopussa myynnint-menot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos hyllyt ovat todellakin myytäviä tuotteita varten, silloin saat ne vähentää. Sensijaan oven materiaaleja ei voi vähentää. Näin vastasi tuo minun "kotiverottajani".

   Poista
  2. Kyllä minun mielestäni, ethän olisi noita hyllyjä hankkinut ilman tuota myyntiä. Sama asia kuin toripaikkamaksu, messupöytätarvikkeet jne.

   Poista
 24. Kiitos selkokielisestä artikkelista!

  Mutta kuinkas sitten se, että harrastustoiminnassa vähennyksiä ei saa tehdä? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harrastustoiminnasta harvoin ilmoitetaan myöskään tuloja...Se, että onko käsitöiden myynti harrastus- vai elinkeinotoimintaa on hyvin häilyvärajainen. Joka tapauksessa tulot siitä tulee ilmoittaa ja jos ilmoitetaan tulot, on oikeus tehdä myös vähennykset.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta!

   Sen verran olisin vielä kysynyt, että mahdatko tietää, voiko edellisten vuosien menoja vähentää? Jos esimerkiksi ostin vuonna 2011 paljon tarvikkeita ja jäin sen takia miinukselle, mutta taas vuonna 2012 vähemmän (koska varastoa) ja siksi jäi voittoakin?

   Poista
  3. Nyt onkin vähän kinkkinen kysymys. Vastaus nimittäin riippuu siitä, oletko ilmoittanut vuoden 2011 tappion. Jos olet ja siitä on tappio vahvistettu, niin vuoden 2012 tuloista tulee automaattisesti tuo tappio vähennettäväksi. Sen sijaan, jos et ole niitä aikoinaan ilmoittanut, ei ole sen suhteen oikein mitään tehtävissä.

   Poista
  4. Hei vaan, Harrastustoiminnan tappioitahan ei voi vähentää. Tappio on vähentämiskelpoinen vain, jos on yrittäjä.

   Poista
 25. Kiitos selvästä tekstistä.
  Muutama juttu jää mietityttämään...mikä alv on käsitöiden myynnillä? Entäpä mistä tietää, mikä alv millekkin, jos vaikka ajattelee eläinkauppaa.katselin kerran kuittia ja olin ostanut herkkuja, ruokaa, koppia ja eläimenkin, niin kuitissa oli kaksi eri alvia.24 ja 14.kun laskeskelee itse maksettavat alvit pois tuloista, niin mistä tietää, mikä kuuluu mihinkin piiriin? Katsoin verotoimiston sivuilta, että 14% alviin piiriin kuuluu rehut, ja elintarvikkeet, mut millä tavalla sen rehun pitää tuotteessa olla, että e on rehu-otsakkeen alla ja mitkä kaikki mielletään elintarvikkeiksi? Ihmisruokako? Ompa tooooosi simppeliä, mutta tiedonjano on valtava. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alvin osalta en kykene sanomaan muuta kuin että käsitöissä se on 24%. Eri tuotteilla on todellakin erilaisia alv-prosentteja. Niissä en pysty neuvomaan, mutta jos asia tulee sinulle ajankohtaiseksi, kannattaa ottaa yhteyttä kirjanpitäjään. Alv on itsellenikin niin iso ja vaikea juttu, että annan kirjanpitäjän hoitaa sen. Hyödyllistä olisi kyllä itsekin olla tietoinen, mutta kun käsitöissä riittää puuhaa ihan riittämiin. Verotoimistossa voi ja kannattaa käydä tai soittaa heidän palvelupuhelimiinsa. ps. Kannattaa kysyä, kenen kanssa keskusteli ja laittaa se ylös, jos myöhemmin tulee epäselvyyksiä.

   Poista
 26. Ihan sattumalta löysin itseni tälle sivulle - kiitos hyvistä neuvoista/tiedoista. Tuosta myydyn tavaran tarvikkeiden vähennyksestä kysyisin: Askartelen kortteja ja hankin niihin materiaalit. Harvoja tarvikkeita saa ostaa yksittäin, vaan samalla tulee ostettua tarpeet useampaan tuotteeseen. Korttipohjat 20 kpl/paketti, kirjekuoret samoin. Koristeita, nauhoja ym riittää yhdestä pakkauksesta tosi moneen. Kun sitten saan - jos saan - myytyä yhden kortin silloin tällöin, niin miten vähennän hankinnat. Otan taskulaskimen ja arvioin jokaisesta ostetusta pakkauksesta sen yhden kortin osuuden ja lasken mahdollisen tulon/kortti. Yhdessä kortissa on arvokkaammat tarvikkeet,toisessa ei. Kaikista korteista ei siis tule saman verran tuloa. Vai vuoden lopussa kaikki myynnit - kaikki ostot ja katson mitä jää viivan alle ja sen kerron verottajalle ja käyttämättä jäänyt tavaravarasto jää sitten seuraavalle vuodelle ilman sen kummempia selittelyjä. Jos kaikki ostot saisi vähentää niin muutamalla tarvikeostolla saisi eliminoitua pienemmät tulot verottomiksi. Ehkä jopa tappiolliseksi, jos vielä tekemiseen tarvittavat "työkalutkin" ja työhuoneen saa vähentää. Yritystä minulla ei ole ja korttejakin syntyy lähinnä omaksi iloksi, mitä nyt joku itseltä käyttämättä jäänyt voi päätyä "vieraille".
  Kiitos, kun jaksat jaella näitä tietoja.

  VastaaPoista
 27. Kiitos kiittämästä! Ei noin kun ensin selität vaan se jälkimmäinen vaihtoehto. Eli koko vuoden tulosta vähennät kaikki sinä vuonna tehdyt ostot. Ja todellakin, joku vuosi voi mennä jopa miinukselle. Silloin ei jää ilmoitettavaa tuloa.

  Tämä näin, mikäli - ja siltähän se näyttää - toimintasi on harrastusluonteita. Silloin ei myöskään tappiota vahvisteta, mikä tulisi sovellettavaksi, jos toiminta olisi liiketoimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nopeasta vastauksesta - tämä tieto helpotti. Ainahan harrastukset maksaa ja kaikkea kivaa materiaalia/välineitä tulee hankittua. Joka vuosi kulut on tuloja suuremmat ja materiaalivarasto senkun kasvaa:) Jostain muualta (taisi olla joku korttifoorumi) luin, että verottaja suhtautuisi eritavalla siihen, jos myy itseltä ylijääneitä tai vartavasten myyntiin tehtyjä, että siinä tapauksessa pitäisi olla Y-tunnus. Lienee joku matkallamuuttunut tarina, jota kerrotaan.

   Poista
  2. Itse verottajana työskennelleenä tiedän, että asiat eivät ole aina mustavalkoisia. Vaikka joku sääntö pätee yhteen tapaukseen, tapaukset voivat olla täysin erilaisia, joten samaa ei voi välttämättä soveltaa toiseen, erilaiseen, tapaukseen.

   Jos myy omia tavaroitaan, siis itselle tarkoitettuja, mutta käyttämättömäksi jääneitä, silloin ne ovat ikäänkuin kirppistavaraa ja asia on eri, kuin jos tekee tuotteita myyntiin. Mutta, vaikka tekee myyntiinkin, on tapaus erilainen riippuen laajuudesta. Jos tekee muutaman harrastuksekseen, ei todellakaan tarvitse y-tunnusta. Mutta jos toiminta on yritystoimintaa, silloin y-tunnus tulee hankkia. Näin periaatteessa. Kaiken lain soveltamisessa kannattaa olla varovainen, joskus vain asiantuntija kykenee selvittämään tapauksen ehkä erikoislaatuisuuden. Ja aina voi soittaa verotoimiston palvelunumeroihin, ei tarvitse välttis edes nimeään kertoa, kun yleistietoa haluaa.

   Poista
 28. Voiko käsitöitä myydä ilman y-tunusta?

  VastaaPoista
 29. Olen itse aloittanut käsitöiden myynnin pienimuotoisesti, lähinnä harrastuksena. En hakenut y-tunnusta, ei sitä silloin tarvitse. Sen sijaan, kun myynti alkaa olla isompaa, yritystoimintaa, silloin pitää hakea y-tunnus. Ja jos aiot hankkia materiaaleja tukkuhintaan, silloin sinulla pitää myös olla y-tunnus. Jokaisella yrittäjällä tulee y-tunnus olla, mutta harrastelija voi myydä pieniä määriä ilmankin sitä. Missä se raja sitten menee...

  VastaaPoista
 30. Moi! Todella hyvä ja selkeä kirjoitus!:) Jos yksityinen henkilö (ilman toiminimeä) haluaa myydä töitänsä johonki yritykseen/kauppaan, tarvitseeko silloin tehdä jotain erityis toimenpiteitä vai meneekö se samalla lailla, että ilmoitetaan voitta veroilmoitukseen?
  Toinen kysymys, voidaanko tollainen alle 8500€/vuosi olevan pientä/harrastus toimintaa, vai pitääkö esim. Parin tonnin vuosiansiolla perustaa jo toiminimi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tässä taas vaadittaisiin vähän enemmän taustatietoja, mutta kun niitä ei ole, niin vastaan yleisellä tasolla.

   Jos käsitöiden tekeminen on "vain" harrastustoimintaa, voit aivan hyvin tehdä sitä ilman toiminimeä ja ilmoitat tulosi veroilmoituksella juuri niinkuin tässä kirjoituksessa on kerrottu.

   Sensijaan, jos pyrit käsitöillä elättämään itsesi eli se katsotaan elinkeinotoiminnaksi, silloin sinun tulee hakea toiminimi.

   Jos myynti alkaa hipoa 8500 euroa/vuosi, sitä tuskin katsotaan verotoimistossa enää harrastustoiminnaksi. Jos raja ylittyy eli olet alv-velvollinen, silloin tarvitse välttämättä toiminimen.

   Kysymys parista tonnista on tavallaan irrallinen, se pitää ajatella alussa mainitsemaani taustaa vasten. Eli, että onko kyseessä elinkeinotoiminta. Vaikka tuloja olisi vain vähän, mutta se on pääasiallinen työsi, sinun tulee hakea toiminimi.

