sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

kiinalaiset, suomalaiset ja virolaiset kädet


PERIAATTEELLISTA POHDINTAA KÄSITYÖSTÄ
Tätä kirjoitusta on muokattu myöhemmin saatujen lisätietojen mukaisesti.
Tässä kirjoituksessa en halunnut ottaa kantaa varsinaisesti työhön, vaan kertoa omista alitajuisista päätelmistäni, mitkä syntyivät arvioidessani kirjan alkuperää ja hintaa. Missään vaiheessa en halunnut aliarvioida vaan päinvastoin todeta, että käsin tehty on käsintehty myös muualla kuin Suomessa.

Sisareni osti käsityömessuilta neulakirjan, joka ei maksanut montaa euroa.
Korjattu tieto: ei ollutkaan käsityömessuilta ostettu, vaan verkkokaupasta.


Ostos on viehättävä ja olisi minulle erittäin tarpeellinen - neulat on AINA hukassa. Aloin tutkia kirjaa tarkemmin. Totesin sen käsin tehdyksi.  Jokainen sivu on huoliteltu pykäpistoin.


Pitsi on käsinvirkattu, ehkä vanha? Pitsit on kiinnitetty käsin.


Sitten seurasi päätelmä, joka tuli "pyytämättä" - Kiinasta tuotu! 
Eihän kukaan myy Suomessa käsintehtyä muutamalla eurolla - eihän? Täytyy olla kiinalaista tekoa.

Entä sitten?

Ainakin itselläni on vahvana tuolla jossain syvälle juurtuneena ajatus, että kiinalainen = huonolaatuinen.
Mutta. Jos kiinalainen nainen on omin käsin ommellut neulakirjan, eikö se ole yhtä hyvä, kuin suomalaisen tekemä.

Vai liittyykö se aliarvostus hintaan. Kun on halpaa, ei voi olla hyvää.

Vai onko se NIIN, että kun se on tuotu Kiinasta, siitä on niin moni välikäsi hyötynyt, että käsityön arvo on matkalla hiipunut?

Vai onko se NIIN, että häpeämme alipalkattujen kiinalaisten hyväksikäyttöä ja siksi emme arvosta edes heidän käsillä tekemiään tuotteita?

Samaa olen pohtinut Viron reissuillani. Olen käynyt usein saman käsityöläisen puodissa. Ikäiseni keski-ikäinen nainen ja hänen äitinsä valmistavat käsin kauniita neuleita. Puodissaan tuo rouva neuloo koko ajan. Olen siis varma, että tuotteet ovat heidän itse tekemiään. Mitä tapahtuu, jos ostan ne, tuon Suomeen ja myyn täällä? Moni sanoo halveksien että "Ai, ne on tuotu Virosta!" Eli siis, onko käsillä tekeminen laivamatkan tuolla puolella eriarvoista kuin tällä puolen? Miksi?

En tiedä, mitä loppujen lopuksi ajattelen - tässä vain tällaista pohdintaa ja itsetutkistelua.
Mitä mieltä sinä olet?

Summasummarum. Tuosta neulakirjasta en todellakaan tiedä, onko se tehty Suomessa, Kiinassa tai jossain muualla. Nimikointi puuttuu! Kaunis se on ja mielestäni käsityönä arvokkaampi muutamaa euroa. Ja varmasti kätevä (en ole uskaltanut kokeilla, sillä voisi käydä niin, että sisareni ei saisi omaansa takaisin)

Myöhemmin minulle selvisi, että kirjanen on kuin onkin suomalaista käsityötä. 
Opetus 1: Ainakin myytäviin käsitöihin kannattaa laittaa tieto valmistajasta ja kotimaisuudesta. 
Opetus 2: Hinnoittelua ei kannata tehdä alakanttiin, sillä liian alhainen hinta voi antaa väärän mielikuvan.


