perjantai 24. helmikuuta 2012

Lukijoiden mietteitä hinnoittelusta

Lisäys 6.3. Tämä hölmö bloginpitäjä poisti väärät kommentit: piti poistaa hinnoitteluun liittyvät kommentit, mutta poistinkin kaikki uusimmat. Mistään niitä ei takaisin saa, voi että harmittaa!


Suuret kiitokset kaikille hinnoittelussa avustaneille! Erityiskiitos Susannalle, jonka blogin kautta sain monta vihjettä! 

pyytäessäni apua sanoin, etten julkaise kommentteja. Tähän olen kuitenkin ne koonnut, mutta poistanut lähettäjän tiedot. Paljon ajatuksia näistä herää, mutta kommentoin niitä myöhemmin. Samoin arvonnan suoritan myöhemmin. Se, mihin hintaan päädyin ja mitä asiakas ehkä tuumaa, näytetään myös myöhemmin. Tässä nyt  kommentteja luettavaksenne. Mitäs tuumaatte?

1) Itse teen käsitöitä harrastuspohjalta ja silloin tällöin pieniä määriä myyntiin esim. joulumarkkinoille. Hinnoittelu on hirveän vaikeaa. Koska minulla ei ole liiketilaa, jonka vuokrat pitäisi osata ottaa huomioon, enkä ole vähäisistä myymistäni tuotteista verovelvollinen (kotiäitinä jää tulot alle rajan) mahdollistaa nämä seikat hieman alemman hinnan. Itse laskuttaisin varmaan noin 10€/tunti joka on mielestäni todella edullinen hinta. Eli omalla taksallani arvioisin huivin kokonaishinnaksi noin 200 €. Verot ja muut kulut toki sitten tuon hinnan päälle….

2) Pitäisin kyllä tuollaisesta huivista, mutta suoraan sanottuna, vaikka se kirpaiseekin, olen köyhä taiteilija. Ei ole varaa, hyvä jos raaskin jotain joskus kaupasta ostaa, mieluummin kirppikseltä silloinkin, joskaan ei enää hinnan, vaan ekologisuuden takia. Lasken omaksi tuntipalkakseni ammattilaisuudesta huolimatta 10 euroa, mutta en laske mukaan lainkaan mielessä tapahtuvaa työtä…Olen huono pyytämään rahaa töistäni, sen vuoksi laitan mieheni hoitamaan ne asiat. Sillä menetelmällä huivisi pitäisi kuitenkin maksaa 190 €. Aika paljon se on huivista, mutta työ on työtä. Siitä huolimatta mitä niille intialaisille lapsille maksetaan hessesin räteistä.

3) Minun henkilökohtainen kipurajani menee 50 € n kohdalla huivien hinnoissa. Samoin oman hintaoppini mukaan kymppi tunnin työstä on aika lailla minimipalkka, jonka itselleen voi ajatella maksettavan. Ja siihen pitäisi vielä tietysti laskea sivukulut ja muut yritystoiminnan kulut ositettuina lisäksi. Jos minun laskuopillani lähtisi tätä huivia myymään, hinta kohoaisi materiaalikuluineen yli 250 € : n. Arvostan käsintehtyä, mutta en raaski siitä maksaa riittävää hintaa, joten teen sitten itse sen, minkä ehdin. Tilaustöitä teen vain omaille rakkaille juuri tästä syystä: en kehtaisi kuitenkaan veloittaa naapurinkumminkaimalta sitä hintaa, mikä työstä tulisi veloittaa.

4) Minä hinnoittelen tekemiseni (ruoka, leivonnaiset, käsityöt jne.) 10 – 15 €/h ns. käteen siis ja harrastuksen omaisesti tekien. Ongelmahan tässä on se, että toi huivi on huippuhieno, mutta en olisi valmis maksamaan siitä 170 €, jos hinnoittelisit sen kuten minä juuri sanoin tuotteet hinnoittelevani. Hankala homma. Tuohon sitten vielä päälle verot ja muut, ja kas, käsityöllä ei tosiaan elä. Sorry, vähän avuton kommentti, pohdintaa enemmänkin.

5) sen piti vielä sanoa, että erittäin kaunis huivi!

