keskiviikko 29. elokuuta 2012

Kirppiskamaa - kamalaa?

Tänään tuli eräässä keskustelussa esille "liikeidea". Voisin laittaa putiikkiini esille "kirppis-nurkkauksen". Yksi hyllykkö jo onkin katsottuna. Olen huomannut, että moni asiakas jättää sen huomioimatta.

Kaipaan taas tunnetusti hyviä neuvojanne! Onko hyvä idea? Meneekö puurot ja vellit sekaisin? Voiko samassa puodissa olla uusia, käsintehtyjä tuotteita ja toisaalta vanhaa tavaraa - mahdollisesti vanhoja käsintehtyjä tuotteita? Tarkoitus olisi siis kuitenkin selvästi erotella tuotteet toisistaan, kirppishylly olisi selvästi erillään muista...

Saa sanoa - ei kun siis kirjoittaa! Mervi sitä oikein toivoo.

Ohoh, mikä sisustuskukkanen!
Tämä kuva on otettu ennen avajaisia ja tiskin seutu on kyllä jo vähän erinäköinen. Hylly, jota ajattelin kirppistavaroille on tuo tuossa kuvan oikeassa laidassa. Ehkä sen huomiotta jättäminen johtuu siitä, että edessä on yleensä jotain "epämääräistä"...ei kylläkään enää pyörätuolia.

18 kommenttia:

 1. Minusta se on hyvä idea, kunhan hyllyn sisältö on aiheiltaan samanlaista kuin liikkeessä. Onhan se ekologisempaa kierrättää, kuin ostaa aina vain uutta ja nakata vanha roskiin.

  VastaaPoista
 2. Hyvä idea. Minä ainakin katsoisin sen heti ensimmäisenä ja sitten vasta niitä kallimpia tuotteita :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos näistä mielipiteistä! Ahaa, siis jos olisi samantyyppistä...entäs jos onkin ihan erilaista? Itse nimittäin ajattelin lähes päinvastoin, että jos on samantyyppistä tuotetta, niin asiakas hämmentyy? Niin, mutta entäs sitten jos siinä käykin niin, ettei uusi/hintavampi enää käykään kaupaksi? Tai jos koko "hintapolitiikka" häiriintyy, kun on kahdentasoista hintaa? En tiedä...kertokaapa lisää mielipiteitä!

  VastaaPoista
 4. Minä rupean nyt vastarannan kiiskeksi ja sanon, että mielestäni ei kirppistavaraa.

  Juuri eilen iltakävelyllä katselin paikallisen kukka- ja lahjatavaraliikkeen kaunista näyteikkunaa, kun äkkäsinkin sisällä kirppishyllyn. Olin aivan ihmeissäni. Hylly oli ruma, ei sopinut ollenkaan kaupan muuhun valikoimaan ja aiheutti oudon kiusaantuneen olon.

  Millaista tavaraa olisit ajatellut kirppishyllyysi kelpuuttaa? Ajatus kulahtaneista lastenvaatteista, tunkkaisista kirjoista tai muovikrääsästä tulee ensimmäisenä minun päähäni. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin! Just äsken aamutoimillani mietin tätä kirppisasiaa ja tuumailin, että saattaa tulla tällainen kahtajako asiakkaat/yrittäjät. Valmistauduin jo samaan negatiivista kritiikkiä muilta yrittäjiltä! Mutta enemmänkin hinnoittelun vuoksi....(eikä sinun kommenttisi kylläkään ole yrittäjälähtöinen, vaan nimenom. asiakkaan näkökulmasta)
   Nii-ih, vaatevalikoimassa olisi aika noloa myydä omia isoja vaatteitaan? Vai olisiko, niille on kyllä kysyntää..kirjoja, joo, astioita, tuskin mitään "antiikkia"...

   Poista
 5. Ei huono idea jos vaan saa jotenkin hyvin hoidettua.. En nyt osaa sanoa valikoimasta mitään..

  VastaaPoista
 6. Moikka Mervi!

  Kyse on ihan siitä, mitä haluaa. Minkälainen visio sinulla on uudesta liikkeestäsi? Minkälaisia mielikuvia haluat sen herättävn?

