Intohimona käsityöt

lauantai 28. joulukuuta 2013

Miksi pilata toisen joulu?

Oletko sinä jouluihminen? Voidaanko meidät ihmiset jakaa kahteen lahkoon: jouluihmisiin ja ei-jouluihmisiin? Jouluihmiset tietysti rakastavat kaikkea jouluun liittyvää ja yleensä aloittavat valmistelut jo kesän mentyä... Sitten on niitä ihmisiä, jotka suorastaan vihaavat joulua ja joillekin joulu ei merkitse yhtään mitään.

Isäni pruukaa sanoa, että "menis nyt pian nämä pyhät, että pääsis taas töihin" tai jotainmuutavastaavaa. Olen harmissani - miksi pitää pilata toisenkin jouluilo? Jos ei itse välitäkään joulusta, antaisi edes toisten siitä nauttia!

Katleena Kortesuo kiteyttää mainiosti omatkin ajatukseni blogissaan Ei oo totta. Hän kirjoittaa mm.

Jos joulunvihaajilta kysytään, niin he itse eivät hössötä, ja riitelyssäkin he ovat vain mukaan vedetty osapuoli. Kyseessä ovat muut ihmiset, ja he tekevät joulusta kamalan.

Juuri näin. Monet ihmiset päivittelevät, että joulusta on tehty kaupallinen, että se on turhaa hössöttämistä, että liikaa tuhlataan rahaa jne... Mutta miksi ihmeessä kauhistella TOISTEN kummallista käyttäymistä, kun jokainen voi tehdä joulustaan juuri sellaisen kuin itse haluaa - ei sitä muiden vuoksi kannata vihata.

Kuten Katleenakin toteaa, sama pätee moneen muuhunkin asiaan. Mistä joulunvihaamisessa on kyse?
Onko kyseessä kateus toisten onnesta vai juontaako vastenmielisyys omista varhaisemmista ikävistä kokemuksista? Ehkä omat resurssit eivät riitä niihin valmisteluihin, mitä toivoisi, rima on asetettu liian korkealle? En tiedä, sillä minä olen jouluihminen ja nautin joulusta.


Mutta. Kyllä minäkin huomaan itsessäni toisten arvostelua. Olen muka hämmästynyt, miksi ihmiset aloittavat niin aikaisin jouluvalmistelut ja miksi he taas purkavat joulun melkeinpä aaton jälkeen. Voisin kuvitella, että kyseessä on kateus - kun en itse saa toimeksi aloittaa esim. lahjojen ostamista tarpeeksi ajoissa tai joulukortit jäävät kokonaan lähettämättä, kun en ehdi/toimeennu niitä itse tehdä. Mutta sitä en kyllä tosiaankaan käsitä, että miksi vaivalla laitettu joulu pitää purkaa HETI pyhien jälkeen...

Sisareni kyseli joulukuulumisia ja kerroin hänelle, että kaikki sujui vanhan kaavan mukaan ja sitten kertasin, mitä on minäkin päivänä tehty. Hänpä yllätti minut kysymällä: "Mutta missäs se jouluitku oli?" Menin ihan sanattomaksi, kunnes ymmärsin, että niin....yleensä jossain vaiheessa stressi purkautuu itkuna. Useampana jouluna koin lisäksi kummallisen fyysisen oireen, silmäluomeeni tuli elohiiri.

Tämä joulu taisi siis olla epätavallisen onnistunut, kun ei ollut stressiä eikä itkua! Ja ensi joulua ajatellen voisi kerrankin olla ajoissa liikkeellä, jos ostaisi nyt alennusmyynnistä joululahjat!Pellavasydämen Mervi

13 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus - mulla on mottona "leben und leben lassen", joten en anna muiden vaikuttaa paljoakaan omiin tekemisiini. Olen jouluihminen tai rakastan oikeastaan kaikkia vuotuisia juhlia - minusta traditiot ovat tärkeitä ja nautin ihan erityisesti spektaakkeleista; enkä myönnä niiden olevan pelkkää kulissia arjen keskellä, vaan ne tulevat kyllä sydämestä ja ihan kuin itsestään. Meillä joulu kestää Tuomaasta Nuuttiin (riippuen kuusen kunnosta) ihan siitäkin syystä, että se on p e r i n n e ja että sen eteen on nähty vaivaa(kin). Eilen soitin koko joululaulunuotin läpi ja lauloin mukana - huomasin lopussa tehneeni aikamatkan yli 60 vuoden takaa tähän jouluun ja olin ihan innoissani ja hengästynyt ja posket punoittivat kuin jouluomenalla... ihana joulu! Mies tuli kaupoilta ja kysyi, mitä ihmettä olen tehnyt ;)) Pehmeää laskua arkeen ja uuteen elämään liike-elämän jälkeen!

  hannah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit! Ihan pikkasen elättelin toivetta, jos meilläkin '"joku" olisi istunut pianon ääreen ja vähän soittanut. Mutta ei sitä tapahtunut. Tämä joulu on ollut musiikillisesti aivan tyhjä, sillä en ole käynyt missään laulamassa tai kuuntelemassa joululauluja. Juuri tajusin, että en ole edes "Enkeli taivaan..." laulanut tänä jouluna. Pitääköhän vielä järjestää omat yksityiset joululaulajaiset?

