lauantai 10. lokakuuta 2015

Hypistelymuhvi

"Kaikki" neuloo nykyään hypistelymuhveja, mikäli facebookin käsityryhmiin on uskominen. Se on marttojen vähän aikaa sitten lanseeraama neulottu muhvi, josta tehdään mahdollisimman kiinnostava. Hypistelymuhveja käyttävät vanhukset, etenkin dementoituneelle näistä on kuulemma ollut iloa. Martat neulovat niitä piireissään ja sitten lahjoittavat vanhainkoteihin.

Muhvi paitsi lämmittää käsiä, tarjoaa myös tekemistä ja muistelemista. Muhviin käyvät mitkä tahansa langat - villa tietysti lämmittää, mutta akryyli ei kutita - ja mieluiten montaa eri väriä. Siihen voi kiinnittää nappeja, heliseviä, kiliseviä, rapisevia tai muuten ääntä pitäviä elementtejä, kunhan muistaa kiinnittää ne todella huolellisesti.  Niitä voi kiinnittää paitsi päällipuolelle, myös sisäpuolelle. Mielenkiintoa tuovat myös erilaiset efektilangat, pörröiset, nyppyiset jne. Eikä lankoja tarvitse päätellä, solmuun vain ja päät saa jäädä hypisteltäviksi.

Minäkin innostuin asiasta ja ilmoitin lehdessä, että tehtäisiin porukalla - Pellavasydämestä saisi ohjeet ja tarvittaessa langatkin. Muutamaa lukuunottamatta ketään ei kiinnistanut. Laitoin vääränlaisen otsikon. Teksti oli ilmaisella "tapahtumat" - palstalla otsikoituna Vanhustenviikolla hypistellään. Tottakai se ohitettiin, jos lukija ei tunne kuuluvansa vanhuksiin. Höh!

Minä urakoin neljä hypistelymuhvia inspiraationlähteeksi. Ensimmäinen oli ihan kauhea, viimeinen jo siedettävä. Mutta. Siinä kävi sitten niin, että raati, eli asiakkaat, joille näitä esittelin, valitsi juuri päinvastoin. Se ensimmäinen kauhea oli kaikkien mielestä mielenkiintoisin ja viimeinen vähiten innostava, siis tylsä.

Siitä kauheasta en ottanut edes kuvaa. Tai kyllä se pilkottaa toisten alla. Tässä ne kolme muuta:

Se on vielä huomattava, että nuo suuresorit kannattaa tehdä avariksi. Koukistuneet sormet on tällöin helpompi laittaa sisälle. Tämänkin tein juuri päinvastoin. Viimeiseen tuli mielestäni sievät resorit, mutta ne onkin turhan tiukat.

Jokos sinuun on iskenyt muhvi-innostus? Se on oiva keino päästä eroon jämälangoista ja saat hyvän mielen, kun käyt viemässä jollekin vanhukselle - omaiselle, tutulle tai vieraalle vanhainkodissa - käsien lämmittimen.

Mitähän sitä keksisi miesten hypistelymuhviin?

Pellavasydämen Mervi

15 kommenttia:

 1. Mulla on kyllä tehtävälistalla, mutta en oo vielä ehtiny. Ajattelin palastella vanhoja vetoketjuja. Palasista saa karheita hypisteltäviä ja viimiseen palaan voi jättää sen vetimen niin voi vetää auki ja kiinni. Jotain kangasnauhan taittelua ajattelin kans ja sitten naru joka menee muhvin läpi ja jonka molemmissa päissä on iso nappi tai helmi. Puuhelmet ei varmaan käy kun pitää olla pestävä.

  VastaaPoista
 2. Kaikki ovat mielestäni kivan näköisiä. Kaksi olen tehnyt, minusta vain sisäosan tekeminen oli aika tylsää neulottavaa. Yllättävän paljon noihin saa lankaa menemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm... sisäosan? Teetkö siis kaksi päällekkäin?