23 kommenttia:

 1. Kyllähän se niin on että kotimaista tulee arvostettua enemmän kuin ulkolaista vaikka olisi kuinka käsin tehty. Kiinalaisista tuotteista kun ei tiedä missä olosuhteissa ne on almisettu ja saako kyseinen kädenntaitaja loppupelissä tuotteista mitään korvausta.
  Kotimaisenkin käsityön arvostusta voisi parantaa. Kyllähän monilla on se harhaluulo kun kysyvät ompeluksien hintoja että saavat halvemalla kuin kaupasta. Itse kyllä mielellään maksan kasintehdystä vaikka vähän enemmän ja yritän näin kannattaa kotimaista käsillätekemistä. Täällä Suomessa on paljon taitavia käsityöihmisiä!
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei itse tehty ole läheskään aina halvempi kuin kaupasta ostettu. Esim. korttitarvikkeet käsin tehtyyn korttiin ovat aika hintavia!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Tästä sunnuntaista nyt muodostui taas työpäivä...

   Poista
 3. Näppärä ja sievä käsityölöytö kyllä :)

  En tiedä, ehkä tuo ulkomaisen karsastaminen pätee enemmän tehdasvalmisteisiin tuotteisiin... Tai sitten sellaisiin massatuotettuihin käsitöihin. Ennemmin käsitöiden alihinnoittelun kohdalla voi olla tuota, mitä AnniK:kin sanoo, ettei ostaja aina tajua, miten käsityö voi tulla kalliimmaksi kuin tehdasvalmistettu tavara. Yksi ystävänikin tahtoisi myydä ompeluksiaan, muttei ole halunnut lähteä omalla riskillään yrittämään kun niille olisi pakko laittaa niin paljon hintaa ja sitten olisi vaikea saada kaupaksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti kiinnostuin, että mitähän tuotteita se ystäväsi valmistaa...?

   Poista
  2. Lasten vaatteita ja sisustustavaraa :) Mutta on ainakin toistaiseksi hylännyt myyntiajatuksensa, kun valmistukseen tarvittavien materiaalien hankinnasta tulee opiskelijalle niin suuret kustannukset, eikä ole varmaa meneekö tavara kaupaksi.

   Poista
  3. Heippa!

   Ystävä tulee itse ilmoittautumaan ja linkkaamaan omat juttunsa: http://kirpparikeijun.blogspot.fi/2012/04/myynnissa.html Tein siis kokeeksi blogiini muutamia söppänöitä käsitöitä, mutta eivätpä nuo mitenkään kuumille kiville menneet. Materiaalit ovat aika kalliita, ja esimerkiksi pikkutytön mekon tarvikkeet maksavat saman verran kuin Hemppamaukalla valmis mekko. Se on aika surullista.

   Poista
  4. Ihan kivan näköisiä mekkoja. Kankaat on mielestäni nappivalintoja. Toki sinun pitäisi ostaa kankaat tukkuhinnoin eikä kalliilla vähittäishinnalla. Samoin kaikki ompelutarvikkeet, napit, langat jne. Yksi asia on sellainen, että sinun tulee kehitellä ihan oma malli, joka ei ole kenenkään muun suunnittelema, joku oma juju...Jostain mekosta kirjoitit, että saattaa päästää väriä. Se on lasten vaatteissa kyllä huono asia. Minun pitäisi parantaa laaduntarkkailua siinä mielessä, että aina testaisin kankaat että kestävät monta pesua...Ymmärrän oikein hyvin, että jos tuotteet eivät heti käy kaupaksi, sitä lannistuu, eikä halua ehkä enää kehitellä tuotetta. Mutta jos vaan innostusta riittää, voin minäkin ottaa Pellavasydämeen muutamia mekkoja kokeilumielessä myyntiin. Myyntitili on hyvä tapa kokeilla, kumpikaan ei häviä, jos kauppa ei lähdekään käyntiin. Hinnoittelussa sinun pitää muistaa se, että jos joku toinen tekee myyntityön sinun puolestasi, sen tulee näkyä hinnassa. Eli silloin puhutaan tukkumyynnistä ja hinnat ovat halvemmat kuin jos myisit niitä itse. Jos kiinnostut ottanet yhteyttä sähköpostilla.