6) Valitettava tosiasia, jonka itse pääosin kierrätysmateriaaleista tehtyjen pientuotteiden kanssa olen huomannut on se, ettei ainakaan mulla oikea hinta ja asiakkaan haluama/maksama hinta kohtaa tarpeeksi usein. Arvioisin siis keskivertoasiakkaan maksaman 50-70 €, vaikka työn arvo on lähempänä 200 euroa? Mulla se maksaisi varmaan jotain 270 euron luokkaa, jos siis hinnoittelen, kuten pitäisi eli tuntihinta x kate x alv. Tietysti vielä materiaalikulut päälle.

7) Itse en ole huivi-ihminen, joten en oikein osaa arvioida, mikä olisi sopiva hinta, mutta satasen päälle ehkä sen sijoittaisin. Mutta---tuntipalkan pitäisi olla vähintäänkin 25 euroa, ja hinta nousisi silloin yli neljäänsataan. Veikkaan, ettei kukaan maksaisi neljääsataa huivista. Veikkaan myös, että olet joutunut alihinnoittelemaan työsi ihan olemattoman pieneksi.

8) En osaa juurikaan arvioida käsitöiden hintoja, mutta ostajana arvioisin, että maksaisin tuotteesta noin 50 euron hujakoilla. Se on tietty kovin vähän tehtyihin tunteihin nähden, mutta kovin paljoa enempää ei irtoaisi. Tietenkin arviooni vaikuttaa se, että en juuri käsitöistä mitään ymmärrä. Hieno huivi kyllä joka tapauksessa.

9) Minä olen aika huono neuvomaan, kun täällä maalla, jossa kaikki neuloo, joutuu hartiahuivitkin myymään 20-30 €. Luin kumminkin jostain semmoisen nyrkkisäännön, että käsityöt kolme kertaa lankojen hinta. Siitä sitten ylös- tai alapäin työn vaativuuden mukaan. Sen mukaan tuosta voi tekopalkaa ottaa vähintään 40 euroa, mutta mieluummin enemmänkin. sillä se on tosi kaunis. Eihän siitä vielä kunnon tuntipalkkaa tule, mutta milloinkas käsitöistä sitten tulee….

10) Nykyään ihmiset eivät valitettavasti ole valmiita maksamaan sitä millainen hinta todellisuudessa työllä olisi. Silti pitää aina saada jotain käsintehtyä Esimerkiksi jos ajattelee, että villasukkien hinta olisi 20 euroa niin sitä pidetään ylihinnoitteluna, vaikka tekijältä siihen olisi kulunut paljonkin aikaa. No, nythän ei kuitenkaan ollut kyse villasukista vaan huivista. Mieheltä kysyin, että paljonko hän olisi valmis maksamaan tuollaisesta ja sano että jotain 90-150 euron välitä, koska se on kuitenkin suomalaista käsityötä. Oma hinta-arvioni kallistuisi sinne samaan n. 100 euron linjaan.

11) Tekemäsi huivi on kaunis. Jos laskisi huiville hinnan aikuisten oikeesti 30 €/tunti x 17 h = 255 € Juu, ei kukaan varmaan maksaisi edes sitä. jos huivi olisi jossain kaupassa myynnissä ja tekijä haluaisi jonkun sen ostavan, hiin hintalappu voisi olla 85 €. Ja ostaja olisi varmasti sellainen ihminen, joka arvostaa käsitöitä. Työn hinnaksi ei siis jäisi kuin 5€/tunti. Tätä hinnoittelujuttua miettiessä tulee väistämättä mieleen, että käsitöillä ei kyllä Suomessa elä. Hirveä harmi.

12) Vähintään 10€ tunti. Eli 170 e ja siihen päälle langat.

13) Niin oikea hintahan olisi 544 euroa + alv. Kun näin kuvan niin eka ajatukseni oli 120 euroa, mutta oikeasti se on aivan liian vähän. Itse miettisin hinnoittelua tässä tapauksessa myös näin: teinkö työn sivutoimisena tv:tä katsellen tai bussissa istuen vai veikö se totaalisesti huomioni? Kirjoittaisin tunnit ja tuntipalkan paperille, miettisin valmiiksi mihin asti olen valmis hinnassa joustamaan ja esittäisin koko homman asiakkaalle. Olet tehnyt upeaa työtä! Muista arvostaa itseäsi! Argh, tästä voisi kirjoittaa romaanin, nim.merk. samojen asioiden kanssa päivittäin painiva.

14) Upea huivi. Työhön mennen ajan perusteella sanoisin että 150 euroa. Kallishan se on mutta niin on taitavan tekijän aikakin. Ja tuossakin tuntipalkaksi jää aika vähän.

