sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Käsityöt piiloon

Minulla on aika monenlaisia käsitöiden  "säilyttämisvälineitä" vuosien takaa.

Tämä lienee kaikkein vanhin, ehkä 50-luvulta? Se on lapsuuskodistani. Olen pallin jossain vaiheessa verhoillut uudelleen silloiseen sisustukseen sopivaksi. Nyt kangas pitäisi taas vaihtaa.

Tämä palli pursuaa isotöisiä, mutta kesken jääneitä käsitöitä.

 Rottinkikoreja löysin kaksikin. Tämän vanhemman olen löytänyt kirpputorilta. Mielestäni se on kovin kauniin mallinen, sulavalinjainen.
 
Tämä kori on sullottu täyteen vanhoja pellavalankoja
 Toinen vähän samantyyppinen, mutta uudemmalta ajalta on tämä kori, jossa on muovinen säilytysosa ja sen alla paljon tilaa. Kori on halvanoloinen ja sieltä täältä jo rikkikin.Tuohon kannen sisäpuolelle on kirjoitettu: "Yleisradio, Iskelmäradio, PL 10, 00241 Helsinki, Syksyn sävel.
Kuvittelen mummon istumassa kiikkustuolissa sukkaa kutomassa. Samalla hän kuuntelee radiota ja sitten siellä pyydetään lähettämään ehkä joku toivomus ja kun ei paperia satu lähistöllä olemaan, sukankutoja kirjoittaa osoitteen muistiin käsityökorinsa kanteen.
Tämän pienen pussukan ikää en osaa ollenkaan arvioida. Sen tiedän, että se on isoäitini - joka oli taitava käsitöiden tekijä - virkkaama.

Olen ihmetellyt tuota materiaalia, enkä ole päässyt perille, mitä se on. Osaako joku teistä sanoa? Se on kovan tuntuista, vähän niinkuin niini, muttei kuitenkaan sellaista...Tuo sankojen istutus on myös aika mielenkiintoinen.


Yhtäkkiä, kun tätä kuvasin, tuli mielikuva monien vuosien takaa. Eihän tämä mikään käsityöpussukka olekaan, vaikka olen sitä sellaisena käyttänyt. Sehän oli mamman keinutuolissa niskatyynynä! Pohja ylöspäin, joku pikkutyynyt sisälle ja nuo nauhat ovatkin kiinnityslenkit, millä tyyny pysyy "nakkilalaisen" selkänojassa kiinni. 


Tämän "sipulipussin" tarinaa en muista. Olenko tehnyt itse, vai ostanut kipputorilta? Siinä säilytän  pieniä käsitöitä. Tämä pussi poikkeaa tavanomaisesta sipulipussista siinä, että siihen on ruutuvirkattu kuvioita.


Uusinta uutta käsityöpussukoissani edustaa tämä, kaikkein kamalin näistä. Olen sen ostanut kirpputorilta ja se on väritykseltään mielestäni aivan kamala! En ole kuitenkaan saanut toimeksi tehdä mieluisampaa, joten tätä sitten kiikutan, kun lähden reissuun. Vähän häpeillen sen joka kerta esille otan.


Toiveissa on vielä saada sellainen käsityöpussukka, mihin saisi pyöröpuikot siistiin järjestykseen. Omistaako joku teistä sellaisen? Olen yrittänyt keksiä systeemiä, mutta vielä se ei ole kirkastunut.

Tämä päivä on ollut hyvä päivä, aurinko paistaa ja mielikin on kirkas...En antanyt hyvän mielen häiriintyä, vaikka pieni haveri saattuikin näitä kuvatessani.

Kaikki muut kuvaamistani säilöistä ovat käytössä, paitsi tuo, missä on oranssinen muoviosa. Pyörätuolista käsin potkimalla yritin sitä sovittaa sopivaan kuvausasentoon ja tietysti se putosi tuosta jakkaran päältä. Luulin sitä tyhjäksi, mutta ei, siellähän olikin ainakin miljoona puuhelmeä! Ei mitään mahdollisuutta kerätä niitä,  yritin saada rikkalapiota käsiini, mutta sekin väisti joka kerta ja kaatui viimein. Pyysin miestäni auttamaan ja sanoin sillä välin keittäväni kahvin. Pöh! Se, joka on istualtaan yrittänyt tehdä taloushommia tietää, ettei se välttämättä suju aivan aivoitusten mukaan. Ehkä joku muukin päässäni viirasi, sillä laitoin kahvinpurut vesisäiliöön.

Pienestä hommasta voi kehkeytyä iso duuni, jos huonosti sattuu.

1 kommentti:

  1. Tää kaffenporot vesisäiliöön taitaakin olla uus - me nimittäin kerätään tapoja, joilla kaffenkeitintä voi käyttää väärin :) Mä olen luullut, et me ollaan kokeiltu kaikki mahdollisuudet, mut muistaakseni ei tuota... Yks melkein yhtä kiva on se, kun meidän vanhassa keittimessä piti kääntää sen vedentuloputken sivuun ja sit ei muistanutkaan laittaa sitä takaisin kohti kannua ennen kuin koko kuuma vesisatsi oli valunut työpöydälle.

    VastaaPoista