lauantai 8. helmikuuta 2014

Pellavasydämen säärystimet -ohje


Tässä se nyt sitten tulee - käsintehty ja ittetehty ohje säärystimiin. Sukan ohje tulee myöhemmin. Lue sepustukseni ennenkuin alat neuloa...On tämä kyllä aika kotikutoisen näköinen. Mutta toivottavasati saat selvää...

Tässä piirustuksessa näkyy yhdelle puikolle tulevat 16 silmukkaa. Yhteensä silmukoita luodaan 4 x 16 eli 64. Vaikka se tuntuu aika paljolta, ota huomioon, että reunasta tulee aaltoileva. Silmukkamäärää on hankala vähentää, eli jos haluat kapeamman varren, sinun täytyy valita ohuempi lanka ja/tai ohuemmat puikot.

Minä tein säärystimet Novitan 7Veljestä langasta puikoilla nro 3,5. Kyllähän siitä aika väljä tulee, mutta eikö säärystin saa sellainen ollakin?

Selitän tässä yhtä kotikutoisesti tuon ylimmällä rivillä keskellä olevan härvelin.
Itse teen sen neljällä silmukalla seuraavasti: ensin neulotaan neljäs silmukka oikein (jätetään siis ne ensimmäiset kolme odottamaan puikon taakse) sitten neulotaan näistä 2 nurin ja viimeinen oikein. Tämän jälkeen vasta pudotetaan se ensimmäiseksi neulottu pois puikolta.

Tai toisin: Ota kolme seuraavaa silmukkaa apupuikolle työn taakse. Neulo seuraava (eli se 4.) oikein. Senjälkeen apupuikolla olevat silmukat; 2 nurin ja 1 oikein.

Tämä kohta on ainut hankala - varsinkaan kun en osaa sitä oikein selittää - kaikki muu onkin ihan helppoa, jos vaan piirustukseni tulee ymmärrettyä.

Näitä 6 riviä kerrataan ja kerrataan niin kauan, kunnes haluttu pituus tulee valmiiksi. Oma, aika lyhyt säärystimeni on vain 25 cm pitkä. Kun olet tehnyt viimeisen 6. rivin neulo senjälkeen yksi kerros nurin ja yksi kerros oikein ja sitten päättele kaikki silmukat. Ja siinä se.

Muutama lähikuva vielä selventämään, ehkä

 Kovasti mieluusti kuulen mielipiteenne ohjeesta. Onko sinunkin mielestäsi helppo? Tykkäätkö? 

Pellavasydämen Mervi

14 kommenttia:

 1. Onpa hienot!
  Ohjekin vaikuttaa ymmärrettävältä ja helpolta :)
  Täytyy pistää korvan taa "listalle"

  VastaaPoista
 2. Kiitos sinulle, kaunis malli ja hyvä on ohje. Ja eikun hakemaan lankaa ... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun tänne blogiinkin voisi liittää kuvia - olisi niin kiva nähdä teidän versioitanne tästä ohjeesta!

   Poista
 3. Pieni virhe ohjeessa on, muuten ihana malli. Jos apupuikolle otetaan kolme silmukkaa, niitä ei voi neuloa 2 nurin, 2 oikein :))

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Toivottavasti ehdin tänään aloittaa. Edellinen sukka on vielä puikoilla ja pitää neuloa se valmiiksi. Jos vaan pikkupiltit antaa... Huutelen tänne kun saan mallia kokeiltua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hyvä periaate, että ensin edellinen valmiiksi. Minulla on monta kassillista keskeneräisiä töitä - ja yleensä ne on vielä sellaisia, että jokin on mennyt vähän pieleen, lanka loppunut tai muuten jotain....

   Poista
 5. Kiitos tuhannesti. Minä kokeilen mallia heti kun saan entiset sukat pois puikoilta vai kävisinköhän hakemassa kaupasta uudet puikot, lankaa kyllä on jo valmiiksi ostettuna.

  Oikein hyvää alkavaa viikkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäni tapasi aina sanoa, jos joku oikein ylitsevuotavasti kiitteli että " kyllä vähempikin riittää". Kyllä muuten puikkoja saa olla useammat. Olen jo kokeillut bambupuikot, mutta seuraavaksi olisi kiva ainakin kokeilla sellaisia neliskanttisia...

   Poista
 6. Kiitos ohjeesta. Otan kutimen mukaani torstaina junamatkalle :)

  VastaaPoista
 7. Aivan ihana malli. Pitkästä aikaa taidan pistää puikoille jotain tällaista. Niitä tavallisia kun tulee aina vaan tehtyä. Jos saan kopioida otta tämän mallin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä mallini on vapaasti käytettävissä. Jos sinulla ei ole paksu jalka niinkuin minulla, niin kannattaa vaihtaa lanka ohuempaan, esim. Nalle.

   Poista
 8. Paljon kiitoksia nopeasta vastauksesta ja tästä ohjeesta, se vaikuttaa jopa minunkin silmään helpolta. Katsotaan mitä lankaa löytyy ja jos ei löydy kotoa niin kaupasta ainakin :)

  VastaaPoista