perjantai 1. toukokuuta 2015

Hyvä ompelukone?

Muuton yhteydessä nurkista löytyi 6 ompelukonetta/saumuria - ja yksi on vielä jossain piilossa. Kaupungissa ei ole ompelukoneenkorjaajaa, mutta sellainen vierailee silloin tällöin. Pakkasin kolme konetta autoon ja kävin näyttämässä niitä.

Kaikkein kallein koneeni todettiin kaatopaikkakamaksi. Siihen on jo kaksi kertaa vaihdettu moottori ja taas se olisi ollut edessä. Remontti tulisi liian kalliiksi, kun ei enää menisi takuuseen. Älä ikinä milloinkaan osta Viking Emerald -merkkistä ompelukonetta! Ostin sen joskus kymmenen vuotta sitten ja maksoin alennuksilla n. 800 euroa.

Sen sijaan vanha Singer - se pelittää edelleen ja on nyt huollon jälkeen taas kovassa iskussa. Korjaaja sanoikin, että "eihän sitä edes saa hajalle". Rautakone, jota voi käyttää ronskimpaankin ompeluun. Toinen koneeni on Pfaff, jonka olen käytettynä ostanut jostain kirpparilta. Sekin on ihan käypä kone. Nyt vaan tarttis muistaa itse huoltaa - puhdistaa ja öljytä - koneensa.Niin hassulta kun se kuullostaakin, viime aikoina olen ommellut Lidlistä ostamillani ompelukoneella ja saumurilla. Olen ollut niihin erittäin tyytyväinen, mutta pelkäämpä, että koneenkorjaaja ei tule aikanaan tykkäämään?

Teollisuuskoneen varmaan jokainen ammattiompelija tarvitsisi. Minulla on yksi käytetty ollut, mutta ankarasta opiskelusta huolimatta en onnistunut saamaan siihen edes lankoja paikoilleen, joten annoin eteenpäin. Pärjään kyllä näillä taviskonella.

Elektronista konetta en osta koskaan enää. Luulenpa että olen liian äkkipikainen moisiin hienouksiin. Koneen pitää lähteä liikkeelle silloin kun minä niin haluan, mennä eikä meinata!

Seuraavana päivänä: Aloin ommella Pfaffilla. Ei siinä ollutkaan puolaa eikä puolakoteloa. Nojuu, mainitsihan se korjaaja tästä. Löysin sekä metallisen puolan, että siihen puolakotelon, mutta vielä olis tarvittu rinkula niitten ympärille. Ehkä sellainen jostain täältä löytyy....

Vaihdoin siis Singeriin. Noh. Siitä taas puuttuu poljin ja johdot. Huoh! Sitäkin korjaaja kysyi ja arvelin sellaiset jossain olevan. No tietysti on, kun olen tällä ommellut. Ei siis tullut mitään ompelusta vaan pitää lähteä vanhaan kotiin hakemaan ne Lidlin koneet. Ei muuten, mutta saattaa ehtiä inspis menemään ohi!

Onko sinulla sananen sanottavana tähän ompelukoneasiaan? Kuulen -siis luen- mielelläni.

Pellavasydämen Mervi

8 kommenttia:

 1. Noi moottorit taitaa olla halpiskoneissa niitä hajoavia. Varmaan kestää jonkun aikaa, mutta jos ompelee 8 h joka päivä niin voi olla kovilla. Ihan sama mitä korjaaja sanoo, jos on hommaan sopiva kone! Tietty ite voi varautua siihen, ettei kannata korjata. Itse päivitin marketsingerin noin 800 e pfaffiin ja olen ollut siihen tyytyväinen. Toki, en ompele minäkään 8 h päivässä ja nyt on alkanut huomata, että kone voisi tikata nopeamminkin joissain tilanteissa... Ompeluaikaa pitää näet optimoida kaahaamalla. Itse haaveilen 10000 e teollisuuskoneesta jolla voisin tikata tilkkupeitot. Ehkä sitten kun voitan lotossa... Pitäs vaan joskus lotota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maksaako teollisuuskone oikeesti noin huisin paljon, huhuh!

   Poista
 2. Tjaa. Mulla on hirmu vähän sanottavaa, olen koko ikäni ommellut isoäitini vanhalla vuoden 1959 Singerillä, joka toimii edelleen kuin unelma. Tai no, langankireys on siinä alkanut reistailla, mutta kyllä se vielä menee, kun en ompele työkseni. Tämän luettuani alan katsoa sitä entistä arvostavammin silmin. 800 euroa ja toimi vain kymmenen vuotta! Ryöstöä.

  VastaaPoista
 3. Ihanalla wanhalla rauta Singerillä ompelen, kirppislöydöllä :) Varalla on roskiksesta pelastettu uudempi Huskvarna, ja aikoinaan uutena ostettu Riccar odottaa korjauskelvottomana kierrätykseen pääsyä. Teollisuuskone ei mahtuisi mihinkään, vaikka siitä haaveilenkin, ja oppisinkohan sitä edes käyttämään..
  Raija V.

  VastaaPoista
 4. Mulla on peritty, 1960-luvulla aikanaan ostettu "se vihreä Husqvarna". Niin hyvä muuten, mutta napinläpien tekeminen vois olla sutjakkaampaa ja jousto-ommelkin olis kiva olemassa. No,molen kapealla siksakillakin tullut kyllä toimeen, mutta ehkä kakkoskone tai saumuri vois olla mukava.

  VastaaPoista
 5. Lidlin koneen ostin minäkin kun ompelu innostus iski monen vuoden tauon jälkeen. Hyvin on pelannut ja jousto ompeleet ihan huippu hyvät, saumuri on saanut lojua kaapissa! Lapsenlapsille olen ommellut jos jonkinlaista trikoo vaatetta.

  VastaaPoista
 6. Hei!
  Tuollaisen Pfaff-ompelukoneen olen perinyt äidiltäni. Hän aikanaan ompeli sillä paljon vaatteita ja myös tilkkutöitä. Luulisi, että siihen on saatavilla varaosia.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille kommenteistanne!

  Nyt kun olen vähän aikaa jo ommellut tuolla korjatulla Singerillä, en sitä pois antaisikaan. Tikki on hyvää, kestää hurjempaakin vauhtia eikä ökköttele matkalla!

  VastaaPoista