sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Kotitossut ja langoille käyttötarkoitus

Ostin joskus jostain loppuunmyynnistä halvalla lankaa. Ainakin 10 kiloa. Eikös silloin kannata ostaa, kun halvalla saa - vaikkei ikinä tarttis? Kyseessä on kotimainen sukkalanka Vesa, joka on valmistettu Suupohjan Kehruutehtaalla Teuvalla. Oikein avainlipputuote. Koostumus on 50 % villaa ja 50% muita kuituja. 50 g = 210 m maksoi 1 euron.En tiedä, onko tällaista lankaa enää myynnissä? Ehkei ole ollut vähään aikaan? Ensi katsomalta näyttää rehdiltä harmaalta sukkalangalta, mutta työssä huomaa, että on aikas lailla epätasaista vahvuudeltaan. Tasaisen jäljen saaminen työhön on ainakin haasteellista, jollei aivan mahdotonta.


Lankakaapin järjesteltyäni ulkopuolelle jäi epämääräinen pussilllinen, jonka aioin viedä kierrätyskeskukseen. Yhtäkkiä keksin yhdistää nämä kaksi haastetta ja kun vielä asiakas pyysi saada tossun ohjeen - päätin ryhtyä tuumasta toimeen! Harmaan langan pariksi valitsin aivan ohuen punaisen, joka saattaa olla aivan keinokuitua, hiukan pörröistä...


Koska langat ovat täysin eri vahvuisia, en voinut ajatellakaan raidoitusta, joten neuloin ne yhtaikaa. Kyllä, kuva on tärähtänyt, sinun silmäsi eivät harita!

Tämän tossumallin on varmasti jokainen jo nähnyt, mutta laitanpa tähän kuitenkin eri vaiheet. Ensin loin 40 silmukkaa ja sitten neuloin näillä 10 cm aina oikeaa.


Tässä vaiheessa jätin nämä silmukat odottamaan pyöröpuikoille, joilla olin ne neulonutkin ja kävin ompelemassa kantapään. Eli tuo kuvassa alimpana näkyvä aloitusreuna ommellaan kaksin kerroin.

Olen vasenkätinen, joten siitä johtuu, että saattaa näyttää "vähän" hassulta... Kun kantapää on ommmeltu esim. sillä langalla, joka alussa jäi, palataan takaisin pyöröpuikkoihin.

Nyt nämä 40 silmukkaa pitäisi yhdistää renkaaksi. Ensin luodaan yhtymäkohtaan 4 lisäsilmukkaa.


Vaihdetaan sukkapuikot ja sitten näillä 44 silmukalla jatketaan oikeaa neuletta, eli ihan kuin sukkaa.

Tätä sileää neuletta tehdään niin kauan että pikkuvarvas alkaa peittyä ja sen jälkeen tehdään normaali kavennus kuin sukkaankin. Itse tykkään eniten tehdä ja käyttää kavennusta, jossa joka puikon viimeiset kaksi silmukkaa ommellaan oikein yhteen. Kavennuskerros, 2 välikerrosta, kavennus, 1 välikerros, kavennus, väli jne..niin kauan kunnes puikoilla on 5 silmukkaa - sen jälkeen kavennus joka kerroksella. Tai jokin muu kavennusmalli.Sitten työ alkaakin näyttää jo jalan malliselta. Enää puuttuu koristelu.


Nyt jätin punaisen langan pois ja virkkasin pelkällä harmaalla tossun suuhun piparkakkureunan.

Nilkkaan virkkasin vielä ketjusilmukkalenkin - siitä voi tossun vetää jalkaan, jos ei kädet riitä ja voi siitä tehdä koristeeksi kelpaavankin. Tässä on vielä langat päättelemättä.

9 kommenttia:

 1. Komiat kotitossut! Olen samaa mieltä että, aina kannattaa ostaa lankaa jos halvalla saa. Minä se ostelen vaikka ei sais halvallakaan:D

  VastaaPoista
 2. Hauskat tossut! En olekaan tällä mallilla vielä tossuja värkännyt, kiitos mallista. Vesa-lankaa olen nähnyt meidän kyläkaupassa, edullista oli, mutta pienen hipelöinnin jälkeen jätin hyllyyn karkeuden ja epätasaisuuden takia. Hyvä, että keksit käyttöä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisen langan mukana sen epätasaisuus katoaa...

   Poista
 3. kiitos tossu ohjeesta. täysin uusi tuttavuus miulle! ja kivalta näyttävät.
  ja kyllä lankaa aina kannattaa ostaa kun kerta halavalla saa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan. Muuttele mallia mielesi mukaan ja keksi uusia koristelemistapoja. Pompuloita, huovutettuja kukkia, nappeja, nauhoja tms...

   Poista
 4. Heippa! En ole aikoihin käynyt blogissasi, sillä meillä on ollut aivan hirvittävän huono yhteys. Omakin blogini meni retupeälle sen takia. Nyt otimme uuden yhteyden ja johan pelittää :) Muistan kyllä, että pyysit kuvaa siitä indonesialaisesta leipäkorista. Yritän laittaa sen blogiini ihan lähiaikoina! Mielenkiintoista pohdintaa tekijänoikeuksista. Mieluusti lukisin lisääkin! Pikaista paranemista lonkalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, minäpä en taida enää muistaa...? Mutta palautuu mieleen, jos sen kuvan näen!

   Poista
 5. Minä olen tehnyt tuollaiset tossut v. 1966 kansakoulun kolmannella luokalla. Muistan vielä, että lankoja oli erivärisiä ja kaikki halusivat turkoosia lankaa. Sitä ei riittänyt kaikille, joten langat arvotiin. Minä sain turkoosin. Hulluinta oli, että itse asiassa inhosin turkoosia silloin ja vielä vuosikymmeniä sen jälkeenkin. Ja jo tunnilla ajattelin, että tämä on ihan pöhköä, mutta niin vain menin muodin mukana ja "halusin" turkoosia. Joka kerta tossut kotona nähdessäni mielessäni oli, miten järjettömään olin sortunut ihan vain joukkohengessä.

  VastaaPoista