   Sitten vielä omakohtainen neuvo (olen itse myynyt tuotteitani jälleenmyyntiin ja olen jälleenmyyjänä toisten käsitöille): ilman alv-velvollisuutta sinun lienee aika vaikea saada tuotteitasi myytyä mihinkään kauppaan, sillä heidän on nostettava hintaa alv:in verran isommaksi, koska eivät voi vähentää sinun alviasi, koska et sitä maksakaan. Eli jos myyntisi alkaa lähennellä 8500 ja haluat tuotteitasi myyntiin, suosittelen alv-velvolliseksi hakeutumista ja siis myös toiminimeä.

   Eikä siitä toiminimestä kai mitään haittaakaan ole? Tai no, on kyllä tietyisssä tapauksissa. Jos haet työttömyyskorvausta esim. omasta palkkatyöstäsi ja sinulla on toiminimi, siitä taitaa seurata hankaluuksia - olen näin ymmärtänyt, mutta se onkin sitten jo ihan toinen asia, johon minun ei auta ottaa mitään kantaa...

   Poista
 31. Okei! Kiitos hyvästä vastauksesta! Olen tosiaan opiskelija tällä hetkellä ja näistä käsitöistä ei tosiaan ole tulossa pääasiallinen elinkeino eikä ammatti, vaan lähinnä lisätienistejä ja harrastustoimintaa tukemaan.

  VastaaPoista
 32. Onnistuin sössimään Annen kysymys-kommentin, mutta tässä se tulee omana kommenttinani. Anne kysyy:
  Kiitos selkokielisestä tekstistä! Minun kysymys koskee markkinointivähennyksiä. Markkinoin ompelemiani tuotteita pukemalla niitä itseni ja lasteni päälle ja vähäisessämäärin viemällä myyjäisiin, joista tuotto menee vapaaehtoistyöhön. Voinko vähentää noista aiheiútuvat materiaalikulut verotuksessa vai pitääkö ne jopa kirjata tuloiksi?

  Äsken kahvipöytäkeskustelun lomassa kysyin verottaja-mieheltäni tämän kysymyksen vastauksen ja näin se menee: Materiaalikuluja ei voi vähentää vaan juuri niinkuin Anne arveleekin, ne täytyy kirjata omaksi käytöksi - eli tulevat verotettavaksi "myyntinä".

  VastaaPoista
 33. Kosotädin blogista löysin sinut ;-)

  VastaaPoista
 34. Minua askarruttaa, että jos ryhtyisi SIVUtoimiseksi yrittäjäksi, pitääkö siltl maksaa eläkemaksuja tuosta yrittämisestä, vaikka päivätyöstä niitä maksaa jo. Teem käsitöitä ja nyt kirjaan tuloja ja menoja juuri noin kuin täällä on neuvottu, mutta jotenkin haluaisin ottaa toiminimen. Onkos se sama kuin Y-tunnus. Mitä kaikkea se toisi mukaanaan, jos ottaisi tominimen? Myynti kylla alle sen 8500 ainakin tällä hetkellä ... Mitenkä nuo, kun pitäävät noita pieniä sisustuspuoteja yms. Olisi kiva kuulla jonkun kokemuksia ja neuvoja, mitä kannattaisi tehdä ja mitä ei...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt minun täytyy kyllä vastata, etten tiedä. Koska olen itse eläkkeellä, en joudu ollenkaan maksamaan eläkemaksuja, enkä ole niihin perehtynytkään. Sinun kannattaa kääntyä eläkelaitoksen puoleen. Suosittelen myös liittymään Suomen Käsityöyrittäjien fb-ryhmään. Siellä voidaan vapaasti keskustella kaikesta yrittäjyyteen liittyvästä. Tuossa ryhmässä voit kysyä kokemuksia ja koska siellä on erialojen käsityöläisiä, osaamista on myös monelta alalta. Ryhmä on suljettu, eli muut kuin liittyneet jäsenet eivät näe niitä juttuja.

   https://www.facebook.com/groups/suomenky/

   Poista
  2. Hei, päädyin sieltä Suomen käsityöyrittäjien ryhmästä lukemaan näitä juttuja. Kiitos Mervi, hyvin ja selkeästi olet vastaillut ;) . Siihen mainittuun FB-ryhmään pääsevät vain käsityöyrittäjät eli pitää ryhmään jäseneksi pyrkiessään olla jo Y-tunnuksellinen yrittäjä, vaikka olisikin sivutoiminen. Tervetuloa ryhmään kaikki käsityöyrittäjät!

   Poista
  3. Lakisääteinen yrittäjän eläkevakuutus (yel) on otettava aina, jos:
   -yrittäjä on 18–67-vuotias
   -yritystoiminta on kestänyt neljä kuukautta
   -arvioitu työtulo on vähintään 7 430,59 euroa vuodessa (2014)

   Vinkiksi se, että käsityötuotteisiinkin pitäisi kohdistaa kaikki välillisetkin kulut. Alihinnoittelu on paha kuoppa pudota, sieltä ei oikein pääse enää ylös.

   Poista
 35. Kiitos todella hyvästä ja kattavasta tietopaketista. Löysin blogisi kun etsin netistä tietoa käsitöiden veron maksusta. Ajatuksenani on myydä käsitöitäni pienimuotoisesti nyt tiedän miten toimia oikein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että löysit vastauksia! Ja kiva, että jätit kommentin. Tätä sivua kyllä paljon luetaan, mutta harvoin kukaan jättää merkin itsestään...

   Poista
 36. Tämä tuli ensimmäisenä vastaan, kun asiaa googletin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, saitko vastauksen mieltäsi kaihertaneeseen kysymykseen?

   Poista
 37. Hei! Hain tietoa netistä koskien satunnaisten soitonopetustöiden verotusta ja tämä vaikkakin aivan eri alalta vaikutti vastaavan kysymyksiini. Niistä tunneista saadut voitot jäävät satoihin euroihin vuodessa eli pienimuotoista. Toiminimen hankinta tähän ei tunnu mielekkäältä. Haluaisin kuitenkin hoitaa verotusta oikein, mutta tietoa siitä, miten se tapahtuu, löytää hyvin vähän. Osaisitko sinä tai miehesi kommentoida, toimiiko veroilmoitus jokseenkin samoin omassa tapauksessani, jossa siis yksityisesti opetan satunnaisesti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse aikoinaan myöskin antanut yksityisesti pianonsoitonopetusta kotonani. Silloin olin vielä palkkatöissä. Merkitsin ansaitsemani eurot juuri samalla lailla kuin tässä olen neuvonut käsitöiden tienestin merkitsemään. Eli tulon laadulla ei ole merkitystä. Kohtaan "muut ansiotulot" merkitset soitonopetuksesta menojen jälkeen jäävän tulon. Menoina saattaisi olla jos joudut hankkimaan nuotteja, kopioimaan niitä... Samalla lailla kannattaa pitää ruutuvihkoa tuloista ja menoista.

   Poista
  2. Lämmin kiitos nopeasta, selkeästä ja varmuutta tuovasta vastauksesta! Aurinkoa kevättalveesi toivoen!

   Poista
 38. Hei, riittääkö tosiaan, että merkitsee käsityötulonsa (myynti miinus kulut) siihen muut ansiot kohtaan - ei tarvitse täytellä mitään liitelomakkeita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, jos teet käsitöitä harrastuksenomaisesti. Jos myyt käsitöitä työksesi, asia on toinen. Yrittäjänä toki tulee täyttää oma erillinen lomakkeensa (lomake 5).

   Poista
  2. Kiitos selvennyksestä =) - ja hyvästä rautalangan väännöstä. Tällaisia kirjoituksia saisi olla lisää!

   Poista
 39. Hei, googletin aiheesta ja ainakin selasin koko keskustelun läpi. Useaan mieltä askarruttavaan aiheeseen sainkin jo vastauksen, mutta yksi hullulta tuntuva asia jäi vielä vaivaamaan. Joku jossain (netissä) väitti, että toisen ohjeella itse tehtyä tuotosta ei saisi myydä tekijänoikeudellisten syiden vuoksi ilman ohjeen laatijan lupaa. Osaatko tähän sanoa mitään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asia on juuri näin. Jos minä keksin ohjeen, minulla on siihen tekijänoikeus, eikä kenelläkään muulla ole oikeutta "tienata" minun keksinnölläni. Sukan kutomisesta puheen ollen asia tuntuu mitättömältä, mutta se on aivan sama, jos puhutaan vaikkapa uuden laitteen keksimisestä. Jokainen keksiköön omat mallinsa, joilla tehdä rahaa. Tottahan toki meillä on paljon yleisiä malleja, joista ei edes tiedetä, kuka ne on keksinyt, mutta jos selaat käsityölehtiä, usein siellä sanotaan, että "kaupallinen käyttö kielletty".

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi. Olen siitä lähtien miettinyt tätä, kun asiasta kysyin ja tavallaan tulinkin jo siihen tulokseen, että näinhän se varmasti onkin vaikka edelleen asiasta riippuen vaikuttaa minusta hullulta. Tämä loppu nyt on enemmänkin omaa pohdintaa, mutta mietin justiinsa sitä sukan kutomista, joka on niinkin yleinen asia, että miten se tuotos ylipäätään voidaan todistaa olevan jonkun toisen oma? Lähinnä siis, että kuka tahansa kuka myy kudottua sukkaa voidaan olettaa joskus lukeneen edes yhden sukkaohjeen. Missä menee raja siinä onko jokin tuotos vain kopio vai onko siihen tuotettu tarpeeksi omaa, jotta voidaan puhua uudesta tuotteesta? Tai sitten, jos teen oman kaavan valmisvaatetta hyväksikäyttäen ja saan "prikulleen" samannäköisen tuotteen, onko sekin tekijänoikeudellisesti väärin? Varmaan, koska jollain tasollahan se on kopiointia.. Ehkä tämä siksi tuntuu minusta oudolta, kun jotenkin kuvittelin, että kaavat myydään sisältäen tekijänoikeuden :)

   Ja siis, en oleta saavani sinulta vastauksia näihin :) Kunhan tosiaan jäin ääneen pohtimaan asiaa.