15) Arvioisin kyllä, että hinta voisi olla suurin piirtein 100 euroa. Isoltahan tuo summa kuulostaa, mutta kun ajattelee tekijän tuntipalkkaa niin eipä olekaan enää iso summa. Käsityö on aina käsityötä.

16) Se, minkä verran itse olisin valmis maksamaan ja minkä arvoisena huivia pidän on eri asia. En todellisuudessa ostaisi huivia koska osaisin itsekin halutessani tehdä jonkinmoisen haarukkapitsihuivin ja ylipäätään tykkään virkata/neuloa enkä oikeastaan koskaan osta neuleasusteita. Asiaan vaikuttaa paljon myös se, että tällä hetkellä opiskelen ja olen vain osa-aikaisesti töissä joten en oikeasti voisi maksaa mistään huivista suuria summia. Mielestäni kaikkien tulisi saada työstään kohtuullinen korvaus, sanotaan ainakin 10 euroa tunnilta mikä nopeasti laskettuna tekisi hinnaksi melkein 200 euroa. Tässä en edes huomioi alv:a ja muita kuluja. Sitä en kuitenkin itse olisi valmis maksamaan( ristiriitaista, tiedän.) Mutta siis vastaus kysymykseen olisi alle 100 euroa. tämänhetkisessä rahatilanteessa en yksinkertaisesti voisi huivista maksaa yli 50 euroa, mutta jos olisin vaikkapa kokopäiväisesti töissä niin sanoisin maksiimihinnaksi tuon 100 euroa. Mikä on tosi vähän kun ajattelee sitä aikaa, vaivaa…

17) Kaunis huivi, olen itse tehnyt samanlaisen itselleni. Hinta-arviota on vaikea sanoa, mikä arvo on ja mitä olisin itse valmis maksamaan. Kovin kummoisille tuntipalkoille et kyllä taida päästä, valitettavasti. Olisiko jokin 25 euroa realistinen? Siis saada kun langat olivat asiakkaan itse ostamia. Minä harvoin raaskin ostaa mitään tällaisia, kun aina ajattelen että voisin tehdä itse, niin säästyy rahaa.

18) Minä maksaisin iloisesti tekemisestä 50 euroa pelkästä tekemisestä. Teen itse käsitöistä, mutten haarukkapitsiä ole koskaan tehnyt. Upea huivi! Jos en olisi itse ostanut lankojakaan, minusta 80 euroa ei olisi pahan noin upeasta huivista! Taitava olet!

19) Minä olen ajatellut että en tee töistä alle 20 euron tuntipalkalla. Jos teen käsitöitä muille, annan ne lahjaksi, mutta varsinaisia tilaustöitä en ota, siis rahaa vastaan. Itse en kuitenkaan ole valmis maksamaan paljoakaan juuri mistään, mitä ostan. Käyn kirppareilla ja teen paljon itse, loppujen lopuksi tarvitsen aika vähän. Jos aikaa meni huivin tekemiseen 17, niin 17x20€=340€. Tiedän, ettei käsitöitä voi hinnoitella tällein, mutta omalla kohdallani toimisi näin, joten ei tartte tehdä tilaustöitä. Teen töissä ylitöitä, joten käsityötkin menisivät oikeastaan ylitöiden puolelle, joten olisikohan 30-40 €/h.

20) Voi jumpe sanon minä! Eihän käsityöllä voi elää. Jos olisin heittänyt hinnaksi vaikka 70 euroa, tulee siitä ihan hävyttömän pieni tuntihinta työllesi, kun ensin vähentää kulut…Itse virkkailen harrastusluontoisesti myyntiin. Muutama tilaustyökin tehtynä, joten hinnoittelua olen miettinyt.

21) Nopsan hinnoittelulaskelman perusteella huivin hinta tarvikkeineen olisi 350 € (ilman alv:a 285€) En itse maksaisi huivista tuollaista summaa, olisin ilman tai tyytyisin teolliseen. En halua polkea käsityöläisten hintoja, itsekin kun olen käsityöläinen, mutta kuvittelisin jonkun, joka ehdottomasti tuollaisen huivin haluaa, olevan valmis maksamaan siitä 150-200 €. Toivottavasti joku maksaa siitä ihan käyvän hinnan, huivi on tosi kaunis! Olen toooosi kiinnostunut kuulemaan mitä muut ovat sanoneet!

22) Todella kaunis huivi! Hinnoittelu on todella vaikeaa, minusta ei taida siinä hommassa olla apua, valitettavasti. Toivottavasti oikea hinta löytyy noin upealle työlle!

3 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista