perjantai 8. elokuuta 2014

Sähköpostilääkärissä

Lähetin sähköpostia leikkaavalle lääkärille, omalääkärilleni.

Kirjoitin näin:

Hei!  Haava on täysin kuiva ja kiinni. Ei vuotanut yhtään missään vaiheessa.

1) Voinko nukkua leikatulla, tyhjän lonkan kyljellä? Nimim. univaikeuksia vaikka millä mitalla
2) Miten "ohjeistan" terveyskeskuslääkäriä, jolta pyydän todistuksen kuljetuspalvelua ja henkilökohtaista avustajaa varten?

Luuletko, että tulen uuden proteesin kanssa
- kävelemään ilman keppejä
- kävelemään kepin/keppien kanssa
- kulkemaan pyörätuolissa?

Mervi Lamminen
Ja sain vastauksen. Lääkärini vastaa aina sähköposteihin.

Vastauksia:

1) Voit nukkua, jos tuntuu ok:lta.
2) Voit kertoa, että sinulta puuttuu tällä hetkellä koko lonkkanivel. Eiköhän se riitä.

Jos ajattelisin sinun liikkuvan tulevaisuudessa pyörätuolilla, niin eihän lonkkaa kannattaisi leikata lainkaan. Luulisin, että jos kaikki menee hyvin, niin yksi keppi riittää. Ilman keppiä kulkeminen tulee olemaan hankalaa puuttuvan lihasvoiman vuoksi. Toipumisaika tulee joka tapauksessa olemaan pitkä. Kahta keppiä täytyy käyttää 2-3 kk leikkauksen jälkeen.

-Mika
 Ihana Mika, kiitos!

ps. Eihän 2-3 kk ole aika eikä mikään kulkea kepeillä. Viimeksi kävelin vuoden verran kahdella kepillä. Tai no, nyt on oltava vielä varovaisempi. Mutta kaiken kestää, kun on toivoa paremmasta. Mervi

9 kommenttia:

 1. Ompa hyvä lääkäri, kun vastaa kysymyksiin jotka mieltä askarruttaa. ja totta tosiaan tuo pari, kolme kuukautta keppien kanssa on enään tämän kaiken jälkeen pikkujuttu. Kun on toivoa paremmasta. Varmasti juuri tuon lihasvoiman puutteen kanssa on tekemistä ennekuin palautuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tulin kokeilleeksi! En ollut ollenkaan varma, että saan vastauksen. Mutta onhan se helpompaa näin, kuin että varaisin ajan ja ajaisin kalliilla baaritaksilla sinne kyselemään.

   Poista
 2. Ihanaa, että on tällaisia lääkäreitä, jotka vastailevat meileihinkin, nopeastikin, ja muutenkin ovat inhimillisiä. Tuli hyvä mieli puolestasi! :)

  VastaaPoista
 3. Niin ja se vielä, että täällä yksi kepin/keppien kanssa jo ties kuinka monetta kuukautta "kekkuloiva." Kestäisin yhdenkin kepin ehkä ihan hyvin, jos vaan kaikki kivut, muljahtelut ja voimattomuus saataisiin kokonaan pois... Mutta kaikki on suhteellista. Nukuin parin tunnin päiväunet ja nyt en jaksa olla enää edes turhautunut. Täytyy yrittää nauttia tulevasta viikonlopusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin sanoit, kaikki on suhteellista. Olin toki pahoillani, kun viime proteesin laiton jälkeen jouduin toteamaan kahden kepin tarpeellisuuden loppuelämäksi. Nyt pyörätuolista käsin se tuntuu kivalta tavoitteelta.

   Poista
 4. Ihana toi -Mika. Itsekin sain aikanaan ortopediltäni allekirjoituksen Ville ja se tuntui melkein paremmalta kuin vastauksen sisältö. Olinhan lähestynyt asiallisen muodollisesti koko nimellä kuten sinäkin.
  Akv

  VastaaPoista
 5. Tykkään Mikasta vain tämän tekstin perusteella tosi paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään Mikan kyvystä olla empaattinen ja potilaslähtöinen kommunikoinnissaan. Nyt tulikin mieleen yksi tarina Mikan toisesta tavasta. Kirjoitanpa siitä oman postauksensa!

   Poista