   Poista
  3. Muistutan vielä, että itselleen saa tehdä toisen mallilla ja näilläkin, jotka on tekijäinoikeudellisesti suojattu. Ainoastaan myyntitarkoituksiin toisen ohjeen/kaavan käyttö on kielletty.

   On aika noloa, jos yrittäjä tekee tuotteita tienatakseen, mutta ei osaa itse tehdä kaavaa tai mallia, vaan joutuu kopioimaan toisen ehkä isollakin vaivalla tekemän tuotteen. Näitäkin näkyy.

   Poista
  4. Jos vielä takaisin veroon palaan (ja ehkä vähän tekijänoikeuteen). Kuten jo todettu itsellehän saa tehdä, siitä ei mene veroa eikä tekijänoikeuksia loukata. Veroa tuskin menee silloinkaan jos tekee toiselle esim. sisko, äiti, kaveri tms. ja velottaa vain materiaalikustannukset tuotoksen saajalta. Oletan, että näitä ei kirjata ylös, mutta jos kirjattaisiin jäisi tulos kuitenkin nollaan tai alle, koska työstä ei olla laskutettu. Mutta, näinhän ei varmaan saa tehdä (valmis kaava, ohje tms.) koska tekijänoikeus kieltää? Tosin.. mikä on mahdollisuus "jäädä kiinni". Mutta kuitenkaan kaavaa tai ohjetta ei silloin olla käytetty kaupallisiin tarkoituksiin tai yritykseen tienata sillä.

   Poista
  5. Teosraja ylitetään silloin, kun tuote on omaperäinen. Jos ajatellaan perussukkaa, sitä ei pidetä itsenäisenä teoksena. Samoin perushousut eivät ylitä itseäisen teoksen rajaa. Mutta sukka, jossa on tietyt tarkasti suunnitellut kuviomallit voi olla itsenäinen teos. Kun kysyt, mikä mahdollisuus on kiinni jäämiseen... se riippuu tapauksesta varmasti. Kaupallisessa toiminnassa pahimmillaan voit saada syytteen ja korvausvaateet. Suurin riski on varmasti se, että menetät oman maineesi. Muistelepa Marimekon suunnittelijoiden kopioskandaaleja ja sitä, miten halveksittavana kopiointia pidettiin.

   Jos perit sukulaisiltasi vain materiaalikustannukset, sekin on periaatteessa kaupallista toimintaa, koska raha tai muu vastike liikkuu ja itse olet hinnoitellut tuotteesi vastaamaan materiaalikustannuksia. Eli sinun tulisi lahjoittaa tuotteet ja olla ottamatta vastalahjaa, jotta tilanne olisi juridisesti epäkaupallinen.

   Poista
  6. Tässäpä toinen anonyymi jo antoikin vastauksen.

   Ehkäpä kannattaa pitää mielessä - ei niin että menee sieltä missä aita on matalin, vaan - että aina tekee oman mallin mukaan. Muuta tarpeeksi valmista mallia, ohjetta tai kaavaa, niin että siitä tulee sinun omannäköisesi.

   En voi itselleni mitään, että jos kuljen torilla ja näen kojun täynnänsä Marimekko-plagiaatteja, että siitä mainitsen. Yleensä aina saan vähintään kiukkuisen katseen. En ole kylläkään kuullut, että Marimekko olisi tällaisiin takertunut. Yksittäisen sukan tai vaatteen kanssa kiinnijoutuminen lienee vielä epätodennäköisempää, mutta eikö sittenkin ole mukavampi pitää kiinni luomisen ilosta!

   Poista
  7. Kaupallisen käytön rajanvedosta sen verran, että jos haluat tehdä vaikkapa siskollesi jotain niin ettet joudu itse maksamaan materiaaleja, mikään ei varmaan estä sitä, että käytte yhdessä ostoksilla ja sisko ostaa kaiken tarvittavan. Silloinhan raha ei liiku tekijän ja saajan välillä.

   Poista
 40. Heips!

  Iso kiitos tästä postauksesta ja keskusteluketjusta, sain paljon vastauksia kysymyksiini jo ennen kuin ehdin mitään kysyäkään. :)

  Yksi juttu kuitenkin vielä askarruttaa. Saako omassa blogissa julkaista myytäviä tuotteita? Eroaako tämä mitenkään esimerkiksi myyjäisissä myynnistä? Tokihan yksittäisillä blogipalveluilla saattaa olla jotain rajoituksia, mutta kuinka verottaja tällaiseen toimintaan suhtautuu? Tilanteeni on siis se, että olen opiskelija ja haluaisin vähän kokeilla siipiäni, en tässä ole (vielä) lähiaikoina yrittäjäksi muuttumassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan hyvin voit myydä blogissasi tuotteitasi. Muutama viikko sitten tarjosin omassa blogissani nappeja ostettavaksi ja aika moni tarttuikin tarjoukseen. Jotkut bloggaajat ovat perustaneet "sivublogin" myymistä varten. Joku myy kirpparitavaraa, toinen uusia tuotteita. Samoin facebookissa myydään tuotteita.

   Yksi kokeilemisen arvoinen voisi olla myös valmis-verkkokauppojen ilmaisversiot. Niihin ei mahdu kovin paljon tuotteita, usein ehkä 10, mutta alalajeja voi olla sitten enemmänkin. Ei maksa mitään ja voi kokeilla, miten tekevät kauppansa. Toisaalta ei mikään sivu myy, ellei sitä markkinoi.

   Verottajalla ei puutu siihen, millä konstilla myyt, kunhan ilmoitat saamasi tulot.

   Poista
  2. Selvä juttu! Iso kiitos vastauksesta! :)

   Poista
 41. Kiitos neuvoista. Löysin sivun googlen kautta.

  Tärkeää tietoa. Itse opiskelen kaupallista alaa loppusuoralla, eikä tästä ole koulutuksen aikana puhuttu. Tuosta alvista ja yrittäjien velvollisuuksista kyllä. Mutta ei tuosta pienmyyntitoiminnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on harmi. Mielestäni verotuksen perusasiat pitäisi kertoa jo peruskoulussa. Niin moni aikuinenkaan ei tiedä, miten veron määrä määräytyy. Usein kuulee puhuttavan, että tuli mätkyt, ihan niinkuin niitä lätkäistäisiin mielivaltaisesti.

   Poista
 42. Muistanko väärin, kun mielestäni eläkeläisten pienimuotoinen käsitöiden myynti oli aiemmin tuloverotonta samaan tapaan kuin luonnontuotteiden myynti edelleen on? Mielestäni tuollaiseen säännökseen törmäsin joskus yli 10 vuotta sitten toiminimeä perustaessani, mutta enää sellaista ei mistään löydy. Ajattelin vain, että jos mummot edelleen toimivat siinä uskossa?

  VastaaPoista
 43. Ja kun täällä nyt on asiantuntevia ihmisiä, kysynpä sellaistakin, mikä on askarruttanut (minulla ei ole yrittäjäkoulutusta, ja yritystoimintani on hyvin pientä). Omaan käyttöön otto pitää kuulemma merkitä kirjanpitoon tulona, mutta päteekö se siis myös itse valmistamiini käsityötuotteisiin? Minulla on kotiputiikki, johon teen itse myytävää, paljolti kierrätysmateriaalista tai kymmeniä vuosia vanhoista materiaalivarastoistani, ja jos päätänkin antaa jonkin esineen lahjaksi (usein tulee turvauduttua omaan putiikkiin, kun on lahjan tarvetta), tuntuu jotenkin ihan älyttömältä, että se muka olisi myyntituloa, kun olen aineet omista varastoistani kaivanut ja tuotteen itse valmistanut...

  VastaaPoista
 44. Kiitos hyvästä kirjoituksesta, asiat on kirjoitettu ymmärrettävästi ja ovat tarpeellista tietoa, jota joskus olen yrittänytkin huonoin tuloksin netistä etsiä. Nyt siis löysin! Löysin blogiin ja tähän kirjoitukseen erään facebook ryhmän kautta, jonne tämä oli käsitöiden myynnin verotuksen asioissa linkitetty. Ketjua lukiessa heräsi vielä yksi kysymys. Tuolla jossakin mainitsetkin tämän vuoden alussa voimaan tulleesta kuittipakosta, että pienistäkin ostoista tulee antaa kuitti asiakkaalle. Jos oikein muistan, mainitsit tai joku kommentoija mainitsi, että harrastajapohjaisesta käsityömyynnistä ei tarvitse verottajaa varten kirjoittaa kuittia vaan se omaan ruutuvihkoon merkitseminen riittää. Mutta pitäisikö harrastelevankin käsityön tekijän antaa jonkinlainen kuitti käsityön ostajalle? Vai koskeeko tämä laki sitten vain yrittäjiä, joilla on y-tunnus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaankin itse. En oikein osannut etsiä aiempia kirjoituksiasi ja heti äskeisen kommentin julkaisun jälkeen löysinkin blogistasi tähän kuittipakkoon liittyvän kirjotuksen. Vastasit siis jo kysymykseeni, laki koskee siis elinkeinonharjoittajia!

   Poista
 45. Googlettamalla löysin tämän mahtavan blogisi, kun aloin itse myymään omia käsitöitäni. Iso apu ollut, kiitos! Nyt ei valitettavasti ole aikaa plärätä noita vastauksia uudelleen. Jos sinulla aikaa, niin vastaisitko vielä että pitääkö ja kannattaako ilmoittaa nyt verottajalle viime vuoden tappion, vaikka en ole vielä yrittäjä eikä ole toiminimeä, koska myynti ollut vielä vähäistä. Eli voinko ilmoittaa jotta voisin sen mahdollisesti käyttää hyödyksi ensi vuonna (tänä vuonna jos tulisikin jo paljon plussaa)?!? Kiitos. Tää on ihan huippu juttu! Laitoin tästä tietoa myös yhteen haastatteluuni.

