keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Pihiyden huippu?

Joku lukijoista kertoi kommentissaan, että entisaikoina on ollut sellainen ammattiryhmä kuin silmukoija. Minä olen sellaista työtä myös tehnyt. Lupasin näyttää miten pihi ihminen korjaa "nailonsukat".

oivoi, just uudet sukat ja heti reikä!


rullalankaa ja silmäneula ja näin se käy....
Lopputuloksen näet vain sinä itse

Kovin pitkiä silmäpakoja ei kyllä kannata korjata...
...eikä tietysti ihan näkyvällä paikalla - tämä vielä menettelee
Eipä tuossa työssä kovin kauan mennyt ja loppujen lopuksi se oli ihan kiva homma telkkaria katsellessa. Nyt minulla on saavillinen (= noin 80 paria) korjattuja sukkia. Tekee rahassa 80 x 3 euroa = 240 euroa säästöä! Eikös kannatakin?
 

Toinen vaihtoehto olisi pitää neula ja lanka aina valmiina. Heti kun pyykistä tulee rikkinäinen sukka, korjaisi sen, niin ei tarvitsisi pitää tällaisia suuria sulkeisia.

Tuo langan väri nyt ei ehkä ihan paras mahdollinen ole.
 Onkos lukijoissa muita pihejä? Missä sinä säästät?

Pellavasydämen Mervi
Eilen oli vapaapäivä, kun olin Tyksissä ja huomennakin on vapaapäivä...mutta nyt valmistaudun lähtemään putiikkiin...



11 kommenttia:

 1. Hih...Tiekkönää, minäkin olen tuota joskus maailmassa harrastanut kun oli vielä "varaa" ostaa vähän kalliimpia sukkahousuja, niin pikkupakoset kyllä niistä ihan mielellään survaisi suppuun ja varsinkin varpaista, joista omani yleensä tuppaavat rikkoutumaan.. Tosin taitaisi tarvita taas ruveta harrastelemaan, kun nykyisin ei nää mistään tahdo saada niitä vähän edeullisempia... yhdenkoon sukkiksissa kun minulta loppuu aina mitta kesken, ei ympärys, vaan säären pituusmitta.... ;O)
  Mutta tuo säästäminen.... Enpä ole koskaan oikein tainnut sitä konstia osata..Tosin jo ssäästöksi voi laskea sen, että ostan harvoin vaatteita.... melkeinpä sitten alennusmyyntien alennusmyynneistä jos ostan..tai kenkiä.... niitäkin ostan aina alesta sitten useammat kerrallaan....ei tarvitse sitten joka vuosi ostaa, vaan pärjään taas muutaman vuoden eteenpäin.... ;O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että itsekään sukkahousuja korjailisin, en tiedä, kun en niitä käytä. Mutta nämä nilkka- ja polvisukat on vähän vahvempaa neulosta ja niissä korjaus onnistuu paremmin.

   Poista
 2. Voivoi, tuttua hommaa. Meillä parsitaan ja korjataan kaikki mahdollinen. Meidä sukupolvi on varmaan siihen kasvatettu. Itse ihmettelen miniääni, joka ei osaa edes nappia ommella, onneksi mummo osaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-ih, uskon kanssa, että kyseessä on äideiltä opittu tapa. Plus oma nuukuus.

   Poista
 3. Minä en ole itse sukkahousuja/sukkia korjaillut, mutta anoppi osti aina samanvärisiä sukkahousuja ison kasan, ensin korjasi ompelemalla pienet reiät, mutta jos tuli isompi reikä otti kahdet risat ja leikkasi ne kahtia ja ompeli koneella uudelleen kasaan. Minä muutama vuosi sitten ostin Tallinnasta Kaubamajasta ompelutarvikkeita, kuvittelin ostaneeni ratkojan mutta kotona selvisi että se oli sukkien silmukointiin tarkoitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuopa olisi mielenkiintoinen vehje nähdä! Ja varsinkin, että miten sitä käytetään?

   Poista
  2. Voi etkö panisi kuvaa siitä korjauslaitteesta tälle sivulle! Tiedän 50-luvulla olleen laitteitä, joilla sai silmäpaon korjattua, mutten ole sellaista koskaan nähnyt.

   Poista
 4. Äitini on kertonut, että hänen nuoruudessaan kaliit nailonit parsittiin HIUKSILLA! Ja pantiin tietysti kynsilakkaa ensihätään.

  VastaaPoista
 5. Ne muinaiset silmukoijat käyttivät ihan vaan HYVIN ohuita virkkuukoukkuja, joilla noukkivat silmukat ylös ihan samalla tavalla kuin isommalla virkkuukoukulla voi noukkia pudonneen silmukan neuleessa.

  Minulle tämä sinun kirjoituksesi oli siten avartava, että ei ole koskaan tullut mieleen, että olisi olemassa ihmisiä, jotka EIVÄT korjaa sukkahousuja! Minä olen koko elämäni aina korjannut sukkahousut juuri tuolla tavalla paitsi ihan selkeästi säären alueelta. Mutta jalkaosasta korjaan aina ja nilkastakin, jos rikkoutuminen osuu vähän sisåsivuun ja aina myös rikkoutumat polvesta ylöspäin. Eikä ikinä edes ole tullut mieleen, että tämä olisi jotenkin säästäväistä... Mutta kai tämä sitten on. Mitähän muuta säästäväistä teen tietämättäni :)

  VastaaPoista