   Poista
  2. Kyllä, eli se resoriosa on sisäpuolella. Tämän ohjeen mukaan:
   http://www.joensuu.fi/documents/11127/3534350/Neulottu+hypistelymuhvi+1+by+Sari+Suvanto.pdf/f3b352eb-74a7-4e9c-abf8-d621fc866b22
   Toki niitä voi tehdä myös yksinkertaisena.

   Poista
 3. Enpä ole kuullutkaan hypistelymuhvista, täysin uusi konsepti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et taida kuulua facebookin käsityöryhmiin? Siellä niitä ainakin näkee.

   Poista
 4. Minä olen nyt vastarannan kiiski ja saan varmaan moitteet niskaani. Koko muhviajatus on mielestäni tympeä, olkoot miten nättiä tahansa. Paljon hyödyllisempiä - siis minun mielestäni - ovat kynsikkäät, joissa on samanlainen pitkä renksu niskan ympäri kuin muksuilla. Itse olen käyttänyt niitä yökintaina, jos on käsiä ruvennut palelemaan, samoin isäni, jolle olen tehnyt paritkin semmoiset. Ehkä joku dementoitunut muhveja hypistellä, mutta ei ainakaan minun äitini, joka tosin parempikuntoisena luku ja plarasi valokuva-albumia ja vieraskirjoja ja sitten makasi viimeiset kuukaudet ihan petipotilaana eikä hypistellyt mitään. Mutta tämä nyt on vain minun mielipiteeni ja ainakin terapiaa tekijöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän, että omakin asenteeni on vähän kaksijakoinen. Toisaalta ja toisaalta. Ensin en lämmennyt ollenkaan, mutta vanhustenviikko sai minut tarttumaan ideaan. Varmaan yhtälailla kuin meitä on tekijöissä (tai ei-tekijöissä) erilaisia mielipiteitä, on myös mummoissa. Toinen hypistelee, toinen ei.

   Poista
  2. Alunperin muhvit lienee tarkotettu esim. muistisairaille, jotka muutenkin hypistelee koko ajan jotain. Jotkut pukee ja riisuu jatkuvasti, jotkut repii hiuksia jne. Jos on pakko liikuttaa käsiä niin kyllähän muhvia voi hypistellä. Tuntumalla voi myös auttaa muistoja tulemaan. Miltä se tuntuu? Mitä siitä tulee mieleen? Ei terveet näitä tarvi, mutta voi niistä olla iloa monelle laitostuneelle. Paljon erilaisia pintoja ja erilaista tunnusteltavaa. Ajattelin myös, josko ompelis sellofaania kankaan sisään niin sitä vois rapistella. Vähän niin kun vauvojen ensilelut.

   Poista
 5. Olen noista muhveista lukenut, mutta ei ole oikein innostanut. Olenhan itse vanhus enkä mitään mieltä näe niiden hypistelemisessä, Mutta toisaalta, ehkä ne vanhukset jotka ei enään ihan päivässä ole mukana, löytää niistä jotain mielihyvää ja tuo muistoja mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta. Ethän sinä ole mikään hypistelyvanhus. Etkä vanhus ollenkaan. Ei nämä todellakaan ole tarkoitettu sinunlaisellesi vireälle ihmiselle. Vanhainkotiin juurikin sellaisille, jotka eivät enää päivästä tiedä....

   Poista
 6. Tuohan on aivan mahtava idea :) Ja jopa minäkin osaisin tuollaisia tehdä ;)

  VastaaPoista
 7. Hienoja ovat mielestäni kaikki! Itse olen aloittanut yhden muhvin, mutta se ei vielä kovinkaan pitkällä ole, minkä laitan ajanpuutteen piikkiin. Mutta se yksikin muhvi tuo jo iloa yhdelle ihmiselle, se pitäisi aina itsekunkin mielestäni tällaisissa jutuissa muistaa, niin rima lähteä mukaan olisi sopivan matala! =)

  VastaaPoista
 8. Kaikki tällainen on hienoa toimintaa.
  Pohjanmaalla näitä on tehty paljon ja jaettu moniin dementikoille suunnattuihin kohteisiin - vastaanotto on ollut positiivista ja mikä parasta, muhvit ovat kovassa käytössä niillä, ketkä sen ovat omaksi ottaneet :)

  VastaaPoista