  Puhun nyt vain ja ainoastaan omasta näkökulmastani, enkä väitä, että tämä on ainoa oikea tapa ajatella.. :)

  Itse en laittaisi omaan uuteen putiikkiini kirppisosiota. Tai jos laittaisin, nimeäisin sen eri tavalla ja miettisin tarkkaan, mitä sinne tulee. En voi sille mitään, mutta minun mielestäni kirpputori samassa liikkeessä laskee väkisinkin fiiliksiä.

  Olen itse ahkera kirppisten kiertäjä, ja arvostan uusiokäyttöä. Siitä ei siis ole kysymys. Usen kuitenkin sanotaan, että vaivalla tehtyjä käsitöitä ei pitäisi myydä kirpputoreilla, sillä niiden arvo ihmisten silmissä laskee myyntipaikan takia roimasti. Vaikka kirppis siis olisikin täysin oma osionsa liikkeessäsi, vaikuttaisiko se jollakin tavalla tuotteiden arvoa laskevasti myös muihin tuotteisiin?

  Kuinka paljon hyötyisit kirpputorista? Toisiko se liikkeeseesi niitä asiakkaita, joita sinne haluat?

  Itse koen niin, että ihmisiä on muutenkin aika vaikea saada maksamaan käsintehdyistä tuotteista riittävää hintaa, oli paikka mikä tahansa. En usko, että kirppishengen tuominen putiikkiin auttaa tässä. Mitäs, jos tekisitkin sinne liikkeeseen jonkun luxory-nurkan, missä myyt vain erityisen kalliita ja uniikkeja töitä, ehkäpä taidetta? :D Miten se vaikuttaisi liikkeesi imagoon?

  Tälläistä tällä kertaa. Sanon tämän, koska tiedän että arvostat rehellistä mielipidettä. Haleja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ethän Mervi ottanut minun viestiäni ilkeänä kritiikkinä? Minusta on ihanaa, että pohdit tätäkin asiaa täällä. Nämä ovat hedelmällisiä aiheita tällaiset.

   Liisalla on mielestäni tosi hyviä pointteja. Itse en osta koskaan käsityötä kirpparipöydästä, vaikka kaikilla kirppareilla aina on vähintään yksi käsityöpöytäkin. Minusta uusi tavara, olkoonkin käsin tehtyä, ei ole kirppareille sopivaa. Kirppiskäsityömyyjät ovat sitäpaitsi juuri niitä, jotka polkevat käsityöyrittäjien hintoja.

   Yhtälailla kirpparitavara laadukasta käsityötä myyvässä liikkeessä tuntuisi arvonalennukselta.

   Ja tosiaan, mikä olisi kirpparihyllyn tuoma hyöty? Jos tavaraa on vain vähän, kirpparikiertelijät eivät ehkä jaksa edes vaivautua paikalle. Jos tavaraa on paljon, saat kirppariasiakkaita, jotka hyvin epätodennäköisesti tekevät edes heräteostoksena hankintoja käsityövalikoimastasi.

   Kirppistavara pitää hinnoitella alhaiseksi. Jos tavaraa on yhdessä hyllyssä, saatat saada niistä euron silloin ja toisen tällöin. Onko se sen arvoista? Ehkä se hyllytila pitäisikin antaa erityisen edustaville tuotteille.

   Poista
  2. Kiitos! Siis nimenomaan jokaisen omaa mielipidettä kysynkin...tässä olikin monta näkökulmaa, joita olen itseki miettinyt.

   Poista
  3. Tuo äskeinen vastaus siis Liisalle ja Susannalle tämä: ei, ei - en todellakaan ottanut ilkeänä! Arvostan mielipidettäsi.

   Poista
 7. Heippa Mervi,

  minä olen Liisan kanssa samaa mieltä. Kyse on (mun mielestä) liikkeen imagosta. Olen kirppisten suuri fani ja kierrän niitä paljon, mutta jotenkin sellainen yksi kirppisnurkkaus tuollaisessa ihania käsitöitä myyvässä puodissa voisi viedä uskottavuutta norm. hintaisilta tuotteilta, varsinkin, jos myyt samankaltaisia tuotteita sekä kirppishyllystä että "kaupan hyllystä".