  VastaaPoista
 46. Tuhat kaunista kiitosta tästä niin selventävästä jutusta!!! <3 Oen moneen otteeseen googlannut aiheesta pelkkä epätoivo tuloksena kunnes tänään löysin tänne kun ymmärsin googlettaa oikeilla sanoilla tyyliä "pienimuotoista käsityön myynti". Olen ikionnellinen, ruutuvihko jo aloitettu ja nyt ampasen ompelukoneen kimppuun ja huristelen pehmoleluja hyvällä omatunnolla :) Ymmärsin että olet Uudestakaupungista? Terveisiä sinne, olen siellä asunut monta vuotta kauan sitten ja äiti sekä ystäviä yhä siellä :)

  Maria

  VastaaPoista
 47. Aivan mahtavat ohjeet! Tuossa juuri pähkäilin koko vero asiaa kun viime vuonna tein kavereille hupparit (oma malli/heidän toiveet) ja sain materiaaleiden päälle muutaman roposen n. 20€/huppari että miten ilmoitan sen tänä vuonna. Kiitos valaisevasta kirjoituksesta ja julkisista kommenteista jotka jatkoivat eri kysymyksiin vastaamista.

  Iloista kevätä sinne teille!
  Ystävällisin terveisin: P.S.

  VastaaPoista
 48. Hupparintekijä: työn teettäjällä (kysehän on nimenomaan tilaustyöstä) on velvollisuus maksaa verot ja sivukulut, joten tilaajankaan ei kannata teettää työtä kenellä tahansa ja mihin hintaan hyvänsä, sillä jos verottajan pitkä koura iskee on tilaaja tietenkin syypää ELLEI ole tilannut yrittäjältä, jolloin vastuu on yrityksen.

  VastaaPoista
 49. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 50. Riikka, en käsitä miten sain kommenttisi häviämään. Tämä tabletti on kyllä hankala käyttää. Makaan nyt sairaalassa, mutta pyydän kotoväkeä siirtämään kommentin takaisin - sähköpostista se vielä löytyy...

  VastaaPoista
 51. Kommentoinut Riikka 17. huhtikuuta 2014 17:29:
  "Hei, Kiitos mahtavasta sivustosta, osuin tänne vahingossa, mutta hyvä niin. Olen myös käsityö ihmisiä, tuunaan vanhoista huonekaluista jälleen käyttökelpoisia, ostan siis huonokuntoisia, korjaan, maalaan ja fixaan ne uudestaa. Myynyt olen nyt niitä reilu kuukauden netissä/ kirpparilla. Haluaisin tehdä tästä ihan ammatin, osaatko neuvoa, miten ja millaisen yritysmuoto kannattaisi perustaa ? riittääkö toiminimi ? Miten ilmoitan verottajalle vuoden lopussa tuoton ? Ilmoitetaanko huonokuntoisen tuotteen ostohinta, maalit, tarvikkeet, työtilat, koneet yms...? Vai meneekö näin että kirjaan jokaikisen tuotteen kohdalla hankintamenot ylös ja lopuksi mitä jää, ilmoitetaan voitoksi ? Olen ihan pihalla näistä asioista. Kiitos jos jaksat vastaa :) "

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Jos sinulla on tarkoitus tehdä tuota ihan ansaintatarkoituksessa, niin toiminimi on hyvä yritysmuoto. Tuotoista saat vähentää niihin kohdistuvat kulut, eli tuotteen hankintahinnan, maalit ym. tarvikeet, työtilan kulut ja koneetkin. Jos hankit kalliimpia koneita, niin niiden hankintahinta vähennetään vuotuisina poistoina menojäännöksestä (25 %), pientyökalut kokonaisuudessaan hankintavuonna.

   Kun perustat toiminimen, niin sinulle tulee automaattisesti täytettäväksi elinkeinonharjoittajan 5-lomake, jossa on tulotiedoille ja vähennyksille omat kohtansa missä ne ilmoitetaan. Toiminnasta täytyy tietenkin pitää kirjanpitoa.
   Jos toiminta on vielä sen verran pientä, että et halua vielä rekisteröityä elinkeinonharjoittajaksi, niin pidä muistiinpanokirjaa tuloista ja niihin kohdistuvista menoista ja ilmoita sitten nettotuotto veroilmoituksessasi muuna ansiotulona. Kaikista myynneistä ja ostoista tietenkin pitää olla kuitti ja kuitit pitää säilyttää vähintään 6 vuotta.

   Edellä kuvaus siis lyhyesti tuloverotuksesta. Jos myyntisi ylittää vuodessa 8.500 euroa, tulee kuvioon mukaan pakollisena arvonlisävero, mutta se onkin sitten jo toinen juttu.

   Eli ihan oikein olet ajatellut verotukseen nähden asioita.

   Poista
  2. Mutta mistä saa sen kuitin, jos huonekalut tai muut materjalit on ostettu FB tai Tori.fi kauta yksityiseltä? Ei yksityishenklöllä ole kuittipakko, jos omi vanhoja käytettyjä huonekaluja myy.

   Poista
 52. Harrastajana haluaisin selvennyksen vähennyksistä. Saako työtila- ja sähkökulut laskea koko vuodelta vähennyksiin, vai pitääkö ne arvioida per tuote? Sama kysymys materiaalien kohdalla. Saako veroilmoituksesta vähentää aivan kaikki vuoden aikana ostetut materiaalit, vai kulut per tuote? Jos kaiken saa vähentää, jään tappiolle. Ilmoitetaanko tappio miinusmerkkisenä Muissa ansioissa? Kiitos!

  VastaaPoista
 53. Hei! Kiitos loistavasta kirjoituksesta, siitä on ollut paljon apua. :)

  Minua kiinnostaisi samat kysymykset kuin edellistäkin anonyymiä. Olen ymmärtänyt, että tuloja ja vähennyksiä katsotaan vuositasolla, mutta asia nousi uudestaan pohdintaani jouduttuani työttömyystuelle.

  Et mahdollisesti tietäisi, kuinka Kela katsoo näitä käsityöstä ansaittuja muutamia euroja? Tarkoitan lähinnä sitä, että minun pitäisi kuukausittain ilmoittaa ansaitsemani tulot Kelaan koska ne vaikuttavat tuen suuruuteen. En vain oikein ymmärrä, lasketaanko vaikkapa kesäkuussa tienattu 100 € tuloksi jos alkuvuoden materiaalikulut ovat 200 € eli vuositasolla tuloa ei kuitenkaan ole yhtään? Vai voinko alkaa ilmoittamaan Kelaan näistä myyntivoitoista vasta sitten, kun ne ylittävät tuon materiaaleihin käyttämäni 200 €?

  Olisin syvästi kiitollinen, jos jaksat vastata :) Mukavaa alkukesää! :)

  VastaaPoista
 54. Anonyymi 14.03 Kiva, että olen voinut olla hyödyksi. Tuo Kela kysymys on kyllä valitettavasti sellainen, että en osaa vastata. Itse kavahdan sitä, että annetaan vastauksia mutu-tuntumalla, joten en itse lähde mitään arvailemaan. Vastaan vain kun tiedän varmasti. Neuvon sinua soittamaan Kelan palvelunumeroon. Voit kysyä vaikka esimerkinomaisesti juuri niinkuin tässäkin. Puheluhan ohjautuu valtakunnalliseen numeroon, mikä on minusta kiva asia. Ei tarvitse ajatella, että omassa toimistossa tiedetään... vaikka ei silti, eipä sitä tiedä, missä toimistossa ne päätöksetkään tehdään.

  VastaaPoista
 55. Itselläni on jotain kokemusta noista Kela-jutuista jo parinkymmenen vuoden ajalta. Asiat ovat kyllä jatkuvasti muuttuneet vuosien varrella.
  Aikoinaanhan työttömyyskorvauksella eläjä sai ansaita jotain verottomana (?), muistelen ja (markka-aikaan) 700 mk/kk, että ei vaikuttanut työttömyyskorvaukseen mitenkään. Sittemmin, kun jäin äityslomille ja myöhemmin kotihoidontuelle muistelen, että tällaiset pienet satunnaiset omien tuotteiden myyntitulot eivät edelleenkään vaikuttaneet paljon mihinkään. Ehtona oli vaan se, että sai työskennellä vain sunnuntaisin, jolloin ei tullut mitään ilmoitusvelvollisuutta Kelalle.

  Sitten joskus reilu 10 v sitten näitä alettiin katsoa todella tarkasti. Jokainen sentti piti ilmoittaa Kelalle.
  Sain siihen aikaan (joitakin pätkätyöjaksoja lukuunottamatta) työmarkkinatukea ja liityin myös käsityöosuuskuntaan (tuo osuuskunta on muuten näppärä, koska oikeus soviteltuun työttömyystukeen ei katoa, kuten yrittäjäksi ryhdyttäessä ja kaikki asiat hoituvat sen kautta).
  Alkuun piti ilmoittaa työvoimatoimistoon kaikki työtunnit, joista meni sitten sieltä tieto suoraan Kelaan. Tulojen oltua kuitenkin hyvin satunnaisia ja kun rahaa joutui odottamaan osuuskunnasta pitkiäkin aikoja, niin sain tehdä siten, että kuukausi-ilmoitukseen ei tarvinnut laittaa työtunteja reaaliajassa, vaan laitoin ne sinne vasta siinä vaiheessa, kun sain osuuskunnasta palkan ja palkkalaskelman, jonka sitten lähetin samalla ilmoituksen mukana Kelaan.

  En sitten tiedä miten tämä systeemi toimisi, jos myisin tuotteita muuten vaan itsekseni ja osittain ilman mitään kuitteja. Nyt on kuitenkin paljon selkeämpää, kun saa osuuskunnasta valmiit laskelmat ja dokumentit, jotka sitten vaan lähettää Kelaan syynättäväksi. Materiaalit saa myös vähentää täyttämällä ostokoontilomakkeen ja ne ovat sitten jo valmiina laskelmassa.
  Alvit joudun tosin laskemaan mukaan hintoihin, koska osuuskunta on alv-velvollinen. Ei merkitse mitään, vaikka itse myisinkin vuodessa vain muutamalla kympillä tai satasella.

