torstai 5. huhtikuuta 2012

Voitonjako myyntitili-myynnissä

Edellisessä postauksessa kerroin omia käytännön kokemuksiani myyntitili-myynnistä. Jatkoa seuraa tässä ja seuraavassa....

Miten määritellään myyntihinta?

Ensimmäinen oma kokemukseni myyntitilistä oli tavallisena käsityön harrastajana. Minulla ei ollut vielä omaa liikettä, käsitöitä vaan oli kerääntynyt yli oman tarpeen. Paikallinen osuuskuntatyyppinen käsityöläisten liike otti tuotteitani myyntiin. Heillä provisio oli aina 30 %, kun taas yksityinen lahjatavaraliike otti 40%:n provision.

Pellavasydämessä provisio ei ole kiinteä, jotta hintataso säilyisi jokseenkin tasaisena. Yleisemmin teen niin, että valmistaja määrää hinnan, jonka hän haluaa tuotteesta itselleen. (Syyn tähän kerron toisessa postauksessa, jossa käsittelen myyntitilin virallista puolta) Tähän sitten lisään oman osuuteni - mikä se sitten onkin. Korkeimmillaan jako (tavoitetaso) on 50/50, mutta aika harvoin siihen päästään. Alkuun "suostuin" myymään huomattavasti alimitoitetuilla provisioilla, mutta kokemus (ja kirjanpitäjä) on opettanut, että se ei kannata. Tuosta provisiosta on kuitenkin maksettava  arvonlisävero, vuokra, sähkö, pakkauskulut, maksupäätekulut jne...

Tottakai selvempi olisi vakio provisio. Pellavasydämessä tällainen "kelluva menettely" vielä toimii, kun käsityöläiset ovat harrastajia ja niitä on vähän, joten neuvotteleminen on mahdollista. Huomautan vielä, että yleensä minä tässä kärsin, kun en kehtaa sanoa sukankutojalle, että ei kannata niin paljon pyytää.  En tahdo millään ymmärtää, että joillakin hinta on sama, jos myyvät torilla tai minulle. Silloinhan minun työlleni ei anneta mitään arvoa. Minä kuitenkin teen kaiken markkinointi- ja myyntityön heidän puolestaan.  Reiluna pidän yhden kokeneen käsityöläiseni menettelyä, että hän myy itse messuilla samalla hinnalla kuin minäkin. Mutta, kolikollakin on kaksi puolta. Käsitöiden myynnissä vielä kolmaskin; valmistaja, myyjä ja ostaja.

Kun omat virkatut korini ovat isossa liikkeessä myyntitilissä, heidän provisionsa on 50 %. Samoin, kun minä otan myyntiin erään kokeneen yrittäjän tuotteita. Mutta, hän hinnoittelee valmistamansa tuotteet sen mukaan, otanko myyntitiliin vai maksanko heti. Hinta on hiukkasen kalliimpi silloin, jos ne jäävät myyntitiliin. Provisio kummassakin tapauksessa on aina 50 %. Rahalle lasketaan korko, miten, siihen ei minun käsityöläisen järkeni  halua riittää...

Seuraava esimerkki on varmasti ääritapaus. Yhdelle monista sukankutojistani oli ihmetelty, miten hänen sukkansa ovat NIIN kalliita Pellavasydämessä. Tämä vanha täti oli luullut, että ne myydään samaan hintaan, kuin mitä hänellekin niistä maksetaan. Siis ilman provisiota...selitä siinä sitten alvia tai mitään muutakaan!

Provisio lasketaan myyntihinnasta. Näin esim. 100 euron tuotteesta valmistaja saa 70 euroa ja myyjä 30 prosenttia. Jos siis mietit myyntihintaa kassille, josta haluaisit itsellesi 20 euroa, sen myyntihinta lasketaan näin: 20 x 100 jaettuna 70:llä. Myyntihinnaksi tulee siis 28,50 euroa.

Tämän kuivan tekstin jälkeen liitän muutaman kuvan asiaan liittymättä. Mieheni osti orkidean. Kysyin häneltä, pitääkö hänen mielestään pääsiäiseksi jotain "somistaa" ja sain napakan kieltävän vastauksen. Olisin muuten voinut luulla, että siksi vastusti, kun tiesi, että joutuu itse ne jostain kaivamaan esille, mutta viime vuonna oli sama homma. Joten, meillä ei pääsiäinen näy muutoin kuin tulppaanikimppuina.Toivottelen oikein rauhallista pääsiäistä kaikille, vaikka ehkäpä tässä pyhien aikaan käynkin vielä kirjoittelemassa - vaikkapa jatkoa tälle myyntitiliasialle.

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista asiaa kirjoitat, kiitos siitä.
  Meilläkään ei pääsiäisenä paljonkaan koristella, vähän kukkasia ja ehkä pajunkissoja.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kovasti tästä ja tätä aihetta edeltäneestä postauksesta! Myyntitiliasioita pähkäillessä tästä oli kovasti hyötyä. Arvonlisävero sotkee sitten vielä pakkaa kivasti. Tuleeko se pelkästään tuosta kauppiaan osuudesta, eikös niin?

  -nuga-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäät! Kysymykseesi en uskalla vastata 100% varmuudella, sillä asiaan liittyy niin monta "epävarmuustekijää". Jotta arvonlisävero menee vain provisiosta myynnin pitää olla välitysmyyntiä ja siihen on useita kriteereitä. Suosittelen soittamaan alv-neuvontanumeroon tai oikeastaan käymään henk.koht. verotoimistossa, jotta saat tarkan vastauksen JUURI SINUN tapaukseesi. Mutta siis minulla Pellavasydämessä on näin - välitysmyynnin kohdalla.

   Poista