   Poista
 2. Jouluitku! Minulta tuli jouluitku! Katselimme Wall-E -nimistä animaatiota telkkarista ja siinä oli aika liikuttava loppu. Aloin itkeä ja rääkyä kuin vauva. Sulo lohdutti ja nauroi, että taidan olla pikkuisen väsynyt. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se joulu herkistävä juhla - jos siis suostuu tunteilemaan. Hyvä on antaa itkun tulla! Minä olen oikein itkumaakari, hävettää kun on jotain vähänkin liikuttavaa, niin meikä pyyhkii silmiään. Taannoisilla synttäreillä meinasin saada hepulin, kun samassa pöydässä istuva ihminen kääntyi joka kerta katsomaan, kun minä niiskuttelin. Antais toisen rauhassa tunteilla.

   Mutta se on tietysti eri asia, että oma puoliso lohduttaa!

   Poista
 3. Meitä vaan on niin monenlaisia "joulu-ihmisiä". Minä hössötän joulua oikein kunnolla, valtava määrä koristeita pitää olla aina samoilla paikoilla ja ruoka on aatona aina samaa perinteistä, lahjoja hamstraan jo kesästä lähtien. Siskoni puolestaan lähtee aina reissuun ja antaa lahjaksi vain rahaa. Tänä vuonna olivat muuton takia Suomessa joulun. Kun soitin aattona ja kysyin, että mitä heillä syödään, niin vastaus oli :" Spagettia ja jauhelihakastiketta". Ei siis joulu-ihmisiä, niin ollaan erilaisia. Vaan jokainen viettäköön joulunsa niin kuin parhaaksi näkee =D
  Sinulle toivotan stressittömiä jouluja tulevaisuudessakin ja oikien, Oikein Hyvää Uutta Vuotta ♥

  VastaaPoista
 4. Täällä on kyllä niin hyviä pohdintoja ja kauniita kuvia tuolla edellisissä kirjoituksissa. Kyllä minäkin olen jouluihminen, mutta en halua hössöttää, enkä "tehdä" joulua liian aikaisin, jottei sitten kyllästy heti.
  Joitakin vaan joku jouluahdistus vaivaa, vaikka joku lapsuuden trauma, kaipaa jotain täydellistä tunnelmaa, jota ei voi sitten saavuttaa. Sitten inhoaa koko joulua. (Tai jotain muuta juhlaa). Jouluun liittyy niin paljon tunnetta ja muistoja, ettei niitä kaikki kestä. Sitten tuntuu helpommalta torjua koko juttu.
  Joka tapauksessa hyvää Uutta joulua! Lapsuudessani siten kutsuttiiin uudenvuoden päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että pidät höpötyksistäni! Uutta joulua odotellessa....

   Poista
 5. Niin, tuskin jouluihminen ja ei-jouluihminen välttämättä kovin jyrkkiä kategorioita muodostaa. Itse määrittelen itseni jouluihmiseksi, rakastan joulun valmistelua ja itse joulua täydestä sydämestäni, mutta kuulun niihin jotka purkavat joulun kodistaan melkein heti joulun jälkeen. Tänään lähtivät kaikki joulukoristeet ja -liinat kaappeihin, ainoastaan kuusi on vielä muutaman päivän paikoillaan ja kynttilöitä poltan pitkälle kevääseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että aina välillä tulet "ihmisten ilmoille". Kerkesin taas huolestua.

   Meillä joulua yritetään pitkittää ja pitkittää - kun sitten alkaa niin pitkä jakso, ettei ole mitään erikoista tulollansa. Kevääseenkin kuitenkin aikaa...

   Poista
  2. Täällä ollaan, hengissäkin. On ollut niin monta mutkaa matkassa ja virta pois, että tullut halu vetäytyä.

   Poista
 6. Minä olen jouluihminen niin perusteellisesti, mutta en hössötä, en käännä taloa ylösalaisin joulun takia, sillä joulu asuu minussa syvällä sydämessä. Nyt kun yksin elelen on jouluni ulkoisesti yksinkertaisia, juuri sellaisia kuin niistä haluan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni ajattelee, että joulu on kovin ikävä, jos sitä yksin viettää. Mutta ei se taida olla muuta kuin asennekysymys? Tai...niin kovin eri syistä ihmiset "joutuvat" yksin juhlimaan... Toden sanoakseni, kyllä minä nautin joulupäivästä, kun muut lähtevät sukuloimaan ja saan hetken olla issekseni.

   Poista