  Tällä hetkellä teen sitten myös palkkatyötä ihan muulla alalla osa-aikaisena, mutta palkka jää pieneksi (työn määrä vaihtelee 4,5 tunnista viikossa 14 tuntiin), joten saan edelleen soviteltua työmarkkinatukea. Tämän lisäksi teen sitten vielä satunnaisesti näitä käsitöitä osuuskunnan kautta.
  Nyt, kun tuli tämä uusi laki, että saa ansaita 300 e/kk ilman, että vaikuttaa työttömyyskorvaukseen, systeemi muuttui vähän helpommaksi.
  Joinakin kuukausina työmarkkinatuesta ei vähene mitään, kun tulot jäävät alle rajojen. Toisina kuukausina saan sitten taas pyynnöstä ennakkomaksun Kelasta, jos tulot menevät yli tuon 300:n.

  Näiden ihan pikkutulojen kanssa oli tosin Kelassa, ainakin aikoinaan, myös aika kirjavaa käytäntöä. Jos myin jonkun tuotteen, jonka olin tehnyt aikoja sitten ja oli siis ikivanhaa varastoa tai/ja esim. joskus aikoinaan painattamiani kortteja, joista en myöskään voinut ilmoittaa enää mitään varsinaisia työtunteja (rahakin jonka sain oli alle 100 e), niin näistä eivät yleensä tehneet enää mitään vähennyksiä, vaan sain täyden työmarkkinatuen ja nämä pikkumyynnit päälle. sanoivat vaan, että vanhaa varastoa saa myydä vapaasti, eikä asia kuulu heille.

  VastaaPoista
 56. Tekijänoikeuksista vielä jotain...
  Olen itse tehnyt siis esim.miniatyyritavaroita myyntiin (jo parikymmentä vuotta) ja nyt, kun harrastajia ja tekijöitä on viime vuosikymmenen aikana tullut yhtäkkiä sankoin joukoin (silloin kun itse aloitin, en tuntenut ketään muuta, syynä varmaan sekin, että nettiä ei vielä ollut...), niin nyt sitten on yhtäkkiä tullut tämä uusi ilmiö.
  Näitä kieltoja, että sitä ja tätä tavaraa ei saisi kukaan muu tehdä myyntiin, on alkanut tulla kuin sieniä sateella.
  Ongelmana on vaan se, että kun joku toinenkin on voinut "keksiä" saman esineen jossain toisella puolella maata ja jopa aivan saman tekotavan ja toteutuksen (joskus vain tosi pienillä variaatioilla) ja mahdollisesti jo vaikkapa 10 v takaperin ilman, että on pitänyt asiasta meteliä, asettanut itse kieltoa. Eli tämä em.kiellon asettaja ei siis ole ollut tietoinen koko asiasta. Hän ei ole sattunut näkemään ko. tavaraa myynnissä, vaikka alkuperäinen myyjä niitä olisi jo aikaa sitten omissa pikku ympyröissään kaupitellut yms. (näitä luomuksia voi tosin moni keksiä myös samanaikaisesti jossain päin maailmaa) , niin asia voi mennä hieman monimutkaiseksi ja ikäväksi, kun sitten aletaan tappelemaan kenellä on oikeus myyntiin.
  Kyseiset esineethän kun ovat nyt kuitenkin yleensä jonkinmoisia kopioita normaalimittakaavassa olevista tavaroista, niin tuo raja voi olla hieman häilyvä.

  VastaaPoista
 57. Hei ja kiitos Pellavasydämen Merville tästä postauksesta! :)

  Semmoista kysyisin vielä noista materiaalikuluista, kun nykyään melkein kaikkia tavaroita myydään nettikirppiksillä, eikä niistä saa tietenkään mitään kuittia itselle, kun maksu tapahtuu verkkopankissa, niin miten semmoisen voi kirjata ? Tarkoitan langat, kankaanpalat, vetoketjut, napit ym.
  Eli pitääkö verottajalle näyttää myös kuitit ostetuista ? Entä myydyistä ?Vai riittääkö oma ilmoitus, uskooko verottaja sitä ?

  Samoin, jos on työttömänä ollessaan kutoo vaikka sukkia ja myy niitä, niin vaikuttaako se työttömyyskorvaukseen? Ja vielä, pääseekö verottaja yksityisten ihmisten pankkitileille ?

  Kiitos jos ehdit vastaamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettikirppikseltä ostetuista tuotteista voi pyytää myyjän laittamaan pakettiin mukaan kuitin ostetuista tuotteista. Jos se ei ole mahdollista, niin maksaessasi verkkopankissa voit selitekenttään laittaa tiedon siitä mitä on ostettu ja paljonko. Tulosta maksutapahtumasta kuitti ja lliitä se muistiinpanoihin. Jonkinlainen asian todentava tosite on syytä olla, muuten ostoja ei hyväksytä vähennyksiksi. Jos ei muuten ole mahdollista, niin kirjoita itse ruutupaperille mitä olet ostanut ja kuinka paljon ja hinta, sekä selvitys, miksei ole "kunnon kuittia".

   Tarvittaessa verottaja pyytää kuitit ostoista ja myynneistä ja kirjanpidosta nähtäväksi. Muuten niitä ei erikseen lähetetä verottajalle.

   Vaikutukset työttömyyskorvaukseen on selvitettävä Kelalta. Verottaja ei pääse katselemaan pankkitilitietoja, mutta tarvittaessa verottajalla on oikeus saada pankilta tiedot tilitapahtumista.

   Poista
 58. Hei! Vielä askaruttaa sellainen, että jos tienaan esimerkiksi muutaman euron korttien myymisellä, pitääkö todella niinkin vähäinen summa ilmoittaa verottajalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos joku asia on verollinen, siinä ei yleensä ole alarajaa. Virallisesti kysymykseesi siis pitää vastata, että "kyllä, kaikki pitää ilmoittaa". Ja toisaalta, vähäisestä määrästä tuloja menee myös vähäinen määrä veroa.

   Poista
 59. Kiitos hyvästä, ja selkeästä ohjeistuksesta.Löysin blogisi googlettamalla. Linkitin verotusta käsitteleväsi kirjoituksen suljetulle fb sivustolle, jossa taas, jälleen kerran asiaa pohdittiin. Hyvää loppukesää sinulle. Ps. Miten sen torilla töitään verottomasti myyneen mummon kävi?

  VastaaPoista
 60. Hyvä että on hyötyä! En tiedä mummon kohtalosta, mutta minua se katsoo vähän altakulmain - vai kuvittelenko vain? Saattaa olla, että lulee minua käräyttäjäksi, verotoimstossa kun olin töissä...

  VastaaPoista
 61. Fb suljettuun ryhmään linkitykseni on aiheuttanut pienimuotoista kuhinaa, etten jopa sanoisi aivomyrskyjä vesilasissa. Minäkin tein pyhän lupauksen itselleni saattaa kirjanpitoni ajan tasalle :) Mummoparka, vaikka hintojahan ne polkee, jotka verotta tekee. Pienen kylän asukkina voin kertoa, että olet saanut ikuisen polttomerkin otsaasi. Joten et kuvitellut, mummo mulkoilee syyttävään sävyyn :D Olisin halunnut lukea tarinasi hänestä, mutta en löytäny enää. No jaa, vastaavia mummoja on kylät väärällään, meidänkin. Mukavaa kesää sinulle, ja menestystä elämääsi.

  VastaaPoista
 62. Hei! Kiitos todella valaisevasta blogista.tämä sivu on vastannut moneen kysymykseeni,mutta muutamaan en ainakaan huomannut vastausta.Eli, minäkin olen koruharrastaja ja haluaisin kokeilla myydä korujani,ja ymmärsin kyllä että täytyy se ruutuvihko ottaa käyttöön,mutta pitääkö materiaalikustannukset laskea per koru,vai voinko "könttänä" laskea ne? esim. jos tänä vuonna korunosiin on mennyt 200e,ja saan myytyä vain muutaman korun mistä tulisi vaikka yht. 30e, niin onko se silloin voittoa,jos yhteen koruun on mennyt esim. 3e materiaalia, mutta osia olen ostanut tuolla 200e ? ja toinen kysymys, onko oma aika mikä menee korun tekemiseen,korun kuvaamiseen,korun myyntiin laittamiseen mitään "hintaa", joka kuuluisu noihin vähennyksiin, vai onko se vain korunosat,mitkä lasketaan tässä tapauksessa vähennyksiin? kiitos,jos vastaat, ja valaiset vielä enemmän minua etten tekisi väärin :)

  VastaaPoista
 63. Hyvä kysymys. Lähden vastauksessani olettamuksesta, että toimintasi on harrastusluonteista, ei siis liiketoimintaa. Tällöin vähennyksissä otetaan huomioon vain se osa kuluista, mitkä kohdistuvat myytyihin tuotteisiin. Ja kuluihin ei kuulu käytetty aika, se on osa voittoasi. Tai niin ainakin pitäisi tuotteet hinnoitella, että osa tuotosta jää palkaksi käytetystä ajasta, mikä käsityöalalla on erittäin vaikeasti toteutettavissa - tuntipalkoille ei tahdo päästä!

  VastaaPoista
 64. Olipa tämä mielenkiintoista luettavaa. Olet kyllä ihana kun jaksat vastata noihin kysymyksiin :) Fb ryhmästä sain tästä tietää ja tallennanpa tämän blogisi suosikkeihini. Tiedä vaikka joskus tarvisi tällaista selkokielistä vastausta... Käsityöt ovat kulkeneet mukanani lapsuudesta asti, niin kauan etten edes omaa ikää siltä ajalta muista. Äitini sanonut, että 4 vuotiaana olen nukelle vaatteita väkertänyt, joten en todellakaan sitä aikaa muista ;)

  VastaaPoista
 65. Kyllä,toimintani on harrastusluonteista.Tarkentava kysymys vielä noihin veroihin: ymmärsin että joka vuosi täytetään siihen keväällä tulevaan verolappuun nämä voitot ja kuitteja tai muita lappuja ei tarvitse lähettää mihinkään,vain pitää omassa kirjanpidossa?jos siihen ne merkitsen,niin meneekö verotus minun veroprosenttini mukaan eli sama mitä maksan palkkatyöstäni? ja tosiaan,läheskään kaikista materiaaleista ei ole kuittia,kun paljon on tullut ostettua yksityisiltä,joten riittääkö että olen itse vain merkinnyt ne ylös,ja haluaako verotoimisto nähdä mahdollisesti joskus kirjanpitojani,jos olen yksityinen harrastusluonteisesti silloin tällöin myyjä?ja jos käykin niin hyvin,että myy todella hyvin,mitä silloin pitäisi tehdä? ottaa toiminimi vai perustaa yritys? kiitos vastauksista! löysin blogiisi facebookin erään käsityöryhmän kautta.

