tiistai 24. tammikuuta 2012

Saako näin tehdä? Tekijänoikeuksista osa 1

Lisäys Keskiviikkona: Tähän tekstiin tulee jatkoa, uutta pohdiskelua ja ehkäpä ajatuskin on muuttunut?

Eräässä facebookin käsityöryhmässä keskusteltiin tänään laajalti tekijänoikeuksista. Joillakin on asiasta oikeaa tietoa, toisilla mutu-tietoa, joku yrittää kaikin keinoin keksiä kiertoteitä ja joku tyytyy toteamaan, että "niin muutkin tekee". Olen itsekin yrittäjänä joutunut näitä selvittämään ja selittämään itselleni. Nyt pohdin yhtä osa-aluetta puuttumatta tässä yhteydessä sen paremmin kokonaisuuteen.

Jokaisella käsityöläisellä on yksinoikeus omaan malliinsa. Lehdessä julkaistua mallia voin käyttää valmistaessani tuotteen itselleni, mutta en saa hankkia taloudellista hyötyä toisen luomalla idealla tai mallilla jne...

Mutta, mitä sitten, kun minulta tilataan tuote? Asiakas tulee lehden kanssa luokseni ja pyytää tekemään ohjeen mukaisen tuotteen. Saanko tehdä? Näin kävi haarukkapitsihuivin kanssa. Onko luvallista valmistaa juuri tuon mallin mukainen huivi ja saada siitä maksu? En tiedä.

Vähän aikaa sitten joku asiakas lähetti sähköpostia ja kysyi onko minulla myynnissä tai voinko tehdä Angry Birds-hahmon? Tähän vastasin suoralta kädeltä, että se ei ole luvallista, enkä siis tee.

Mutta mitä eroa näillä kahdella tilanteella on - ei kai mitään? Vai onko...

4 kommenttia:

 1. Jokunen tekijänoikeusluento kuunneltuna, niiden pohjalta tulkitsen:

  Omaperäisen käsityömallin luoja voi saada teokselleen mallisuojan. Käsityölehden haarukkapitsimalli oli yksi perussovellus, ei erikoisen omaperäinen, vaikka kaunis onkin.

  Immateriaalioikeuksista kirjoitti Marja-Liisa Mansala 2009 näin (linkki)

  Erikseen myyntiin "tyrkyll" en käsityölehden ohjeella tekisi, mutta tilaustyön toteuttaisin hyvällä omallatunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Agatha kommentista! Tuo on juuri yksi ajatelmani, että suoraan toisen ohjeella tehty tuote ei ole myynnissä. Alanpa lukea tuota juttua...hmm...paitsi että enpä saa sitä auki, tai sitten en osaa?

   Poista
 2. Haarukkapitsi on mielestäni niin yleinen että sen keksijää lieneen vaikea edes selvittää. Eli kaikkihan mallit joku on joskus keksinyt/suunnitellut (palmikkoneule, salomoninsolmu, pitsineule jne jne) ja ne ovat mielestäni yleisessä käytössä. Mutta joku Angry Birds on selvästi niin erikoinen malli ja nimike että sitä ei voi yleisesti käyttää. Saitkohan mitään tolkkua?

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista pohdintaa. Minullekin tuli mieleen, että saatko haarukkapitsistä työtä myydä tilaustyönä, mutta Agatha siihen jo hyvin vastasikin. Olen itse varsin tarkka kaikissa tällaisissa asioissa, ja minusta on hienoa, että yrittäjänä otat nämä "pikkuasiatkin" huomioon.

  VastaaPoista