keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Yllätys, yllätys!

Lääkärit kävivät kierrolla. Otin puheeksi maaliskuisen vessassa kaatumisen tällä osastolla. Siinä lähti kaksi vuotta vanha keinonivel paikoiltaan, mutta irtosi myös kiinnityksestään. Kysyin, olisiko puhdistus voitu tehdä ilman proteesin irroittamista. Molemmat lääkärit vakuuttivat, ettei olisi voitu tehdä. Proteesi irroitetaan aina.

Tästä päästiin keskusteluun siitä, kenen vastuulla kaatuminen on. Lääkäri piti luennon siitä, että lain mukaan POTILAS on itse vastuussa kaatumisestaan, putoamisestaan ja parvekkeelta hyppäämisestään. Sellaistakin kuulemma on tapahtunut. Lääkärit keskenään keskustelivat minun laittamisesta tk:n jonoon eli kyseessä siirto vuodeosastolle. Päätin ottaa esille pohtimani kysymyksen, voisinko olla kotona ja vain käydä sairaalassa saamassa antibioottitiputuksen. "Juu, kyllä se vaan onnistuu", sanoi lääkäri. Niinpä tänään otetaan hakaset pois ja jos kaikki on ok, pääsen huomenna kotiin!

Sairaanhoitaja lähti nyt kyselemään mahdollisuutta kotisairaanhoitoon. Kerranhan sen joku jo tyrmäsi ja voi olla että nytkin, mutta onpahan selvitetty eri mahdollisuudet.

Mervi


10 kommenttia:

 1. Toivottavasti kaikki onnistuu ja pääset kotiin.

  VastaaPoista
 2. Heips! Toivottavasti hoito kotiin järjestyy. Se kun selviää vasta kotikunnan kanssa neuvotellessa. Hyvää on, että sinulla on tiputus enää 2x/pv, ettet yhtenään joudu tk:ssa hyppäämään. Kotona olo on myös parasta kuntoutusta. Pidetään peukkuja! Raija

  VastaaPoista
 3. Hei Mervi! Kerronpa millainen täällä itä-Suomessa pienellä paikkakunnalla on käytäntö, kun potilas ei tarvi välttämättä osastohoitoa mutta kuitenkin jotain hoitoa päivittäin tai muutaman kerran viikossa ja sitä rataa.Itselläni oli keväällä sairaus joka vaati antibioottihoitoa suoneen annettavaksi kolme kertaa päivässä.Täällä on sellainen Tehosa-hoitomuoto, jossa on neljä kokenutta sairaanhoitajaa joka päivä klo 8-21 töissä, aamuvuoro on 8-16 ja iltavuoro 13-21. He kulkevat ympäri kuntaa autollaan esim. arvioimassa hoidontarvetta, vaihtavat siteitä ja muita sellaisia hoitoja, jolloin potilas voi muuten olla kotona.Päivällä kun heitä on kaksi työvuorossa yhtäaikaa (13-16), voi voinnin mukaan mennä heidän toimisto/hoitohuoneelle esim sidevaihdolle, kuten minäkin kuljin sitten kun kykenin ja lääkitys muuttui tablettihoidoksi.Olisko sinunkin kotikunnassasi vastaava hoitomuoto toiminnassa?
  Kyllä kotona sairastaminen on mukavempaa kuin sairaalassa makaaminen.

  -MUR-MUR-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas hieno systeemi Mur Mur. Onko mahdollisesti kyseessä Parikkalan kunta? Siellä on edistyksellistä sair. hoitoa. Raija

   Poista
  2. Ei ole Parikkalan kunta, vaan Tehosa on Ruokolahden ja Rautjärven asemanseudun yhteishanke. Parikkala onkin naapurikunta.
   -MUR-MUR-

   Poista
 4. Toivottavasti kaikki järjestyy parhaiten sinulle. Kyllähän kotona olisi toki kivempi sairastaakkin kunhan vain hoito onnistuu hyvin. Toivotaan kohdallesi parast.

  VastaaPoista
 5. Mur Mur: Muistan lukeneeni paikallislehdestä jostain kotisairaala-systeemistä. Ei taida olla enää voimassa, jos koskaan toteutuikaan. Kotisairaanhoito ei voi minua auttaa, sillä heillä ei ole toimintaa iltaisin ollenkaan. Toisaalta siitä olisi saattanut tulla kalliskin, sillä ilmeisesti olisin joutunut itse kustantamaan antibiootin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä toimii hyvin kotisairaanhoito, kävivät minultakin ottamassa haavahakaset ja verinäytteet kun ei pää kestänyt pystyssä. Näin asiasta kerrotaan netissä:

   Helsingin kotisairaalat hoitavat sairaalatasoista hoitoa tarvitsevia potilaita heidän kotonaan. Kotisairaala toimii ympärivuorokautisesti. Kotisairaalassa annetaan potilaille esim. IV-antibioottihoitoja ja veritiputuksia sekä hoidetaan saattohoitopotilaita.

   Pelkosi antibioottien maksun määräytymisestä pitänee paikkansa, vuotuinen maksukatto tietty jossain välissä tulee vastaan.
   Akv

   Poista
 6. Muuten tuo kotisairaanhoito ei olisi ehkä tullut mieleenikään, mutta sen verran on kokemusta, että kahden leikkauksen jälkeen ovat käyneet poistamassa hakaset.

  VastaaPoista