sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Esittelyssä puiset puolanpohjat

Nyt ne on valmistuneet! Puiset puolanpohjat. Ei tällaisia taida muualla ollakaan. Edes täkäläiset kudontavirtuoosit eivät ole nähneetkään mokomia. Ollessani kansalaisopiston kudontapiirissä lähes kymmenen vuotta sitten, näin siellä ehkä kymmenkunta tällaista. Nyt siellä on kuulemma enää kaksi jäljellä.... ovat karanneet kutojien matkaan.

Eräs asiakkaani kiikutti toisen näistä kallisarvoisista puolanpohjista minulle malliksi. Sen mukaan puuseppäni teki koko joukon uusia. Ei se ihan helppoa ollut, vaikka meikäläinen puutöitä taitamaton kuvittelee tuosta vaan tuollaisia pyöräytettävän.Puolia on kahta pituutta, toinen on 10 cm ja toinen vähän lyhyempi.

Puolan valmistamisessa hankalinta oli tuon läpi kulkevan reiän tekeminen.
Reikä pitää olla halkaisijaltaan 5 mm eikä siinä ole varaa yhtään poran harhautua.Tällaiseen vanhempaan sukkulamalliin pitää olla vähän lyhyempi puola

Sensijaan tähän malliin voisi olla pidempikin kuin 10 cm.


Siinä niitä olisi kestäviä ja helppokäyttöisiä puolanpohjia. Maksavat 8 euroa kappale. Ideana näissä on - paitsi se, että ovat kestäviä, eritoten se, että lanka ei pääse päistä karkaamaan. Tottakai kokeneet kutojat osaavatkin puolat täyttää niin, että lanka pysyy, mutta aloittelijoille ainakin tämä helpottaa työtä.

Jäi ottamatta kuva, miten nämä täytetään. Palaan siihen joku toinen kerta.
Kankuritar, Eija ja muut kudontaa harrastavat - miltäs tämä näyttää?

Pellavasydämen Mervi

Sekin jäi kertomatta, että kuvausalustana on käsin neulottu shaali.
Arvatkaapa, mistä materiaalista se on tehty?

 

7 kommenttia:

 1. Mun eka ajatus on lähinnä ihmettelyä, että miten nuo puolataan? Käsin? Vai sopivatko puolauskoneisiin? Entä miten sen langanpään saa puolaan kiinni ennen itse puolaamista? Paperi-, kartonki- ja tuohipuoliin sen langanpään saa rullattua ”läpyskän” mukana. Ja heti seuraavaksi tuli mieleen, että tuo puinen puola on kuitenkin sen verta paksu, että puolaan mahtuu huomattavasti vähemmän metrejä kuin ohkasen kartonkiläpyskän ympärille.

  VastaaPoista
 2. Olisikohan saali nokkos-tai hamppulankaa? Raija

  VastaaPoista
 3. Oisko shaali tehty koirankarva langasta?

  VastaaPoista
 4. Näyttää hyvältä. Langan saa kyllä puolattua noihin samoin kun pahvisiin osto puoliin. Käyttö kertoo sit sen toimivuuden.

  t. eläinhattu Anne

  VastaaPoista
 5. Ai tällaisia puolia! En ole kutonut, niin en tiennyt tuollaisia olevankaan.
  Arvaan kauniin shaalin materiaaliksi pellavaa tai nokkosta.

  VastaaPoista
 6. Hei, varmaan puolat ovat ihan hyvät käytössä, ja tosiaan lanka pysyy nätisti puolalla eikä lähde luistamaan ja mene sykkyrälle. Pitäydyn kuitenkin vielä anoppini tekemissä pahvisissa puolanpohjissa, niihin mahtuu lankaa enemmän. Sukkuloissakin on eroja, kuten kuvistasi huomaa, joten puolanpohjiakin on hyvä olla erikokoja.
  Shaalin lanka voisi olla villapellavaa!

  VastaaPoista
 7. Hmm. Mäkin pitäydyn kyllä pahvisissa pohjissa. En ole superkutoja mutta ei montaa kikkaa tarvii osata että lanka pysyy puolassa... -aivosolu

  VastaaPoista