  VastaaPoista
 66. Veroilmoitus tulee täytettäväksi keväällä, mutta jos olet unohtanut tulosi siihen ilmoittaa, lisäyksiä voi tehdä marraskuulle asti, kunnes verotus valmistuu. Kuitteja ei liitetä mukaan, vain loppusumma. Pidä kuitit tallessa 6 vuotta, sitten ne voi hävittää. Jos verokorttisi on oikein palkkatulojen osalta, lisätienesteistä menee vero sivutuloprosentin mukaan. Toisaalta asian voi ilmaista niin, että kaikki tulot lasketaan yhteen ja niistä määräytyy vero. Jos et ole saanut kuittia, tee itse vaikka ruutupaperille selvitys, milloin ostettu, keneltä, mitä ja paljonko maksoit. Liitä se muistiinpanoihin. Aina on olemassa mahdollisuus, vaikka pienikin, että verotoimisto haluaa tarkastaa kirjanpidon. Silloin, kun alat tienata käsitöillä niin paljon, että harkitset palkkatyön jättämistä, on viimeistään korkea aika miettiä yrittäjäksi aikomista. Ennenkin sitä voi harkita. Voi olla myös sivutoiminen yrittäjä. Toiminimikin on muuten yritys. Jos miettii yrittäjyyttä, kannattaa ottaa yhteys oman paikkakunnan yrityskeskukseen - millä nimellä se sitten missäkin toimii. Neuvonta on ilmaista ja lakisääteistä.

  VastaaPoista
 67. Kiitos kovasti vastauksesi! Kerrankin saa maalaisjärkeen meneviä vastauksia näihin kysymyksiin,mihin googlettamalla saa vain liian "virallisia" tietoa,mitä ei täysin edes ymmärrä. tämä aihe tuntuu herättävän vain lisää kysymyksiä,kysyn vielä tämän mitä jäin pohtimaan,eli :
  Merkataanko veroilmoitukseen aina koko viime vuoden harrastetulot kerralla, vai ilmoitanko niitä esim. kuukauden tai puolen vuoden välein mitä olen myynyt? myyntihän voi olla hyvin hajanaista, esim. jos syyskuussa myy 40e, ja marraskuussa 0e, ja taas joulukuussa myynti nousee,kun asiaa ei voi ennakkoon tietää yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain kerran ja silloin koko menneen vuoden tulot. Sillä ei ole väliä millaisissa erissä tulot on kertyneet, vain koko vuoden kokonaismäärä ratkaisee.

   Poista
 68. Hei,
  Löysin tämän tekstin muutaman blogin ja googlettamisen avulla ja lukenut nyt jo muutamaan otteeseen, niin tekstin kuin kommentitkin. Aivan mahtavan simppelisti selitetty vieroitus, joka itselleni on välillä aika hepreaa Suunnitelmissa olisi alkaa myymään kierrätysmateriaaleista tehtyjä vaatteita ja asusteita tammikuusta 2015 eteenpäin. Heräsi pari kysymystä aiheeseen liittyen ja uskoisin, että saan sinulta selkeämmän vastauksen kuin muualta. Koska käsitöistäni tulee nyt tuloja, kannattaako minun nostaa veroprosenttiani sen verran, kun epäilen niistä vuoden aikana kertyvän? Jos tuloni käsitöistä jäävät alle sen 8500€ (kuten ehdottomasti tulee tapahtumaan) minun ei siis tarvitse perustaa toiminimeä vaan voin vain ilmoittaa tuloni veroilmoituksen muut tulot kohtaan? Mihin aikaan vuodesta tulot yleensä ilmoitetaan? Lasketaanko kirpputoripöydän vuokra menoiksi jonka voi vähentää tuloista? Kiitos jo etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1) veroprosenttia ei kannata tälle vuodelle nostaa, jos tulo tulee vasta ensi vuonna. Sinulla on kaksi - tai oikeastaan kolme - vaihtoehtoa. Voit korottaa palkan veroprosenttia. Voit myös hakea verotoimistosta ennakkoveroa, joka siis maksetaan erikseen käsityötulostasi. Tai kolmanneksi voit jättää lopullisessa verotuksessa verotettavaksi, eli ns. "mätkyinä". Verokortin voit itsekin käydä katsomassa vero.fi sivustolla. Sieltä löytyy aikanaan vuoden 2015 verokorttilaskentaohjelma. Jos tulot ovat suuria, se nostaa prosenttia ehkä paljonkin, jolloin ennakkovero olisi ehkä parempi vaihtoehto, koska yritystulo on aina kuitenkin arviota.

   2) Arvonlisävero ja toiminimi eivät kuulu yksyhteen. Toiminimen voit perustaa, vaikka et olekaan alv-velvollinen. Mutta alv-raja on jo sikses iso, joten silloin toiminta on yritystoimintaa ja toiminimi - vaikkei pakollinen olisikaan - on kyllä suositeltavaa.

   3) Keväällä, maaliskuun tienoilla, sinulle lähetetään veroilmoitus. Siihen lisäät käsityötulosi. (Ensi keväänä tulevaan ilmoitetaan tämän vuoden, eli 2014 tulot ja ensi vuoden tulot vasta vuonna 2016) Tuloja voi myös lisätä niin kauan kunnes verotus on päätetty, eli marraskuulle asti.

   4) Ensiksikin, käsityöt eivät kuulu kirpputorilla myytäviin, vaikka niin tehdäänkin. Kirpputorimyynti on käytetyille, ei uusille tavaroille. Jos niitä kuitenkin siellä myyt, saat vähentää pöydän vuokran siltä osin, kun myynnissä on käsitöitä. Jos kaikki on käsityötä, saat vähentää kokonaan. Jos puolet on käsitöitä ja puolet muuta tavaraa, saat vähentää puolet.

   Tulikohan tässä vastaukset selvästi, jos ei, niin kysypä lisää.

   Poista
 69. Hei! Googlen avulla löytyi hakusanalla "käsityötuotteiden verotus", antoi heti ensimmäiseksi tämän :) Olen töissä kaupungin palveluksessa, ja voisin saada sukkiani myyntiin erääseen toimipisteeseemme. Teen siis sukkia silloin tällöin ja ajattelin jos jokusen sukkaparin saisin myytyä. Sukat ovat ihan "tavallista mallia" jonka olen joskus oppinut, ja ihan tavallisia raitoja :D Eikai tuollainen malli ole kenenkään "oma" etten saisi sellaisia sukkia myydä? Jos saan sukat myyntitiliin, niin millainen kuitti minulla siitä pitäisi sitten olla kun ne sitten minulle joskus tilitetään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tavallista sukkaa tavallisilla raidoilla voi myydä, siihen ei kellään ole tekijänoikeuksia. Kuitin tulisi olla sellainen, että siitä käy ilmi, mitä on myyty, kuka on myynyt ja paljonko. Eli sinun nimesi, välittäjän nimi ja sinulle maksettava summa.

   Poista
 70. Arvostan miten jaksat neuvoa ja auttaa. Aikamoinen villi länsi nämä tekijänoikeudet ja töiden myyminen nettiaikana, kun tosi harva oikeasti tietää miten asiat ovat. Ja tosiaankin pitäisi olla viralliselta taholta opetusta tai edes jokin nettisivu, missä näitä asioita käsitellään.

  Itse olen miettinyt käsityöohjeiden myyntiä, toimisiko tämä samalla kaavalla kuin käsitöidenmyynti? Voiko silloin vähentää ohjeiden laatimiseen tarvittavat kustannukset.: esim. kaavioohjelmistot, mallikappaleiden materiaalit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Eipä sillä väliä, mitä myyt...samalla lailla ilmoitetaan tulot.

   Poista
 71. Heissan! Käsityöverotus minua(kin) kiinnostaa vaikken mitään teekään. Tälle sivulle saavuin erään toisen blogin ja puutarha.net sivuston keskustelupalstan kautta. Erittäin selkeä ja hyvin opastava kirjoitus, kiitos!

  VastaaPoista
 72. Kiitos hyvästä kirjotuksestasi! Se selvensi asiaa, jota olen pohtinut... hmm... pohdinpa lisää ja selvitän asioita, sillä kirjoituksesi rohkaisee minuakin ottamaan asioista selvää. Saavuin kirjotukseen googlen kautta haulla "verokortti käsitöille".

  VastaaPoista
 73. Kannattaa ottaa google analytics käyttöön, jos syvemmät kävijätiedot kiinnostavat (eikä bloggerin tilastoinnit riitä). Kuitenkin ilmainen käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Analytics on käytössä, mutta eniten käyn katselemassa (silloin tällöin) http://statcounter.com tuollaista tilastoa, sieltä irtoaa eniten aineistoa, mikä kiinnostaa. Näen mm. että muutamat arvostelevat kommentit tulevat omasta kaupungista....

   Poista
  2. No eipä sitten mitään :) Ikävä ilmiö, että netissä voi huudella ja piiloitua noin... :/ Toi statcounter on mulle uusi, nopeella tsekkauksella vaikuttaa tosi pätevältä, kiitti vinkistä. Katselin just, että Analytics ei enää näytä hakulauseketietoja juuri ollenkaan, en ollut tajunnutkaa. Todella outo päätös Googlelta lopettaa niiden listaaminen. Joku suositteli googlen "verkkovastaavan työkaluja", paikkaamaan tätä vajetta, näyttää ilmeisesti n. 2000 suosituinta? hakua, mutta näyttäisi, että kysely ulottuu vain 2 kk taaksepäin. :( Mutta joo... monenlaista mielenkiintoista selviää...

