perjantai 6. toukokuuta 2011

Tiskirättien vertailu

Nyt näyttää olevan muotia virkatut/neulotut tiskirätit.
Piti siis minunkin yrittää. Tai oikeastaan tarina lähti alkuun yhdestä asiakkaasta - kiitos Marja! Hän tuli kyselemään jotain käsityöideaa ja muistin, että posti oli juuri tuonut uusia lankoja ja siellä oli mukana limen väristä bambulankaa. Kerroin näistä tiskiräteistä ja myös sen, että kovasti käyttäjät kehuvat mainioksi tuotteeksi: se imee kosteutta hyvin, on ekologinen ja että sen jälkeen ei enää halua vanhanaikaisia "wettexejä" käyttääkään.

Asiakas oli illalla jo tehnyt yhden ja vakuutti sanani todeksi, juuri näin hyvä on virkattu tiskirätti.

Vasemmalla vaalean sininen merseroidusta puuvillasta virkattu, toisena turkoosi 100 % puuvillainen. Limen värinen on ko. bambulangasta, siinä on 60 % bambua ja 40 % puuvillaa. Kuvassa oikealla on nyt käytössä oleva normi rätti.

Tein empiirisen kokeen, kaadoin vettä pöydälle ja kuivasin sen kuivalla pyyhkeellä. Bambupyyhe voitti puuvillaiset, mutta ei kyllä vetänyt vertoja wettexille. Sitten kastelin pyyhkeet ja toistin kokeen. Sama tulos - nyt imemiskyky oli parempi ja bambulla edelleen paras. Tosin en tiedä sitä, johtuuko paras tehokkuus tuosta bambusta, vai onko syynä vain langan pehmeys ja sitä kautta imuteho. Ai niin, onhan näillä myös sekin ero, että bambuinen on neulottu, muut virkattu. Tässä empiirisessä kokeessa taitaa nyt olla aika iso virhemarginaali....?

En siis aivan vakuuttunut, mutta ehkä lopputulos tulee esille vasta normaalikäytössä. Kuuleman mukaan likakin lähtee hyvin. Ja kokeneet sanovat, että pyyhe vain paranee, mitä enemmän sitä pestään. Nämä kestorätit voi pestä pesukoneessa 60 asteessa.

Nyt olisi oikein mukava kuulla muiden kokemuksista.

5 kommenttia:

 1. Tässäpä ajankuluksi surffailin ja satuin tänne blogiin, jossa on kaikkea kivaa ja ihania käsitöitä. Esim. Nuo virkatut korit on ihania, itse en osaa juurikaan virkata :) Käyn kyllä jatkossakin kattelemassa mitä mukavaa on ilmestynny :) Hyvää kevättä sinulle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kivasta kommentista! Tämä ei ole ihan tavallinen käsityöblogi, sillä en missään tapauksessa ehdi esim. ohjeita julkaista. Sen sijaan mielelläni kerron, millaista on olla käsityöyrittäjä ja mitä tuotteita itse valmistan.

  VastaaPoista
 3. Satuin vahingossa tänne, kun selasin blogilistaa ja nyt heti pitää kommentoida. Teen itse bambupuuvillaisia tiskirättejä, en tosin langasta vaan kankaasta käsin painaen. Bambun imukyky paranee ajan myötä koko ajan. Eli mitä pidempään riepu on käytössä, sen tehokkaammin se imuttelee.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista ja tervetuloa seuraamaan blogiani! Sekin olisi mielenkiintoista verrata: neulottu vai kankainen, molempi parempi?

  VastaaPoista
 5. En ole neulottuja itse koskaan päässyt kokeilemaan, mutta voisin kuvitella, ettei ainakaan imukyvyssä olisi eroa. Kudotun rätin pinta saattaisi olla hankausteholta parempi.

  VastaaPoista