  Tekisikö osa asiakkaista ostopäätöksen kirppishyllyn ja uuden tuotteen välillä hinnan perusteella, jolloin varsinaisia tuotteita jäisi hyllyyn? En tiedä, voin olla ihan väärässäkin, mutta tällaisia ajatuksia tuli mieleen.
  Hauska idea tuo vastakohtainen luxory-nurkka :)

  Entäpä jos pitäisit teemapäivän tai -viikon, jolloin vaikka liikkeen edustalla voisi olla pieni "kirppis". Se ei sekoittaisi liikkeen ideologiaa, mutta voisi houkutella kirppisystäviä paikalle ja poikkeamaan sisälle liikkeeseenkin?
  Olen tällaiseen törmännyt jossain (en muista missä) ja kyse oli siis vain muutaman päivän mittaisesta, joka kesäisestä tempauksesta. Puodin edustalla oli pari pöytää, hauskat vanhat tuolit ja muuta kivaa kirppisjuttua, toimi myös visuaalisena "houkuttimena" :) Taisin itsekin ajautu paikalle katsomaan "mitähän kivaa tuolla on" -tyyliin - ja poikkesin peremmällekin samalla.

  Kivaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 8. Aspan näkökulmasta voin kertoa omakohtaisena kokemuksena, että liikkeessä olevat kirppis- ja tehtaiden mallikappaleet (jotka eivät liity mitenkään liikkeen muuhun pääasialliseen tarjontaan) hämäävät asiakkaita todella paljon. Suurin osa olettaa heti ensimmäiseksi että kaikki muutkin tavarat on nyt sitten "alennuksessa"!! (Logiikka josta en varmaan koskaan pääse selvyyteen :D) Seuraavaksi ihmetellään miksi on tuotteita, jotka poikkeavat muusta tarjonnasta?! - Ylimääräisen "krääsän" poistuttua liikkeestä, on ainoastaan yksi asikas (puolen vuoden sisällä) kysellyt niiden perään. Tilalle saatiin esiin lisää sitä norm. tuotetta, jonka myynti kasvanut :)

  Miten olisi jos sen kirppistelyn hoitaisi esim. yhtenä iltana kk:ssa? Erillinen kirppisilta, jolloin kaivaa ne tuotteet esiin...

  VastaaPoista
 9. Heippa!

  Mä en laittaisi kirppisnurkkaa käsityöliikkeen (tai minkään muunkaan liikkeen) nurkkaan. Kuten jo edelläkin kommentoidaan, se olisi lähinnä hämmentävää, ja jotenkin "laskisi" muidenkin tuotteiden tasoa. Kirpputoreillahan näkee mitä ihmeellisempää ryönää, joten ongelmallista olisi olla myös tavaran lajittelu. Jos joku toisi myyntiin esim. pornolehtiä, niin se se vasta hämmentävää olisikin! (Ehkä vähän raju esimerkki, mutta lisätyötä olisi ainakin kirppistavaran seulominen ja toisaalta tämän seulonnan perustelu ihmisille).

  Sen sijaan luksööri-nurkka, tai Pellavasydän goes kirpputori-katutapahtuma-hässäkkäpäivä kuulostavat kivoilta ideoilta. On muuten tosi mielenkiintoista, että pohdit näitä juttuja täällä näkösällä, kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo suunnittelemani paikka on niin pieni, ettei siihen mahtuisi muita kuin "omia" kirppistavaroitani, joten ei tarvitsisi huolehtia valkkaamisesta...kiva, että tykkäät tavastani pohtia firman asioita täällä!

   Poista
 10. Oikke pali kiitoksi kaikille tähän mennessä kommentoineille, arvostan niitä! Vieläkin saa ilmaista mielipiteensä - puolesta ja vastaan. Taidan kirjoittaa vielä yhteenvedon/lisää ajatuksia tästä aiheesta.

  VastaaPoista
 11. Tosi mielenkiintoista pohdintaa ja kommentteja! Olen itsekin ajatellut tätä samaa aihetta tulevaisuutta silmällä pitäen.

  VastaaPoista