   Poista
 74. Hei pelastava pellavasydän,

  Kiitos kovasti tästä aiheesta, tämä on ainoa ketju mistä minulle on ollut mitään apua.

  Kysyisin kuitenkin vielä seuraavaa: Teen kalusteita ja niitä tullaan myymään verkkokaupoissa, joten niissä täytyy olla alv:it mukana. En kuitenkaan usko, että pääsen vuodessa yli tuon 8500€ koska aloittaessani on niin paljon kuluja. Joten, kysymys onkin, että voiko alv:ia maksaa vapaaehtoisesti vaikka vuositasolla tulot ei ylläkkään tuon 8500e yli?

  Vastauksesta etukäteen jo kiitellen :)

  VastaaPoista
 75. Kiitos kovasti monista vastauksista tässä blogissa! Olen parisen vuotta tehnyt työkavereille kasseja ja kukkaroita ja ottanut niistä pienen maksun. Mieheni on koko ajan puhunut, että "muistathan, että verottajakin voi asiasta kiinostua". No, nyt työajan lyhentyessä olen alkanut miettimään käsitöiden myynnin lisäämistä ja pienimuotoista mainostamastakin ja googlaamalla sitten eksyin tälle sivullesi.

  Moneen mielessä pyörineenseen kysymykseen löysinkin jo vastauksia, mutta yksi kysymys jäi ilman vastausta: KUITTI? Kun saan käteeni rahat tekeleestäni, kirjoitanko tuotteen ostajalle, jonkinlaisen kuitin? Nyt moni on maksanut suoraan tililleni ja sinnehän nyt ainakin jää joku todiste rahan saannista. Riittääkö se ja pitääkö tulostaa vai riittääkö, että se on verkkopankissa tallessa? Ja olisiko parasta käyttää pelkästään tilisiirtoa maksun saamiseksi? Jossa käy ilmi maksun saaja, summa ja mistä tuotteesta on kyse.

  VastaaPoista
 76. Hei, kiitos tästä tietopaketista!
  (löysin tämän tuolta FB-ryhmästä Vilkasta Virkkausta)

  VastaaPoista
 77. Hei, ja kiitos tästä mahtavasta tietopaketista. Löysin tänne googlettamalla "käsityöt verotus yksityishenkilö". Olen siis äippälomalla, kohta hoitovapaalla ja olen innostunut ompelemaan vaippoja ja neulomaan sukkia ja ajatellut josko muutkin niistä innostuisivat :) Olen tähän mennessä käyttänyt tuotteita itse ennen myyntiin laittoa ja täten ne ovat siis olleet omasta käytöstä pois jääneitä, mutta olisi mukava kokeilla siipiä ihan vähän ja harrastuksena, mutta kuitenkin että saisi myydä tuotteen ihan uutena eikä jo kuluneena :) Täältä sain paljon tietoa ja ajatuksena siis kirjata ylös tulot+menot ja ilmoittaa sitten v 2016 veroilmoituksessa jos ilmoitettavaa on. Ajatuksena myös vapaaehtoinen alv jos ja kun kokeilen tuotteiden myyntiä facebookissa. Joku oli tuosta vapaaehtoisesta alv:sta puhunut aiemmin ja eikö menekkin ihan vain sillä tavalla, että minä hinnoittelen tuotteen esim 15 e joka sisältää alv:n 24 % eli 3,60 e. Myymästäni tuotteesta menee siis tällöin alvia 3,60 e. Mihin tämä merkataan? Maksanko alv:t ennakkona vai sitten vuoden päätteeksi? Miten se toimii? Kiitos sinulle jo etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva lukea viestisi! Pikku korjaus, vaikka tiedän, että ymmärsit asian oikein. Tämän vuoden tulot ilmoitetaan ENSI VUONNA SAAPUVALLA veroilmoituksella, mutta se on silti vuoden 2015 veroilmoitus.

   Arvonlisäverosta antaisin sellaisen ohjeen, että aloittele ensin yritystoimintaa ja vasta siinä vaiheessa, kun näyttää siltä että myyntejä alkaa tulla jotain 8500 luokkaa, niin mietit arvonlisäverovelvolliseksi ryhtymistä. Siihen summaan saa kuitenkin aika paljon myydä!

   Arvonlisävero on ihan oma lukunsa. Siihen on omat lomakkeensa ja omat ilmoitus- ja maksuaikansa. Kannattaa tutustua vero.fi sivustolla aiheeseen.

   Poista
  2. Aivan, noin juuri tarkoitin!

   Ja selvä, jätän siis alvin pois kuvioista näin alkuun, kiitos sinulle todella nopeasta vasatauksesta! Sellaienn tuli tässä mieleen vielä, että mitenkäs se nyt tänä päivänä on sen kuitin kanssa: kuitin otan kun jotain ostan, mutta kun myyn, niin riittääkö, että kirjaan vihkoon itselleni vai pitääkö minun tehdä jonkinmoista kuittia tapahtumasta? :)

   Poista
 78. Moikka!

  Soitin verotoimistoon ja sain sieltä hyvät vinkit. Olen myynyt tauluja näyttelystä 3 kpl ja tienannut n. 300 euroa. Minun pitää laskea vähennykset (taulupohjat, näyttelykulut, värit, siveltimet) ja ilmoittaa verotoimistoon netto. Tämä on selkeää. Nyt tajusin, etten kysynyt tarvitseeko noista laittaa mitään todistetta? Ei ole kuitteja tai muita pensseleistä, eli riittääkö oma ilmoitus? Samoin asiakas on ostanut käteisellä enkä ole kuittivelvollinen (myynti alle 8500, tämäkin on varmistettu) niin riittääkö siis ihan kynällä kirjoitettu "tienasin näin paljon" veroilmoitukseen?

  Ainiin, nyt saattaa tulla tyhmä kysymys. Nämä on tienattu vuonna 2015 ja seuraava verokortti jonka saan, on vuoden 2014, joten sinnekö nämä nyt siis merkkaan? Vai vasta vuoden päästä? Huh!

  -Karita

  ps. Kiitos tästä merkinnästä, olen tätä kahlannut usein! Kiva kun olet nähnyt vaivaa ja jaksat vielä vastailla ihmisille. Ehdottaisin jonkinlaisen FAQ:n tekemistä, toivon ettei tätäkään kysymystä ole jo kysytty :D Kommentteja on selattavaksi aikamoinen määrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiinnosta! Nyt on alkanut tuntua siltä, että pitäisi ehkä laatia uusi postaus asiasta, kysymyksiä on niin paljon.

   Jos olet myynyt taulut tänä vuonna, ne tulevat todellakin ilmoitetuksi vasta seuraavana vuonna tulevaan veroilmoitukseen. Tämän kevään ilmoitukseen siis viime vuoden 2014 tulot ja menot.

   Jos ei kuitteja ole, arvioit itse hinnat ja kirjoitat muistiin syynkin, miksi ei kuittia ole. Kuitti mennen tullen on ainoa todiste, jolla voidaan todistaa saatu tulo tai meno, joten oman edun vuoksi on aina tuloista syytä kirjoittaa kuitti ja menoista vaatia kuittia. Eli vaikka kuittia ei ole PAKKO kirjoittaa, se kannattaa.

   Ja siis lopputulos muistiinpanovihostasi, johon olet merkannut tulot ja menot ilmoitetaan veroilmoituksella, siis yksi luku - ja kyllä, kynällä kirjoitettuna.
   Poista
  2. Suuret kiitokset! :)

   -Karita

   Poista
 79. Moikka! Myyn tekemiäni käsitöitä facebookin eri ryhmissä ja blogissa, jonka olen tehnyt pelkästään käsitöitäni varten. Töistäni saatavat tulot jäävät vuodessa alle 8500e, en siis taida olla arvonlisävero velvollinen? Kirjaan ylös kaikki myymäni tuotteet ja otan kuitit itselleni talteen kaikista tarvikkeista joita ostan. Kun ilmoitan vielä tuloni veroilmoituksessa, teenkö kaiken oikein? Vai jääkö minulta puuttumaan jokin tärkeä asia? Onhan minun luvallista myydä ja mainostaa töitäni facebookissa ja blogissani? Haittaako se, että blogissani on hinnat ja tilausohjeet jne ikäänkuin verkkokaupassa? Tiedätkö, että tarvitseeko perustaa toiminimi, mikäli haluaa perustaa verkkokaupan jossa myy itse tekemiään tuotteita? Kannattaako käsityöläisen mielestäsi perustaa toiminimeä?

  VastaaPoista
 80. Suurkiitos selkokielisestä ohjeistuksesta! Ihailtavaa, kuinka viitsit tarvittaessa toistamiseenkin ystävällisesti vastata esitettyihin kysymyksiin.

  Itse päädyin sivustolle etsiessäni Googlesta tietoa tuloverotuksesta käsityöläisen ja yhdistyksen välisessä kaupankäynnissä. Muutamaan aihetta sivuavan kommentin löysinkin tämän keskusteluketjun historiassa, mutta en yhtään vastausta (samassa kommentissa oli esitetty useita kysymyksiä ja vastaus ajautui juuri minun mielenkiintoni näkökulmasta "väärään" aiheeseen).

  Kysyisinkin nyt: Voiko käsityöläiseltä tuotteita ostava yhdistys pidättää maksusta veron, mikäli myyjä (ei toiminimeä) itse näin haluaa? Myyjä toimittaisi maksajalle verokortin ja maksaja (yhdistys) ilmoittaisi ja tilittäisi ennakonpidätyksen verottajalle. Voiko näin toimia ja ajatella käytännössä siis maksavansa käsityöläiselle työkorvauksesta? Jotenkin olen saanut aivoni solmuun, kun mietin tätä maksaako yhdistys nyt työkorvausta vai tavarasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos yhdistys ostaa valmista tavaraa, ei siitä suoriteta ennakonpidätystä. Myyjän on itse huolehdittava verojen maksamisesta. Yhdistys siis vaan maksaa tuotteen hinnan. (Jos yhdistys on alv-velvollinen ja tuotteessa on alv, silloin yhdistys voi vähentää alvin.) Jos yhdistys TEETTÄISI työn, eli sillä olisi itsellään materiaalit ja antaisi ohjeet jne... silloin maksettaisiin työkorvausta ja suoritettaisiin ennakonpidätys.

