lauantai 28. helmikuuta 2015

Puikkofilosofiaa

Kantikkaat puikot olenkin jo esitellyt ja kovasti niitä on Pellavasydämessä myyty. Tällä kertaa esittelen eri mittaisia bambupuikkoja. Aloitin tänään taas kerran yhdet Regian Fluormania sukat. Ne kun myydään sitä mukaa kun saan valmiiksi. Päätin kokeilla lyhyitä puikkoja. Ja kyllä. Ne toimii.

Silloin kun silmukoita on vähän puikolla, on ihan turha käyttää 20 cm pitkiä puikkoja, joiden päät on vaan koko ajan tiellä. Vähemmälläkin pärjää.


Huomasin, että neuloessa lyhyillä puikoilla ote on eri. 
Mutta enpä osaa sitä selittää, se pitää jokaisen itse kokeilla.

Tässä siis käytössä 15 cm pitkät (tai lyhyet) puikot.

Pellavasydämessä on kaikkiaan neljää eri pituutta puikkoja. lyhimmät on 10 cm, seuraavat 13 cm ja 15 cm ja sitten normi 20 cm pitkät. Noita lyhyempiä sanotaan "virheellisesti" sormikaspuikoiksi. Siis onhan ne erityisesti kätevät sormia neulottaessa, mutta että niillä voi siis varsin hyvin - sanoisinko paremmin - neuloa myös sukkia, pienempiä ainakin.

Hinnat menee niin, että 10, 13 ja 15 cm:iset maksavat 2,50 euroa ja normipituiset 3,50. Ja materiaalina näissä on bambu.


Ensin kun otin korkkaamattomat puikot, tuntui, että ne on kovin terävät. Kun en heti lähtenyt hiekkapaperia hakemaan, kärjet olikin jo jotenkin hioutuneet, eivätkä enää kaivanneetkaan hiomista. Mutta että niin siis voi tehdä. Isommat puikot onkin varsin pyöreäkärkiset, mutta minun tämänkertaisessa työssäni vain 2,5 numeroiset ja niiden päät luonnollisesti on jokseenkin terävät. Kynsiviila tai hiekkapaperi vaan avuksi. Tarvittaessa.

Nyt olen hankkimassa kokoelmaa jotain muuta materiaalia kuin bambua olevia puikkoja. Hiilikuituisista olen kuullut puhuttavat, karbonz vilahtelee myös sukankutojien kommenteissa.

Mitkä puikot sinun mielestäsi on parhaat?

Pellavasydämen Mervi

8 kommenttia:

 1. Käytän koivupuikkoja, kevyet ja siloiset eivätkä taivu kun väännän palmikkosukkaa. Hiilikuituisia en ole kokeillut, mutta metallisiin en enää vaihtaisi. Sinulla on aika edullisia hinnaltaan nuo bambupuikot.

  VastaaPoista
 2. Ruusupuupuikot n.3 (enää ei ole ruusupuisia sattunut löytymään, 2.5 ja 3.5 olisi hakusessa), on jatkuvasti käytössä, tuntuu että, teroittavat itse itseään ainakin aika ajoi viilailen niitä. Puupuikot on ne ainoat oikeat! Hiilikuituiset ei ole minun juttu, kärkiosan metalli kilisee ikävästi kokouksissa tai luennoilla neuloessa. Metallipuikot liukuvat herkästi pois silmukoilta ja kilisevät ikävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingissä Vihreä Vyyhti myy eebenpuusta, ruusupuusta ja surinapuusta tehtyjä puikkoja.

   Poista
 3. Sukkia ja lapsia neuloessa ehdoton suosikkini on Knit Picks15 cm Caspian Wood Sormikaspuikkosetti. Uudet puikot ovat ensin hieman tahmeat, mutta muutama kierroksen jälkeen luistavat todella hyvin. Setissä on koot 2.0, 2.25, 2.5, 3.0, 3.25 mm. Puikot ovat vihreänkirjavaksi värjättyä, vahattua koivua. Nuo välikoot ovat kätevät esim. kirjoneuleessa: suorat osat esim. koolla 2 ja kirjoneuleosuus koolla 2,25, niin ei lanka kiristä ja jälki on tasaista.
  Muissa neuletöissä taas käytän 20 cm puikkoja, esim. leikki-ikäisen neulepuseron hihan teen 20 cm pyörönä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsia neuloessa juu.... Pellavasydämessä on muutamat mainitsemasi Caspian Wood -puikot. Kokeilin niitä heti saavuttuaan ja ihmettelin juurikin tuota tahmeutta. Jäi työ kesken. Olisi siis pitänyt vaan sinnikkäästi jatkaa, että olisivat alkanee luistaa.... Kiitos neuvosta!

   Poista
 4. Ruusupuisista puikoista en pitänyt. Luistivat huonosti ja riisteitä/halkeilua tuli nopeasti. Liekö huonoa tuuria tai maanantaipäivän kappale?
  Vahattu koivu ja bambu ovat suosikkini. Bambusta pidän paksuja lankoja neuloessa, puikkosuositus 3,5 mm tai suurempi.

  VastaaPoista
 5. Mä liputan hiilikuituisten puolesta, ainoa miinus niissä on hiukan suolainen hinta. Tykkään kun ne ei hiosta käsissä niin kuin metalliset eikä ne myöskään luiskahda irti työstä. Mua ei häiritse se kilinä mikä niistä lähtee, mielestäni se on vaimeampi kuin tavallisissa metallisissa.

  Bambupuikkoja käytän nykyään enää lentokoneessa, ihan toimivat nekin on, mutta tiukan käsialan ja ilmeisen kovan puristamisen takia ne vääntyy mulla mutkalle. Sen takia en oe viitsinyt edes kokeilla pienempiä kuin 3,5 mm bambuja, menisivät varmaan poikki raukat ohuemmat...

  VastaaPoista
 6. Ja mie hehkutan hiilikuituisia! Ja nimenomaan niitä välikokoja elikäs 2,25, 2,75, 3,25 ja 3,75. Tuota 3,75 en ole kylläkään onnistunut mistään löytämään muina kuin koivuisina ja nekin ovat huiput. Pyöröinä kun sais vielä noita samoja kokoja niin hyvä.

  VastaaPoista