   Poista
 4. Tosi kivan ja lämminhenkisen blogin löysin, kun etsiskelin tietoa käsitöiden myyntiin liittyvistä verotus- ym. asioista. Jäinkin heti koukkuun ja lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Tylsistä verotusasioista joskus sentään iloisempiinkin yritän esitellä...kiva jos viihdyt, tervetuloa!

   Poista
 5. SE ON SUOMALAINEN! Olen aiemmin facebookissa törmännyt samoihin, tossa vielä linkkiä http://eusu.valmiskauppa.fi/parsinneulakirjanen-harmaa-p-900.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä näkyy, tutunnäköinen! Vielä enemmän ihmettelen siis....

   Poista
 6. http://sydankera.vuodatus.net/blog/3158486#7460912 ja tuoltapa löytyi blogiakin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Ajatukseni ovat entistä enemmän hämmennyksissä. Olen paljon pohtinut ja kirjoittanutkin käsitöiden hinnoittelusta. Ja tässä tullaan yhteen näkökulmaan: jos on "liian" halpa hinta se herättää "vääriä" mielikuvia.

   Poista
  2. Hei!
   Parsinneulakirjanen on minun tekemä ja tuntuupa hullulta että sitä luullaan kiinalaiseksi. Olen Artesaani ompelija ja pitsi kirjasessa on äitini tekemä. Mukava kuitenkin lukea kommenttejanne. Millainen hinta sitten mahtaisi olla sopiva kun tuo hinta 4e kuitenkin kattaa materiaalikulut ja näiden tekeminen on vain harrastusta minulle.

   Poista
  3. Unohdin vielä kysyä että miltäköhän messuilta tämä kirjanen on ostettu?? Itse en ole messuilla näitä kaupitellut ja näitäkin olen valmistnut vain noin 20 kpl:tta.

   Poista
  4. Hei Anonyymiartesaani, olisipa ollut kiva, jos olisit ihan omalla nimelläsi kommentoinut! Kävin toki sivuilla, jotka täällä vinkattiin. Näin on maailma käynyt pieneksi - kyllä netissä kaikki tiedetään! Ostospaikasta erehdyin, soitin siskolleni ja hän kertoi, että esitteli vaan ostoksensa samassa yhteydessä kuin messuostokset. On siis ostettu verkkokaupasta neljällä eurolla.

   Poista
 7. Hei Mervi!
  Laitoin sinulle kyllä myös sähköpostia jossa on yhteystietoni.

  Anonyymi Artesaani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vastasinkin siihen jo. Sähköpostini vaan oli jotenkin jumissa, en päässyt näkemään niitä heti töistä tullessani. mervi.

   Poista
 8. Mä oon ihan sata varma, että tää on juuri se kirjanen, joka on ostettu Eusun Nettipuodista! http://eusu.valmiskauppa.fi/kasitoiden-tekijalle-c-41.html
  noissa kuvissa, joissa vielä myymättä harmaa ja beige!!
  Ihmettelenkin, miksi ihmeessä joku ostaa verkkokaupasta ja myy sitten käsityömessuilla? Mutta tuossahan tuo oikea tieto tulikin!!! Pitäisikö tuo oikea tieto päivittää aivan käsityöntekijää ajatellen myös blogin etusivulle. Mua ainakin kiukuttas, jos mun tekemiä arvellaan joksikin muuksi =)

  VastaaPoista
 9. Fabulоus, ωhat a weblοg it іs!

  Τhis blog gives useful datа to us, kеep it up.  my wеb sitе: www.bloge3.com

  VastaaPoista
 10. Mikähän tässä kirjoituksessa "viehättää" noita roskapostiviestien lähettäjiä? Tämän tästä - nykyään lähes joka päivä - tähän postaukseen tule tuollaisia ihmekommentteja. Taitavat vaan lisääntyä sitä mukaa kun niitä poistaa....harmi.

  VastaaPoista