   Poista
 81. Ei kiinnosta pellavat, verat eikä pumpulit. Tulin Jukka Kumpuvuoren sivulta lukemaan puolipäivävammaisuudesta.

  VastaaPoista
 82. Hei! Googletin "etsy myyminen" ja kaunispaiva.net kautta löysin linkin tänne. Mulla ei oo nyt kysyttävää, mutta haluaisin kiittää selkeästä postauksesta ja aivan ihanan selkeistä ja neuvoa-antavista vastauksista. Luin kaikki kommentit :) Oon miettiny käsitöiden ja piirustusten myyntiä, mutta veroasiat ja kuittiviidakko ym on tuntunut jotenki pelottavalta ja vaikealta. Nämä luettuani tajusin, ettei se olekaan ehkä niin vaikeaa kun on vaan tarkka ja jaksaa kirjata asioita. Joten kiitos, pelkoni hälveni huomattavasti ja seuraavaksi ajattelinkin investoida kauniiseen ja houkuttelevaan ruutuvihkoon :) Kiitos vielä ja ihana kun jaksat vastailla kysymyksiin selkeästi ja ystävällisesti <3 Mukavaa kesän alkua! - Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ihanaa, kiitos! Kiva lukea, että tästä on ollut apua.

   Poista
 83. Moi! Vastauksena vain tuohon ylläolevaan kysymykseesi siitä, miten löysin tänne: haluaisin valmistaa pienimuotoisesti tuotteita, mm. kortteja ja julisteita, ja myydä niitä esim myyjäisissä. Googletin "miten myydä.." jolloin google ehdotti jatkoksi "käsitöitä", jolloin löysin blogisi. Kävin jo myös verotusblogin puolella. Kiitos arvokkaista neuvoista ja mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
 84. Olen huomannut, että täällä monissa blogeissa myydään tuotteita - käsitöitä, askartelua, koruja ym. Yhteystiedoissa on sähköposti ja pyydetään ottamaan yhteyttä, jos on kiinnostunut - eli markkinoidaan aivan suoraan. Eikö pitäisi olla toiminimi-merkintä ja Y-tunnus? Ostajahan ei voi tietää, maksaako henkilö käsitöistään veroa.

  VastaaPoista
 85. On aivan laillista myydä blogissa tai facebookin sivulla. Eikä harrastaja-myyjä tarvitse toiminimeä eikä y-tunnusta. Ostajan asia ei olekaan valvoa myyjän verojen maksamista. Toiminimi tai y-tunnus ei sekään takaa, että myyjä hoitaa velvollisuutensa.

  Näitä asioita on hiukkasen laajemmin käsitelty verotusblogissani, käypä kurkkaamassa:
  http://verotusblogi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 86. Kysymykseni ei nyt koske veroja, mutta ehkä tätä kautta löydän apua kysymykseeni :). Olemme ystäväni kanssa tehneet omia joulu- ja sisustustuotteita joita myymme joulun alla. Haaveena on oma yritys, ja tarkistammekin nyt miten tuotteemme vastaanotetaan. Tuotteisiin olisikin mukavaa laittaa tarra omalla tuotenimellämme, jotta tuotteemme mahdollisesti tunnettaisiin tulevaisuudessakin. Emme kuitenkaan halua rekisteröidä tuotenimeä vielä, mikäli haaveestamme ei tulekaan totta. Voimmeko kuitenkin käyttää keksimäämme nimeä tuotteissamme, vaikka meillä ei ole yritystä? Ja mahdollisesti rekisteröidä tuotenimi tulevaisuudessa? Omalla tuotenimellä olisi mukava avata oma facebook-sivu.

  VastaaPoista
 87. Kysymykseni ei nyt koske veroja, mutta ehkä tätä kautta löydän apua kysymykseeni :). Olemme ystäväni kanssa tehneet omia joulu- ja sisustustuotteita joita myymme joulun alla. Haaveena on oma yritys, ja tarkistammekin nyt miten tuotteemme vastaanotetaan. Tuotteisiin olisikin mukavaa laittaa tarra omalla tuotenimellämme, jotta tuotteemme mahdollisesti tunnettaisiin tulevaisuudessakin. Emme kuitenkaan halua rekisteröidä tuotenimeä vielä, mikäli haaveestamme ei tulekaan totta. Voimmeko kuitenkin käyttää keksimäämme nimeä tuotteissamme, vaikka meillä ei ole yritystä? Ja mahdollisesti rekisteröidä tuotenimi tulevaisuudessa? Omalla tuotenimellä olisi mukava avata oma facebook-sivu.

  VastaaPoista
 88. Tanja, voit aivan hyvin käyttää suunnittelemaanne nimeä, vaikka sitä ei olekaan rekisteröity. Se vaara siinä sitten on, että joku muu voi sen rekisteröidä. Siinä tapauksessa teidän pitää se vaihtaa. Ottakaa huomioon sellainen asia, että jotkut paheksuvat facebook-myyjiä, joilla ei ole y-tunnusta. Vaikka se siis on aivan laillista, eikä y-tunnus ole mikään tae verojen maksamisesta.

  VastaaPoista
 89. Suurella kiitollisuudella ja mielenkiinnolla olen lukenut tätä. Entisenä toiminimi yrittäjänä olen nykyisin harrastaja, mutta kaiķki työni eivät mahdu kotiini, enkä halua enää toimi nimeä, enkä liike tilaa.

  VastaaPoista
 90. Ihania ohjeita! Jos tulee jtn pientä voittoa, vaikka harrastustoiminta ei olisikaan voittohakuista, niin tuleeko jossain kohtaa raja vastaan, että verottaja ei enään hyväksy tuloja harrastustoiminnaksi? Muutaman satasen, ainakin reilusti alle 1000€ tuloista kuitenkin tässä kyse.
  Saako työkalut vähentää hankinnoista? Jos hankkii esimerkiksi sadan euron hiomakoneen harrastutyöhönsä?

  VastaaPoista
 91. Tuleeko kaikesta myynnistä kuitenkin antaa kuitti? Meillä käy työpaikalla eräs henkilö myymässä omia tuotteitaan ja oli hyvin hämmästynyt, kun kysyimme kerran kuittia. Ilmeisesti ei myöskään ilmoita saamiaan tuloja eteenpäin. Pari vuotta hän on siinä meillä käynyt ja 50€ luokka joka kerta saa jo meiltäkin yksinään rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan kuitti pitää antaa, ulkona torilla käyty kauppa on vapautettu kuitinantovelvoitteesta.

   Poista
 92. Täällä on nykyaikainen artikkeli aiheesta
  https://reilukirpputori.fi/kasitoiden-myynti/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hihii... nykyaikainen. Tämä minun tekstini onkin jo 6 vuoden takaa, mutta edelleen kaikista teksteistäni luetuin. Mikään aineistosta ei ole vanhentunut, joten en ole nähnyt tarpeelliseksi sitä muuttaa. Uuteen tekstiin taas en enää jaksa ryhtyä. Mutta tuossa linkissäsi onkin hyvää tietoa.

   Poista
 93. Hei!Löysin juuri tieni tänne, kiitos selkeästä kirjoituksesta!Osaatko sanoa kuinka tulot ja menot tulisi laskea ja voitto ilmoittaa tilanteessa, jossa käsityöt ovat kivijalkaliikkeessä myynnissä, jossa ei olisi kk-vuokraa mutta myynti jakaantuisi 60/40%?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menoihin lasket todelliset menot kokonaan. Tuloksi tulee se, mitä sinulle tilitetään. Jos tuote myydään kympillä, sinulle tilitetään 6 euroa (eikö vain näin päin?) ja se on sinun tulosi.

   Poista
 94. Hei, olen kotihoidontuella ja aloittanut ompelemaan tilauksesta. En ole perustanut Tmi, haluan katsoa miten tämä lähtee rullaamaan. Kuittivihkoa pidän tilauksista.
  Haluaisin kysyä ja varmistaa seuraavia asioita.

  Saan kotihoidontukea, se ei siis kuulu tuohon 8500 arvonlisäveroon? Tämä koskee siis liikevaihtoaniko?
  Ja auttaako veroprosentin nostaminen mitenkään? Vai lähteekö kotihoidontukeani vain enemmän?

  Vaikuttaako lapsilisä tulorajaan vai ainoastaan kotihoidontuki?

  Kiitos.

  VastaaPoista
 95. Tämä on vähän vanha kirjoitus. Nykyään arvonlisäveron raja on 10.000 euroa. Jos käsitöiden myynti jää sen alle, ei alv mene. Sen sijaan tuloveroihin ne vaikuttaa, mutta lapsilisä ei.

  Sinulla on 2 vaihtoehtoa. Voit laskettaa uudelleen veroprosentin kodinhoitotukea varten ja arvioida siihen kuinka paljon saat tuloa käsitöistä. Mutta voit jättää sen myös lopulliseen verotukseen ja ilmoittaa siellä. Saattaa olla että joudut tällöin maksamaan "mätkyjä". Veroprosentin voit tarkistaa itsekin vero.fi ja sen voi korottaa myöhemminkin.

  VastaaPoista
 96. Hei taas, kiitos vastauksesta.
  Tuli vielä sellainen mieleen että vaikka minulla ei ole toiminimeä niin voinko laskukuitin saajaksi korjoittaa, sivujeni nimen vai täytyykö olla oma nimi? Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitat siihen todellisen maksun saajan, eli oman nimesi. Jos toimit omalla nimelläsi, niin kuittiin pitää laittaa myös henkilötunnus. Yritys laittaa y-tunnuksen. Verottajan pitää tarvittaessa kyetä yksilöimään maksun saaja.

   Poista