lauantai 9. huhtikuuta 2016

Kehyksillä kivaa

Kaikki lähti tästä asiakkaan tuomasta lahjasta. En ollenkaan muista, kuka asiakas oli ja mistä hyvästä sain tämän tuomisen.


Netistä ei tahtonut löytyä ohjetta, eikä oikein kukaan asiakkaistakaan osannut neuvoa. Käsittääkseni  tätä on tehty jo kauan sitten kansakoulun kässätunneilla. Niin, eikä meillä ollut työvälinettäkään. Mutta luottopuuseppäni toki sellaisen teki, vaikkei edes tiennyt millainen kehyksen pitäisi olla.

Toista vuotta työtä ja kehikkoa katselin ja mietin, että "sitten joskus otan selvää...". Nyt tuli oiva tilaisuus, kun harjoittelija Veera otti kehyksen käteensä ja käänteli ja vertasi, mietti ja kokeili.
 Kulmissa on kaksi eri mahdollisuutta.
Tässä tapauksessa käytettiin sitomiseen varmasti katkeamatonta nylonlankaa.

 Kun sitomislanka on erivärinen, tulee päällepäin kivat ristikot, mutta alapuolella se tietysti erottuu.


Meillä on kahdenlaista kehikkoa, toisessa on naulat nuppeineen ja toisesta naulan kannat on poistettu. Jos nauloissa on kannat, työtä ei saa pois muutoin kuin katkaisemalla reunat.Kannattomassa versiossa pystyy tekemään tällaisen, missä reunoissa on lenkit. Toisaalta naulan kannat auttavat työn pysymään paikallaan, lanka ei livahda irti.Muistatko menneiltä ajoilta tupsutyynyt? Myös vauvanpeiton voi tehdä tällä systeemillä. Osa kerroksista leikataan, kuten tässä esimerkissä tuossa keskellä. Tämä työ on kuitenkin niin pieni, että kunnon tupsua ei muodostunut.Jos lähipiiristä ei löydy tekijää, meiltä voit ostaa erikokoisia kehikoita.Aikaa vievää puuhaa, mutta hauskaa on kokeilla eri materiaaleilla ja miettiä käyttötarkoituksia. Paperinarusta tehtynä saa vallan mainion pannunalusen.

Pellavasydämen Mervi


6 kommenttia:

 1. Voi ko hiano! Tota olis kiva kokeilla. Harmi et vähä harvoin tulee käytyy "kaupunkis"!

  VastaaPoista
 2. Tuo malli näyttää tutulta,oisko samanlainen tekniikka kuin hartia huivissa jonka äitini sai 70-luvulla.
  naapuri istui tuomiota kiven sisällä ja teki siellä villa langasta huivin .Oiskohan se voitu tehdä noin ,ainakin se näyttää saman tapaiselta?
  T:Tytti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa juu, nyt minäkin saan silmiini semmoisen kolmiohuivin, jossa on tuommoista jälkeä. Saattaa olla, että tehdäänkin kehikossa.

   Poista
 3. Heippa, kyllä taitaa olla niin et olet saanut minulta ton pannunalusen ;). Kiitokseksi maankuntalapasten ohjeesta.
  Enpä ole itsekkään aikoihin tehnyt noita. Pannunalusena toi kestää hyvin seiskaveikasta mut uunipellin alle ei kannata laittaa. Tarttui peltiin kiinni.
  Tässä linkissä ohje: http://teeitse.punomo.fi/document_viewer.php?timestamp=1411027535&filename=cat%2Fpunonta%2Fpannunalunen.pdf

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta niinhän se taisi ollakin. Aika monta vuotta idea on muhinut ja nyt vasta toteutettiin. Olisinpa silloin osannut kysyä, miten tehdään...

   Poista
 4. Ja tässä linkissä ohje hartiahuiviin http://teeitse.punomo.fi/cat/tekniikoita/hartiahuivi/

  VastaaPoista