keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Tunikan teko onnistuu - ei onnistu - onnistuu!

Usein, kun päätän aloittaessani jonkun työn, että "teen tämän nyt OIKEIN huolellisesti" tapahtuu kummia. Heti ensimmäinen sauma menee pieleen ja joudun ratkomaan....niin kävi nytkin. Päätin, että teen tunikan ompelusta kuvasarjan ja laitan vielä kellonajatkin, että tulee näkyviin, kuinka kauan aikaa siihen menee. Mutta ei.

Tästä ankeasta lähtökohdasta aloitin. Ensimmäiseksi vuorossa pöydän siivous, sitten kankaan asettelu ja kaavat sen päälle. Yleensähän kangas taitellaan kaksinkerroin, kun kaavat ovat symmetriset. Tässä tapauksessa jokainen kaavanosa on erilainen eli kankaan täytyy olla yksinkertaisena.


Tämä tapahtuu siis kotona keittiön pöydän ääressä. Sitten siirrytään kaupungille, putiikkiin. Siellä on onneksi koneet ja langat valmiina (kahvinjuontia näköjään sielläkin)


Tässä tapahtui sitten ensimmäinen kömmähdys. Ensimmäinen sauma meni purkuun. Ja vaikka olin huolellisesti merkannut leikattujen osien etupuolet, menin kuitenkin ompelemaan osat väärinpäin. Kankaan puolesta se ei olisi mitään haitannut, mutta kun tuo malli on sellainen epäsymmetrinen, että kaikki täytyy täsmätä juurikin... No, olishan sen voinut purkaa, mutta kun olin jo kiinnittänyt taskut ja tikannut saumat. Päätin (niinkuin aika usein teen kun en viitsi purkaa) että tästä tuleekin uudenmallinen tunika! Tämä tilattu tunika piti kuitenkin tehdä "vanhan" mallin mukaan. (Mallin on muuten suunnitellut ja kaavoittanut Riitta Wahlman)

Siispä takaisin kotiin ja välillä nukkumaan. Seuraavana päivänä leikkasin taas uudet palat ja aloitin ompelun alusta. Nyt se sujuikin kommelluksitta.


Tätä mallia on mahdoton kuvata. Tässä se nyt joka tapauksessa "roikkuu" mallitytön päällä. Silittämättömänä.

Malli ei tule esille, sillä helma on joka suuntaan epäsymmetrinen. Lisään tähän kuvan muotinäytöksestä, jossa on sama malli esillä. Takaa helma on samalla lailla epäsymmetrinen, mutta vaan päinvastoin...


Tunikan valmistus jatkuu vielä seuraavassa tarinassa. Silloin tarkastellaan muotolaskosta.

13 kommenttia:

 1. Tuleeko yhtään ärräpäätä, kun
  "tapahtuu kummia" vai jatkatko
  hommia vain tyynen rauhallisesti?
  Vaan tekevälle sattuu, niinhän se on.
  Pääasia, että lopputulos on hyvä,
  niin kuin nytkin näyttää olevan.
  =)

  VastaaPoista
 2. Äiti opetti ettei saa kiroilla ja tiedän, miltä saippua suussa maistuu, joten ei...Ensimmäinen ajatus on aina se, että miten sen virheen voisi kiertää purkamatta, toinen ajatus se, että voi jättää kesken ja aloittaa uudesta, kolmas vaatiikin jo vähän enemmän tahdonvoimaa: sitten vaan puran ja hengitän syvään, ja aloitan uudelleen. Kinkkiseksi tilanne mudostuu silloin, kun aika uhkaa loppua - kas kun yleensä aloitan "viime tingassa"...

  VastaaPoista
 3. Minä viskaan vikaan menneen työn pitkin huonetta ärräpäiden kanssa ja hetken kuluttua käyn nöytränä hakemassa ja alan purkaamaan :D

  On muuten kiva malli tuo tunika! Mahtaiskohan toimia mekkopituisenakin...

  VastaaPoista
 4. Mitäpä sitä hermojaan menettämään....
  Jos kangasta on niin leikataan uudet osat ja jätetään moka "Ufoksi" siitähän saattaa tulla joskus jotain ihan muuta ;D
  Hyvin on samat periaatteet itsellänikin, purkaminen on se viimeinen vaihtoehto. :D

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa kyllä niin tuttuakin tutummalta, tuo kömmähdykssesi.... Täällä tosin lentelee ne ärräpäätkin ainakin ensi alkuun.... :O(

  VastaaPoista
 6. Olenkin kuullut tuon sanan "ufo" näissä yhteyksissä, mutta jo unohtanut, mitä se tarkoittaa? Lienee lyhennyt jostain?

  VastaaPoista
 7. UFO= Un Finished Object eli valmistumaton työ :)

  VastaaPoista
 8. Hei...
  Voisin yrittää viikonvaihteen aikana hieman selostaa tuosta kuvankäsittelyohjelmasta sinulle sinun sähköpostiisi. Tosin en sitä ihan täydellisesti itsekään hallitse, pääpiirteet ja ominaisuudet kyllä. SEn käyttä'minen on kuitenkin HYVIN yksinkertaista, kun oppii löytämään ne tarvitsemansa asiat sieltä. Laitan tulemaan sähköpostia, kunhan vaan löydän sellaisen ajan tästä aikataulustani sen kirjoittamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisille selvennykseksi: olin Sagan blogissa kysellyt hänen käyttämästään kuvankäsittelyohjelmasta ja nyt hän ystävällisesti viitsii neuvoa, kiitos Saga! Et kylläkään tiedä, miten hirveän huono olen kaikkea tietokoneeseen liittyvää oppimaan...

   Poista
 9. Ahaa....työhuoneeni nurkissa vilisee Ufoja, en vaan ole tiennyt!

  VastaaPoista
 10. Hei! Kokeilen, miten tää nyt onnistuis... Siis minä, jolla on ollut vaikeuksia :-) Toistaiseksi sujuu hyvin...

  VastaaPoista
 11. Juu, sinne katosi ja muutamassa sekunnissa, kun aiemmin on kestänyt pari minuuttia - mitkä eivät periaatteessa tietenkään kestä kauan, jos vertaa vaikka maailmankaikkeuteen, mutta VOI TAVATON, miten pitkiä ne ovat tietokoneen ääressä!!!

  VastaaPoista